Εμείς και η καμπούρα μας – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 6/10 με την «Καθημερινή»

Εμείς και η καμπούρα μας – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 6/10 με την «Καθημερινή»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μην καμπουριάζεις!» Πόσες φορές έχετε ακούσει αυτή την παρατήρηση μεγαλώνοντας; H πρώτη σας αντίδραση ήταν να ορθώσετε τους ώμους και το στήθος, να μαζέψετε τα πλευρά σας προς τα μέσα και να σταθείτε για λίγο «καμαρωτά», πριν αφεθείτε και πάλι σε μια βολική στάση μπροστά στον υπολογιστή σας. Ο φόβος της καμπούρας έχει εμπεδωθεί στον κατάλογο των εμμονών μας και η κακή στάση του σώματος μοιάζει με το κατεξοχήν αμάρτημα στο οποίο υποπίπτουμε όλοι στην καθημερινότητα του 21ου αιώνα, αποτυπωμένο σε χιλιοφορεμένα μπλουζάκια για την ανθρώπινη εξέλιξη, που καταλήγουν στο ευτελέστερο ον, τον «κομπιουτεράνθρωπο».

«Η στάση του σώματος συχνά ενοχοποιείται. Έρχονται γονείς που τα έχουν βάψει μαύρα και λένε “το παιδί μου καμπουριάζει”. Σε καμία περίπτωση το καμπούριασμα αυτό δεν θα προκαλέσει από μόνο του κύφωση, ούτε στους ενήλικες», λέει ο Ιωάννης Χατζηκομνηνός, διευθυντής του τμήματος σκολίωσης και σπονδυλικής στήλης στο ΚΑΤ. Η «μυθολογία» γύρω από τη στάση του σώματος στον σύγχρονο τρόπο ζωής είναι ένα φαινόμενο που, όπως σημειώνει, αναπαράγεται ακόμα και από ειδικούς του χώρου, από φροντιστές υγείας.

Η έλλειψη άσκησης και το πέρασμα των χρόνων που προκαλούν πόνους στη μέση συνδέονται λανθασμένα με την επιδημία της καμπούρας. Αυτή η παραπληροφόρηση δημιουργεί μια διόγκωση του προβλήματος, ενώ ταυτόχρονα ωθεί την ανάπτυξη των τεχνολογιών διόρθωσης στάσης του σώματος. Για την ώρα, όμως αρκεί να κρατήσουμε μια συμβουλή: να ασκούμαστε και να μην ακολουθούμε τις μαγικές λύσεις που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 6 Οκτωβρίου με την «Καθημερινή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT