Κυριακή 13/10 με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Η Εποχή των Βασιλέων – Αλέξανδρος Α’», «Νάνα Μούσχουρη – Ο γύρος του κόσμου σε 90 χρόνια», «Κ»

Κυριακή 13/10 με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Η Εποχή των Βασιλέων – Αλέξανδρος Α’», «Νάνα Μούσχουρη – Ο γύρος του κόσμου σε 90 χρόνια», «Κ»

7' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «Γαστρονόμο» Οκτωβρίου, ετοιμάζουμε… το κελάρι του φθινοπώρου. Φτιάχνουμε μόνοι μας σάλτσες, ελιές, τουρσιά, μαρμελάδες, λικέρ, γλυκά κουταλιού, γιαούρτι, τραχανά, χυλοπίτες, τυρί, κεφίρ, αλλαντικά, λακέρδα, προζύμι, παξιμάδια. Ο απόλυτος οδηγός συντήρησης για τον χειμώνα που έρχεται!

Μαζί «Η Εποχή των Βασιλέων – Αλέξανδρος Α’». Η σύντομη βασιλεία εν μέσω Εθνικού Διχασμού και πολέμων. Ο απαγορευμένος έρωτας και ο περιπετειώδης γάμος. Ο απροσδόκητος θάνατος και η απροσδόκητη ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920.

Ακόμα «Νάνα Μούσχουρη – Ο γύρος του κόσμου σε 90 χρόνια». Η παγκόσμια Ελληνίδα σχεδιάζει τον ιδανικό επίλογο της καριέρας της και μιλάει για τη ζωή της στον Νίκο Αλιάγα, σε ένα απολαυστικό αφιέρωμα με διάσημες υπογραφές.

Και στο περιοδικό «Κ» αυτής της Κυριακής, η Ντέμι Μουρ ξαναβρίσκει τον εαυτό της, μια νέα γενιά σχεδιαστών εμφανίζεται στην ελληνική αγορά έτοιμη να αντιμετωπίσει τις αμαρτίες του παρελθόντος και ένας Έλληνας φοιτητής ταξίδεψε σε μια επαρχία του Νότιου Ουζμπεκιστάν, για μια αρχαιολογική ανασκαφή. Όλα αυτά όσο εμείς αναζητούμε την πιο νόστιμη τυρόπιτα της Αθήνας. 

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους!

Ο Γαστρονόμος Οκτωβρίου οργανώνει το κελάρι του για τον χειμώνα! Την Κυριακή 13/10 με την «Καθημερινή»

Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε τις δικές μας ελιές, λακέρδα, τουρσιά, σάλτσες, αλλαντικά, τυριά, τραχανά, χυλοπίτες, μαρμελάδες, λικέρ… Ένα «χειροποίητο» συλλεκτικό τεύχος για μερακλήδες.

Κυριακή 13/10 με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Η Εποχή των Βασιλέων – Αλέξανδρος Α’», «Νάνα Μούσχουρη – Ο γύρος του κόσμου σε 90 χρόνια», «Κ»-1

Το φθινόπωρο είναι εποχή ανανέωσης αλλά και προετοιμασίας για τον χειμώνα. Σε αυτό το τεύχος συγκεντρώνουμε παμπάλαιες, αλλά και σύγχρονες μεθόδους συντήρησης των τροφών και γεμίζουμε τα ντουλάπια μας με καλούδια φτιαγμένα από τα χέρια μας!

Ζήτω τα τουρσιά και οι πίκλες!

Μαθαίνουμε να «τουρσεύουμε» όλα τα λαχανικά της εποχής, από λάχανο και αγγούρι μέχρι κουνουπίδι, κάππαρη και καππαρόφυλα, πιπεριές Φλωρίνης και κρεμμυδάκια του στιφάδου! Κι έτσι, έχουμε πάντα στο σπίτι έξοχους μεζέδες στη στιγμή αλλά και ωραία συνοδευτικά που θα «ανεβάσουν» τις γεύσεις των φαγητών μας. Μέχρι και κορεάτικο κίμτσι φτιάχνουμε σε μια γρήγορη εκδοχή.

Προζύμι, ελιές, τυριά, λακέρδα…

Ετοιμάζουμε δυνατό προζύμι 6 ημερών και με αυτό φτιάχνουμε ψωμί και παξιμάδια. Πήζουμε σπιτικό τυρί και φλογερή κοπανιστή Μυκόνου με απλά βήματα και δείχνουμε πώς θα φτιάξουμε ελιές τσακιστές, χαραχτές και ξιδάτες, αλλά και λακέρδα βήμα-βήμα.

Σάλτσες ντομάτας και σπιτικές μουστάρδες

Φτιάχνουμε πελτέδες, τσάτνεϊ, σάλτσες ντομάτας και κέτσαπ και ετοιμάζουμε σπιτικές μουστάρδες και γλάσα για τα ψητά μας και τις πιατέλες τυριών.

Τα διάσημα

Σας δίνουμε συνταγή για τη διάσημη αγγλική λεμονόκρεμα (lemon curd) αλλά και για curds από άλλα φρούτα (ναι, γίνεται!) και εμπλουτίζουμε με αυτές κέικ, γεμίζουμε τάρτες και φτιάχνουμε μπισκότα-σάντουιτς. Φτιάχνουμε και άλλα γνωστά κοντιμέντα, από πάστα κάρι και μαροκινά παστά λεμόνια, μέχρι μουστάρδα φρούτων και πικάντικη μαγιονέζα.

Το πορτοκάλι με χίλιους τρόπους

Το κάνουμε λικέρ, γλυκό κουταλιού και μαρμελάδα, ζαχαρώνουμε τις φλούδες του, το ξεζουμίζουμε και κάνουμε σιρόπι και συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα. Τα άπαντα του πορτοκαλιού από τη σεφ Νένα Ισμυρνόγλου!

Φέρνουμε το χωριό στην πόλη

Γνωρίζουμε βήμα-βήμα πώς θα ζυμώσουμε τραχανά και χυλοπίτες, πήζουμε το δικό μας γιαούρτι, ετοιμάζουμε αγνά, σπιτικά αλλαντικά όπως παστράμι, σύγλινο και λουκάνικα, μαθαίνουμε πώς θα φτιάξουμε στο σπίτι αρωματικό ξίδι από κρασί, αγνό μηλόξιδο και πετιμέζι και πώς κόβουμε τον μούστο.

Φρούτα και ζάχαρη για έναν γλυκό χειμώνα

Οργανώνουμε τα γλυκά μας κεράσματα και γεμίζουμε τα ερμάρια μας με γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ και το περίφημο πολίτικο άσπρο γλυκό που φτιάξαμε παρέα με την Πολίτισσα Σούλα Μπόζη.

Και, όπως πάντα, προτείνουμε το συνταγολόγιο του μήνα, με πανεύκολες και νόστιμες καθημερινές συνταγές με ό,τι πιο φρέσκο και εποχικό μάς δίνει ο Οκτώβριος.

Ο Γαστρονόμος Οκτωβρίου κυκλοφορεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, με την «Καθημερινή».

«Η εποχή των βασιλέων – Αλέξανδρος Α’» την Κυριακή 13/10 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 13/10 με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Η Εποχή των Βασιλέων – Αλέξανδρος Α’», «Νάνα Μούσχουρη – Ο γύρος του κόσμου σε 90 χρόνια», «Κ»-2

Η σειρά «Η εποχή των βασιλέων» της «Καθημερινής», συνεχίζεται αυτή την Κυριακή με έναν ακόμη τόμο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον βασιλιά Αλέξανδρο.

Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε χωρίς στον ορίζοντά του να έχει ότι θα ανέβει στον θρόνο της Ελλάδας. Και βρέθηκε σε αυτόν σε μια εξαιρετικά ταραγμένη εποχή, διαρκούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εν μέσω Εθνικού Διχασμού και κατά την έναρξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Η παραμονή του, όμως, στον θρόνο ήταν πολύ σύντομη -μόλις από τις 30 Μαΐου 1917 έως τις 12 Οκτωβρίου 1920-, καθώς όπως απρόσμενη ήταν η ανάρρησή του σε αυτόν εξίσου απροσδόκητος ήταν και ο θάνατός του.

Ως παιδί έζησε μεταξύ Τατοΐου και ανακτόρου του διαδόχου. Φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους, στο επιτελείο του πατέρα του -και ακόμη διαδόχου- Κωνσταντίνου. Όταν ξέσπασε ο Εθνικός Διχασμός και οι δυνάμεις της Αντάντ απαίτησαν να παραιτηθεί ο -βασιλιάς πλέον- Κωνσταντίνος, αλλά να μην τον διαδεχθεί ο Γεώργιος (που θεωρούνταν γερμανόφιλος), το στέμμα δόθηκε στον Αλέξανδρο.

Η Ιστορία δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον ίδιο την περίοδο της σαραντάμηνης βασιλείας του. Μάλλον γιατί, συμπιεζόμενος μεταξύ του πατέρα του και του πρωθυπουργού του Ελευθέριου Βενιζέλου, δεν είχε παρά ελάχιστα περιθώρια αυτόνομης δράσης.

Έχει, ωστόσο, ασχοληθεί με το ειδύλλιο -και τον γάμο- του με την Ασπασία Μάνου, μια νέα αριστοκρατικής αλλά όχι βασιλικής καταγωγής, καθώς και με τον θάνατό του μετά από το δάγκωμα μιας μαϊμούς. Κι επίσης έχει ασχοληθεί αρκετά με τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920, που επίσης απροσδόκητα σήμαναν τη νίκη της αντιβενιζελικής παράταξης λίγους μήνες μετά τις επιτυχίες της Συνθήκης των Σεβρών, που πιστώθηκαν στον Βενιζέλο – μια νίκη που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ στον θρόνο. 

Ο επόμενος τόμος της  νέας εκδοτικής σειράς «Η εποχή των βασιλέων – Αλέξανδρος Α’» κυκλοφορεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου με την «Καθημερινή».

90 χρόνια Νάνα Μούσχουρη. Ένα απολαυστικό αφιέρωμα στην Ελληνίδα που κατέκτησε τον κόσμο με τη φωνή της – Την Κυριακή 13/10 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 13/10 με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Η Εποχή των Βασιλέων – Αλέξανδρος Α’», «Νάνα Μούσχουρη – Ο γύρος του κόσμου σε 90 χρόνια», «Κ»-3

Εννέα δεκαετίες ύπαρξης. Εβδομήντα χρόνια καριέρας. Κυκλοφόρησε πάνω από 200 προσωπικούς δίσκους και πούλησε σχεδόν 350 εκατομμύρια, τραγούδησε σε δέκα γλώσσες, έγινε η πιο γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια στον κόσμο μετά τη Μαρία Κάλλας. Η Μούσχουρη είναι ζωντανός μύθος, η Νάνα όμως ακόμα θυμάται το παιδί που ήταν. Ένα κορίτσι από το Κουκάκι, που άκουγε μουσική και ονειρευόταν τον κόσμο μέσα από τις νότες, μπροστά από τη μεγάλη οθόνη του θερινού σινεμά όπου εργαζόταν ο πατέρας της. 

Η ζωή της μοιάζει με ταινία. Ποιος θα πίστευε ότι το καλό κορίτσι που σιγοτραγουδούσε το σούρουπο στη γειτονιά του, θα κατακτούσε μια μέρα τον κόσμο; Ποιος θυμάται πως τη μικρή Μούσχουρη την έδιωξαν από το ωδείο επειδή συμμετείχε σε τάλεντ σόου στα πρωινά του Οικονομίδη; Δεν χώρεσε σε κανένα καλούπι, γι’ αυτό και έφυγε. Δεν ανήκε σε καμία καλλιτεχνική οικογένεια, παρά μόνο στη μουσική, γι’ αυτό και άντεξε. Η Νάνα ερμήνευσε τα πάντα, γιατί είναι ελεύθερο πνεύμα – κανείς δεν τη δάμασε, ούτε καν ο χρόνος. Όλοι την ασπάστηκαν και την αγάπησαν, από τον Αλέν Ντελόν μέχρι τον Χούλιο Ιγκλέσιας, από τον Μπομπ Ντίλαν μέχρι τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο οποίος την τίμησε μέσα στο προεδρικό μέγαρο.

Οι καιροί αλλάζουν, αλλά η Νάνα Μούσχουρη παραμένει ίδια, ανεξίτηλη, διαχρονική, all-time classic, μια γυναίκα που δεν απαρνήθηκε ποτέ την ελληνικότητά της για να ενταχθεί στα παγκόσμια charts. Πάντοτε με σωστή απόσταση και διαύγεια λόγου, με χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Αφεντικό της ζωής της, αφοσιωμένη στην τέχνη της και δοσμένη αδιαπραγμάτευτα στο κοινό της. 

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, ανήμερα των ενενηκοστών γενεθλίων της Νάνας Μούσχουρη, η «Καθημερινή» προσφέρει μια πρωτότυπη, συλλεκτική έκδοση, γεμάτη διάσημες υπογραφές και υπέροχες εικόνες. Διαβάστε μια απολαυστική συνέντευξή της στον Νίκο Αλιάγα για τη ζωή και την καριέρα της, αλλά και κείμενα από φίλους και συνεργάτες της όπως ο Γιώργος Χατζηνάσιος, η Νατάσα Θεοδωρίδου, ο Μάριος Φραγκούλης, η Έλενα Παπαρίζου, ο Σάκης Ρουβάς και άλλοι. 

Το απολαυστικό αφιέρωμα «Νανά Μούσχουρη: Ο γύρος του κόσμου σε 90 χρόνια» κυκλοφορεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, με την «Καθημερινή».

Η Ντέμι Μουρ ξαναβρήκε τον εαυτό της – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 13/10 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 13/10 με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Η Εποχή των Βασιλέων – Αλέξανδρος Α’», «Νάνα Μούσχουρη – Ο γύρος του κόσμου σε 90 χρόνια», «Κ»-4

Συνέντευξη Ντέμι Μουρ: Η νέα ταινία, οι θυσίες για την καριέρα της, το βλέμμα των ανδρών που έχει πάψει να την καταπιέζει.

Μια νέα γενιά σχεδιαστών εμφανίζεται στην ελληνική αγορά, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις αμαρτίες του παρελθόντος, τον ανταγωνισμό με το εξωτερικό, αλλά και τις δημιουργικές προκλήσεις του κόσμου της μόδας.

Ένας Έλληνας φοιτητής ταξίδεψε σε μια επαρχία του Νότιου Ουζμπεκιστάν, πέρασε έναν μήνα συμμετέχοντας σε μια αρχαιολογική ανασκαφή, άγγιξε ίχνη από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μοιράζεται μαζί μας το ημερολόγιό του.

Μια επετειακή έκδοση για τα 70ά γενέθλια του εμβληματικού Μπλεκ μάς ξύπνησε αισθήματα βαθιάς νοσταλγίας. Έχει κοινό σήμερα; Υπάρχουν ακόμη παιδιά που μεγαλώνουν με τις περιπέτειες του ξανθομάλλη ήρωα;

Η Νάντια Μπουλέ συμμετέχει στη διεθνή παραγωγή του μιούζικαλ Chicago και ετοιμάζεται για μια ευρωπαϊκή περιοδεία. Τη συναντήσαμε και κουβεντιάσαμε για την πορεία της ζωής και της καριέρας της.

Μια βόλτα στην Αθήνα σε αναζήτηση της πιο νόστιμης τυρόπιτας. Δοκιμάσαμε και προτείνουμε.

Μη χάσετε το νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου με την «Καθημερινή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT