Ο Γαστρονόμος Οκτωβρίου οργανώνει το κελάρι του για τον χειμώνα! Την Κυριακή 13/10 με την «Καθημερινή»

Ο Γαστρονόμος Οκτωβρίου οργανώνει το κελάρι του για τον χειμώνα! Την Κυριακή 13/10 με την «Καθημερινή»

Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε τις δικές μας ελιές, λακέρδα, τουρσιά, σάλτσες, αλλαντικά, τυριά, τραχανά, χυλοπίτες, μαρμελάδες, λικέρ… Ένα «χειροποίητο» συλλεκτικό τεύχος για μερακλήδες.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φθινόπωρο είναι εποχή ανανέωσης αλλά και προετοιμασίας για τον χειμώνα. Σε αυτό το τεύχος συγκεντρώνουμε παμπάλαιες, αλλά και σύγχρονες μεθόδους συντήρησης των τροφών και γεμίζουμε τα ντουλάπια μας με καλούδια φτιαγμένα από τα χέρια μας!

Ζήτω τα τουρσιά και οι πίκλες!

Μαθαίνουμε να «τουρσεύουμε» όλα τα λαχανικά της εποχής, από λάχανο και αγγούρι μέχρι κουνουπίδι, κάππαρη και καππαρόφυλα, πιπεριές Φλωρίνης και κρεμμυδάκια του στιφάδου! Κι έτσι, έχουμε πάντα στο σπίτι έξοχους μεζέδες στη στιγμή αλλά και ωραία συνοδευτικά που θα «ανεβάσουν» τις γεύσεις των φαγητών μας. Μέχρι και κορεάτικο κίμτσι φτιάχνουμε σε μια γρήγορη εκδοχή.

Προζύμι, ελιές, τυριά, λακέρδα…

Ετοιμάζουμε δυνατό προζύμι 6 ημερών και με αυτό φτιάχνουμε ψωμί και παξιμάδια. Πήζουμε σπιτικό τυρί και φλογερή κοπανιστή Μυκόνου με απλά βήματα και δείχνουμε πώς θα φτιάξουμε ελιές τσακιστές, χαραχτές και ξιδάτες, αλλά και λακέρδα βήμα-βήμα.

Σάλτσες ντομάτας και σπιτικές μουστάρδες

Φτιάχνουμε πελτέδες, τσάτνεϊ, σάλτσες ντομάτας και κέτσαπ και ετοιμάζουμε σπιτικές μουστάρδες και γλάσα για τα ψητά μας και τις πιατέλες τυριών.

Τα διάσημα

Σας δίνουμε συνταγή για τη διάσημη αγγλική λεμονόκρεμα (lemon curd) αλλά και για curds από άλλα φρούτα (ναι, γίνεται!) και εμπλουτίζουμε με αυτές κέικ, γεμίζουμε τάρτες και φτιάχνουμε μπισκότα-σάντουιτς. Φτιάχνουμε και άλλα γνωστά κοντιμέντα, από πάστα κάρι και μαροκινά παστά λεμόνια, μέχρι μουστάρδα φρούτων και πικάντικη μαγιονέζα.

Το πορτοκάλι με χίλιους τρόπους

Το κάνουμε λικέρ, γλυκό κουταλιού και μαρμελάδα, ζαχαρώνουμε τις φλούδες του, το ξεζουμίζουμε και κάνουμε σιρόπι και συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα. Τα άπαντα του πορτοκαλιού από τη σεφ Νένα Ισμυρνόγλου!

Φέρνουμε το χωριό στην πόλη

Γνωρίζουμε βήμα-βήμα πώς θα ζυμώσουμε τραχανά και χυλοπίτες, πήζουμε το δικό μας γιαούρτι, ετοιμάζουμε αγνά, σπιτικά αλλαντικά όπως παστράμι, σύγλινο και λουκάνικα, μαθαίνουμε πώς θα φτιάξουμε στο σπίτι αρωματικό ξίδι από κρασί, αγνό μηλόξιδο και πετιμέζι και πώς κόβουμε τον μούστο.

Φρούτα και ζάχαρη για έναν γλυκό χειμώνα

Οργανώνουμε τα γλυκά μας κεράσματα και γεμίζουμε τα ερμάρια μας με γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ και το περίφημο πολίτικο άσπρο γλυκό που φτιάξαμε παρέα με την Πολίτισσα Σούλα Μπόζη.

Και, όπως πάντα, προτείνουμε το συνταγολόγιο του μήνα, με πανεύκολες και νόστιμες καθημερινές συνταγές με ό,τι πιο φρέσκο και εποχικό μάς δίνει ο Οκτώβριος.

Ο Γαστρονόμος Οκτωβρίου κυκλοφορεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, με την «Καθημερινή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT