«Η εποχή των βασιλέων – Αλέξανδρος Α’» την Κυριακή 13/10 με την «Καθημερινή»

«Η εποχή των βασιλέων – Αλέξανδρος Α’» την Κυριακή 13/10 με την «Καθημερινή»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σειρά «Η εποχή των βασιλέων» της «Καθημερινής», συνεχίζεται αυτή την Κυριακή με έναν ακόμη τόμο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον βασιλιά Αλέξανδρο.

Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε χωρίς στον ορίζοντά του να έχει ότι θα ανέβει στον θρόνο της Ελλάδας. Και βρέθηκε σε αυτόν σε μια εξαιρετικά ταραγμένη εποχή, διαρκούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εν μέσω Εθνικού Διχασμού και κατά την έναρξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Η παραμονή του, όμως, στον θρόνο ήταν πολύ σύντομη -μόλις από τις 30 Μαΐου 1917 έως τις 12 Οκτωβρίου 1920-, καθώς όπως απρόσμενη ήταν η ανάρρησή του σε αυτόν εξίσου απροσδόκητος ήταν και ο θάνατός του.

Ως παιδί έζησε μεταξύ Τατοΐου και ανακτόρου του διαδόχου. Φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους, στο επιτελείο του πατέρα του -και ακόμη διαδόχου- Κωνσταντίνου. Όταν ξέσπασε ο Εθνικός Διχασμός και οι δυνάμεις της Αντάντ απαίτησαν να παραιτηθεί ο -βασιλιάς πλέον- Κωνσταντίνος, αλλά να μην τον διαδεχθεί ο Γεώργιος (που θεωρούνταν γερμανόφιλος), το στέμμα δόθηκε στον Αλέξανδρο.

Η Ιστορία δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον ίδιο την περίοδο της σαραντάμηνης βασιλείας του. Μάλλον γιατί, συμπιεζόμενος μεταξύ του πατέρα του και του πρωθυπουργού του Ελευθέριου Βενιζέλου, δεν είχε παρά ελάχιστα περιθώρια αυτόνομης δράσης.

Έχει, ωστόσο, ασχοληθεί με το ειδύλλιο -και τον γάμο- του με την Ασπασία Μάνου, μια νέα αριστοκρατικής αλλά όχι βασιλικής καταγωγής, καθώς και με τον θάνατό του μετά από το δάγκωμα μιας μαϊμούς. Κι επίσης έχει ασχοληθεί αρκετά με τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920, που επίσης απροσδόκητα σήμαναν τη νίκη της αντιβενιζελικής παράταξης λίγους μήνες μετά τις επιτυχίες της Συνθήκης των Σεβρών, που πιστώθηκαν στον Βενιζέλο – μια νίκη που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ στον θρόνο. 

Ο επόμενος τόμος της  νέας εκδοτικής σειράς «Η εποχή των βασιλέων – Αλέξανδρος Α’» κυκλοφορεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου με την «Καθημερινή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT