Κυριακή 20/10 με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας – Σύρος», «Η Εποχή των Βασιλέων – Γεώργιος Β’», «Κ»

Κυριακή 20/10 με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας – Σύρος», «Η Εποχή των Βασιλέων – Γεώργιος Β’», «Κ»

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι Τόποι μας» ταξιδεύουν στις Κυκλάδες, στη Σύρο του χθες και του σήμερα. Ανακαλύπτουν ένα νησί γοητευτικό και πολυδιάστατο, που παραμένει ζωντανό όλο τον χρόνο.

Μαζί «Η Εποχή των Βασιλέων – Γεώργιος Β’». Ανέβηκε στον θρόνο δύο φορές και βρέθηκε εξόριστος. Σχετίστηκε με τρία διαφορετικά δημοψηφίσματα για το Πολιτειακό. Τι άνθρωπος ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ και ποιος ο ρόλος του στα χρόνια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και της Κατοχής, πώς πολιτεύτηκε μετά την επιστροφή του το 1946;

Και στο περιοδικό «Κ» αυτής της Κυριακής, ένα φθινοπωρινό οδοιπορικό στη Σαντορίνη που μετράει τις πληγές της μετά από μια ακόμη σαρωτική τουριστική σεζόν, ο Αλ Πατσίνο έγραψε την αυτοβιογραφία του και έδωσε συνέντευξη συζητώντας για τα πάντα και τέλος,εσείς πόσες ώρες περνάτε παίζοντας casual games στο κινητό σας;

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους!

Σύρος: Ο ένατος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας» – Την Κυριακή 20/10 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 20/10 με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας – Σύρος», «Η Εποχή των Βασιλέων – Γεώργιος Β’», «Κ»-1

Επόμενη στάση, Κυκλάδες. Στη Σύρο ταξιδεύει ο ένατος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας», αποκαλύπτοντας ένα νησί γοητευτικό και πολυδιάστατο, που παραμένει ζωντανό όλο τον χρόνο. Συναντά τους ανθρώπους του, ανήσυχους και δημιουργικούς, που αγκαλιάζουν το καινούργιο και συγχρόνως υπερασπίζονται τις αξίες που τους κληροδότησαν οι παλαιότεροι, σε μια συγκινητική ισορροπία.

Η Ερμούπολη και η αρχιτεκτονική της κληρονομιά, οι προσπάθειες για την προστασία και διάσωση των 1.290 καταγεγραμμένων νεοκλασικών της, τα δραστήρια μουσεία, τα αξιόλογα φεστιβάλ. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο Enfield 8000 που κατασκευαζόταν στο νησί τη δεκαετία του 1970 και η σπουδαία ξυλοναυπηγική παράδοση, που εξακολουθεί να επιβιώνει μέσα από παθιασμένους Συριανούς τεχνίτες με γνώσεις και μεράκι. Η Άνω Σύρος του ρεμπέτικου και του Βαμβακάρη αλλά και οι νέοι που δεν αφήνουν τη φλόγα να σβήσει, φέρνουν τις πενιές στις γειτονιές, τραγουδούν, εμπνέουν. Η Απάνω Μεριά της προϊστορίας, του γεωλογικού πλούτου και της αγροτικής παραγωγής. Οι φερέλπιδες ντιζάινερ του μέλλοντός μας, φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η Ορχήστρα των Κυκλάδων, μια παρέα ερασιτεχνών ως επί το πλείστον μουσικών που υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού κανει εδώ και 15 χρόνια τα δικά της καλλιτεχνικά θαύματα. Οι μέτοικοι που την έκαναν σπίτι τους και την αγάπησαν σαν πατρίδα της καρδιάς τους. Οι πάμπολλες επιρροές που καθόρισαν τη γαστρονομική ταυτότητά της και το λουκούμι, το σήμα κατατεθέν της, που παράγεται αδιαλείπτως εδώ και διακόσια χρόνια. Η Σύρος του χθες και του σήμερα σε μια συλλεκτική έκδοση 260 σελίδων. 

Σύρος. Ο ένατος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας» κυκλοφορεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου με την «Καθημερινή».

«Η εποχή των βασιλέων – Γεώργιος Β’» την Κυριακή 20/10 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 20/10 με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας – Σύρος», «Η Εποχή των Βασιλέων – Γεώργιος Β’», «Κ»-2

Ανέβηκε στον θρόνο δύο φορές (1922 και 1935) και βρέθηκε εξόριστος σε δύο διαφορετικές περιόδους – 12 χρόνια συνολικά. Σχετίστηκε με τρία δημοψηφίσματα σχετικά με το Πολιτειακό – τα δύο ήταν υπέρ της βασιλείας (1935 και 1946) και ένα εναντίον (1924).

Όταν το 1917 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον θρόνο ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Α΄, αν και πρωτότοκος ο Γεώργιος θεωρήθηκε γερμανόφιλος και παρακάμφθηκε υπέρ του μικρότερου αδελφού του Αλέξανδρου. Τελικά, στέφθηκε βασιλιάς μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά με την εγκαθίδρυση της Αβασίλευτης Δημοκρατίας το 1924 έπαψε να βρίσκεται στον θρόνο. Επανήλθε το 1935, για να δει η χώρα να περνά μερικές από τις κρισιμότερες στιγμές της ιστορίας της, με αποκορύφωμα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτή την Κυριακή, η σειρά «Η Εποχή των Βασιλέων» της «Καθημερινής» επιστρέφει με τον πέμπτο τόμο της, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Γεώργιο Β΄. Ο Γεώργιος έχει χαρακτηριστεί από πολλούς άτυχος, ένας βασιλιάς του οποίου η ζωή δεν εξελίχθηκε όπως είχε σχεδιαστεί γι’ αυτόν από τους οικείους του, λόγω των πολιτικών παθών της εποχής του. Για άλλους πάλι ήταν ένας «αγέλαστος» χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες.

Τι άνθρωπος ήταν τελικά; Πώς πέρασε τα νεανικά του χρόνια; Πώς αποτιμάται η πρώτη του βασιλεία; Γιατί δεν είχε ομαλή πορεία ο γάμος του; Τι συνέβη στα χρόνια της πρώτης εξορίας του; Πώς οδηγήθηκε στη λύση Μεταξά το 1936 και τι ρόλο διαδραμάτισε στα χρόνια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και της Κατοχής; Πώς πολιτεύτηκε μετά την επιστροφή του το 1946;

Ολόκληρη η βασιλεία και η ζωή του Γεωργίου Β΄, με φόντο μια Ελλάδα που αλλάζει. Αυτή την Κυριακή, 20/10 με την «Καθημερινή».

Πόσους τουρίστες χωράει η Σαντορίνη; Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 20/10 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 20/10 με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας – Σύρος», «Η Εποχή των Βασιλέων – Γεώργιος Β’», «Κ»-3

Ένα φθινοπωρινό οδοιπορικό στη Σαντορίνη που μετράει τις πληγές της μετά από μία ακόμα σαρωτική τουριστική σεζόν και φανερώνει όλες τις ομορφιές της σε όσους θυμήθηκαν ότι το ελληνικό καλοκαίρι δεν τελειώνει πια τον Αύγουστο.

Ο Αλ Πατσίνο έγραψε την αυτοβιογραφία του και με αφορμή αυτήν έδωσε μια συνέντευξη (σε δόσεις) συζητώντας για τα πάντα: από το πόσο εύκολο ήταν να «σκοτώσει» στον Νονό μέχρι το πώς γλίτωσε απ’ τον κορωνοϊό ή ποια ταινία του θα ήθελε να δει πρώτη ο γιος του όταν μεγαλώσει.

Λίγο αφότου καταλάγιασε ο θόρυβος γύρω από το όνομά της, που βρέθηκε ψηλά στις λίστες των στοιχηματικών εταιρειών για το φετινό Νόμπελ, η Έρση Σωτηροπούλου μάς υποδέχτηκε στο σπίτι της και συζητήσαμε μαζί της για βραβεία και βιβλία.

Τουβλάκια, φούσκες και πολύχρωμες μπάλες: εσείς πόσες ώρες τη μέρα περνάτε παίζοντας casual games στο κινητό σας; Γιατί είναι τόσο κολλητικά; Και τι προκαλούν στο μυαλό μας;

Μια βραδιά στο Billy Goat! Τι φάγαμε, τι ακούσαμε και τι συζητήσαμε σε μια επίσκεψη στο διάσημο μπεργκεράδικο της ομογένειας στο Σικάγο, που «δεν σερβίρει Ρεπουμπλικάνους».

Μη χάσετε το νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου με την «Καθημερινή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT