«Η εποχή των βασιλέων – Γεώργιος Β’» την Κυριακή 20/10 με την «Καθημερινή»

«Η εποχή των βασιλέων – Γεώργιος Β’» την Κυριακή 20/10 με την «Καθημερινή»

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέβηκε στον θρόνο δύο φορές (1922 και 1935) και βρέθηκε εξόριστος σε δύο διαφορετικές περιόδους – 12 χρόνια συνολικά. Σχετίστηκε με τρία δημοψηφίσματα σχετικά με το Πολιτειακό – τα δύο ήταν υπέρ της βασιλείας (1935 και 1946) και ένα εναντίον (1924).

Όταν το 1917 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον θρόνο ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Α΄, αν και πρωτότοκος ο Γεώργιος θεωρήθηκε γερμανόφιλος και παρακάμφθηκε υπέρ του μικρότερου αδελφού του Αλέξανδρου. Τελικά, στέφθηκε βασιλιάς μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά με την εγκαθίδρυση της Αβασίλευτης Δημοκρατίας το 1924 έπαψε να βρίσκεται στον θρόνο. Επανήλθε το 1935, για να δει η χώρα να περνά μερικές από τις κρισιμότερες στιγμές της ιστορίας της, με αποκορύφωμα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτή την Κυριακή, η σειρά «Η Εποχή των Βασιλέων» της «Καθημερινής» επιστρέφει με τον πέμπτο τόμο της, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Γεώργιο Β΄. Ο Γεώργιος έχει χαρακτηριστεί από πολλούς άτυχος, ένας βασιλιάς του οποίου η ζωή δεν εξελίχθηκε όπως είχε σχεδιαστεί γι’ αυτόν από τους οικείους του, λόγω των πολιτικών παθών της εποχής του. Για άλλους πάλι ήταν ένας «αγέλαστος» χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες.

Τι άνθρωπος ήταν τελικά; Πώς πέρασε τα νεανικά του χρόνια; Πώς αποτιμάται η πρώτη του βασιλεία; Γιατί δεν είχε ομαλή πορεία ο γάμος του; Τι συνέβη στα χρόνια της πρώτης εξορίας του; Πώς οδηγήθηκε στη λύση Μεταξά το 1936 και τι ρόλο διαδραμάτισε στα χρόνια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και της Κατοχής; Πώς πολιτεύτηκε μετά την επιστροφή του το 1946;

Ολόκληρη η βασιλεία και η ζωή του Γεωργίου Β΄, με φόντο μια Ελλάδα που αλλάζει. Αυτή την Κυριακή, 20/10 με την «Καθημερινή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT