Σύρος: Ο ένατος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας» – Την Κυριακή 20/10 με την «Καθημερινή»

Σύρος: Ο ένατος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας» – Την Κυριακή 20/10 με την «Καθημερινή»

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επόμενη στάση, Κυκλάδες. Στη Σύρο ταξιδεύει ο ένατος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας», αποκαλύπτοντας ένα νησί γοητευτικό και πολυδιάστατο, που παραμένει ζωντανό όλο τον χρόνο. Συναντά τους ανθρώπους του, ανήσυχους και δημιουργικούς, που αγκαλιάζουν το καινούργιο και συγχρόνως υπερασπίζονται τις αξίες που τους κληροδότησαν οι παλαιότεροι, σε μια συγκινητική ισορροπία.

Η Ερμούπολη και η αρχιτεκτονική της κληρονομιά, οι προσπάθειες για την προστασία και διάσωση των 1.290 καταγεγραμμένων νεοκλασικών της, τα δραστήρια μουσεία, τα αξιόλογα φεστιβάλ. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο Enfield 8000 που κατασκευαζόταν στο νησί τη δεκαετία του 1970 και η σπουδαία ξυλοναυπηγική παράδοση, που εξακολουθεί να επιβιώνει μέσα από παθιασμένους Συριανούς τεχνίτες με γνώσεις και μεράκι. Η Άνω Σύρος του ρεμπέτικου και του Βαμβακάρη αλλά και οι νέοι που δεν αφήνουν τη φλόγα να σβήσει, φέρνουν τις πενιές στις γειτονιές, τραγουδούν, εμπνέουν. Η Απάνω Μεριά της προϊστορίας, του γεωλογικού πλούτου και της αγροτικής παραγωγής. Οι φερέλπιδες ντιζάινερ του μέλλοντός μας, φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η Ορχήστρα των Κυκλάδων, μια παρέα ερασιτεχνών ως επί το πλείστον μουσικών που υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού κανει εδώ και 15 χρόνια τα δικά της καλλιτεχνικά θαύματα. Οι μέτοικοι που την έκαναν σπίτι τους και την αγάπησαν σαν πατρίδα της καρδιάς τους. Οι πάμπολλες επιρροές που καθόρισαν τη γαστρονομική ταυτότητά της και το λουκούμι, το σήμα κατατεθέν της, που παράγεται αδιαλείπτως εδώ και διακόσια χρόνια. Η Σύρος του χθες και του σήμερα σε μια συλλεκτική έκδοση 260 σελίδων. 

Σύρος. Ο ένατος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας» κυκλοφορεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου με την «Καθημερινή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT