Η Vogue Greece Νοεμβρίου που κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή», εξερευνά νέους ορισμούς γύρω από τη θηλυκότητα με cover star το μοντέλο, πρέσβειρα της L’Oréal Paris, ηθοποιό και ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών Cindy Bruna. Όπως αποκαλύπτει στην συνέντευξή της στην Έλις Κις, ανυπομονεί να ανέβει στις 5 Νοεμβρίου στη σκηνή του συνεδρίου Change Makers στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για μια συζήτηση γύρω από το μόντελινγκ, τον αγώνα της ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία, αλλά και τη σημασία της γυναικείας ενδυνάμωσης.
Με αφορμή το opening της fashion boutique του στην Αθήνα, ο εμβληματικός Αμερικανός σχεδιαστής Michael Kors μιλά στην Ελίνα Δημητριάδη για το αναλλοίωτο DNA του brand του που μετρά πλέον 40 χρόνια από την ίδρυσή του. «Πάντα λέω ότι πρόκειται για εξέλιξη, όχι για επανάσταση. Θέλεις να σε εμπιστεύεται το κοινό σου, να τους κάνεις να φαίνονται και να αισθάνονται υπέροχα κάθε σεζόν. Ανέκαθεν με ενδιέφεραν τα κομμάτια που ο κόσμος επιλέγει μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει – η τέλεια καμπαρντίνα, το μαύρο φόρεμα που αλλάζει τη στάση του σώματός σου, η τσάντα που χωράει τα πάντα αλλά δεν υστερεί σε κομψότητα. Επίσης, έχει να κάνει με το να βρίσκεις τρόπους να τις κάνεις να νιώθουν μοντέρνες και ξεχωριστές», δηλώνει.
Η Vogue Greece Νοεμβρίου συναντά την σκηνοθέτιδα του The Substance, της πιο πολυσυζητημένης ταινίας της χρονιάς που απέσπασε το βραβείου σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών, με την Demi Moore στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Γαλλίδα Coralie Fargeat εξηγεί στην Ελίνα Δημητριάδη τη σχέση των γυναικών με το πέρασμα του χρόνου, όπως θίγεται μέσα από το σενάριο. «Έμπνευση αποτέλεσε ολόκληρη η ζωή μου ως γυναίκα. Το πώς ένιωθα σε κάθε ηλικία, το πώς ανησυχούμε κάθε λεπτό για την εικόνα μας, το πώς θα κοιτάξουν οι άλλοι γύρω μας το σώμα μας και πώς αυτό μπορεί να γίνει αντικείμενο φαντασίωσης. Είναι μια τρομακτική πίεση με την οποία πρέπει να ζούμε όλη τη ζωή μας, η οποία διαφοροποιεί σε τεράστιο βαθμό τον τρόπο που υπάρχουμε, κινούμαστε και ζούμε μέσα στην κοινωνία ως γυναίκες. Σε κάθε ηλικία μπορείς να βρεις κάτι που είναι λάθος στον εαυτό σου – όταν είσαι νέα, μπορεί να σκέφτεσαι ότι δεν είσαι αρκετά λεπτή, όταν μεγαλώνεις, σε απασχολούν οι ρυτίδες, είναι κάτι που δεν έχει τέλος».
Επτά γυναίκες που διακρίνονται η καθεμία στον τομέα της, ξεδιπλώνουν στο τεύχος Νοεμβρίου την δική τους γλώσσα της θηλυκότητας, που αλλάζει και εξελίσσεται. Η ηθοποιός Νατάσα Εξηνταβελώνη, η πρωταθλήτρια καλλιτεχνικής κολύμβησης Ευαγγελία Πλατανιώτη, η συγγραφέας Ούρσουλα Φώσκολου, η φωτογράφος Άννα Καρβουνάρη, το μοντέλο Ευδοκία Λαμπροπούλου, η καθηγήτρια Γενετικής Έλλη Παπαεμμανουήλ, η παραγωγός Νεφέλη Μυρωδιά, μιλούν για τις αντιθέσεις που βιώνουν οι γυναίκες, τις συνεχείς προκλήσεις και τις κοινωνικές απαιτήσεις που τις εγκλωβίζουν σε καλούπια και ρόλους.
Η Vogue Greece Νοεμβρίου αναζητά την ρευστότητα και στον ορισμό της αρρενωπότητας μέσα από ένα αφιέρωμα στον σύγχρονο άνδρα. Οι ηθοποιοί Δημήτρης Καπουράνης και Μιχαήλ Ταμπακάκης, πρωταγωνιστές της πολυαναμενόμενης θεατρικής μεταφοράς της ταινίας The Brokeback Mountain, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, μιλούν στο Βλάση Κωστούρο, για την ανδρική ταυτότητα όπως διαμορφώνεται σήμερα. «Ο καινούργιος άντρας που αναδύεται μοιάζει να θέλει να υπερβεί τα στερεοτυπικά πρότυπα του άντρα που δεν κλαίει, είναι μάτσο, έχει την εξουσία και δεν του επιτρέπεται να δείχνει εύθραυστος. Το καλό σήμερα είναι ότι δεν κυριαρχεί ένας συγκεκριμένος τύπος άντρα και νομίζω ότι ιδιαίτερα οι νεότεροι άντρες κάνουμε αγώνα να αποδεσμευτούμε από προκαταλήψεις που μας έχουν επιβληθεί, προτάσσοντας με περισσότερη ελευθερία τη διαφορετικότητά μας σε κάθε επίπεδο», δηλώνουν.
O Alessandro Vigilante ανέλαβε επικεφαλής του Rochas και από την πρώτη του κιόλας συλλογή για τον γαλλικό οίκο απέδειξε ότι ήρθε με την ορμή που προδίδει και το όνομά του να τον οδηγήσει ξανά στην κορυφή. «Για δεκαέξι ολόκληρα χρόνια μετέφραζα το όραμα άλλων δημιουργικών διευθυντών και σήμερα η φωνή μου έχει τον δικό της ήχο! Ως πρώην χορευτής, ζυγίζω ό,τι φτιάχνω μέσα από την αντίληψη που έχω για το σώμα. Δεν μου αρκεί να παράγω εντυπωσιακά ρούχα, θέλω να προσφέρουν στη γυναίκα που τα φοράει αυτοπεποίθηση και άνεση. Ο σύγχρονος χορός είναι ανοιχτός προς όλους τους σωματότυπους, σε οποιοδήποτε μήνυμα θέλει κάποιος να μεταδώσει, είναι στην ουσία μια γλώσσα επικοινωνίας. Αυτό θέλω να πετύχω με τα ρούχα μου», εξηγεί στον Filep Motwary.
Με σαράντα χρόνια καριέρας στη μόδα, από μοντέλο μέχρι σχεδιαστής και επιχειρηματίας, ο Alain Gossuin μπορεί να χαρακτηριστεί φαινόμενο. Ο ίδιος παρουσιάζει στη Vogue Greece Νοεμβρίου το brand του Gossuin Mark II, με έμφαση την ποιότητα και την βιωσιμότητα. «Η μόδα πρέπει να είναι βιώσιμη, όχι μόνο περιβαλλοντικά, αλλά και κοινωνικά», πιστεύει. Όσο για την ουσία της, αποτελεί γι’ αυτόν έναν τρόπο προσωπικής έκφρασης, ένα εργαλείο που μας βοηθά να εκδηλώσουμε αυτό που κρύβουμε μέσα μας, να διηγηθούμε την ιστορία μας χωρίς λέξεις. «Η φιλοσοφία του brand μας είναι όχι απλώς να φαίνεσαι καλά, αλλά και να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Κάθε κομμάτι είναι σχεδιασμένο για να ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την ατομικότητα», περιγράφει.
Η Ιωάννα Βρυζάκη, διευθύντρια της Συλλογής Δημήτρη Δασκαλόπουλου, μιλάει για τη δωρεά στα τέσσερα μεγάλα μουσεία και για τα συναισθήματα που της προκαλεί ο αποχωρισμός των έργων. «Δεν θέλαμε να βρίσκονται τα έργα στα ξυλοκιβώτιά τους, επιδιώκαμε να ταξιδεύουν, κι έτσι η Συλλογή έχει βρεθεί σε περισσότερα από 100 πολιτιστικά ιδρύματα διεθνούς κύρους. Το έργο για να υπάρχει πρέπει να εκτίθεται στο κοινό», περιγράφει στην Ξένια Γεωργιάδου.
Μη χάσετε τη Vogue Greece Νοεμβρίου που κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής».