Bουτάνε μόνο σε καθαρά νερά!

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευρασιατική βίδρα στην Ελλάδα μελέτησε η επιστημονική ομάδα του Αρκτούρου για τρία ολόκληρα χρόνια. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο γιατί πρόκειται για ένα είδος που απειλείται, αλλά και επειδή η βίδρα θεωρείται ο «δείκτης καθαρότητας» των ορεινών υδάτων στη χώρα μας. Mάλιστα, βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας στα ευρωπαϊκά γλυκά νερά και θεωρείται σημαντικό μέλος της βιοποικιλότητάς τους.

O Αρκτούρος ανέλαβε να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τη βιολογία και την οικολογία του χαριτωμένου θηλαστικού, μελετώντας το στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, στο νομό Φλώρινας – μπορείς να τις αναζητήσεις στο χάρτη σου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικές κάμερες και κατέγραψαν ενδείξεις, όπως ίχνη και περιττώματα, βγάζοντας έτσι συμπεράσματα για τις διατροφικές της συνήθειες και γενικά για το πώς κινείται στο περιβάλλον της:

• Ο πληθυσμός της βίδρας στις περιοχές των λιμνών που αναφέραμε είναι περίπου… 5.

• Οι συγκεκριμένες βίδρες προτιμούν να τρώνε πουλιά.

• Είναι «νυχτερινοί τύποι» – όπως όλες οι βίδρες.

• Απειλούνται κυρίως από τον άνθρωπο – πρωτότυπο, ε;

Η ανεξέλεγκτη άρδευση και η αυξημένη βόσκηση των κοπαδιών κοντά στις λίμνες ή στα ποτάμια όπου «συχνάζουν» οι βίδρες, έχουν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στους βιοτόπους τους. Στη λίστα των κινδύνων για την εξαφάνιση του είδους έρχονται να προστεθούν η μόλυνση των υδάτων αλλά και τα τροχαία ατυχήματα. 

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 13 είδη βίδρας. Tα 5 από αυτά απειλούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT