Είναι ροζ και μένει ψηλά

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι ροζ, γλοιώδες και φωσφορίζει. Τι είναι;» τον ρώτησαν οι φύλακες-rangers του τεράστιου πάρκου Ναντίγουορ (Nandewar Range) στη Νέα Νότια Ουαλία, όταν ανέλαβαν την ξενάγηση του παγκοσμίου φήμης πρεσβευτή του περι- βάλλοντος από την Ελλάδα, Φον Γκαζόν.

«Δεν ξέρω», απάντησε εκείνος απορημένος. Όπως τον ενημέρωσαν, λοιπόν, οι ίδιοι, τα σαλιγκάρια, σίγουρα όχι φημισμένα για την ομορφιά τους, πρόσφατα απέκτησαν… ξαδέλφια. Οι ρέιντζερ εντόπισαν σούπερ λαμπερά ροζ σαλιγκάρια στο βουνό Καπουτάρ, στα 5.000 πόδια υψόμετρο. Εκτός από το εκτυφλωτικό τους χρώμα, τα σαλιγκάρια ξεχωρίζουν ακόμη για τις διαστάσεις τους, καθώς είναι διπλάσια σε μέγεθος από τα συνηθισμένα της σαλιγκαρο-οικογένειας.

Αν και νέο είδος για μας, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χρονολογείται από την περίοδο κατά την οποία η Αυστραλία καλυπτόταν από τροπικά δάση. Καθώς η ξηρασία απλωνόταν στην αυστραλιανή γη, τα άλλα σαλιγκάρια εξαφανίστηκαν. Τα ροζ, όμως, επιβίωσαν χάρη στην υγρασία που προκάλεσε μια σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων στο Καπουτάρ, ενώ βοήθησαν και οι γεωλογικές αλλαγές των εκατομμυρίων ετών που ακολούθησαν. Το μοναδικό οικοσύστημα που δημιουργήθηκε εξασφάλισε τη συνέχιση του είδους έως σήμερα. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT