Η ανακύκλωση γίνεται διασκέδαση όταν ξέρεις ότι έχεις και μία ανταμοιβή – παρόλο που είναι κρίμα να ανακυκλώνεις μόνο αν περιμένεις κάποιο αντάλλαγμα.
Στην πόλη του Πεκίνου είχαν μια πρωτότυπη ιδέα για να ωθήσουν τους κατοίκους προς την ανακύκλωση: εγκατέστησαν 34 «ανάποδους» αυτόματους πωλητές σε όλη την πόλη. Όταν ο περαστικός βάζει στην υποδοχή ένα πλαστικό μπουκάλι, ο αισθητήρας του μηχανήματος ανιχνεύει την ποιότητα του πλαστικού και, ανάλογα με την αξία του –5 έως 15 λεπτά–, βγάζει από τη σχισμή ένα εισιτήριο για μέσο μαζικής μεταφοράς ή δωρεάν χρόνο ομιλίας για το κινητό. Η «ανταμοιβή» είναι πάντα ανάλογη με την ποιότητα, αλλά και τον αριθμό των μπουκαλιών με τα οποία θα «ταΐσει» κάποιος το μηχάνημα. Αν πάλι δεν ενδιαφέρεται για το αντάλλαγμα, μπορεί απλώς να ανακυκλώσει τα πλαστικά μπουκάλια του.
Σύμφωνα με το έντυπο «Recycling Today», τα περισσότερα μηχανήματα είναι τοποθετημένα σε κεντρικούς δρόμους ή τουριστικές περιοχές, όπως το Ναό του Παραδείσου (Temple of Heaven), μέρη απ’ όπου περνούν έως 60.000 άτομα καθημερινά. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότεροι κρατούν στο χέρι ένα πλαστικό μπουκάλι νερό ή ένα κουτάκι αναψυκτικό, καταλαβαίνει ότι η ανακύκλωση παίρνει πια άλλες διαστάσεις.
Η ιδέα φαίνεται πως είναι αρκετά επιτυχημένη, αφού τη μιμήθηκαν και στην Αυστραλία. Σύμφωνα με αναφορές, επειδή στο Σίδνεϊ τα κουτάκια των αναψυκτικών έχουν γίνει περισσότερα από τα αποτσίγαρα στους δρόμους, τοποθέτησαν παρόμοιους «ανάποδους» αυτόματους πωλητές, τις λεγόμενες «Πράσινες Τράπεζες» (Envirobank). Αντίθετα με τους συμβατικούς κάδους ανακύκλωσης, όπου συχνά διάφοροι ασυνείδητοι πετούν και κανονικά σκουπίδια, στα συγκεκριμένα μηχανήματα χωρούν μόνο πλαστικά μπουκάλια ή κουτάκια αναψυκτικών. Και επειδή τα συνθλίβουν αμέσως, χωρούν μέχρι 3.000 πλαστικές συσκευασίες.
Όσο για τα ανταλλάγματα;
Από κουπόνια για τρόφιμα μέχρι εισιτήρια για το λεωφορείο – ακόμη και για το περίφημο πάρτι της παραμονής Πρωτοχρονιάς στην πόλη!
Φυσικά, όσο καλή και αν είναι η ανακύκλωση, δεν αποτελεί την ιδανική λύση. Το πλαστικό δεν μπορεί ποτέ να ανακυκλωθεί πλήρως. Μπορεί μόνο να διασπαστεί πολύ, μέχρι που να μην υπάρχει η δυνατότητα πια να χρησιμοποιηθεί, οπότε και καταλήγει στις χωματερές. Γι’ αυτό, το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να μάθουμε τη σημασία της «επαναχρησιμοποίησης».