Τα καλά παιδιά

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλωσα σε μια εποχή που τα αναγνωστικά του Δημοτικού ήταν χοντρά βιβλία με πολύ όμορφη και ιδιαίτερη εικονογράφηση και με τίτλους όπως «Τα καλά παιδιά».

«Η καλύτερή μου», που λένε, ήταν όταν η δασκάλα μάς έβαζε να κάνουμε αντιγραφή από αποσπάσματα του αναγνωστικού στο «μισό-μισό» τετράδιο. Σε εκείνο το τετράδιο, κάτω γράφαμε και επάνω, στον άδειο χώρο, ζωγραφίζαμε. Περίμενα πώς και πώς να ζωγραφίσω, και μάλιστα το άφηνα πάντα για το τέλος για να το ευχαριστηθώ, παρόλο που ήμουν νυσταγμένη!

Έμπνευσή μου, οι ζωγραφιές από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου: η Άννα, η Λόλα, η Έλλη, ο Μίμης, η μαμά και ο μπαμπάς, η γιαγιά, ο σκύλος και φυσικά το γατάκι, που έκανε όλο αταξίες… Θυμάμαι ακόμα τη μεγάλη, ωραία, ολοστρόγγυλη γραμματοσειρά και ευχαριστώ τους γονείς μου που μου έχουν κρατήσει ένα τέτοιο τετράδιο αντιγραφής της Α΄ Δημοτικού!

Τότε, δεν ήξερα βέβαια ποιος έφτιαχνε τις ωραίες ζωγραφιές. Ήμουν φοιτήτρια στην Καλών Τεχνών όταν επανεκδόθηκαν τα αλφαβητάρια και είδα πως την εικονογράφηση είχε κάνει ο σπουδαίος χαράκτης Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος. Όσοι μένετε στην Αθήνα έχετε την ευκαιρία μέχρι τις 5 Οκτωβρίου να επισκεφτείτε την έκθεση που γίνεται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και να ανακαλύψετε πολλά έργα του σημαντικού αυτού χαράκτη, που έζησε από το 1916 έως το 2003 και ήταν και δάσκαλος στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Με την ευκαιρία, σας εύχομαι καλή σχολική χρονιά, καλή ανάγνωση και καλή γραφή! Και… να είστε καλά παιδιά!

Καλημέρα!

Η Catουρά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT