Ερωτόκριτος

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον «Ερωτόκριτο», που ταξιδεύει τους αναγνώστες του αιώνες τώρα σε μια παραμυθένια ιστορία αγάπης, παρουσιάζει η παιδική σκηνή Ηλία Καρελλά.   

Είναι η δεύτερη φορά που η παιδική σκηνή Ηλία Καρελλά ανεβάζει το αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας, τον «Ερωτόκριτο». Μεγάλη χαρά για εμάς που είδαμε και την πρώτη παράσταση. Μας δίνεται η ευκαιρία να την απολαύσουμε ξανά, αυτήν τη φορά πιο φρέσκια, με νέα σκηνοθετική και εικαστική ματιά, επηρεασμένη από τον Ελ Γκρέκο και άλλους κορυφαίους δημιουργούς.

Η μυθιστορία σε δεκαπεντασύλλαβους στίχους, που έγραψε ο Βιτσένζος Κορνάρος τον 17ο αιώνα, δε σταμάτησε ποτέ να εμπνέει. Αυτήν τη φορά, το τρυφερό παραμύθι αγάπης του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας ζωντανεύει με σκιές και βίντεο, κούκλες και ηθοποιούς, σε μια παράσταση όπου το σαντούρι της Αρετής Κετιμέ συναντά τη λύρα, το λαούτο, τη μαντούρα, το νταούλι, το μαντολίνο, την κιθάρα, το βιολί, το ούτι και τη βιολόλυρα.

Έτσι, πάνω σε αυτό το ιδιαίτερο και ευρηματικό σκηνικό, θα δούμε να σκορπάει χαρά η γέννηση της αρχοντοπούλας Αρετούσας, της κόρης του βασιλιά Ηράκλη…

Mια θυγατέραν ήκαμεν, που ’φεξεν το Παλάτι,/

αυτή την ώρα που η μαμμή στα χέρια τση την κράτει./

Θεράπιο κι αναγάλλιαση, χαρά πολλά μεγάλη/

ο Pήγας με τη Pήγισσαν επήρασιν, κ’ οι άλλοι.*

Χρόνια μετά, θα δούμε την καρδιά του Ερωτόκριτου, του γιου του Πεζόστρατου, έμπιστου του βασιλιά, να σκιρτάει από έρωτα για την Αρετούσα…

Aγάλια-αγάλια σ’  Έρωτα και Πόθον εκινάτο,/

πειράζει τον ο λογισμός, δεν τρώγει, ουδ’ εκοιμάτο.

…να της τραγουδά την αγάπη του, κρατώντας

κρυφή την ταυτότητά του από την αγαπημένη του…

Σαν τραγουδήσω και σαν πω τον πόνο που με κρίνει, μου φαίνεται πως είν’ νερό, και τη φωτιά μου σβήνει.

…να εξορίζεται ο Ερωτόκριτος για να αποφύγει την οργή του βασιλιά. Αλλά οι δύο ήρωες να μένουν πιστοί στην αγάπη. Να επιστρέφει ξανά, να παίρνειμέρος στη μάχη, να τη διεκδικεί και να προσμένει…

Άραγε, έχει καλό τέλος τούτη η ιστορία; Δεν πειράζει αν σας το πούμε. Η μαγεία της, ούτως ή άλλως, θα σας συνεπάρει στη σκηνή.

Αλλά και πάλι ας μην το πούμε…

* Οι στίχοι που χρησιμοποιούνται εδώ είναι από το πρωτότυπο κείμενο και όχι από την παράσταση.

Διασκευή: Ηλίας Καρελλάς, Αλεξάνδρα Λιακοπούλου, Νικόλας Φραγκιουδάκης. Σκηνοθεσία-σκηνογραφία/φιγούρες θεάτρου σκιών: Ηλίας Καρελλάς. Κίνηση/Χορογραφία: Αγγελική Χατζή. Κοστούμια/Κατασκευές: Αγγελική Μπόζου.Παίζουν: Αρετή Κετιμέ, Ζαχαρούλα Κληματσάκη, Έκτορας Κυριάκου, Ιωάννα Μυλωνά, Φάνης Παυλόπουλος, Χρήστος Σύγγελος, Νίκος Τουρνάκης, Νικόλας Φραγκιουδάκης. Στο ρόλο του συγγραφέα ακούγεται η φωνή του Βλαδίμηρου Κυριακίδη.

info

Θέατρο Κάππα: Κυψέλης 2 (Πεδίον του Άρεως, τηλ. 210-7777104 και 210-7777124)

Κυριακή 11.30 π.μ.

Παραστάσεις για σχολεία καθημερινά 10.30 π.μ.

www.thiasoskarella.weebly.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT