Ταξιδεύοντας με την Πηνελόπη Δέλτα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παράσταση του Θεάτρου της Ημέρας «Ταξιδεύοντας με την Πηνελόπη Δέλτα» πρωταγωνιστές, εκτός από τον Τρελαντώνη, είστε κι εσείς! Και πώς αλλιώς θα γινόταν στο θέατρο που έχει ταυτιστεί με το θεατρικό παιχνίδι; Η Ανδρομάχη Μοντζολή, ψυχή του Θεάτρου της Ημέρας, μας μιλάει σχετικά. 

Η παράσταση περιλαμβάνει θεατρικό παιχνίδι. Άρα παίζουμε κι εμείς, οι θεατές; 

Ανδρομάχη Μοντζολή: Είναι η μέθοδος που διαπνέει όλες τις δραστηριότητές μας – κυρίως όσες αναφέρονται στα παιδιά. Η παράσταση σχεδιάζεται και δομείται με τέτοιο τρόπο εξαρχής, ώστε το θεατρικό παιχνίδι να αποτελέσει βασικό στοιχείο στην οικοδόμηση του «μύθου» αλλά και της εκπαίδευσης και σκηνικής διδασκαλίας των ηθοποιών-εμψυχωτών. Πρόκειται για παιδαγωγούς ή ηθοποιούς, ειδικά εκπαιδευμένους να λειτουργούν σε συνθήκες «παντός καιρού», αποφοίτους του εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου, που λειτουργεί το θέατρό μας εδώ και 25 χρόνια με διευθυντή σπουδών τον Λάκη Κουρετζή, τον δημιουργό του θεατρικού παιχνιδιού. Όσο για τους θεατές, ανεβαίνουν επί σκηνής και συμμετέχουν στη δράση και την εξέλιξη της παράστασης. Μέσω του θεατρικού παιχνιδιού μοιράζονται, αποφορτίζονται, βιώνουν, κατανοούν, εκφράζονται δημιουργικά και προτείνουν. Θέλουμε τα παιδιά να χαίρονται, να ενθουσιάζονται, να συμμετέχουν και να δημιουργούν κοντά μας, μαζί μας!

Οι ιστορίες της Πηνελόπης Δέλτα μπορούν να εμπνεύσουν και τα σημερινά παιδιά;

Α. Μ.: Το φετινό θεατρικό και εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα για ενηλίκους και παιδιά είναι αφιερωμένο στην πρωτοπόρο Ελληνίδα λογοτέχνιδα Πηνελόπη Δέλτα, με αφορμή τα 140 χρόνια από τη γέννησή της. Η Πηνελόπη Δέλτα καθιερώθηκε για το εμπνευσμένο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο της, για το οποίο άλλωστε τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών το 1930. Τα βιβλία της γαλούχησαν πολλές γενιές, φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας, ώστε σήμερα να διαπιστώνουμε με ιδιαίτερη έκπληξη τη θετική αποδοχή της παράστασής μας στους γονείς, οι οποίοι σπεύδουν να γνωρίσουν στα παιδιά τους τα αγαπημένα βιβλία της δικής τους παιδικής ηλικίας. Όσο για τα παιδιά, «ταξιδεύουν με την Πηνελόπη Δέλτα», εισέρχονται στην περιπέτεια, ευαισθητοποιούνται, ανακαλύπτουν, βιώνουν και γνωρίζουν θέματα και ερεθίσματα κάθε ιστορίας. Μέσω του θεατρικού παιχνιδιού οδηγούνται στις δικές τους παρεμβάσεις-«προτάσεις», συνθέτουν και παρουσιάζουν τις δικές τους ιστορίες, εμπνεόμενα από τα ανθρωπιστικά μηνύματα-εφόδια για τη ζωή που προτείνει η συγγραφέας.

Η υπόθεση 

Ο Σελιδοφύλακας διώχνει τον Τρελλαντώνη από την ιστορία του, επειδή κάνει αταξίες. Τότε ο Τρελλαντώνης προσπαθεί με τη βοήθεια των θεατών να μαζέψει τις σκόρπιες σελίδες και να φτιάξει ένα νέο βιβλίο. Θέματα από τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα σε ένα ταξίδι έκφρασης και φαντασίας. • Θεατρική-παιδαγωγική επιμέλεια: Α. Μοντζολή Τραγούδι φινάλε: Γ. Κότσιρας Παίζουν: Μ. Γιαννικάκης, Ό. Μουργελά, Κ. Μακρυκώστα, Α. Στρουμπούλη Κείμενα: Ομάδα τελειοφοίτων εμψυχωτών

info

Κυριακή στις 5 μ.μ.

Πληροφορίες-κρατήσεις (και για σχολεία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας): τηλ.: 210-6929090, 210-6995777

Θέατρο της Ημέρας: Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι (στάση μετρό Πανόρμου)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT