Ένας μικρός κόσμος, η οικογένειά μου!

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λοιπόν, ξέρεις ποιος ήταν ο προπάππος σου και ποια η προγιαγιά σου; Τους ξέρεις και τους 4; Και αυτών οι γονείς ποιοι ήταν; Τους ξέρεις και τους 8; Και αυτών οι γονείς ποιοι ήταν; Τους ξέρεις και τους 16; Και αν σκεφτείς και άλλα ερωτήματα, όπως από πού ήταν, πού έζησαν, πόσα παιδιά είχαν, τι ιστορίες λέγονται στην οικογένεια γι’ αυτούς, τι επάγγελμα έκαναν και τι ξεχωριστό μπορεί να είχαν, ε, τότε το πράγμα αρχίζει να γίνεται συναρπαστικό. Μήπως να αρχίσεις να συνθέτεις το γενεαλογικό σου δέντρο;

Για σκέψου, στην έρευνά σου, να ανακαλύψεις κανέναν εφευρέτη, κανέναν πρωτοπόρο για την εποχή του επιστήμονα ή καμιά ιδιόρρυθμη προγιαγιά, που έστρωνε τα χαλιά στο σπίτι το καλοκαίρι και τα μάζευε το χειμώνα ή που κυκλοφορούσε πάντα με παραμάνες στις φούστες, γιατί βαριόταν να ράψει τα κουμπιά (όπως ήταν η δική μου προγιαγιά)!Πρόσθεσε στην έρευνά σου ακόμη μεγαλύτερη αναζήτηση. Στήσε ένα αληθινό κυνήγι θησαυρού, όπου θησαυρός είναι το οικογενειακό σου δέντρο. Θα ψάξεις για πληροφορίες, φωτογραφίες, γράμματα, ντοκουμέντα, προφορικές ιστορίες… Θα ανέβεις σε σοφίτες ή πατάρια, θα κατέβεις σε υπόγεια, θα ανοίξεις μπαούλα, θα ξεφυλλίσεις παλιά άλμπουμ φωτογραφιών, θα ζητήσεις να σου πούνε ιστορίες, εμπρός! Ξεκίνα! Φτιάξε το δικό σου γενεαλογικό δέντρο! 

Θα το διασκεδάσετε, εσύ και όλοι οι «πληροφοριοδότες» σου, δηλαδή οι συγγενείς σου. Πιο εύκολο και ενδιαφέρον, ίσως, είναι να φτιάξεις το οικογενειακό δέντρο των προγόνων σου, ξεκινώντας από την αφεντιά σου και τα αδέλφια σου (αν έχεις) στη βάση του δέντρου. Πάρε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί ή χρησιμοποίησε τον υπολογιστή και σχεδίασε το δέντρο σου κάπως έτσι:

Μπορείς να κολλήσεις φωτογραφίες, να γράψεις ονόματα, ημερομηνίες γέννησης και θανάτου, επάγγελμα, τόπο γέννησης, πόσα παιδιά έκανε ο καθένας (παρακλάδια του δέντρου σου), χαρακτηριστικά, ό,τι άλλο σου φαίνεται ενδιαφέρον για κάθε μέλος του γενεαλογικού σου δέντρου. Τις συζύγους και τους συζύγους μπορείς να τους δηλώνεις με ένα =. Τα παιδιά τους με ένα γ. (γέννησε…)

Ξεκίνα με τα εύκολα, παππούδες και γιαγιάδες από τη μαμά και τον μπαμπά. Και συνέχισε… Πόσο πίσω μπορείς να φτάσεις το χρόνο; Είπαμε, η έρευνα θα κρατήσει καιρό. Θα γίνεις ιστορικός της οικογένειάς σου και το δέντρο σου θα είναι πολύτιμο. Όλοι θα το ζητάνε! Εσύ όμως θα το κρεμάσεις κάπου στο σπίτι, θα το καμαρώνεις και θα ζητάς σε όλους τους συγγενείς να προσφέρουν πληροφορίες. Σιγά-σιγά το δέντρο σου θα γεμίσει με κλαδιά, παρακλάδια, τοξάκια, σημειώσεις, θα είναι ένας πραγματικός ιστορικός χάρτης!

Ίσως να φτάσεις τόσο παλιά στην οικογενειακή σου ιστορία, που να χρειαστεί να επισκεφτείς τα αρχεία του τόπου σου ή των τόπων γέννησης και θανάτου των συγγενών σου. Στο Ληξιαρχείο φυλάσσονται τα αρχεία γέννησης και θανάτου των πολιτών, ενώ στα τοπικά ιστορικά αρχεία μπορείς να «ψαρέψεις» στοιχεία για τους προγόνους σου (σε προικοσύμφωνα, ληξιαρχικές πράξεις γάμων κ.ά.).

Ποιο όνομα εμφανίζεται πιο συχνά στο οικογενειακό σου δέντρο; Πόσα κορίτσια και πόσα αγόρια γεννιούνται σε κάθε γενιά; Σύγκρινε τα ποσοστά!

Διακριτικότητα!  

Όταν ρωτάς πληροφορίες, όταν ζητάς στους συγγενείς σου να σου δείξουν αναμνηστικά, γράμματα, κάρτες, φωτογραφίες και οικογενειακά κειμήλια ή να σου αφηγηθούν ιστορίες, πρέπει να το κάνεις με διακριτικότητα. Μπορεί να μη θέλουν να μιλήσουν ή να δείξουν κάποια πράγματα. Μην επιμείνεις. Κάποια πράγματα δε θέλουμε να τα αποκαλύψουμε. Σεβόμαστε τα οικογενειακά μυστικά, τις μνήμες, τα συναισθήματα και τις ευαισθησίες των «πληροφοριοδοτών» μας. Πάντως, μην εκπλαγείς αν συναντήσεις το αντίθετο: μεγάλη προθυμία για αφήγηση ιστοριών! Ιδίως οι μεγαλύτεροι άνθρωποι χαίρονται να μιλάνε για τους δικούς τους και να ζωντανεύουν στιγμιότυπα από το παρελθόν. Απόλαυσε αυτές τις στιγμές. Μπορείς να ζητήσεις την άδεια να μαγνητοφωνήσεις ή να βιντεοσκοπήσεις τις αφηγήσεις. Αν σου τη δώσουν, είσαι τυχερός. Το οικογενειακό ιστορικό αρχείο οπτικοακουστικού υλικού το ξεκινάς εσύ!

Ένας μικρός κόσμος, η οικογένειά μου!-1

Γενεαλογικό δέντρο απογόνων και προγόνων

Το γενεαλογικό δέντρο απογόνων είναι το δέντρο που παρουσιάζει τον αρχαιότερο πρόγονο στο κάτω μέρος με την εξέλιξη των απογόνων προς τα πάνω.Το γενεαλογικό δέντρο προγόνων παρουσιάζει, αντίθετα με το προηγούμενο, τον νεότερο απόγονο στο κάτω μέρος, με δενδρική παρουσίαση των προγόνων του στο επάνω μέρος.

Παίξε με τη στατιστική και τα μαθηματικά 

• Αν σε μια κοινωνία όλα τα μέλη της παντρεύονται και κάθε ζευγάρι γεννά δύο παιδιά, η κοινωνία θα αυξήσει τον πληθυσμό της ή όχι;

• Στην Ελλάδα, με την καταγραφή των πληθυσμών, σε κάθε ώριμη γυναίκα αντιστοιχούν 1,2 παιδιά. Ποιο πρόβλημα αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει; (πρόβλημα υπογεννητικότητας)

• Ας υποθέσουμε ότι κατά μέσο όρο η μία γενεά από την άλλη διαφέρει κατά 25 χρόνια, πόσες γενεές θα έχουν περάσει από το 0, έτος γέννησης του Χριστού;

Όσο πιο παλιά, τόσο πιο πολλοί οι άνθρωποι στη Γη;

Παρατήρησε ένα τυπικό οικογενειακό δέντρο: 2 παιδιά, 2 γονείς, 4 παππούδες, 16 προπάπποι κ.ο.κ. Το ενδιαφέρον σε αυτό το ανεστραμμένο δέντρο είναι ότι το πλήθος των προσώπων ανά επίπεδο, 1, 2, 4, 16,… είναι δυνάμεις του 2. Τα κλαδιά αυξάνουν καθώς ανεβαίνουμε τα επίπεδα. Δηλαδή; Όσο πιο παλιά, τόσο περισσότεροι οι άνθρωποι της Γης; Όχι βέβαια! Όλοι προερχόμαστε από έναν κοινό πρόγονο. Κάπου μακριά δηλαδή, ο μπαμπάς και η μαμά μας είχαν κοινούς προγόνους!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT