Σινεμά: Annie, οικογένεια, το καλύτερο δώρο

Σινεμά: Annie, οικογένεια, το καλύτερο δώρο

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Annie είναι πάντα της… μόδας. Η ιστορία της δε διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1930, όπως στο κλασικό μιούζικαλ, αλλά στη Νέα Υόρκη του 2014. Και είναι ένα σύγχρονο κορίτσι που, όταν έμενε με τη μαμά της, καβαλούσε το ποδήλατό της και έβρισκε τις πιο σύντομες διαδρομές στην πόλη. Η ταινία της είναι αστεία και συγκινητική, απολαυστική για παιδιά αλλά και τους γονείς τους. 

Η ιστορία…

Νέα Υόρκη, 2014. Η Annie είναι ένα θαρραλέο κορίτσι που ζει παρέα με άλλα κοριτσάκια μαζί με  την αυταρχική ανάδοχη μητέρα Miss Hannigan, στην οποία την άφησαν οι γονείς της με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν κάποια στιγμή. Όλα θα αλλάξουν όταν η Annie συναντήσει τον ψυχρό δισεκατομμυριούχο Will Stacks, ο οποίος  σύντομα υποκύπτει στη γοητεία της και της προτείνει έναν ρόλο στην προεκλογική του καμπάνια. Σταδιακά, ο Stacks νιώθει ότι είναι ο φύλακας άγγελος της, όμως η αισιόδοξη και γεμάτη αυτοπεποίθηση φύση της Annie θα του αποδείξει το αντίθετο! 

Τα πρόσωπα…

Την Annie υποδύεται η Quvenzhané Wallis, που έχει υπάρξει η νεότερη υποψήφια για Όσκαρ για την καθηλωτική της ερμηνεία στην ταινία «Μυθικά Πλάσματα του Νότου». «Μου αρέσει να υποδύομαι την Annie», λέει. «Έχει τόλμη και κάνει τα πάντα με ένα χαμόγελο, ό,τι και να της συμβαίνει στη ζωή». Και συνεχίζει: «Το καταπληκτικό με την Annie είναι ότι μαθαίνει στους μεγάλους τι έχει σημασία στη ζωή. Νομίζω ότι όλα τα παιδιά νιώθουν ότι μπορούν να διδάξουν τους μεγάλους». Για τις συμπρωταγωνίστριές της, τα άλλα κορίτσια στο σπίτι της Miss Hannigan, λέει: «Ένιωσα ότι είχα τέσσερις αδελφές στο γύρισμα. Έχουν τόση πολλή πλάκα, γίναμε φίλες. Και η Cameron Diaz είναι τόσο καλή στα αλήθεια. Η Miss Hannigan υποτίθεται ότι είναι κακιά, αλλά η Cameron δεν είναι καθόλου!».

Όσο για τον άνθρωπο που αναλαμβάνει την Annie, πρόκειται για τον Will Stacks, πρόεδρο εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, τον οποίο υποδύεται ο Jamie Foxx. Με περιουσία 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, θέτει υποψηφιότητα ως δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Προσπαθώντας να συνδεθεί με τους ψηφοφόρους του, αξιοποιεί την Annie για δημόσιες σχέσεις. Σίγουρα το τελευταίο που περίμενε θα ήταν να συνδεθεί με ένα δεκάχρονο κορίτσι, που δεν αποτελεί καν ψηφοφόρο του… «Είναι μια πανέμορφη ιστορία» λέει ο Jamie Foxx. «Η Annie έρχεται στη ζωή του (Stacks) και προσπαθεί να τη χρησιμοποιήσει για να πετύχει, αλλά καταλαβαίνει ότι έχει κάτι μέσα της που δεν μπορεί να παραβλέψει. Η αγάπη της τον ξεκλειδώνει και αυτό είναι κάτι πολύ σπουδαίο». Ο Foxx ενθουσιάστηκε με τη συμμετοχή του σε μία ταινία που μπορεί να μοιραστεί με την οικογένεια του: «Αυτή η ταινία καταγράφει ακριβώς πώς αγαπάει ένας γονιός το παιδί», λέει. «Το συναίσθημα της ταινίας είναι γνήσιο και έντιμο. Η εξάχρονη κόρη μου ήταν στο γύρισμα και πέρασε φανταστικά. Δε βλέπω την ώρα να δει την ταινία».

Οι περισσότερες ανάδοχες μητέρες είναι ευγενικές και αφοσιωμένες. Όχι όμως η Miss HanniganΗ Cameron Diaz, που την υποδύεται, λέει πως «η Miss Hannigan είναι ένας φανταστικός, απολαυστικός ρόλος. Μπορείς να είσαι ακραία κακιά, ενώ τα παιδιά γελάνε γιατί είσαι πιο πολύ γελοία παρά τρομακτική. Η Miss Hannigan είναι σαν την κακιά Μητριά ή τον Captain Hook. Ακόμα και τα πιο μικρά παιδιά το καταλαβαίνουν: θέλεις να δεις έναν μικρό ήρωα να κερδίζει τον κακό. Βέβαια δεν είναι ακριβώς κακιά. Απλώς έχει αποπροσανατολιστεί. Πιστεύει ότι, αν ήταν διάσημη, θα ήταν και ευτυχισμένη. Αλλά τελικά πρέπει να μάθει να αγαπάει τον εαυτό της».

Τα τραγούδια…

Την επιμέλεια της μουσικής είχε ο βετεράνος μουσικός παραγωγός Greg Kurstin. Οι διασκευές των κλασικών τραγουδιών είχαν να κάνουν με την ενορχήστρωση και την επιλογή των οργάνων. «Οι αυθεντικές εκδοχές είχαν πιο κλασικά όργανα όπως πνευστά, χάλκινα, κιθάρες» εξηγεί ο Kurstin. «Αντί για αυτό, πρόσθεσα ντραμς, μπάσο, κιθάρες, πλήκτρα, σαν ένα σημερινό ποπ τραγούδι». Στην ταινία ακούγονται και τρία νέα τραγούδια: «Who Am I?», «Opportunity» και «The City’s Yours», για τα οποία οι μουσικοί προσπάθησαν να ακούγονται αρμονικά σε σχέση με τα εμβληματικά τραγούδια και τη μουσική. 

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός…

Ο Will Gluck μας λέει ότι η προσέγγιση της νέας «Annie» – το κλασικό θεατρικό που κέρδισε 7 Tony Awards και στην πορεία μεταφέρθηκε στη δημοφιλή κινηματογραφική ταινία της δεκαετίας του 1980- τον ενθουσίασε. «Στα γυρίσματα, η κόρη μου είχε την ίδια ηλικία με την Annie, 10 χρόνων δηλαδή», λέει. «Ήθελα να συμμετέχω σε μία ταινία την οποία μπορούσα να μοιραστώ με την οικογένεια μου. Αυτή η ταινία σε κάνει να χαμογελάς από την αρχή και για όλη την υπόλοιπη μέρα».

Σινεμά: Annie, οικογένεια, το καλύτερο δώρο-1

Στα γυρίσματα…

Για το ρόλο της τετράποδης φίλης της Annie, της Sandy, ο Will Gluck απευθύνθηκε σε εκπαιδευτή σκύλων, ο οποίος έχει εκπαιδεύσει όλα τα σκυλιά που έχουν παίξει τον αντίστοιχο ρόλο στο Μπρόντγουεϊ. Ο τελευταίος βρήκε το σκυλάκι που παίζει στην ταινία σε μία φάρμα για αδέσποτα ζώα, ενώ χρειάστηκαν 3 μήνες εκπαίδευσης για τον ρόλο της Sandy.

 Για να αποδώσουν σωστά τις χορογραφίες, τα κορίτσια που απαρτίζουν την περίφημη παρέα της Annie χρειάστηκαν περίπου 5 μήνες.

Θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους στις 2 Απριλίου από τη Feelgood.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT