Σουδάν: ο τελευταίος λευκός ρινόκερος;

Σουδάν: ο τελευταίος λευκός ρινόκερος;

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πέρασμα του χρόνου, πολλά είδη ζώων και πουλιών έχουν οδηγηθεί στην εξαφάνιση. Ωστόσο, είναι σπάνιο να παρακολουθεί κανείς την εξαφάνιση ενός είδους την ώρα που αυτή εξελίσσεται. Όπως ακριβώς είναι δηλαδή η περίπτωση του λευκού ρινόκερου, καθώς σήμερα έχουν απομείνει μόνο πέντε (!).

Το χειρότερο είναι ότι μόνο ένας, ο 42χρονος Σουδάν, είναι αρσενικός. Αν φύγει από τη ζωή χωρίς να αφήσει απογόνους, τότε αυτό το είδος ρινόκερου θα εξαφανιστεί σύντομα. Δεν είναι επομένως τυχαίο που το Καταφύγιο Άγριας Ζωής «Ολ Πεσέτα» (Ol Pejeta Conservancy), στην κεντρική Κένυα, όπου ζει αυτό το διάστημα ο Σουδάν, έχει προσλάβει ένοπλους φρουρούς για να τον προστατεύουν 24 ώρες το 24ωρο! Επιπλέον, έχουν τοποθετήσει στον Σουδάν ένα ραδιο-αναμεταδότη, κάτι σαν GPS δηλαδή, έτσι ώστε να ξέρουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται. Για προληπτικούς λόγους, μέρος από το κέρατό του έχει αφαιρεθεί. Όσο βάρβαρο κι αν φαίνεται κάτι τέτοιο, ήταν απαραίτητο, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του καταφυγίου Ρίτσαρντ Βιν, ώστε να προστατέψουν το ρινόκερο.

Το τεράστιο ζώο, το οποίο ζυγίζει περίπου 12 τόνους, μοιράζεται μια έκταση 300 εκταρίων με δύο θηλυκές λευκές ρινοκερίνες, τη Ναζίν και τη Φατού. Οι επιστήμονες ελπίζουν πως κάποια από τις δύο θα γίνει σύντομα μητέρα, γιατί ο Σουδάν κοντεύει να… πάρει σύνταξη.

Αν και στο παρελθόν, οι λευκοί ρινόκεροι βρίσκονταν σε αφθονία σε αρκετές χώρες της Ανατολικής και της Κεντρικής Αφρικής, νότια της Σαχάρας, ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια. Τη δεκαετία του 1960, υπολογίζεται ότι υπήρχαν 2.000 στη φύση. Μέχρι το 1984, όμως, οι αδίστακτοι λαθροκυνηγοί τούς αποδεκάτισαν. Στην πραγματικότητα, ο μόνος λόγος που ο Σουδάν είναι ακόμα ζωντανός είναι επειδή στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του βρισκόταν σε έναν ζωολογικό κήπο στην Τσεχοσλοβακία.

Ευτυχώς, χάρη σε μέρη όπως το Καταφύγιο Άγριας Ζωής «Ολ Πεσέτα», 106 μαύροι ρινόκεροι και 23 λευκοί είναι ακόμα ζωντανοί. Δεν είναι, όμως, καθόλου εύκολη δουλειά να σωθούν αυτά τα ζώα. Όπως τονίζει ο Σάιμορ Ιρούνγκου, ένας από τους 32 υπευθύνους για την προστασία τους, «το να σχεδιά-ζουμε και να αποφεύγουμε επιθέσεις είναι πολύ δύσκολο έργο. Με την ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση για κέρατο ρινόκερου και ελεφαντόδοντο, συχνά δεχόμαστε επιθέσεις λαθροκυνηγών και, παρόλο που καταφέρνουμε να απομακρύνουμε έναν σημαντικό αριθμό από αυτούς, διακινδυνεύουμε την ίδια μας τη ζωή για να ανταποκριθούμε στο καθήκον».

Μια περιουσία για το κέρας

Δεν είναι μόνο ο λευκός ρινόκερος που αντιμετωπίζει άμεσα τον κίνδυνο της εξαφάνισης. Όλα τα είδη ρινόκερου αποτελούν στόχο των λαθροκυνηγών εξαιτίας του κεράτου τους. Αν και αποτελείται από κερατίνη, το ίδιο συστατικό που υπάρχει και στα νύχια μας, οι κάτοικοι του Βιετνάμ και της Κίνας πιστεύουν ότι μπορεί να θεραπεύσει πολλές ασθένειες. Μάλιστα είναι τόσο περιζήτητο, που υπάρχουν αγοραστές πρόθυμοι να πληρώσουν ακόμη και 75.000 δολάρια το χιλιόγραμμο, μία ολόκληρη περιουσία δηλαδή. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς γιατί οι κυνηγοί δεν σταματούν να τους καταδιώκουν. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT