Ένα «Ανεμόπλοιο» στα πέλαγα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιο φιλικό προς το περιβάλλον εμπορικό πλοίο του κόσμου ονομάζεται «Wind Ship» και δε χρειάζεται παρά το ίδιο του το σώμα για να ταξιδέψει.

Ο Τέρτζι Λέιντ (Terje Lade) είναι ένας Νορβηγός επιχειρηματίας ταχύπλοων σκαφών, με προηγούμενη εμπειρία στη βιομηχανία της ναυπηγικής.

Ονειρεύτηκε να κατασκευάσει ένα φορτηγό πλοίο… με μία διαφορά: το γιγαντιαίο σκάφος «Ανεμόπλοιο», όπως σκοπεύει να το ονομάσει (Wind Ship), είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διοχετεύει τον αέρα με τρόπο ανάλογο με τα ιστιοπλοϊκά. Έτσι θα μειώνονται δραματικά οι ανάγκες σε καύσιμα και το «Ανεμόπλοιο» θα πλέει μόνο του, βασισμένο αποκλειστικά στην αιολική ενέργεια.

Τα καύσιμα που θα εξοικονομεί θα είναι περίπου 60% λιγότερα, ενώ οι εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα υπολογίζεται πως θα είναι μειωμένες κατά 80% σε σύγκριση με τα σημερινά φορτηγά πλοία. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του «Wind Ship», η μηχανή του θα ενεργοποιείται με φυσικό αέριο, ενώ το σύστημα πλοήγησης θα συνδέεται με ένα κομπιούτερ που θα υπολογίζει διαρκώς την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου. Έτσι, το καράβι θα «στέλνει» τον άνεμο κατευθείαν στα σωστά «κανάλια», που θα βρίσκονται κατά μήκος του σκάφους. Αυτό σημαίνει ότι το πλοίο δε θα «μπαίνει» μέσα στον άνεμο, αλλά θα βρίσκει την ιδανική «γωνία» του, ώστε να εξασφαλίζει διαρκώς μπροστινή κίνηση και ταχύτητα 14 κόμβων.

Σε ένα νορβηγικό τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κράνφιλντ της Μεγάλης Βρετανίας ομολογεί ότι, ενώ στην αρχή βρήκε τόσο τον εμπνευστή Λέιντ όσο και την ιδέα του «τρελούς», αφού ασχολήθηκε περισσότερο και είδε μοντέλο του «Ανεμόπλοιου» σε μικρή κλίμακα σε δράση, παραδέχτηκε ότι πρόκειται για απίθανη ιδέα!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT