Τα «ντοματένια καλοκαίρια» μας τα χρωστάμε στους Αζτέκους.
Αυτοί καλλιέργησαν πρώτοι το πεντανόστιμο, φουλ σε βιταμίνη C και λυκοπένιο (μια ουσία που κάνει πολύ καλό στην υγεία μας) φρούτο.
Φρούτο η ντομάτα; Μμμμ, δεν είμαι σίγουρος. Μπορεί να είναι και λαχανικό. Αφού, για να τη φάμε, συνήθως της ρίχνουμε αλατάκι. Την κάνουμε σαλάτα. Τη μαγειρεύουμε παντρεύοντάς τη με κάθε λογής συστατικό. Άρα τι σόι φρούτο είναι αυτό;
∆εν ξέρω να σας πω αν οι Αζτέκοι είχαν την ίδια απορία, όπως αυτή που έχω εγώ και ο Φάνης Θεοφάνους, ο συνεργάτης μας, ο οποίος αναλύει το θέμα πιο διεξοδικά.
Αυτό που ξέρω είναι ότι η ντομάτα μ’ αρέσει έτσι κι αλλιώς. Και περισσότερο απ’ όλα στο σημερινό μας θέμα με συναρπάζει η ιδέα, εκτός από ντοματοσαλάτα, ντοματόζουμο, ντοματοπελτέ, ντοματόσουπα, ντοματοχυμό και άλλα πολλά που κάνουμε με ντομάτες, ντοματίνια, ντοματίτσες και ντοματούλες, να φτιάξουμε και μια ντοματοϊστορία!
Διαβάστε στο φύλλο των «Ερευνητών» που θα κυκλοφορήσει με την «Καθημερινή» το Σάββατο 8 Αυγούστου.