Αριθμός ρεκόρ είναι τα 7 μωρά νανοχηνάκια που καταγράφηκαν ως νέα μέλη μιας οικογένειας στη Νορβηγία· τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ!
Και μπορεί οι ευτυχείς γονείς να αναζητούν τώρα ασταμάτητα τροφή για το… μεσημεριανό τραπέζι, όμως το ίδιο ευτυχισμένη μπορεί να δηλώνει και όλη η κοινότητα των νανοχηνών, αφού φέτος η αναπαραγωγική περίοδος έληξε με τεράστια επιτυχία: στις 24 Αυγούστου, στα έλη Βαλντάκ της βόρειας Νορβηγίας καταμετρήθηκαν από τη Νορβηγική Ορνιθολογική Εταιρεία 126 άτομα, από τα οποία τα 70 είναι νεαρά και ανήκουν σε 22 οικογένειες.
Γιατί τόση χαρά; Επειδή η νανόχηνα είναι το πιο απειλούμενο υδρόβιο πουλί της Ευρώπης. Η αλήθεια είναι πως για τους ειδικούς δεν ήταν έκπληξη αυτή η αριθμητική «έκρηξη», αφού είχε διαπιστωθεί πως υπήρχαν πολλά μικρά
τρωκτικά θηλαστικά στην περιοχή, πράγμα που σημαίνει πως οι θηρευτές των νανοχηνών θα είχαν αρκετό «φαγητό», επομένως δε θα χρειαζόταν να τις κυνηγήσουν.
Όπου να ’ναι, καταφθάνουν στα μέρη μας
Από τις τούνδρες* και τάιγκες** της βόρειας Σκανδιναβίας, όπου αναπαράγονται οι νανόχηνες, έχουν ήδη ξεκινήσει το μεγάλο μεταναστευτικό τους ταξίδι. Προορισμός; Νοτιότερες χώρες της Ευρώπης, με κυριότερο τόπο διαχείμασης την Ουγγαρία. Στα νότια Βαλκάνια προτιμούν τους υγρότοπους της Ελλάδας και συγκεκριμένα το Δέλτα του Έβρου, τη λίμνη Κερκίνη και τη λίμνη Μητρικού. Το φετινό κοπάδι αναμένεται στη λίμνη Κερκίνη στις αρχές Οκτωβρίου, για να παραμείνει εκεί περίπου 5 μήνες.
Η νανόχηνα στην Ελλάδα…
…χαρακτηρίζεται Κρισίμως Κινδυνεύον Είδος. Δηλαδή, χειρότερα δε γίνεται, αφού βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης, με μόλις 53 άτομα να έχουν καταγραφεί τον περασμένο χειμώνα. Από τη δεκαετία του 1940 έως σήμερα, ο πληθυσμός της μειώθηκε πάνω από 90%! Η δραματική αυτή μείωση οφείλεται κυρίως στη μετατροπή των ελών –του βιοτόπου της– σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ευθύνη έχουν επίσης οι κυνηγοί. Τα τελευταία 10 χρόνια γίνονται τεράστιες προσπάθειες για τη διατήρηση και τη διάσωση της νανόχηνας στην Ελλάδα, όπου διαχειμάζει. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, συντονιστής του διασυνοριακού προγράμματος LIFE + για τη διαφύλαξη της νανόχηνας, αλλά και οι εταίροι και συνεργάτες της από 5 χώρες δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τα ευχάριστα νέα της αύξησης του πληθυσμού της. Ενημέρωση για την άφιξη του κοπαδιού της νανόχηνας στην Ελλάδα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.ornithologiki.gr/nanoxina.
Η σπανιότερη χήνα της Ευρώπης!
Όπως καταλαβαίνει κανείς από το όνομά της, αλλά και το μήκος της (53-65 εκ.), θα μπορούσε άνετα να ανήκει στην παρέα της… Χιονάτης. Έχει χρώμα σκούρο καφέ-γκρι, κοκκινωπό ράμφος και πορτοκαλί πόδια. Στο μέτωπό της κυριαρχεί το λευκό, ενώ οι κίτρινοι δακτύλιοι γύρω από τα μάτια της την κάνουν να μοιάζει σαν να φοράει… γυαλιά!