ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΙΝΔΙΑ
«Kripyā bhojan kā ānnaṅd lijīyai*, από την Ινδία!»
Ποτέ πριν το καθημερινό φαγητό δεν μύρισε τόσο… ωραία! Στο 7ο βιβλίο της σειράς «Κουζίνες του Κόσμου» γνωρίζουμε τη θεσπέσια κουζίνα της πατρίδας των μπαχαρικών, μαγειρεύοντας πανεύκολα φαγητά που θα μας εκπλήξουν με την πικάντικη νοστιμιά τους. Τα υλικά απλά, καθημερινά, προσιτά, τα βρίσκουμε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ: κοτόπουλο, χοιρινό, γαρίδες, αρνί, λαχανικά, ρύζι, καρυκεύματα. Επιλέξαμε συνταγές για όλων των ειδών τα ινδικά κάρι, για τα ψωμάκια ναάν, αλλά και street food λιχουδιές που θα αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους.
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πάρτε μια «γεύση» από τις συνταγές που θα βρείτε στο βιβλίο:
Pakora με γαρίδες
Η pakora, γνωστή και ως bhaji σε ορισμένες περιοχές, είναι ένα εύκολο σνακ που φτιάχνεται με μεγάλες γαρίδες, κομμάτια ψαριού ή λαχανικά. Το ρεβιθάλευρο και οι σπόροι ροδιού δημιουργούν έναν αψύ, γευστικό χυλό.
Ψάρι tikka
Στα Χίντι, tikka σημαίνει «μπουκιά». Σε αυτήν τη συνταγή, μπουκιές ψαριού μαρινάρονται σε ένα μείγμα μπαχαρικών και γιαουρτιού και μαγειρεύονται. Στην Ινδία θα χρησιμοποιούσαμε έναν πήλινο ξυλόφουρνο (ταντούρ). Εναλλακτικά, μπορούμε να τις ψήσουμε στα κάρβουνα για να αποκτήσουν καπνιστή γεύση.
Κοτόπουλο tikka masala
Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πιάτα της ινδικής κουζίνας, που σερβίρεται σε ινδικά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Το μυστικό είναι βέβαια στο μείγμα μπαχαρικών της μαρινάδας.
Αρνί με μυρωδικά και μπαχαρικά
Παραδοσιακά στην Ινδία, το αρνί ή το κατσίκι είναι συχνά το μόνο διαθέσιμο κρέας. Ωστόσο, επειδή το κατσίκι μπορεί να γίνει σκληρό αν μαγειρευτεί με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιούμε αρνί. Το φαγητό μαγειρεύεται αργά ώστε να απορροφηθεί η σάλτσα και να μεστώσει η γεύση του κάρι.
Φακές με καρύδα
Τα πιάτα που περιέχουν κάποιου είδους φακές είναι αναπόσπαστο τμήμα κάθε ινδικού γεύματος. Η συνταγή αυτή προέρχεται από τη νότια Ινδία και ως καρύκευμα χρησιμοποιείται καρύδα, καθώς και ένα tarka (σάλτσα) από τσιγαρισμένο κρεμμύδι, σπόρους κύμινου, σπόρους μουστάρδας και φύλλα κάρι.
Μελιτζάνα κοκκινιστή
Θαυμάσιο πιάτο, στο οποίο τα κομμάτια της μελιτζάνας μαγειρεύονται με μπαχαρικά, που λειτουργούν ως τουρσί. Σερβίρεται ως έδεσμα σε εορταστικά τραπέζια στην Ινδία ή ως πικάντικο συνοδευτικό.
Πιτάκια naan
Το ψωμί –ή roti– τρώγεται με κάθε γεύμα και χρησιμοποιείται για να μαζεύει τα υγρά ή τα κομμάτια κρέατος, καθώς και για να συνθέτει φαγώσιμα περιτυλίγματα ή πιάτα σερβιρίσματος. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στα naan, paratha, chapati ή puri.
Τσάι μασάλα
Ενα νοστιμότατο τσάι με γάλα με την πικάντικη γεύση του πιπεριού και του τζίντζερ και τη γλυκιά γεύση της κανέλας.