Aτζέντα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

//TASCHEN //

ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ LACHAPELLE [ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ]

Με τη συλλεκτική έκδοση «LaChapelle» οι εκδόσεις Taschen ανιχνεύουν δύο σημαντικές περιόδους του Aμερικανού φωτογράφου David LaChapelle. Το Lost + Found (τόμος Ι) παρουσιάζει την καταξίωσή του τη δεκαετία του 1980 στη Νέα Υόρκη, ενώ το Good News (τόμος ΙΙ) διερευνά την πνευματική και καλλιτεχνική αναγέννησή του μεταξύ 2006 και 2016. Μαζί αφηγούνται την καριέρα του μέσα από τις εικόνες του, χαρτογραφώντας τις εσωτερικές διεργασίες ενός μοναδικού δημιουργικού μυαλού. Το κουτί συνοδεύεται από portfolio με τρεις υπογεγραμμένες εκτυπώσεις και κυκλοφορεί σε 500 υπογεγραμμένα αντίτυπα.

taschen.com


// ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ //

ΑΦΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ [ΕΩΣ 13/01/2019]

Aτζέντα-1

Η αναδρομική έκθεση «Charles White: A Retrospective» στο MoMA μας συστήνει τον μεγάλο Αμερικανό καλλιτέχνη Charles White  (1918-1979), ο οποίος δημιούργησε μερικά από τα πιο ισχυρά και όμορφα πορτρέτα Αφροαμερικανών. Ο ίδιος τα περιέγραψε ως «εικόνες αξιοπρέπειας». Ανήσυχος καλλιτεχνικά, ανέπτυξε το στιλ του αντλώντας την έμπνευσή του από τις πόλεις όπου έζησε: Σικάγο, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες. Χρησιμοποιούσε πάντοτε τις δεξιότητές του ως συντάκτης, εκτυπωτής και ζωγράφος για να φτιάχνει πίνακες, φωτογραφίες, βιβλία κ.ά. και να αποτυπώνει τη ζωή στις κοινότητες των Αφροαμερικανών.

moma.org


// ΖΥΡΙΧΗ //

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΚΕΨΗΣ [ΕΩΣ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019]

Aτζέντα-2

Η ρετροσπεκτίβα «Oskar Kokoschka – Expressionist, migrant and pacifist» στo Kunsthaus παρουσιάζει έργα του Αυστριακού εξπρεσιονιστή Oskar Kokoschka (1886-1980), του οποίου οι πίνακες στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θεωρήθηκαν «διεφθαρμένη τέχνη» και καταστράφηκαν. Ο ίδιος ο  Χίτλερ τον μισούσε, γιατί είχε πάρει την υποτροφία στην Ακαδημία της Βιέννης αντί του ιδίου. Στο στιλ του αναγνωρίζονται ο κοσμοπολιτισμός και οι ανοιχτές ιδέες.

kunsthaus.ch


// ΣΙΚΑΓΟ //

ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ [Από 10/06 έως 22/09/2019]

Aτζέντα-3

H έκθεση «Virgil Abloh: Figures of Speech» στο MCA είναι η πρώτη που διοργανώνει μουσείο για τον πολύπλευρο Αμερικανό σχεδιαστή μόδας (1980-), που αναβάθμισε στα ρούχα του την κουλτούρα του street fashion με πολυτελή υλικά. Στην έκθεση ξεδιπλώνεται το ταλέντο του και στην αρχιτεκτονική, στη μουσική, στο έπιπλο, στη γραφιστική κ.α.

mcachicago.org


// ΜΠΙΛΜΠΑΟ //

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ [ΕΩΣ 24/02/2019]

Aτζέντα-4

Στo Guggenheim Bilbao ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει ένα αφιέρωμα στον πρωτοπόρο Ελβετό δημιουργό Alberto Giacometti (1901-1966), το οποίο περιλαμβάνει από τα αφαιρετικά γλυπτά του, εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική κυκλαδική τέχνη, έως τις επιμήκεις φιγούρες του και τα πορτρέτα των οικείων του. Σε όλη την πορεία της καριέρας του, ο νεωτεριστής καλλιτέχνης αναζητούσε τρόπους να προσεγγίσει την ανθρώπινη φιγούρα, ενώ τόλμησε να χρησιμοποιήσει τον γύψο ως κύριο υλικό και όχι μόνο ως πρόπλασμα.

guggenheim-bilbao.eus

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT