Piotr Barabas: Αναρριχητής

5' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η Κάρπαθος είναι προικισμένη από τη φύση με όσα χρειάζεται ένας προορισμός για να αναπτύξει την αναρρίχηση, αυτό που έλειπε ήταν το όραμα. Της το εμφύσησε ένας λάτρης του σπορ από την Πολωνία, ο Piotr Barabas, όταν, αναζητώντας νέους προορισμούς στην Ευρώπη, επισκέφτηκε το νησί και είδε στους βράχους της ακτογραμμής και της ενδοχώρας του μια ανεκμετάλλευτη ευκαιρία. Ο Πίτερ, όπως τον φωνάζουν στο νησί, ενεργοποίησε μια ομάδα συμπατριωτών του, φίλων της αναρρίχησης, και μαζί εξερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή το άγριο τοπίο της Καρπάθου και κατασκευάζουν αναρριχητικές διαδρομές – μέχρι σήμερα περισσότερες από 220. Όλοι επενδύουν τον χρόνο από τις διακοπές τους, ενώ εκείνος αναλαμβάνει σχεδόν εξ ολοκλήρου τα έξοδα.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πού κατοικείτε, πώς βιοπορίζεστε, πότε αρχίσατε αναρρίχηση;

Ζω με την οικογένειά μου στο Βρότσλαβ της Πολωνίας και είμαι ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου δομικών υλικών. Η αναρρίχηση, το σκι και το windsurfing είναι η δεύτερη φύση μου. Ξεκίνησα να σκαρφαλώνω στα δεκαέξι μου σε τεχνητούς τοίχους, σε βράχια ακολουθώντας αθλητικές διαδρομές, σε μεγάλες ορθοπλαγιές (big wall) στα όρη Τάτρα στην Πολωνία, στις Άλπεις και στους Δολομίτες. Έχω πάρει μέρος σε επτά εξορμήσεις στα Ιμαλάια, έχω αναρριχηθεί στο πλευρό της διάσημης ορειβάτισσας Βάντα Ρουτκίεβιτς, της πρώτης γυναίκας που πάτησε στην κορυφή τoυ Κ2, του δεύτερου ψηλότερου βουνού στη Γη. Κατέκτησα το Τσο Ογιού, στα σύνορα Θιβέτ και Νεπάλ. Είμαι μονίμως καθ’ οδόν και αναζητώ νέες προκλήσεις. Η τελευταία ήταν η Κάρπαθος. Το νησί είναι αναρριχητικός προορισμός με τεράστια δυναμική. Τα τελευταία χρόνια προσελκύει φανατικούς του σπορ από όλη την Ευρώπη κι εμείς βρισκόμαστε πίσω από αυτό το άνοιγμα.

Με ποια αφορμή την επισκεφτήκατε; Ποια ήταν η πρώτη εντύπωση;

Στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολο να βρεις μέρη προστατευμένα από τουρίστες. Ήμουν ένας από τους πρώτους που ανακάλυψαν ότι το Πρασονήσι στη Ρόδο είναι ιδανικό για windsurfing. Σήμερα, δυστυχώς, έχει γίνει φοβερά εμπορικό. Αποφάσισα να ψάξω νέες περιοχές, και έτσι το 2007 επισκέφτηκα την Κάρπαθο. Με υποδέχτηκαν δυνατοί άνεμοι, ιδανικοί για windsurfing. Επικρατούσε γαλήνη. Γύρω μου σχεδόν κανείς. Επιτέλους, σκέφτηκα, βρέθηκε ένα μέρος χωρίς ορδές από φασαριόζους τουρίστες. Με συνεπήραν οι άνθρωποι, είτε ήταν ντόπιοι είτε windsurfers από όλα τα μέρη του κόσμου – όλοι τους πολύ ήρεμοι. Στην Κάρπαθο βρήκα την απόλυτη ομορφιά, την ερωτεύτηκα ακαριαία και αυτή η αγάπη κρατάει μέχρι σήμερα. Σε εκείνο το πρώτο ταξίδι νοικιάσαμε μοτοποδήλατα και πήγαμε στην Όλυμπο. Θυμάμαι ότι ο δρόμος ήταν υπό κατασκευή – πολλά μέρη του δεν είχαν ακόμη ασφαλτοστρωθεί. Οδηγούσαμε σε σύννεφα από σκόνη, ώσπου ξαφνικά τα βουνά, οι βράχοι, τα πυκνά πευκοδάση μάς καθήλωσαν με την ομορφιά τους. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ο φίλος μου ανακάλυψε σε ένα φαράγγι βράχους με σπηλαιώδεις σχηματισμούς. Αμέσως κατάλαβα ότι μόλις είχαμε εντοπίσει ένα ακόμα φανταστικό μέρος που θα ενθουσίαζε την αναρριχητική κοινότητα.

Τι κάνει την αναρρίχηση στην Κάρπαθο μοναδική εμπειρία;

Γνωρίζω όλα τα μέρη με αναρριχητικό ενδιαφέρον στην Ευρώπη. Όμως, η Κάρπαθος είναι μοναδικός προορισμός για τον αναρριχητή. Διαθέτει ασβεστολιθικούς βράχους, βαθιά φαράγγια, όπως της Άδειας και της Υβόννης, υπέροχες κοιλάδες, όπως η Κυρα-Παναγιά και η Αχάτα, ψηλούς βραχώδεις σχηματισμούς άνω των 250 μ., βράχους κατάλληλους για deep-water soloing, δηλαδή αναρρίχηση πάνω από τη θάλασσα, και άλλους με καταπληκτική θέα. Το αεράκι που μπαίνει στα φαράγγια και σε δροσίζει, καθώς είσαι ανεβασμένος στους σκιερούς αναρριχητικούς τοίχους, σου δίνει την αίσθηση ότι έχει λιγότερη ζέστη απ’ ό,τι στην πραγματικότητα, και έτσι μπορείς να σκαρφαλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χωρίς να υποφέρεις από τις υψηλές θερμοκρασίες ή να αφυδατωθείς. Η Κάρπαθος έχει τεράστιες δυνατότητες στο πεδίο της αναρρίχησης. Δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη όλα τα μέρη στα οποία αξίζει να σκαρφαλώσει κανείς. Είναι κάπως μεγάλο νησί για τα δεδομένα του Αιγαίου και ταυτόχρονα αραιοκατοικημένο, συνδυασμός που αποτελεί εγγύηση ότι η γαλήνη και η ησυχία θα διατηρηθούν πολλά χρόνια.

Piotr Barabas: Αναρριχητής-1

Αναρρίχηση σε φαράγγι της Άδειας. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ)

Πότε πήρε σάρκα και οστά αυτή η πρωτοβουλία; Πού έχετε φτάσει σήμερα;

Πριν από λίγα χρόνια ενθάρρυνα τους φίλους μου από τον αναρριχητικό σύλλογο στην Πολωνία να επισκεφτούν την Κάρπαθο. Ένα από τα μέλη μας, η αγαπημένη μας Ιβόνα Μπούτσεκ, έφυγε από τη ζωή το 2014 και αποφασίσαμε να της αφιερώσουμε την εξόρμησή μας στο νησί. Την επόμενη χρονιά κατασκευάσαμε τα πρώτα αναρριχητικά πεδία και σε ένα από αυτά δώσαμε το όνομά της. Έτσι ξεκίνησε. Ερχόμαστε στην Κάρπαθο δύο φορές τον χρόνο για διακοπές και παράλληλα ανοίγουμε νέες διαδρομές, τις οποίες ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει. Η ανακάλυψη νέων πεδίων προϋποθέτει συνεχόμενο περπάτημα. Περιπλανιέμαι σε ανεξερεύνητα μονοπάτια, συμβουλεύομαι τους ντόπιους οι οποίοι επωφελούνται από τη δουλειά μας, αφού οι τουρίστες που έχουν χόμπι την αναρρίχηση ξοδεύουν τα χρήματά τους στο νησί. Στην Κάρπαθο οι βράχοι είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τους αναρριχητές. Θα βρουν υπέροχα φαράγγια και μυστικές παραλίες και περισσότερες από 220 ολοκαίνουργιες διαδρομές, που ακολουθούν τα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Για να θεωρηθεί ασφαλής ένας βραχώδης σχηματισμός, θα πρέπει να απογυμνωθεί από πέτρες που κουνιούνται και μη σταθερά τμήματα. Στη συνέχεια κατασκευάζουμε τις διαδρομές και φτιάχνουμε τα απαραίτητα σημεία πρόσδεσης. Στο τέλος τη «βαφτίζουμε» και τη συμπεριλαμβάνουμε στον οδηγό μας.

Ποιος σας χρηματοδοτεί;

Συνήθως δεν κοστίζει πολύ ο εξοπλισμός κατασκευής διαδρομών. Αυτός που χρησιμοποιούμε στην Κάρπαθο είναι ακριβός, γιατί είναι τελευταίας τεχνολογίας, καθώς, μελετώντας τους βράχους, διαπιστώσαμε ότι, λόγω της αλμύρας από τη θάλασσα, είναι επιρρεπείς στη διάβρωση. Καλύπτω εξ ολοκλήρου τα έξοδα, συνεπώς μπορώ να πω ότι χρηματοδοτώ την ανάπτυξη της αναρρίχησης στην Κάρπαθο. Οι φίλοι μου από την Πολωνία που με βοηθούν στην κατασκευή των διαδρομών δουλεύουν εθελοντικά, πληρώνουν τις πτήσεις τους και τη μεταφορά του εξοπλισμού τους. Προσπαθώ να καλύπτω τα αεροπορικά εισιτήρια όποτε έχω τη δυνατότητα. Ευτυχώς, μας έχουν προσεγγίσει κάποιοι τοπικοί χορηγοί, το Kathy’s Island Retreat στην Άδεια και το ION windsurfing club στον Αφιάρτη. Μακάρι να είχαμε περισσότερους υποστηρικτές. Το βλέπω σαν επένδυση: επενδύω στο πάθος μου και στην εξέλιξη του τόπου. Πριν από λίγους μήνες, ο φίλος μου Άρθουρ Κραζέφσκι, μέλος της ομάδας μας, ολοκλήρωσε τον πρώτο αναρριχητικό οδηγό. Ήθελα πολύ να ολοκληρωθεί αυτό το εγχείρημα. Είναι σημαντικό για τους επισκέπτες να τον έχουν όταν ξεκινούν να εξασκούνται στα πεδία.

Δεδομένου ότι η Κάλυμνος είναι παγκοσμίως διάσημος αναρριχητικός προορισμός, υπάρχει χώρος να αναπτυχθεί η ίδια δραστηριότητα στη γειτονική Κάρπαθο;

Όταν πρωτοπήγα στην Κάλυμνο, το 2000, ήταν ακόμη εντελώς άγνωστο νησί για εμάς τους αναρριχητές.Επέστρεφα πολλές φορές κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Γνωρίζω σχεδόν τους πάντες και τα πάντα εκεί. Δυστυχώς, στην Κάλυμνο συνέβη ό,τι και με το Πρασονήσι: πλημμύρισε τουρίστες. Αποφάσισα να αλλάξω προορισμό και πήγα στο Λεωνίδιο, αλλά η Κάρπαθος είχε χαραχτεί στην καρδιά μου. Έτσι, σκέφτηκα ότι αυτό που εγώ θεωρώ τέλειο μπορεί να αρέσει εξίσου και στους άλλους. Αυτό το στοίχημα με αποζημίωσε. Ωστόσο δεν αντιμετωπίζω αυτά τα μέρη σαν ανταγωνιστικούς προορισμούς – όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα. Η διαφορετικότητα είναι στοιχείο που αναζητούμε εμείς οι αναρριχητές, γιατί μας δίνει περισσότερες δυνατότητες και προκλήσεις και δεν βαριόμαστε ποτέ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ

MHT