Πάργα: καρτ-ποστάλ από την Ήπειρο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θαλασσινή κωμόπολη με τα πολύχρωμα καπετανόσπιτα και τα ανηφορικά στενά είναι όμορφη σαν σκηνικό.

Για χρόνια ήμουν σίγουρη ότι η καρτ ποστάλ που έβλεπα, με τον πολύχρωμο οικισμό και τη νησίδα της Παναγίας στα κρυστάλλινα νερά, απεικόνιζε μια συγκεκριμένη γωνία της Πάργας. Έκοβα τον λαιμό μου ότι αποκλείεται να είναι έτσι όμορφη όλη η κωμόπολη. Αλλά ήταν. Παρότι είσαι στην Ήπειρο, που στη συνείδηση όλων ταυτίζεται με ψηλά βουνά και ορμητικά ποτάμια, βρίσκεις εδώ μια θαλασσινή πολιτεία παρμένη λες από νησί. Όλο αυτό το τμήμα της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας, άλλωστε, είναι γεμάτο από δημοφιλείς παραλίες, ειδικά στους Βορειοελλαδίτες, που έρχονται γρήγορα μέσω Εγνατίας. Τώρα, όμως, που η Ιόνια Οδός έφερε την περιοχή ακόμα πιο κοντά και στην Αθήνα, μπορεί να γίνει ακόμα και προορισμός του Σαββατοκύριακου. Και γιατί όχι; Πολύχρωμα καπετανόσπιτα και στενά ανηφορικά σοκάκια που έχουν εμπνεύσει το τραγούδι «Στης Πάργας τον ανήφορο», καμάρες που λέγονται «βόλτα» και προσφέρονται για στάση, μια περαντζάδα όπου πηγαινοέρχεσαι χαζεύοντας οικισμό και Ιόνιο πέλαγος, πυκνή βλάστηση τριγύρω, αμέτρητα ουζερί, boutique ξενοδοχεία που ανεβάζουν το τουριστικό επίπεδο (δεν θα ξεχάσω ποτέ την αισθητική και τον απολαυστικό ύπνο στο «Salvator Villas») και, φυσικά, ατελείωτες παραλίες στο Ιόνιο.

Πολύ ωραίες αναμνήσεις ‒και φωτογραφίες θα έχετε και από το ενετικό κάστρο, όπου λειτουργεί και καφέ. Ώρες μπορείς να κάθεσαι και να αγναντεύεις την πολιτεία και τη θάλασσα, αφού πρώτα κάνεις μια βόλτα στα καλντερίμια και στις παλιές οχυρώσεις, που επιτέλους καθαρίστηκαν μέσα στον εγκλεισμό του Covid-19 από εθελοντική ομάδα. Το κολύμπι ως τη νησίδα της Παναγίας με το επίσης φρεσκοκαθαρισμένο καστράκι είναι must, ενώ αξίζει πολύ να περάσετε και από το παλιό ελαιοτριβείο των αδελφών Λέκκα, το πρώτο μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο της Πάργας που ιδρύθηκε το 1929 και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο υπό την ονομασία «Paragaea» (www.paragaea.gr). Εδώ θα μάθετε για την ιστορία αλλά και τη σημαντική σχέση που έχουν οι Παργινοί με το λάδι και τις ελιές και θα δοκιμάσετε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και άλλα τοπικά προϊόντα (διοργανώνονται επίσης μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσίες και οινογνωσίες).

Μπάνιο θα κάνετε στο Κρυονέρι, την παραλία του οικισμού δηλαδή, το Πίσω Κρυονέρι και τον Βάλτο (στις δύο άκρες του οικισμού), τον Λύχνο και τον Αϊ-Γιαννάκη στα νότια και 25 χλμ. μακρύτερα στη διάσημη Λούτσα της Πρέβεζας. Προς βορρά θα βρείτε τις ωραίες παραλίες Σαρακήνικο και κατόπιν Καραβοστάσι και Αρίλλα, ενώ σε απόσταση 30 χλμ. βρίσκονται τα Σύβοτα.

Το απογευματάκι αξίζει να περπατήσετε (πάντα ανηφορικά) ως το εκκλησάκι της Αγίας Ελένης για πανοραμικές φωτογραφίες ή να πάρετε το τουριστικό τρενάκι που θα σας πάει στον νερόμυλο της Ανθούσας ή στο καλοδιατηρημένο κάστρο του Αλή στη γειτονική Αγιά. Σίγουρα, πάντως, δεν θα βαρεθείτε.

Πρώτη δημοσίευση: “Greece Is Διαδρομές”.  Μπορείτε να παραγγείλετε το τεύχος εδώ: https://subscription.kathimerini.gr/greece-is

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT