Το Malmo Historic Hotel ήταν κάποτε βιβλιοθήκη

Το Malmo Historic Hotel ήταν κάποτε βιβλιοθήκη

H ιστορική Μάλμειος Βιβλιοθήκη των Χανίων αποκτά νέα ζωή ως μπουτίκ ξενοδοχείο.

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μάλμειος Βιβλιοθήκη αποτελούσε σημείο αναφοράς των Χανίων μέχρι τη δεκαετία του 1970, αλλά αρκετές δεκαετίες εγκατάλειψης και μια πυρκαγιά κατέστρεψαν το ιστορικό μέγαρο. Σήμερα, μετά από μια επιμελή αναπαλαίωση, το κτίριο ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους επισκέπτες της πόλης στα επτά επιβλητικά του δωμάτια ως ξενοδοχείο.

Οι περισσότεροι Χανιώτες ταύτιζαν την παλιά βιβλιοθήκη με τη χαρακτηριστική βενετσιάνικη αψίδα που περνά πάνω από την οδό Μάλμου, δημιουργώντας ένα διαβατικό και γεφυρώνοντας τα κτίρια στις δύο άκρες του δρόμου. Πάνω από την αψίδα βρισκόταν κάποτε η κυρίως αίθουσα της βιβλιοθήκης και, πλέον, ένα από τα καλαίσθητα ψηλοτάβανα δωμάτια του πολυτελούς ξενοδοχείου, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του αυτή τη σεζόν. Είναι όμορφο να βλέπεις ένα ιστορικό κτίριο να επανέρχεται στη ζωή, ειδικά όταν αυτό γίνεται με αισθητική που σέβεται την ταυτότητά του. Κι αυτό είναι ένα στοίχημα που έχει οπωσδήποτε κερδίσει η εταιρεία χανιώτικων συμφερόντων που θέλησε να του δώσει νέα πνοή.

Το Malmo Historic Hotel ήταν κάποτε βιβλιοθήκη-1
Το λευκό μάρμαρο και το ανοιχτόχρωμο ξύλο, η ψάθα και το βελούδο συνδυάζονται σε μια παλέτα ιστορικού ύφους.

Σε παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του αρχείου του Malmo Historic Hotel βλέπω άνδρες νεαρής ηλικίας σε ένα μοναστηριακού τύπου τραπέζι, σκυμμένους πάνω από τα αναγνώσματά τους και αγκαλιασμένους από ράφια γεμάτα βιβλία. Το απώτερο παρελθόν του κτιρίου μαρτυρούν το εντυπωσιακό βενετσιάνικο τζάκι και το οικόσημο που έφερε την επιγραφή «Μη λησμονείς ότι είσαι άνθρωπος». Σε άλλες φωτογραφίες, η αίθουσα του μπιλιάρδου παραπέμπει στην εποχή που ο ιδρυτής της βιβλιοθήκης και μανιώδης συλλέκτης, Αντώνιος Μάλμο, χρησιμοποίησε κάποια από τα δωμάτια του κτιρίου ως χώρους φιλοξενίας.

Το Malmo Historic Hotel βρίσκεται στη βενετσιάνικη συνοικία και η θέα που απολαμβάνεις από την ανοιχτή του βεράντα αποτελεί ένα πανοραμικό στιγμιότυπο της ιστορίας της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Από τον γειτονικό μιναρέ του Αχμέτ Αγά μέχρι το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, ενετικά, οθωμανικά και νεοκλασικά κτίρια, ξύλινα σαχνισιά και παραδοσιακές κεραμοσκεπές απλώνονται μπροστά στα μάτια σου σαν αρχιτεκτονική «μπουγάδα».

Το Malmo Historic Hotel ήταν κάποτε βιβλιοθήκη-2
Η βενετσιάνικη αψίδα αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της εξωτερικής όψης του κτιρίου.

Εξίσου πολυπολιτισμικό είναι το παρελθόν του ίδιου του κτιρίου, που εκτιμάται ότι χτίστηκε το πρώτο μισό του 19ου αιώνα πάνω στα υπολείμματα βενετσιάνικου μοναστηριού. Στη συνέχεια, υπέστη μετατροπές από τους Οθωμανούς και φιλοξένησε, από το 1957 μέχρι το 1971, την πλούσια συλλογή βιβλίων του ιταλικής και μαλτέζικης καταγωγής Αντωνίου Μάλμο. Η βιβλιοθήκη ήταν ανοιχτή στο κοινό και ανάμεσα στους διάσημους επισκέπτες της συγκαταλέγονται ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μιχάλης Κακογιάννης και ο Νίκος Κούνδουρος. Οι συλλογές του Μάλμο περιλάμβαναν μεταξύ άλλων σπάνια βιβλία περιηγητών του 19ου αιώνα, ένα παλαιότατο χειρόγραφο Κοράνι, γραμμένο με μελάνι σουπιάς, πίνακες και αρκετές παλιές φωτογραφίες. Τα περισσότερα και τα πιο πολύτιμα από αυτά δυστυχώς «εξαφανίστηκαν» μετά τον θάνατό του, αλλά κάποια σώζονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη των Χανίων και φέρουν μάλιστα ακόμα τη σφραγίδα με τη νεκροκεφαλή που χρησιμοποιούσε ο Μάλμο.

Το Malmo Historic Hotel ήταν κάποτε βιβλιοθήκη-3
Το πρωινό σερβίρεται στη σάλα και στη βεράντα με θέα την Παλιά Πόλη των Χανίων.

Ο interior designer Ιωσήφ Βασιλοδημητράκης θέλησε να δημιουργήσει έναν κλασικό, διαχρονικό και οικείο χώρο, μπολιάζοντας την ενετική αρχιτεκτονική με επιμελώς ετερόκλητα στοιχεία του αγγλικού εκλεκτικού στιλ. Το λευκό μάρμαρο και το ανοιχτόχρωμο ξύλο, η ψάθα και το βελούδο συνδυάζονται σε μια παλέτα ιστορικού ύφους και σκηνογραφούν μια ατμόσφαιρα που σέβεται την ιστορία του κτιρίου, αλλά ταυτόχρονα σε κάνει να νιώθεις άνετα. Όλοι οι χώροι φιλοξενούν μια design συλλογή επίπλων που σχεδιάστηκε ειδικά για το Malmo Historic Hotel, καθώς και επιλεγμένα επώνυμα έπιπλα και φωτιστικά. Τόσο στα δωμάτια όσο και στον κεντρικό χώρο υποδοχής συναντάμε καμπύλες γραμμές που παραπέμπουν στο σχήμα της χαρακτηριστικής ενετικής καμάρας του κτιρίου. Μια ξύλινη βιβλιοθήκη στο ίδιο σχήμα περιμένει να φιλοξενήσει στα ράφια της βιβλία σχετικά με την ιστορία του Αντωνίου Μάλμο και της Κρήτης – και είναι σαφές ότι μια νέα ιστορία ξεκινά. 
malmohotel.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT