Άνδρος: Η τέχνη είναι μόνο η αφορμή

Με καλλιτεχνικό αέρα, δίκτυο μονοπατιών μήκους 200 χλμ. και ανέγγιχτες παραλίες, δεν ενέδωσε ποτέ στις «σειρήνες» του μαζικού τουρισμού.

12' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιούλιος του 1987 στην Άνδρο ήταν πυκνός από γεγονότα. Δέκα ελαιογραφίες, 12 σχέδια και 20 χαρακτικά του Pablo Picasso, 155 φωτογραφίες του φωτογράφου Henri Cartier-Bresson και 80 σχέδια και ακουαρέλες του Τσέχου Frank Kupka είχαν βρει τη θέση τους στους τοίχους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Χώρα της Άνδρου. Στον υπαίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, γλυπτά από επτά νέους Έλληνες καλλιτέχνες περίμεναν τους επισκέπτες του νησιού. Το Σάββατο 4 Ιουλίου, η παρουσία του Νικηφόρου Βρεττάκου σε ένα καφενείο στη Χώρα θα συγκέντρωνε το ενδιαφέρον ντόπιων και καλεσμένων, ενώ την επόμενη μέρα η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ συντόνισε συζήτηση που έγινε σε ένα μικρό αμφιθέατρο.

Παράλληλα, στο ισόγειο του τότε Δημαρχείου της Χώρας, οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις. Σε λιγότερο από έναν μήνα θα εγκαινιαζόταν η Καΐρειος Βιβλιοθήκη, με πρώτη μαγιά τα βιβλία της σχολής του ορφανοτροφείου που είχε ιδρύσει ο Ανδριώτης Νεοέλληνας διαφωτιστής Θεόφιλος Καΐρης. Σκοπός της ήταν η συλλογή και η διατήρηση των ιστορικών πηγών για το νησί. Προετοιμασίες γίνονταν όμως και στη θάλασσα. Ο 20ός Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου που έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου 1987 με αφετηρία το Φάληρο ήταν ιδιαίτερα σκληρός, με ανέμους 8 μποφόρ, κύματα 6 μέτρων και  μεγάλο ανταγωνισμό.

Άνδρος: Η τέχνη είναι μόνο η αφορμή-1
Στην πλατεία του Αφανούς Ναύτη, σήμα κατατεθέν του νησιού–, που αποτίνει φόρο τιμής στους ναυτικούς που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Το γλυπτό είναι έργο του Ανδριώτη Μιχαήλ Τόμπρου.

Έχουν περάσει 34 χρόνια από εκείνον τον ιστορικό Ιούλιο και η Άνδρος συνεχίζει να δημιουργεί ιστορικές μνήμες. Από το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, που γίνεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο, και τις προβολές της κινηματογραφικής λέσχης μέχρι τη διάνοιξη παλιών μονοπατιών και τους περίπου 40 εθελοντές που έχουν αναλάβει να τα συντηρούν, η «Υδρούσα» των Κυκλάδων έχει αρκετά διαφορετικά πρόσωπα να δείξει και αναρίθμητες εμπειρίες να προσφέρει.

Αν η αρχιτεκτονική είναι η επιθυμία μιας εποχής εκφρασμένη στον χώρο, διασχίζοντας τη διαδρομή από το λιμάνι της Άνδρου προς τη Χώρα, μπορείς να δεις όλες τις διαφορετικές ιστορικές εποχές που βίωσε το νησί. Το πυκνοδομημένο Μπατσί ήταν το πρώτο που μπήκε σε τουριστικούς οδηγούς ήδη από τη δεκαετία του 1960 και ακόμη περισσότερο μετά το 1968, όταν γυρίστηκε εδώ η ταινία «Κορίτσια στον Ήλιο» με τον Γιάννη Βόγλη. Πλησιάζοντας προς τη Χώρα και κοιτώντας αριστερά στην πλαγιά, απλώνονται τα λεγόμενα αρχοντοχώρια –Μένητες, Λάμυρα, Αποίκια και Στενιές–, τα οποία είχαν επιλέξει οι Φράγκοι και οι Ενετοί για να χτίσουν τους πύργους τους. Στη διαδρομή, οι αναβαθμίδες μαρτυρούν το αγροτικό παρελθόν, ενώ, μπαίνοντας στη Χώρα, οι ιστορικές και αρχιτεκτονικές αναφορές πληθαίνουν.

Άνδρος: Η τέχνη είναι μόνο η αφορμή-2

Ο εντυπωσιακός φάρος Τουρλίτης στη Χώρα, απέναντι από το Ενετικό Κάστρο, λειτούργησε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου του 1897.

Η Χώρα των καπεταναίων

Πατρίδα πλοιοκτητών, καπεταναίων και μηχανικών, η Χώρα έχει σημαδευτεί από τον πλούτο που έφερε η θάλασσα στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Το 1939 η Άνδρος ήταν δεύτερη, μετά τον Πειραιά, σε αριθμό νηολογήσεως πλοίων. Ο Ανδριώτης εφοπλιστής Δημήτρης Μωραΐτης ήταν αυτός που εγκαινίασε τη γραμμή Ελλάδας-Βορείου Αμερικής στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι εφοπλιστικές οικογένειες Εμπειρίκου και Γουλανδρή άρχισαν να προσφέρουν στο νησί τους, ενώ παράλληλα τα νεοκλασικά αρχοντικά διαδέχονταν το ένα το άλλο. Οι Ανδριώτες, κοσμοπολίτες και ευκατάστατοι, αγκάλιαζαν όλα τα ρεύματα της εποχής. Μπαίνοντας στη Χώρα, εκτός από τα αρχοντικά, διακρίνεις και μοντέρνα κτίσματα σε στιλ Μπάουχαους της δεκαετίας του 1930.  

Ο χαρακτηρισμός «Μικρά Αγγλία», καθ’ υπερβολήν, περιγράφει την πλούσια ναυτική δραστηριότητα. Το ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη και η ταινία του Παντελή Βούλγαρη αποτυπώνουν την πραγματικότητα της ζωής στην Άνδρο στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η Ανδριώτισσα Έφη Ραπτάκη μάς ανοίγει το αρχοντικό της οικογένειάς της που βρίσκεται κοντά στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η ίδια θυμάται ως παιδί τη ζωή στο νησί χωρίς άνδρες, αφού όλοι έλειπαν στα καράβια. Βεγγέρες σε θείες, γυναικείες μαζώξεις και χοροί και τραγούδια στις επιστροφές των καπεταναίων. Μας δείχνει παγκάκια που προέρχονται από υπερωκεάνιο που πήγε για διάλυση αλλά και το αρχιτεκτονικό μοτίβο «σαρδέλα», που συνηθίζεται στις Κυκλάδες. Οριζόντιες λωρίδες στους εξωτερικούς τοίχους διώχνουν τη βροχή, ενώ κατ’ άλλους προσφέρουν και δροσιά στα σπιτικά.

Άνδρος: Η τέχνη είναι μόνο η αφορμή-3
Χτισμένη πάνω σε στενή χερσόνησο, η Χώρα περιτριγυρίζεται από θάλασσα. Η Καμάρα τη συνδέει με το νησάκι όπου βρίσκεται το Κάστρο.

Η Χώρα είναι χτισμένη σε χερσόνησο με θάλασσα δεξιά και αριστερά και σε αυτό το κομμάτι της δεν επιτρέπονται οχήματα. Ο κεντρικός πεζόδρομος συγκεντρώνει όλη την εμπορική κίνηση αλλά και τα αξιοθέατα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άνδρου ιδρύθηκε το 1981, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή με τα γλυπτά του Ανδριώτη Μιχάλη Τόμπρου. Το 1986 θεμελιώθηκε η νέα πτέρυγα του Ιδρύματος που στέγασε σημαντικούς πίνακες της προσωπικής συλλογής του ζεύγους, πολλοί από τους οποίους πλέον βρίσκονται στο μουσείο στο Παγκράτι.

Στον κεντρικό πεζόδρομο, οι καλημέρες μεταξύ των ντόπιων δίνουν και παίρνουν, ενώ συχνά ακούς γαλλικά – φαίνεται ότι οι Γάλλοι εκτιμούν τον καλλιτεχνικό αέρα αλλά και τις δραστηριότητες στη φύση που προσφέρει η Άνδρος. Τις καθημερινές το νησί είναι ήσυχο. Επειδή είναι τόσο κοντά στην Αθήνα, πολλοί έρχονται για Σαββατοκύριακο. Το ίδιο κάνουν και όσοι Αθηναίοι –και είναι πολλοί– έχουν αγοράσει σπίτι στην Άνδρο. Ίσως είναι και αυτός ένας λόγος που το νησί δεν έχει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, μόνο λίγες και καλές επιλογές για διαμονή. Κατεβαίνοντας προς τη θάλασσα, βρίσκεσαι στο Ναυτικό Μουσείο και στην πλατεία του Αφανούς Ναύτη. Ένα στενό θαλασσινό πέρασμα χωρίζει τη Χώρα από το νησάκι όπου βρίσκεται το Κάστρο. Συνδέονται με μια ψηλή καμάρα, την οποία βλέπω να διασχίζουν αρκετοί τολμηροί για να βρεθούν στο Ενετικό Κάστρο και να δουν από την άλλη πλευρά τον Τουρλίτη, τον εντυπωσιακό φάρο που χτίστηκε το 1887 πάνω σε βραχονησίδα. Καθώς μεσημεριάζει και η ζέστη αυξάνεται, δίπλα στην Καμάρα μαζεύεται κόσμος που έρχεται εδώ για μια γρήγορη βουτιά. Ένας βόμβος χαλάει την ησυχία του μεσημεριανού μπάνιου, είναι το drone που σηκώνει πάνω από το κάστρο ένας Αμερικανός τουρίστας, αφού επιχείρησε να περάσει την Καμάρα αλλά τελικά δίστασε.

Άνδρος: Η τέχνη είναι μόνο η αφορμή-4

Στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα. Ευκαιρία να περπατήσετε τα σοκάκια της και σε κάθε κάθετο στενό να έχετε παράθυρο στη θάλασσα.

Οι ναυταθλητές και οι καλλιτέχνες

Αριστερά από τη Χώρα, σχεδόν κολλητά, βρίσκεται το Νημπορειό, ένας μεγάλος κόλπος, γεμάτος και αυτός με ορόσημα της πλούσιας ιστορίας του νησιού. Στα αριστερά είναι ο Ναυτικός Όμιλος, γύρω από τον οποίο οργανώθηκαν οι νέοι της εδραιωμένης πια αστικής τάξης του νησιού το 1957. Δέκα χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκε το πρώτο ράλι της Άνδρου με πρωτοβουλία του Ιωάννη Β. Γουλανδρή. Στο δεξί άκρο στέκει δυστυχώς εγκαταλελειμμένο το ξενοδοχείο Τρίτων, το Ξενία της Άνδρου, που χτίστηκε το 1958 από τον πρωτοπόρο αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Οι μοντέρνες και απλές γραμμές του έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τα περίτεχνα αρχοντικά της Χώρας, θέλοντας να εκφράσουν το νεωτερικό πνεύμα της εποχής. Και πράγματι, η Άνδρος έζησε την περίοδο ανεμελιάς και αθωότητας του ελληνικού καλοκαιριού όταν, μετά τις καλλιτεχνικές εκθέσεις και τα ράλι, μέλη του διεθνούς τζετ σετ ξεφάντωναν μέχρι το πρωί στον Ναυτικό Όμιλο και τα σκάφη γέμιζαν τη μαρίνα του Νημπορειού.

Όλα αυτά όμως περνούσαν κάτω από το ραντάρ του μαζικού τουρισμού και μόνο το Μπατσί και το Γαύριο είχαν αρχίσει να έχουν τουριστικές επιχειρήσεις. Στην ανατολική πλευρά της Άνδρου, δηλαδή στη Χώρα, στα γύρω χωριά και στο Κόρθι, δεν έφτασαν ποτέ επιγραφές «Rooms to let», ούτε φτιάχτηκαν φολκλόρ ταβέρνες για τους τουρίστες. Αυτό συνεχίστηκε και τις επόμενες δεκαετίες και ισχύει και σήμερα. Η ενασχόληση των κατοίκων με τη ναυτιλία και η οικονομική ευμάρεια (όχι βέβαια για όλους) κράτησαν μακριά από την Άνδρο τις κακοτεχνίες της γρήγορης τουριστικοποίησης. Οι περισσότερες παραλίες, εκτός του ότι έχουν μεγάλο μήκος, δεν είναι οργανωμένες και δεν έχουν καταληφθεί από ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bars. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο θα βρεις μια ακτή με λίγο κόσμο και χωρίς συνωστισμό. Σήμερα οι ντόπιοι και όσοι δραστηριοποιούνται στο νησί δεν θα χρειαστεί να αναστρέψουν μια πρότερη πρόχειρη κατάσταση αλλά μόνο να φροντίσουν για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Άνδρου και να προστατεύσουν τον χαρακτήρα της.

Άνδρος: Η τέχνη είναι μόνο η αφορμή-5

Παραμυθένιο τοπίο κάτω από το τοξωτό γεφύρι στα Άχλα. Θα φτάσετε εκεί με το μονοπάτι με αριθμό 6, που ξεκινάει από το χωριό Βουρκωτή και καταλήγει στην παραλία Άχλα.

Μονοπάτια και καταρράκτες

Και ο χαρακτήρας της Άνδρου δεν συνίσταται μόνο στη ναυτική της παράδοση, στη φιλοτεχνία ή στην αρχιτεκτονική, αλλά και στον φυσικό της πλούτο, η προστασία του οποίου αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου. Αυτό ακριβώς κάνουν οι περίπου 40 εθελοντές του Andros Routes, του οργανισμού που έχει αναβιώσει το δίκτυο παλιών μονοπατιών του νησιού, μήκους περίπου 200 χλμ. Η Όλγα Καραγιάννη είχε την ιδέα και την έμπνευση να καθαριστούν, να σηματοδοτηθούν και να πιστοποιηθούν τα παλιά μονοπάτια που ένωναν τους οικισμούς πριν από την έλευση των ασφαλτοστρωμένων δρόμων. Στο έργο όμως συντρέχουν ντόπιοι και ξένοι, για τους οποίους μας μιλάει η Όλγα με τρυφερότητα και ευγνωμοσύνη, αποκαλώντας τους «route angels», δηλαδή αγγέλους των περιπατητικών διαδρομών. Ο καθένας έχει υπό την ευθύνη του συγκεκριμένα μονοπάτια, την κατάσταση των οποίων πρέπει να επιθεωρεί πέντε φορές τον χρόνο. Ένας από αυτούς, ο Γιάννης Τριδήμας, μας πηγαίνει σε ένα μονοπάτι πάνω από την παραλία του Ζόρκου και σχεδόν δεν τον προλαβαίνουμε στη μικρή ανηφοριά κάτω από τον καυτό ήλιο. Πρώην καθηγητής Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, επέστρεψε στη γενέτειρά του και ευθύνεται για τη διάνοιξη πολλών μονοπατιών στη βόρεια πλευρά της Άνδρου. Είναι 76 χρονών, αλλά τα ρεκόρ και τα μετάλλιά του στο ορεινό τρέξιμο τον βοηθούν να κάνει την ανάβαση να μοιάζει παιχνιδάκι.

Άνδρος: Η τέχνη είναι μόνο η αφορμή-6

Στο κέντρο του νησιού συγκεντρώνεται η περισσότερη βλάστηση. Ρεματιές, ποτάμια συνεχούς ροής, καταρράκτες και τοξωτά γεφύρια. Και όμως, βρισκόμαστε στις Κυκλάδες! Και η Άνδρος είναι το πιο πράσινο κυκλαδονήσι. Στο χωριό Μένητες δεν αισθάνεσαι ποτέ ζέστη, ενώ το εικοσάλεπτο περπάτημα μέχρι τους καταρράκτες της Πυθάρας στο χωριό Αποίκια γίνεται μέσα από πυκνά δέντρα και δίπλα στο ποταμάκι. Λίγο παραπάνω περπάτημα θέλει το παραμυθένιο σκηνικό στο τοξωτό γεφύρι Άχλα, αρκετά πάνω από την ομώνυμη παραλία. Στην Άνδρο, εκτός από βελανιδιές, πλατάνια και καρυδιές, βλέπεις και πολλά κυπαρίσσια. Ο νησιώτικος μύθος λέει ότι, όταν γεννιόταν κορίτσι, ο πατέρας φύτευε ένα κυπαρίσσι για να έχει ίσια ξύλα η κόρη να στεγάσει το σπίτι της. Άλλοι ισχυρίζονται ότι ο ευθυτενής κορμός του κυπαρισσιού ήταν ιδανικός για κατάρτι, ενώ οι περισσότεροι συμφωνούν ότι τα δέντρα αυτά λειτουργούν ως ανεμοφράκτες σε ένα νησί στο οποίο, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, οι αέρηδες είναι δυνατοί.

Στην πλατεία Καΐρη, στο πιο κεντρικό σημείο της Χώρας, έχει αρχίσει να φυσάει. Γάλλοι επισκέπτες κρατούν τα καπέλα τους καθώς ανεβαίνουν τα σκαλιά από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και πίσω τους μπορείς να ξεχωρίσεις τα σκάφη που αναχωρούν από το Νημπορειό. Σε λίγες ώρες θα βραδιάσει και το αεράκι θα γίνει πιο δροσερό. Κανείς δεν ξέρει αν ο φετινός Ιούλιος στην Άνδρο θα μείνει στην ιστορία, όπως εκείνος του 1987. Όλοι πάντως ελπίζουν να είναι ξένοιαστος. Και σίγουρα θα είναι καλλιτεχνικός και γεμάτος θάλασσα. 

Άνδρος: Η τέχνη είναι μόνο η αφορμή-7
Sea Satin Nino

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Από τη Ραφήνα θα προσεγγίσετε την Άνδρο ακτοπλοϊκώς (2 ώρες, 19,50 ευρώ η απλή μετάβαση). Δρομολόγια εκτελούν τα πλοία των εταιρειών Golden Star Ferries (τηλ. 212-2224000, goldenstarferries.gr) και Fast Ferries (τηλ. 210-4182005, fastferries.com.gr).

ΔΙΑΜΟΝΗ

Micra Anglia (Χώρα, τηλ. 22820-22207, micra-anglia.gr, από 170 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Τον κοσμοπολίτικο και αρχοντικό αέρα της Άνδρου των αρχών του 20ού αιώνα αποπνέουν τα δωμάτια και οι σουίτες του boutique ξενοδοχείου που βρίσκεται σε ωραία τοποθεσία στη Χώρα με θέα στο Νημπορειό.

Nicolas (Όρμος Κορθίου, τηλ. 22820-61595, nicolas-andros.gr, από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Αμφιθεατρικά χτισμένο πάνω από τον κόλπο του Κορθίου, το ξενοδοχείο διαθέτει λιτά και μοντέρνα δωμάτια, σουίτες και διαμερίσματα με θέα θάλασσα.

Votsalo Seaside (Παραλία Γυάλια, τηλ. 6944-510198, votsaloseaside.gr, από 300 ευρώ η κατοικία). Οι τρεις διώροφες κατοικίες βρίσκονται δίπλα ακριβώς στην παραλία, ανάμεσα σε κήπους με βιολογικά προϊόντα, δέντρα και χώρο για καφέ και ποτό. Διαθέτουν όλες τις ανέσεις: από king size κρεβάτια και smart ΤV μέχρι πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και jacuzzi.

Anemomiloi (Χώρα, τηλ. 22820-29067, anemomiloi.gr, από 110 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Δίκλινα, σουίτες και διαμερίσματα, πισίνα και καλό πρωινό σε ιδανική τοποθεσία στη Χώρα.

Άνδρος: Η τέχνη είναι μόνο η αφορμή-8
Ερμής

ΦΑΓΗΤΟ

Σκαλάκια (Χώρα, τηλ. 22820-22822). Η καλύτερη εκδοχή της τοπικής κουζίνας με πεντανόστιμη φουρτάλια με ντόπιο λουκάνικο, ντολμαδάκια τυλιγμένα στο χέρι και χωριάτικη με μαλακό τυρί Άνδρου.

Sea Satin Nino (Όρμος Κορθίου, τηλ. 22820-61196). Σαρδέλες σχάρας με καραμελωμένο κρεμμύδι, καλαμάρι με πέστο βασιλικού, ψητά ντοματίνια με τυρί βολάκι Άνδρου ψητό και λίγο πέστο αλά καπρέζε: νόστιμα και ευφάνταστα πιάτα περιέχει το μενού που επιμελείται η Μαρία Τηνιακού και ετοιμάζει μαζί με τον σύζυγο της και σεφ Δημήτρη Γιγίνη.

Ενδοχώρα (Χώρα, τηλ. 22820-23207). Το μενού έχει λίγα και καλοφτιαγμένα, από θαλασσινή μακαρονάδα και κριθαρότο μανιταριών μέχρι καπνιστή χοιρινή μπριζόλα και πληθωρικές πράσινες σαλάτες.

Το στέκι του Ανδρέα (Παραλία Φελλού, τηλ. 22820-72070). Σε δροσερή αυλή κοντά στην παραλία, θα δοκιμάσετε χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα, πίτα με παραδοσιακό φύλλο και ντόπια κρεατικά.

Κόσσης (Άνω Φελλός, τηλ. 6972-002975). Η φήμη του θα σας κάνει να έρθετε μέχρι εδώ, σχεδόν στη μέση του πουθενά, στον δρόμο προς την παραλία Ζόρκος. Στα must τα παϊδάκια, το κατσικάκι και το συκώτι.

ΚΑΦΕΣ-ΠΟΤΟ

Verde (Χώρα, τηλ. 22820-27403). Κάτω από τις μουριές, θα εκτιμήσετε το δροσερό αεράκι και τον καλό καφέ. Σερβίρει και brunch, πρωινό, ένα μικρό μενού για φαγητό και ποτό και κοκτέιλ το βράδυ.

Ερμής (Χώρα, τηλ. 22820-22233). Στο πιο κεντρικό σημείο της Χώρας, στην πλατεία Καΐρη, είναι meeting point για ντόπιους και επισκέπτες. Εδώ θα δοκιμάσετε και ολόφρεσκια νουγκατίνα, το γλυκό σήμα-κατατεθέν της Άνδρου.

ΑΓΟΡΕΣ

Waikiki (Χώρα, τηλ. 22820-23685). Λιτά και δωρικά φορέματα, μικρά αριστουργήματα τέχνης, πολλά από τα οποία είναι σχεδιασμένα από την ίδια την ιδιοκτήτρια.

Άνδρος: Η τέχνη είναι μόνο η αφορμή-9
Ζόρκος

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Από τον Ζόρκο και το Βιτάλι στα βόρεια μέχρι τα Άχλα και τα Γυάλια ανατολικά, η Άνδρος είναι γεμάτη μεγάλες και αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά. Σημειώστε επίσης τη διάσημη Της Γριάς το πήδημα, το Συνέτι και το Παραπόρτι, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στη Χώρα. Σχεδόν καμία παραλία δεν είναι οργανωμένη, οπότε φροντίστε για τα απαραίτητα (ομπρέλα, νερό, κ.λπ.). Το καραβάκι του Μιχάλη Σταμάτη (τηλ. 6944-215893) πραγματοποιεί εκδρομές γύρω από το νησί για περιήγηση, ψάρεμα και βουτιές.

Άνδρος: Η τέχνη είναι μόνο η αφορμή-10
Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου/Σινέ Αυλή

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 1 θα δείτε την αφιερωμένη στον ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη αναδρομική έκθεση με τίτλο «Η Ευγένεια του Απέριττου». Έως τις 3/10, goulandris.gr.

Επισκεφθείτε το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως 2 για την εικαστική έκθεση «Πλόες 27: Τροχιές Μνήμης». Από 31/7 έως 3/10, τηλ. 22820-24598.

Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη παρουσιάζει την έκθεση «Θεόφιλος Καΐρης, αγωνιστής και πολιτικός». Έως τις 26/9, kaireios.gr.

Στο Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας 3 φιλοξενείται το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου. Από 1/8 έως 20/8, festivalandros.gr.

Η κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου 4 διοργανώνει τρεις προβολές την εβδομάδα στο Σινέ Αυλή του Δημοτικού Θεάτρου. Για το πρόγραμμα προβολών επισκεφθείτε το androsfilm.gr.

Στις 25 και 26/9 θα λάβει χώρα το 5ο Andros Trail Race, ο αγώνας ορεινού τρεξίματος με διαδρομές 5, 10 και 24 χλμ. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το androstrailrace.gr.  

Eυχαριστούμε το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και τον διευθυντή του Ιδρύματος, Κυριάκο Κουτσομάλλη, για τη βοήθειά τους στην υλοποίηση του ρεπορτάζ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ

MHT