Η διαδρομή
Το μονοπάτι που θα σας φέρει στην κορυφή του εμβληματικού Ταϋγέτου είναι ανηφορικό, ήπιo στην αρχή, με μεγάλες τραβέρσες και πιο απότομο προς το τέλος του, όταν προσεγγίζει την κωνική απόληξη. Ξεκινά από το καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης, στο οποίο μπορείτε και να διαμείνετε κατόπιν συνεννόησης, και αρχικά διασχίζει δάσος. Αρκετά σύντομα η βλάστηση μειώνεται και ξεκινά μια απότομη ανάβαση για 15 λεπτά, που λέγεται Ανάθεμα. Ακολουθείτε τα κόκκινα τετράγωνα της σηματοδότησης και έπειτα διασχίζετε λιβάδια με ήπια κλίση, τα Λακκώματα. Αυτό το τοπίο σάς συνοδεύει για κάποια ώρα, μέχρι που δίνει τη θέση του σε πιο βραχώδες έδαφος από ασβεστόλιθο (δεν ονομάστηκε τυχαία Πλάκες), όπου ακολουθείτε το φυσικό ανάγλυφο, έχοντας πια θέα στην άψογη πυραμίδα της κορυφής. Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της διαδρομής είναι οι Πόρτες, το διάσελο του βουνού, όπου υπάρχει και διασταύρωση προς τα δεξιά για το Χαλασμένο Βουνό. Εσείς συνεχίζετε αριστερά, έχοντας θέα στην κορυφογραμμή του Ταϋγέτου. Το τελευταίο τμήμα είναι πιο απότομο, σχετικά εκτεθειμένο, και αποτελείται από σπαστή πέτρα – κάτι που ίσως κάνει πιο ασταθή τα βήματά σας. Σύντομα ωστόσο θα βγείτε στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, με το ομώνυμο εκκλησάκι, στα 2.407 μ. υψόμετρο. Τo πανόραμα των κορυφών, καθώς και ο Μεσσηνιακός και ο Λακωνικός Κόλπος, θα απλώνονται στα πόδια σας.
Οι στάσεις
Εδώ δεν έχει τόση σημασία πού θα κάνετε στάση. Η διαδρομή άλλωστε δεν έχει βλάστηση και έτσι δύσκολα θα αποφύγετε τον ήλιο. Στον Ταΰγετο έχει περισσότερη σημασία το πότε θα έρθετε. Είναι γνωστό ότι πολλοί ξεκινούν την ανάβαση πριν από το ξημέρωμα, προκειμένου να δουν από την κορυφή την ανατολή του ηλίου και τη σκιά της περίφημης πυραμίδας που διαγράφεται μέσα στη θάλασσα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ανεβείτε το απόγευμα, για να δείτε και το ηλιοβασίλεμα, να διανυκτερεύσετε εκεί και μετά την ανατολή να επιστρέψετε. Το ίδιο κάνουν και οι πιστοί της περιοχής κάθε καλοκαίρι, στη γιορτή του Προφήτη Ηλία ή Αγιολιά όπως τον λένε – ένα εντυπωσιακό εθιμοτυπικό που συγκεντρώνει εκατοντάδες ανθρώπους.
Οι μύθοι και οι ιστορίες
Το ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου, το όρος Ταλετόν της αρχαιότητας και ο Πενταδάκτυλος των βυζαντινών χρόνων, είναι μια επιβλητική οροσειρά που ενέπνευσε τους λογοτέχνες και προκαλεί το ενδιαφέρον εδώ και αιώνες. Στην κορυφή του φαίνεται να υπήρχε αρχαίο ιερό αφιερωμένο στον Ήλιο, πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε ο ασκεπής ναός του Προφήτη Ηλία. Πολλοί μύθοι υπάρχουν γύρω από το βουνό, το πιο χαρακτηριστικό όμως είναι η πυραμίδα που σχηματίζει η κορυφή του. Είναι τόσο άψογη, ένα τέλειο ισοσκελές τρίγωνο, που λέγεται ότι δεν είναι φυσική, αλλά λαξεύτηκε από ανθρώπινα χέρια για λατρευτικούς πιθανόν σκοπούς. Μυστηριακές ευθείες που την ενώνουν με διάφορα συμβολικά σημεία, τρεις διαφορετικές πυραμίδες σε συγκεκριμένες συντεταγμένες και άλλα τέτοια ωραία γεννούν το μυστήριο. Αν και η λάξευση υποστηρίζεται από ομάδα ερευνητών, δεν επιβεβαιώνεται από την επιστημονική κοινότητα.
Σε ποιους απευθύνεται
Η ανάβαση (και κυρίως η κατάβαση) στον Ταΰγετο θεωρείται σχετικά απαιτητική, λόγω της υψομετρικής διαφοράς, και απευθύνεται σε πεζοπόρους με καλή φυσική κατάσταση και έστω μικρή εμπειρία.
Tips
Η πεζοπορία σας για τον Ταΰγετο μπορεί να ξεκινήσει και από την πηγή Μαγγανιάρη, που θα συναντήσετε στον χωματόδρομο προς το καταφύγιο και στην οποία υπάρχει και πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα. Η διαδρομή διασχίζει το πυκνό δάσος μαυρόπευκων, τέμνει κάθε τόσο τον χωματόδρομο, συναντά ακόμη δύο πηγές (Τρίποδας και Βαρβάρα, χωρίς νερό το καλοκαίρι) και καταλήγει έπειτα από περίπου 1½ ώρα στο καταφύγιο, στη θέση Βαρβάρα. Γενικά ο Ταΰγετος βρίθει πεζοπορικών διαδρομών. Προμηθευτείτε τον ολοκαίνουργιο χάρτη της εταιρείας Ανάβαση, σε κλίμακα 1:25.000, ο οποίος περιλαμβάνει και οδηγό με προτεινόμενες διαδρομές.
Η διάρκεια
Από το καταφύγιο έως την κορυφή η απόσταση είναι 4 χλμ., τα οποία θα διανύσετε σε περίπου 2½ ώρες. Η κορυφή βρίσκεται στα 2.407 μ., ενώ το καταφύγιο στα 1.550 μ. – άρα έχετε να καλύψετε σημαντική υψομετρική διαφορά.