Wildlife Photographer of the Year: Διάκριση Έλληνα φωτογράφου στους καλύτερους του κόσμου

Wildlife Photographer of the Year: Διάκριση Έλληνα φωτογράφου στους καλύτερους του κόσμου

Η Αμερικανίδα Κάριν Άινερ και η ερωτική μάχη των μελισσών κέρδισε το μεγάλο βραβείο της φετινής διοργάνωσης, ενώ ο Έλληνας φωτογράφος Αγοραστός Παπατσάνης διακρίθηκε στην κατηγορία «Φυτά και Μύκητες».

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H ενίσχυση του κύρους της τέχνης της φωτογραφίας άγριας φύσης, με την ελπίδα ότι τα βραβεία θα ωφελήσουν τα ίδια τα ζώα, δημιουργώντας μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον για αυτά και για ένα πολύ πιο σημαντικό θέμα: τη διατήρηση του περιβάλλοντος». Αυτός ήταν ο αρχικός στόχος των ετήσιων βραβείων φωτογραφίας «Wildlife photographer of the year» που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 1965 στο αγγλικό περιοδικό Animals, δίνοντας πλατφόρμα και κίνητρο σε αρχάριους και μη φωτογράφους να προβάλουν την άγρια φύση μέσα από τα φιλμ τους. Εκείνη την εποχή, η φωτογραφία άγριας φύσης βρισκόταν στα σπάργανα. Το 1984, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «αγκάλιασε» τον δημοφιλή διαγωνισμό και τον ανέλαβε εξ ολοκλήρου, καθώς το περιοδικό Animals μετονομάστηκε σε BBC Wildlife.

Wildlife Photographer of the Year: Διάκριση Έλληνα φωτογράφου στους καλύτερους του κόσμου-1
Brent Stirton, Wildlife Photographer of the Year

Οι φετινές συμμετοχές ξεπέρασαν τις 40.000 για τις 16 κατηγορίες του διαγωνισμού. Κάποιες από αυτές υπερτονίζουν την κακομεταχείριση των ζώων και τον θρήνο για την απώλειά τους, όπως στην φωτογραφία του Μπρεντ Στίρτον «Ο θάνατος του Νταγκάσι» που κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία του φωτορεπορτάζ. Το στιγμιότυπο περιλαμβάνει τις τελευταίες στιγμές ενός γορίλα που αγαπήθηκε από τους γιατρούς ενός καταφυγίου άγριας φύσης στο Κονγκό και του οποίου η οικογένεια θανατώθηκε από την τοπική μαφία που αναζητούσε κοιτάσματα άνθρακα στην περιοχή. Κάποιες άλλες σχολιάζουν την επιρροή των ανθρώπων στον κόσμο της άγριας φύσης, όπως η φωτογραφία του Ντάνιελ Νούνιεζ «Η λίμνη που αργοπεθαίνει». Ο Νούνιεζ κατέγραψε με drone πώς τα λύματα της Πόλης της Γουατεμάλα καταστρέφουν το οικοσύστημα της λίμνης Αματιτλάν (βραβείο στην κατηγορία «Υγρότοποι: Η μεγάλη εικόνα»). 

Wildlife Photographer of the Year: Διάκριση Έλληνα φωτογράφου στους καλύτερους του κόσμου-2
Karine Aigner, Wildlife Photographer of the Year

Wildlife Photographer of the Year: Διάκριση Έλληνα φωτογράφου στους καλύτερους του κόσμου-3
Dmitry Kokh, Wildlife Photographer of the Year

Το μεγάλο βραβείο κέρδισε η Αμερικανίδα Κάριν Άινερ. Η φωτογραφία της καταγράφει την στιγμή που ένα σμήνος κηφήνων προσπαθεί να γονιμοποιήσει μια μέλισσα. Ωστόσο, υπάρχει και ελληνική διάκριση στον διαγωνισμό, με τον Αγοραστό Παπατσάνη να παίρνει το βραβείο στην κατηγορία «Φυτά και Μύκητες». Ο Έλληνας φωτογράφος εντόπισε μερικές μορχέλλες στους πρόποδες του Ολύμπου στην Πιερία και έφτιαξε ένα παραμύθι με τον φακό του. Η μορχέλλη η εδώδιμος ανήκει στα δημοφιλέστερα είδη μανιταριών, αποτελώντας έναν γαστρονομικό θησαυρό και ξεχωρίζει για τη σπογγώδη όψη της. Ο Αγοραστός Παπατσάνης φωτογράφισε τις μορχέλλες του Ολύμπου στην όχθη ενός ρυακιού, δημιουργώντας μια εικόνα που παραπέμπει στις περιγραφές του Τόλκιν για την Βάλινορ, την πόλη των αθάνατων ξωτικών. 

Περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες για την επικείμενη έκθεση που θα φιλοξενήσει βραβευμένα και μη έργα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα nhm.ac.uk/wpy.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT