Πέντε εστιατόρια για τις εκδρομές του χειμώνα

Πέντε εστιατόρια για τις εκδρομές του χειμώνα

Η γαστρονομική σκηνή της ελληνικής επαρχίας προσφέρει επιλογές που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα. Φλώρινα, Πέλλα, Αρκαδία και Ευρυτανία δείχνουν τον δρόμο με πέντε αξιόλογα εστιατόρια

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θωμάς: Η έκπληξη του Σκλήθρου

Το Σκλήθρο είναι ένα μικρό χωριό της Φλώρινας, νότια του Νυμφαίου, που έχει γίνει γνωστό στην ταξιδιωτική κοινότητα, κυρίως, λόγω ενός μαγαζιού: του Θωμά. Πρόκειται για ένα εστιατόριο δημιουργικής ελληνικής κουζίνας, τα ηνία του οποίου κρατά η δεύτερη και η τρίτη γενιά της οικογένειας Πασπάλη. Με επισκέψιμο κελάρι και τρεις λίστες κρασιών (εκ των οποίων η μία περιλαμβάνει 365 ελληνικές ετικέτες, με ένα διαφορετικό κρασί για κάθε μέρα του χρόνου), σερβίρει πιάτα όπως κοκκινιστή προβατίνα με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, αγριογούρουνο κρασάτο μαγειρεμένο με ξινόμαυρο, κριθαρότο με σαλιγκάρια, τσουκνίδα και τριμμένη μυζήθρα, πρόβεια φλωρινέλα με μαρμελάδα πιπεριάς. Το μενού το έχει σχεδιάσει η ίδια η ομάδα του εστιατορίου, ενώ σχεδόν όλο το προσωπικό έχει καταγωγή από το Σκλήθρο. Τηλ. 23860-31206

Πέντε εστιατόρια για τις εκδρομές του χειμώνα-1
Del Lago (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

Del Lago: Στις όχθες της Ζάζαρης

Σε σχετικά κοντινή απόσταση από το Σκλήθρο, αφού περάσετε από το Κέντρο Προστασίας Λύκου και Λύγκα του Αρκτούρου στην Αγραπιδιά, θα βρεθείτε στο Λιμνοχώρι, έναν μικρό οικισμό στις όχθες της λίμνης Ζάζαρης. Εκεί, απέναντι από το παλιό εγκαταλελειμμένο κίτρινο κτίριο που προοριζόταν για ιχθυόσκαλα και σήμερα έχει καταληφθεί από χήνες, βρίσκεται το Del lago. Άμεσα συνδεδεμένο με την κτηνοτροφική ταυτότητα της περιοχής, στεγάζεται σε έναν πρώην στάβλο προβάτων, ο οποίος διαμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο και προσβάσιμο κατάστημα εστίασης (σ.σ. έχει ράμπες για ΑμεΑ). Το Del lago λειτουργεί σαν καφέ-μπαρ-εστιατόριο, σερβίρει πολλά κρεατικά, κεμπάπ, λουκάνικο, παϊδάκια, αλλά και ψάρια και θαλασσινά, όπως λακέρδα, αντζούγια ή γριβάδι από τη Ζάζαρη. Τηλ. 23860-41382

Πέντε εστιατόρια για τις εκδρομές του χειμώνα-2
«Στην Πόλη» (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

«Στην Πόλη», αλλά στην… Ευρυτανία

Η Ευρυτανία είναι ένας νομός ιδανικός για γαστροτουρισμό, με πολλές επισκέψιμες παραγωγικές μονάδες -από αλλαντοποιείο μέχρι ιχθυοτροφείο πέστροφας-, ταβέρνες και εστιατόρια. Ένα από αυτά είναι το εστιατόριο Στην Πόλη, που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα γιατί δεν εστιάζεται στην παράδοση αλλά σε μια πιο πειραγμένη εκδοχή της. Βρίσκεται στο Παλιό Μικρό Χωριό και άνοιξε πριν από τεσσεράμισι χρόνια από την Πόλη (η οποία κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη) και την οικογένειά της. Εδώ θα βρείτε πιάτα που υπηρετούν τη φιλοσοφία μιας γκουρμέ μεσογειακής κουζίνας. Ξεχωρίζει η τσουκνιδόσουπα, η σούπα γλυκοπατάτας σε ζωμό καπνού και η γιογιουρτλού (γιαουρτλού). Κορωνίδα του μενού είναι το μοσχαράκι ντεμί γκλας, ένα δύσκολο πιάτο για δεξιοτέχνες σεφ, με τη σάλτσα να σιγομαγειρεύεται από τα κόκαλα του μοσχαριού. Τηλ. 22370-41544

Πέντε εστιατόρια για τις εκδρομές του χειμώνα-3
Ιωσήφ (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος) 

Ιωσήφ: Αυθεντικές γεύσεις των αρκαδικών βουνών

Ο ορεινός τουρισμός στην Αρκαδία έχει εδραιωθεί εδώ και πολλά χρόνια, με τη Βυτίνα, τη Δημητσάνα, τη Στεμνίτσα και την Καρύταινα να κρατούν τα σκήπτρα. Πέρα από τα τέσσερα αυτά διάσημα χωριά, o νομός έχει κι άλλα, λιγότερο τουριστικά, όπως είναι τα Μαγούλιανα, ένα ήρεμο ορεινό χωριουδάκι χτισμένο στα 1.365 μ. Αξίζει να οδηγήσετε ως εδώ, μόνο και μόνο για να καθίσετε στον Ιωσήφ, μια χασαποταβέρνα όπου η παράδοση συναντά τον ρομαντισμό της παλιάς καλής Ελλάδας. Στον Ιωσήφ σερβίρουν μερακλίδικα βουνίσια πιάτα, όπως χυλωμένη ρεβιθάδα και καλοψημένα παϊδάκια. Αξίζει να ρωτήσετε αν έχουν παστό, δηλαδή χοιρινό παστωμένο με αλάτι, ρίγανη και ξύσμα πορτοκαλιού. Τα γαλακτοκομικά είναι δικά τους -εξαιρετικό το τζατζίκι, η φέτα και η μυζήθρα. Τηλ. 27950-82359

Πέντε εστιατόρια για τις εκδρομές του χειμώνα-4
Υδρόλιθος (Φωτογραφία: Νικόλας Μάστορας) 

Υδρόλιθος: Σύγχρονη γαστρονομία στα Λουτρά Πόζαρ

Στο οικισμό Λουτράκι, δίπλα στα Λουτρά Πόζαρ του νομού Πέλλας, θα βρείτε τον Υδρόλιθο, ένα μπιστρό-εστιατόριο ελληνικής κουζίνας και μία από τις καλύτερες γαστρονομικές επιλογές της περιοχής. Με μοντέρνα διακόσμηση, ξύλινα τραπέζια, πέτρινες κολώνες κι ένα διακοσμητικό δέντρο φωτισμένο με λαμπάκια, που προσδίδει μία φυσιολατρική πινελιά στη σάλα, ο Υδρόλιθος έχει δυνατή κουζίνα, που ετοιμάζει, μεταξύ άλλων, ντάκο με χαρουποπαξίμαδα, ψητά παντζάρια, μους φέτας και ζελέ πορτοκάλι, ραγού μανιταριών και χοιρινό κοντοσούβλι με σάλτσα λεμονιού. Τηλ. 23840-91600

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT