Ήλιος, θάλασσα, ανθισμένα αγριολούλουδα, περιποιημένες αυλές και μια όμορφη κωμόπολη. Ιδανικός προορισμός για τις ανοιξιάτικες εξορμήσεις το Λεωνίδιο, πόσω μάλλον το Πάσχα, οπότε στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς εκτυλίσσεται ένα από τα διασημότερα ελληνικά έθιμα, τα φλεγόμενα αερόστατα.
Περισσότερα από 1.000 αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό την Ανάσταση, προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα, σε ένα έθιμο που λέγεται ότι έφεραν οι ντόπιοι ναυτικοί από την Ανατολή. Η κατασκευή τους ξεκινά από τον Φεβρουάριο, με το κόψιμο των καλαμιών που θα χρησιμοποιηθούν. Κατόπιν θα πρέπει να κολληθούν με προσοχή οι 16 κόλλες χαρτί –κόκκινες και πορτοκαλί κατά κανόνα– που το απαρτίζουν. Χρειάζεται αρκετή δεξιοτεχνία, ωστόσο στο Λεωνίδιο μαθαίνουν να τα φτιάχνουν εξ απαλών ονύχων! Το ίδιο το Δημοτικό Σχολείο αφιερώνει μία μέρα στην κατασκευή τους και οι μικροί Λεωνιδιώτες παραδοσιακά πετούν τα δημιουργήματά τους την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου. Αντίστοιχα, μια ομάδα νέων παιδιών έχει καθιερώσει να πετά το Μεγάλο Σάββατο στις 10.30 στη Φάμπρικα Πολιτισμού το δικό της τεράστιο αερόστατο, πάνω στο οποίο έχει γραφτεί ένα μήνυμα. Το ίδιο βράδυ, με το που θα ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» στις πέντε εκκλησίες της πόλης, οι κολλημάρες των χιλιάδων αερόστατων θα ποτιστούν με λάδι και πετρέλαιο και οι ενορίτες με μια περίτεχνη κίνηση θα τα ωθήσουν στον ουρανό. Πυροτεχνήματα και καμπανοκρουσίες συμβάλλουν στην εορταστική ατμόσφαιρα.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι Επιτάφιοι των πέντε ενοριών, που ξεκινούν να στολίζονται με άσπρες και μοβ βιόλες από τη Μεγάλη Τετάρτη, βγαίνουν στον δρόμο στις 10 το βράδυ. Ο Επιτάφιος της Μητρόπολης συνοδεύεται από τη Δημοτική Φιλαρμονική και όλοι μαζί συναντιούνται στο Ηρώο. Το σκηνικό είναι πανέμορφο, καθώς κατά μήκος όλων των δρόμων του Λεωνιδίου τοποθετούνται νεράντζια-φαναράκια. Ετοιμάζονται από εθελοντές έναν μήνα νωρίτερα και ανάβουν εκείνο το βράδυ με ένα κεράκι που τοποθετείται στο εσωτερικό τους. Την Κυριακή του Πάσχα, γύρω στις 11 το πρωί, έχει καθιερωθεί να γίνεται γλέντι από τον δήμο με σούβλες, κρασί και άλλα κεράσματα. Το απόγευμα, στην Ακολουθία της Αγάπης στην πλατεία 25ης Μαρτίου, το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη διάλεκτο. Στη συνέχεια ξεκινά γλέντι με οργανοπαίκτες, φουστανελοφόρους και τζουμπελούδες (γυναίκες με την παραδοσιακή φορεσιά του χωριού Πραστός), που χορεύουν μεταξύ άλλων και τον τσακώνικο χορό. Νέα αερόστατα απελευθερώνονται, αυτή τη φορά από τους επισκέπτες με την καθοδήγηση των ντόπιων.
ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ
Θα απολαύσετε βόλτες μέσα στο Λεωνίδιο, με το βλέμμα να υψώνεται πάντα προς τον Κοκκινόβραχο, τον επιβλητικό ερυθρωπό βράχο στην «πλάτη» της κωμόπολης. Παρατηρήστε τα παλιά αρχοντικά, τις κομψές αυλόπορτες και τις λουλουδιασμένες αυλές, αλλά κινηθείτε και στην Αγορά, τον κεντρικό δρόμο, όπου βρίσκονται ταβέρνες και μαγαζάκια. Βόλτα μπορείτε να κάνετε και δίπλα στο ποτάμι, όπου θα εντοπίσετε τη Φάμπρικα Πολιτισμού (fabbricaofculture.gr), έναν πολιτιστικό πολυχώρο με μια ενδιαφέρουσα έκθεση για την περιοχή – από ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία ή τον ιδιαίτερο τσακώνικο χορό μέχρι τοπικά προϊόντα, όπως η τσακώνικη μελιτζάνα. Στο αρχοντικό Τσούχλου εδρεύει το Αρχείο Τσακωνιάς (τηλ. 6937-898030). Εκτός του ότι εδώ μπορείτε να δείτε ένα αρχοντικό από μέσα, θα παρακολουθήσετε επίσης την εκμάθηση της ιδιαίτερης τσακώνικης υφαντικής τέχνης αλλά και της περίφημης τσακώνικης διαλέκτου, την οποία οι ντόπιοι προσπαθούν να διασώσουν. Μάλιστα πρόσφατα, η συγγραφέας Ελένη Μάνου, που κατάγεται από το Λεωνίδιο, εξέδωσε τέσσερα βιβλία (αυτοέκδοση): δύο παιδικά παραμύθια στην τσακώνικη και τη νέα ελληνική διάλεκτο, ένα λεξικό τσακώνικης και ένα βιβλίο τσακώνικης μαγειρικής. Παράλληλα παραδίδει και μαθήματα τσακώνικης κουζίνας στο κατάλυμά σας ([email protected]).
Αν είστε της δράσης, τότε καλό είναι να ξέρετε ότι το Λεωνίδιο είναι ο παράδεισος των αναρριχητών και η εποχή, λόγω των ήπιων θερμοκρασιών, είναι ιδανική για το συγκεκριμένο σπορ. Η αρκαδική κωμόπολη μπήκε για τα καλά στον αναρριχητικό χάρτη το 2013 με τις αλλεπάλληλες διανοίξεις διαδρομών. Με περισσότερα από 65 πεδία και πάνω από 2.000 διαδρομές όλων των βαθμών δυσκολίας, πλήθος αναρριχητών από όλο τον κόσμο την επισκέπτονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (λιγότερο το καλοκαίρι λόγω της υψηλής θερμοκρασίας), κρατώντας τη ζωντανή ακόμη και τον χειμώνα.
Έπειτα μπορείτε να απολαύσετε εξορμήσεις στα πέριξ. Κρυονέρι, Πλάκα, Πούλιθρα, Σαμπατική, Τυρός – όλη η ακτογραμμή είναι υπέροχη για τις πρώτες βουτιές και ουζάκι δίπλα στο νερό. Αν προτιμάτε βουνό, ακολουθήστε την ωραία διαδρομή μέσα στα εντυπωσιακά βράχια του φαραγγιού Δαφνώνα, για να φτάσετε στο μοναστήρι της Ελώνης του 1809. Αν δεν σας πειράζουν οι στροφές, συνεχίστε στις δασωμένες πλαγιές του Πάρνωνα έως το χωριό Κοσμάς, με θέα στο Μυρτώο Πέλαγος.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη (τηλ. 27570-22476, hatzipanayiotis.gr, από 65 ευρώ με πρωινό). Το ιστορικό αρχοντικό της εφοπλιστικής οικογένειας Χατζηπαναγιώτη, το οποίο αναστηλώθηκε με σεβασμό και γούστο, διατηρώντας όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της εποχής του. Θόλοι, αψίδες, χαγιάτια και λίθινα τόξα στον κήπο με τον ψηλό μαντρότοιχο και το βοτσαλωτό δάπεδο, ζωγραφιστά ταβάνια, εμφανής πέτρα, ξύλινα δοκάρια και σκάλες στο εσωτερικό. Ρομαντική, χαλαρωτική ατμόσφαιρα στα δωμάτια με επώνυμα καλλυντικά και λευκά είδη, ένα ωραίο καφέ-μπιστρό ανοιχτό και για τους μη ενοίκους, καθώς επίσης, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες ευεξίας.
Αρχοντικό Χιώτη (τηλ. 27570-22332, archontikochioti.gr, από 78 ευρώ με πρωινό). Ένα όμορφο αρχοντικό του 1864 αναπαλαιώθηκε και μετατράπηκε σε ξενώνα με ζεστούς χώρους, διακοσμημένους με έπιπλα-αντίκες. Σε κάποια δωμάτια διασώζονται οι θόλοι και τα περίτεχνα ταβάνια, ενώ άλλα βλέπουν τον Κοκκινόβραχο από τον φεγγίτη. Μπαρ, πισίνα και χώρος ευεξίας με υπηρεσίες spa συγκαταλέγονται στις παροχές του.
Ξενώνας Αγρόκτημα (τηλ. 27570-23244, agroktima.com, από 80 ευρώ με πρωινό). Δέκα πέτρινες κατοικίες με τζάκι, στον δρόμο προς Πλάκα. Η οικογένεια διαθέτει τα δικά της κτήματα, όπου καλλιεργεί οπωροφόρα και εκτρέφει κότες. Τα αυγά τους μαζί με πορτοκάλια από τα περιβόλια τροφοδοτούν μεταξύ άλλων το πρωινό, το οποίο θα βρίσκετε καθημερινά σε καλαθάκι κρεμασμένο έξω από την πόρτα σας.
Στο παραθαλάσσιο χωριό Πούλιθρα λειτουργούν το Βυζαντινό (τηλ. 27570-51220, byzantinonhotel.gr, από 78 ευρώ με πρωινό) με 11 στούντιο και διαμερίσματα, όλα με εξοπλισμένη κουζίνα, μπαλκόνι ή βεράντα και θέα στα λιόδεντρα και στη θάλασσα, και το Smyros Resort (τηλ. 27570-51200, smyrosresort.gr, 90 ευρώ με πρωινό) με δωμάτια, σουίτες, εστιατόριο και πισίνα, μπροστά στη θάλασσα. Αν προτιμάτε τα ορεινά, θα βρείτε στον Κοσμά το Ουρανογείτων (τηλ. 27570-31490, ouranogeiton.gr, από 80 ευρώ με πρωινό) με περιποιημένα δωμάτια με τζάκι και θέα στο βουνό.
Στο Λεωνίδιο, λόγω των αναρριχητών, ενοικιάζονται αρκετά αυτόνομα σπίτια και διαμερίσματα, ενώ ιδιαίτερης μνείας αξίζουν οι βίλες. Δείτε τις Δηώ, μετά την Πέτρα (τηλ. 27570-41508, dioguesthouses.com, από 75 ευρώ με ελάχιστη διαμονή δύο νύχτες), και Kissakas στην παραλία Λιβάδι (τηλ. 6944-391966, kissakasvillas.com, από 200 ευρώ για 4 + 2 άτομα).