Ταξιδέψτε για καλό σκοπό στη Γαλλία, την Κένυα και την Ουγκάντα

Ταξιδέψτε για καλό σκοπό στη Γαλλία, την Κένυα και την Ουγκάντα

Ζήστε την περιπέτεια, συνδεθείτε με τον προορισμό, βοηθήστε τις τοπικές κοινότητες. Τα εθελοντικά προγράμματα τριών μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε Ευρώπη και Αφρική δείχνουν τον τρόπο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν ταξίδια που αφήνουν πίσω τους πολύ περισσότερα από όμορφες αναμνήσεις. Αν σας αρέσει να γνωρίζετε κόσμο γυρνώντας τον κόσμο, αν έχετε τη διάθεση να σηκώνετε τα μανίκια όταν χρειάζεται, υπάρχουν ορισμένα ταξίδια που μας δίνουν την ευκαιρία να συνδεθούμε με τον τόπο που επισκεπτόμαστε και να συμβάλουμε σε έναν συλλογικό σκοπό. Μέσα από αυτές τις εμπειρίες σε λιγότερο τουριστικούς προορισμούς, μπορούμε να αφήσουμε ένα θετικό αποτύπωμα —ή τουλάχιστον να μειώσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο του ταξιδιού μας.

Στη Γαλλία με την Eλιξ

Φέτος το καλοκαίρι μπορείτε να αφήσετε το στίγμα σας σε ένα από τα προγράμματα της Έλιξ, μιας από τις πιο παλιές οργανώσεις στην Ελλάδα με εμπειρία στη διοργάνωση προγραμμάτων εθελοντικής εργασίας (workcamps). Από το 1987 που ιδρύθηκε, η Έλιξ πραγματοποιεί διεθνείς εθελοντικές δράσεις με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό το καλοκαίρι προτείνει εννέα διαφορετικά workcamps στη Γαλλία, τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, για όσους επιθυμούν να ζήσουν μια περιπέτεια, ανακαλύπτοντας νέες πτυχές του εαυτού τους. Τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα απευθύνονται σε ανθρώπους ηλικίας 18 με 99 ετών. Αν δεν σας φοβίζει η χειρωνακτική εργασία, μπορείτε να εντρυφήσετε στη λιθοδομή, την αναδάσωση ή τη διάνοιξη μονοπατιών. Εναλλακτικά μπορείτε να εργαστείτε εθελοντικά σε διάφορα φεστιβάλ, από το φεστιβάλ δημοσιογραφίας του Couthures-sur-Garonne στη νοτιοδυτική Γαλλία μέχρι το οικολογικό φεστιβάλ της πόλης La Ferté Alais στη βόρεια Γαλλία. 

elix.org.gr

Στην Κένυα με το Routes for good

Η ομάδα του Routes for good διοργανώνει ταξίδια στον απομονωμένο και αυθεντικό βορρά της Κένυας για μικρές ομάδες έξι ατόμων. Η Ελένη, μια Ελληνίδα που αγαπά την Αφρική κι ο Joseph, ένας Κενυάτης που θέλει να βοηθήσει τη γενέτειρά του, σχεδιάζουν εξατομικευμένες διαδρομές για όσους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στον τρόπο ζωής της κοινότητας που επισκέπτονται. Οι δυο τους γνωρίστηκαν μέσα από ένα ταξίδι και δημιούργησαν αυτόν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό για να προωθήσουν ένα μοντέλο υπεύθυνου και βιώσιμου τουρισμού στην Κένυα. Τα ταξίδια του Routes for good σχεδιάζονται με επίκεντρο την κοινότητα, εξασφαλίζοντας δίκαιες αμοιβές και στηρίζοντας την τοπική οικονομία. Τα κέρδη του οργανισμού καλύπτουν τα σχολικά δίδακτρα κοριτσιών από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και επενδύονται στη δημιουργία ενός οικολογικού καταλύματος με προγράμματα ενδυνάμωσης για τους ανθρώπους της περιοχής.

Το επόμενο ταξίδι του Routes for good στη Βόρεια Κένυα διοργανώνεται 7-16 Ιουνίου. routesforgood.com

Στην Ουγκάντα με το Wheeling2help

Το 2014 μια ομάδα ανθρώπων από την Ελλάδα διέσχισε την Αφρική, από το Κέιπ Τάουν μέχρι το Κάιρο, με μέσα μαζικής μεταφοράς, βοηθώντας διάφορες κοινότητες στο πέρασμά της. Από αυτό το οδοιπορικό που διήρκεσε έξι μήνες η ομάδα ξεχώρισε την περιοχή της λίμνης Bunyoni στα σύνορα Ρουάντας – Ουγκάντας, τόσο για την ομορφιά της, όσο και για την έλλειψη βασικών αγαθών για τους κατοίκους της. Δέκα χρόνια μετά, η πρωτοβουλία Wheeling2help διοργανώνει ένα δεκαήμερο ταξίδι αλληλόδρασης στην Ουγκάντα για να στηρίξει τα προγράμματα του οργανισμού Edirisa για την εκπαίδευση παιδιών και την ενδυνάμωση γυναικών στην πανέμορφη περιοχή της λίμνης Bunyoni. Οι ταξιδιώτες θα βοηθήσουν χειρωνακτικά με κατασκευές στο σχολείο της περιοχής, θα κάνουν μαθήματα και εργαστήρια στα παιδιά, θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες καλαθοπλεκτικής και ραπτικής, και φυσικά θα κάνουν βόλτες στη λίμνη και τα γύρω χωριά. Το ταξίδι My Quest στην Ουγκάντα διοργανώνεται 17 -27 Οκτωβρίου και 24 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου. 

wheeling2help.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT