«Τα μυστικά» της Πάτμου

Σε σταθερή αξία του ελληνικού τουρισμού αναδεικνύεται η Πάτμος που σε μεγάλο βαθμό έχει αποφύγει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλοι κοσμοπολίτικοι προορισμοί

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σταθερή αξία του ελληνικού τουρισμού αναδεικνύεται η Πάτμος που σε μεγάλο βαθμό έχει αποφύγει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλοι κοσμοπολίτικοι προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Ετσι, σε μια εποχή που η βιωσιμότητα των προορισμών και η διατήρηση του τοπικού χρώματος αναδεικνύονται σε προτεραιότητα, το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων έχει καταφέρει να αποφύγει τις μεγάλες ροές επισκεπτών που αλλοιώνουν την εμπειρία για τους ταξιδιώτες και απειλούν τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας, διατηρώντας πολλά από τα χαρακτηριστικά της, τα οποία την κατέστησαν μαγνήτη Ελλήνων και ξένων επισκεπτών από τη δεκαετία του 1970 και μετά.

Η λεπτή ισορροπία μεταξύ των δύο αυτών πτυχών μαρτυρά και τις προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό εν γένει. Η Πάτμος έχει προστατευτεί από τον φθηνό τουρισμό κυρίως λόγω της μεγάλης της απόστασης από την ηπειρωτική Ελλάδα και την απουσία αεροδρομίου. Μόνο άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι να επισκεφθούν το νησί του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, όπως συχνά αποκαλείται -μιας και ο Ευαγγελιστής έγραψε εκεί την Αποκάλυψη-, ταξιδεύουν με πλοίο για 10 ολόκληρες ώρες ή με αεροπλάνο σε γειτονικά νησιά και από εκεί διά θαλάσσης, για να την προσεγγίσουν. Αυτή είναι μία μόνο από τις «άμυνες» της Πάτμου.

Εξίσου σημαντικοί είναι και οι μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες πολύ αυστηροί περιορισμοί και απαγορεύσεις σε δραστηριότητες, όπως η νυχτερινή ψυχαγωγία.

Κορυφαίας σημασίας για τη διατήρηση του χαρακτήρα του νησιού ήταν και η απόφαση της UNESCO το 1999 να χαρακτηρίσει τη Χώρα της Πάτμου ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η απόφαση αυτή την προστάτεψε από υπερβολική δόμηση. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι, άλλωστε, και ο χαρακτηρισμός μεγάλων εκτάσεων του νησιού σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθιστώντας την αρχαιολογική υπηρεσία τελικό κριτή κάθε οικοδομικής αδείας ακόμα και άδειας επισκευής. Το ευρύτερο αυτό πλαίσιο έχει τοποθετήσει την Πάτμο στο επίκεντρο της προσοχής φορέων που ενεργητικά επιδιώκουν την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κρίσιμη πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έθεσε εν αμφιβόλω το σύνολο του πλαισίου της εκτός σχεδίου δόμησης στην Ελλάδα, εκδόθηκε μετά από προσφυγή κατά της άδειας ανέγερσης παραθεριστικής κατοικίας σε παραθαλάσσια περιοχή του νησιού.

Η πραγματικότητα αυτή έχει περιορίσει σημαντικά τις εμπορικού χαρακτήρα επενδύσεις με την εισροή κεφαλαίων να αφορά κυρίως στην αγορά και ανακαίνιση προϋπαρχουσών κατοικιών και στην ανέγερση νέων αλλά υπό πολύ αυστηρούς περιορισμούς. Η απόσταση, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά καταλυμάτων, έχει ως αποτέλεσμα υψηλές συγκριτικά τιμές εισιτηρίων και διαμονής που περιορίζουν έτι περαιτέρω τις ροές των επισκεπτών.

Αν και το νησί διαθέτει ορισμένα παλαιότερα και νεότερα μικρής δυναμικότητας ξενοδοχεία, μόνον ένα συγκρότημα, το μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες εγκαταλελειμμένο Ξενία, έχει προσελκύσει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για το Patmos Aktis Suites & Spa, στον όρμο του Γροίκου, που ανακαινίστηκε φέτος το χειμώνα εκτενώς και συμφώνησε με τη Marriott International να ενταχθεί στην αλυσίδα The Luxury Collection. Το Patmos Aktis, a Luxury Collection Resort & Spa, Greece θα αποτελεί το μοναδικό resort στο νησί της Πάτμου.

«Η έλευση του brand The Luxury Collection στο ειδυλλιακό νησί της Πάτμου στα Δωδεκάνησα, εδραιώνει περαιτέρω την ηγετική του θέση στην αγορά της πολυτελούς φιλοξενίας», δηλώνει η Helen Leighton, Αντιπρόεδρος-Luxury Brands, Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Marriott International.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT