Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα

Ένας πρακτικός οδηγός πλοήγησης, μέσα από χαρακτηριστικά αλλά και αναπάντεχα τοπόσημα της πόλης

17' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χάρτης του Παρισιού μοιάζει με σαλίγκαρο που ξετυλίγεται αργόσυρτα, από μέσα προς τα έξω, σε είκοσι διακριτά διαμερίσματα πάνω και κάτω από τον ποταμό Σηκουάνα. Rive Droite και Rive Gauche είναι οι τέσσερις λέξεις που προσφέρουν το πλέον ταχύρρυθμο μάθημα αστικής γεωγραφίας, περιγράφοντας στην πρώτη περίπτωση τα διαμερίσματα του Παρισιού που βρίσκονται στη δεξιά όχθη, βόρεια του ποταμού (δηλαδή τα 1 έως 4, 8 έως 12 και 16 έως 20), και στη δεύτερη τα διαμερίσματα της αριστερής νότιας όχθης (5 έως 7 και 13 έως 15). Η μυθολογία που θέλει τη δεξιά όχθη να εκφράζει ένα εκθαμβωτικό, πολυτελές και μνημειώδες Παρίσι και την αριστερή ένα πιο μποέμ, καλλιτεχνικό και φτωχό, βασίζεται σε μια πεπερασμένη πραγματικότητα. Πράγματι, το Παρίσι των εμπόρων εξαπλώθηκε στη δεξιά όχθη και τα πανεπιστήμια στην αριστερή, κάτι που δημιούργησε τάσεις και συσπείρωσε ανθρώπους προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση –η ναυαρχίδα του Dior στη Rive Droite, το λογοτεχνικό σαλόνι της Γερτρούδης Στάιν στη Rive Gauche–, όμως στις μέρες μας οι γραμμές αυτές τείνουν να ξεθωριάσουν, κυρίως για τις νεότερες γενιές. Ο διαχωρισμός της πόλης μέσω διαμερισμάτων αποτελεί, παρ’ όλα αυτά, έναν πρακτικό τρόπο για να πλοηγηθούν τουρίστες και Παριζιάνοι στη μητρόπολη. Ακολουθεί ένας οδηγός για τα είκοσι διαμερίσματα που συνιστούν το σημερινό Παρίσι. Είκοσι διαφορετικοί μικρόκοσμοι αλληλοσυμπληρώνονται σαν ψηφίδες μωσαϊκού, συνθέτοντας την άλλοτε λαμπερή και εξωστρεφή, και άλλοτε ποιητική και ευάλωτη φυσιογνωμία αυτής της αξεπέραστης ευρωπαϊκής πόλης.    

1. Μεγαλειώδες Λούβρο

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-1
Στην πολυσύχναστη Salle des Etats εκτίθεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια του Λούβρου, η Μόνα Λίζα. (Φωτογραφία: Andrea Mantovani/The New York Times)

Στο πιο αραιοκατοικημένο διαμέρισμα του Παρισιού, δίπλα στον Κήπο του Κεραμεικού και στο Παλέ Ρουαγιάλ, βρίσκεται το πιο δημοφιλές μουσείο παγκοσμίως, που το 2023 υποδέχτηκε 8,9 εκατ. επισκέπτες, περισσότερους από οποιοδήποτε άλλο. Στεγάζεται στο Παλάτι του Λούβρου, το οποίο χτίστηκε στα τέλη του 12ου αιώνα ως φρούριο, χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία Γάλλων βασιλέων και μετατράπηκε σε μουσείο στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Κι αν το ίδιο το κτίριο αφηγείται γλαφυρά την ιστορική πορεία της πόλης, οι συλλογές του Λούβρου πιστοποιούν πόσο ισχυρή διεθνής δύναμη ήταν και παραμένει η Γαλλία. Φιλντισένιες κοσμηματοθήκες από τη μουσουλμανική Κόρδοβα, αιγυπτιακές αρχαιότητες, πάπυροι, μούμιες, μουσικά όργανα και γλυπτά, όπως η γρανιτένια Μεγάλη Σφίγγα της Τάνης (περ. 2550 π.Χ.), τεκμήρια της αρχαίας Βαβυλώνας, όπως ο Κώδικας του Χαμουραμπί, κυκλαδικά προσωπεία, ελληνορωμαϊκά αγάλματα, η Νίκη της Σαμοθράκης, η Αφροδίτη της Μήλου και η γνωστή και μη εξαιρετέα Μόνα Λίζα συνθέτουν, βήμα βήμα, την ιστορία αυτού του κόσμου.

2. Στο παλιό χρηματιστήριο

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-2
Στο Palais Brongniart στεγαζόταν το χρηματιστήριο του Παρισιού για πάνω από ενάμιση αιώνα. (Φωτογραφία: ΑFP/VISUALHELLAS.GR)

Είναι το μικρότερο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, με έκταση κάτω από 1 τ.χλμ., και φημίζεται για δύο πράγματα: τη γειτονιά Sentier (κάποτε κύτταρο της παρισινής κλωστοϋφαντουργίας, προτού μετατραπεί σε Μέκκα των start-ups) και το Palais Brongniart, γνωστό και ως Bourse, όπου στεγαζόταν το χρηματιστήριο του Παρισιού από το 1826 μέχρι το 1998. Η βιομηχανοποίηση, η παραγωγή χάλυβα, η ανάπτυξη των σιδηροδρόμων και γενικά η οικονομική φυσιογνωμία της μοντέρνας Γαλλίας ζυμώθηκαν εδώ. Το κτίριο, σε αρχαιοελληνικό στιλ με περίτεχνους κορινθιακούς κίονες, φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Alexandre-Théodore Brongniart και χτίστηκε μετά από αίτημα του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη προκειμένου να συγκεντρωθούν όλες οι χρηματοοικονομικές δραστηριότητες σε ένα σημείο. Αξίζει να το δείτε από κοντά –πλέον λειτουργεί ως χώρος συνεδρίων και εκδηλώσεων–, όπως και τις επιβλητικές στοές με γυάλινη οροφή του 19ου αιώνα, που αφθονούν στην περιοχή και αποτελούν πρόδρομο των εμπορικών κέντρων.   

Palais Brongniart (Bourse), 16 Pl. de la Bourse, 75002.

3. Το παλαιότερο σπίτι του Παρισιού

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-3
Στον αριθμό 51 της Rue de Montmorency επιβιώνει ένα κτίριο του 1407 από το μεσαιωνικό Παρίσι των αλχημιστών και της μαγείας. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Το τρίτο είναι γνωστό και ως Temple, όπως φαίνεται και από έναν σταθμό μετρό της περιοχής. Ανάμεσα σε ετερόκλητα μεταξύ τους μουσεία –Πικάσο, Χειροτεχνίας, Κυνηγιού και Φύσης– βρίσκεται η Rue de Montmorency. Στον αριθμό 51 θα βρείτε το παλαιότερο –σύμφωνα με τον αστικό μύθο– σπίτι του Παρισιού, όπου έμεναν ο Nicolas Flamel και η γυναίκα του Pernelle. Οι Flamel έμειναν στην ιστορία ως αλχημιστές και δημιουργοί της φιλοσοφικής λίθου, αποτέλεσαν σημεία αναφοράς για την επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ποπ κουλτούρα, εμπνέοντας από τον Νεύτωνα και τον Βίκτωρα Ουγκώ μέχρι την J. K. Rowling για τον Χάρι Πότερ. Στην πραγματικότητα, μάλλον ήταν ένα ζευγάρι πιστών καθολικών και φιλανθρώπων που ζούσαν από το εμπόριο. Περάστε να δείτε το σπίτι που έχει συνδεθεί με το όνομά τους, τοπόσημο ενός Παρισιού μυστηριακού και άγνωστου. Στο ισόγειο βρίσκεται το Auberge Nicolas Flamel, γαλλικό εστιατόριο δημιουργικής κουζίνας που πιάνει το νήμα του μύθου των Flamel και το φέρνει στο σήμερα. 

51 Rue de Montmorency, 75003.

4. Για ποιον χτυπά η καμπάνα;

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-4
Φωτισμένη η Παναγία των Παρισίων την ώρα που σουρουπώνει. Η εκκλησία αναμένεται να ανοίξει και πάλι τον Δεκέμβριο, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2019. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Το 4ο είναι από τα σημαντικότερα διαμερίσματα του Παρισιού, με ιστορία αιώνων. Κέντρο του κέντρου, φιλοξενεί κομμάτι της διάσημης συνοικίας Marais (εκτείνεται και στο 3ο), όπως και την Παναγία των Παρισίων, την πιο φημισμένη εκκλησία της Γαλλίας, που χτίστηκε στο νησάκι Île de la Cité του Σηκουάνα, πιθανώς στη θέση όπου βρισκόταν ναός του Jupiter (ρωμαϊκή εκδοχή του Δία). Καθολικός καθεδρικός αφιερωμένος στην Παρθένο Μαρία, θεμελιώθηκε το 1163 και δεν αποτελεί μόνο θαυμαστό παράδειγμα της γαλλικής γοτθικής αρχιτεκτονικής, αλλά ταυτόχρονα θεματοφύλακα του χριστιανισμού (εδώ φυλάσσεται καρφί που λέγεται ότι προέρχεται από τη Σταύρωση του Ιησού) και σκηνικό της άγριας λογοτεχνικής αγάπης του Κουασιμόδου προς την Εσμεράλδα. Η Νοτρ Νταμ υπέστη σοβαρές ζημιές από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε πριν από πέντε χρόνια. Τον Δεκέμβριο αναμένεται να ανοίξει και πάλι για το κοινό, με την πλήρη αποκατάσταση να χρειάζεται κάποια χρόνια ακόμα.    

6 Parvis Notre-Dame, Pl. Jean-Paul II, 75004.

5. Ραντεβού για σινεμά

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-5
Στο Cinéma du Panthéon προβάλλονται ξένες και γαλλόφωνες ταινίες, μεταγλωττισμένες ή με υπότιτλους. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Άρωμα φοιτητουπολης έχει το 5o διαμέρισμα του Παρισιού, μαζί με το 6o, που μοιράζονται την έδρα του Πανεπιστημίου Panthéon-Sorbonne. Κάπου ανάμεσα σε φούρνους και παγωτατζίδικα, που συσπειρώνουν άυπνους φοιτητές και πεινασμένους τουρίστες, βρίσκεται και ένα παριζιάνικο διαμάντι: το Cinéma du Panthéon, από τους παλαιότερους κινηματογράφους της πόλης, του 1907. Από τότε μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει ανυπολόγιστο αριθμό θεατών, που βυθίστηκαν στις θέσεις τους για να απολαύσουν το αυθάδικο γαλλικό σινεμά – ανάμεσά τους ο Jean-Paul Sartre και ο ποιητής και σεναριογράφος Jacques Prévert. Πλέον ο κινηματογράφος έχει ανακαινιστεί, διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και φουαγέ στο επάνω επίπεδο. Αξίζει να τον εντάξετε στο πρόγραμμα, για να δείτε γαλλόφωνες ή ξένες ταινίες. Η ένδειξη VOST (Version Originale Sous-Titrée) υποδεικνύει ότι η ταινία είναι υποτιτλισμένη, ενώ με το VF (Version Française) θα καταλάβετε ότι είναι μεταγλωττισμένη. Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα προβάλλονται ταινίες σε avant-première με δωρεάν είσοδο, κατόπιν εγγραφής (πληροφορίες στο σινεμά).

13 Rue Victor Cousin, 75005.

6. O κήπος των θαυμάτων

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-6
Ο καταπράσινος Κήπος του Λουξεμβούργου προσφέρεται για μια βόλτα ανάμεσα στο σιντριβάνι των Μεδίκων και στη μικρογραφία του αγάλματος της Ελευθερίας. (Φωτογραφία: Dmitry Kostyukov/The New York Times)

Το 6ο είναι ένα διαμέρισμα ιδανικό για όσους αγαπούν τις αντιφάσεις. Εδώ ήταν ο πυρήνας του παρισινού καθολικισμού επί αιώνες, εδώ χτίστηκε, υπό τις εντολές της βασίλισσας Μαρίας των Μεδίκων, το παλάτι του Λουξεμβούργου, το οποίο σήμερα στεγάζει τη Γερουσία του γαλλικού Κοινοβουλίου, εδώ βρίσκονται τα καφέ και οι εκδοτικοί οίκοι που προσείλκυαν σαν τις μέλισσες τους διανοουμένους του προπολεμικού και του μεταπολεμικού Παρισιού – τη Σιμόν ντε Μποβουάρ, τον Πωλ Ελυάρ, τον Αλμπέρ Καμύ. Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο του 6ου είναι ο Κήπος του Λουξεμβούργου (ή Κήπος της Γερουσίας), του 1612. Καταπράσινος, φροντισμένος, μεγάλος –έχει έκταση 230 στρέμματα–, με το σιντριβάνι των Μεδίκων από τη μία πλευρά και τη μικρογραφία του αγάλματος της Ελευθερίας από την άλλη, προσφέρεται για μια μεγάλη βόλτα κάποια μέρα που το Παρίσι θα σας χαρίσει τον ήλιο του.  

Rue de Médicis, Rue de Vaugirard, 75006.

7. Η γειτονιά των μουσείων

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-7
Άποψη του κήπου στο Μουσείο της Αποβάθρας Μπρανλί. (Φωτογραφία: Musée du quai Branly-Jacques Chirac, photo: Eric Sander)

Το 7ο είναι ένα από τα πλέον απλησίαστα οικονομικά διαμερίσματα, «ιερό δισκοπότηρο» για τους μεσίτες του Παρισιού, με τον Πύργο του Άιφελ και μια σειρά από ιδιαίτερα μουσεία σε σχετικά κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο. Αν είναι η πρώτη σας φορά στο Μουσείο Ορσέ, θα αιφνιδιαστείτε από την ομορφιά του πρώην σιδηροδρομικού σταθμού με τα Beaux-Arts χαρακτηριστικά, που βρίσκεται πάνω στο ποτάμι και παρουσιάζει μια μεγάλη συλλογή ιμπρεσιονιστικών και μετα-ιμπρεσιονιστικών έργων τέχνης (των Monet, Manet, Degas, Cézanne, Gauguin, κ.ά.). Το Μουσείο Rodin, που στεγάζεται στο Hôtel Biron, είναι αφιερωμένο στον μεγάλο γλύπτη, όπως και στη συνεργάτιδα και ερωμένη του Camille Claudel, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το Πολεμικό Μουσείο με τον τάφο του Μεγάλου Ναπολέοντα. Γύρω στα 2 χλμ. πιο μακριά, θα βρείτε και το Μουσείο της Αποβάθρας Μπρανλί, έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Jean Nouvel, με κονγκολέζικες μάσκες, ινδικά αγαλματίδια, αζτεκικά γλυπτά, τοτέμ από τους ιθαγενείς του Καναδά και πολλούς ακόμα εθνογραφικούς θησαυρούς απ’ όλο τον κόσμο.    

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-8
Το Μουσείο Rodin είναι αφιερωμένο στον ίδιο και στη συνεργάτιδά του, Camille Claudel. (Φωτογραφία: Musée Rodin, Cyrille Weiner)

Μουσείο Ορσέ,Esplanade Valéry Giscard d’Estaing, 75007.
Μουσείο Rodin, 77 Rue de Varenne, 75007.
Πολεμικό Μουσείο, 129 Rue de Grenelle, 75007.
Μουσείο της Αποβάθρας Μπρανλί, 37 Quai Jacques Chirac, 75007.

8. Με την υπογραφή Ντιόρ

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-9
Εμβληματικές δημιουργίες του διάσημου γαλλικού οίκου εκτίθενται στις προθήκες του μουσείου Galerie Dior. (Φωτογραφία: dior.com)

Στο 8o διαμέρισμα, η χλιδή, ο πλούτος και η ισχύς είναι ευδιάκριτα τόσο στο Μέγαρο Élysée –επίσημη κατοικία του Εμανουέλ και της Μπριζίτ Μακρόν–, όσο και στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Η γνωστή Champs-Élysées, με παρακείμενους δρόμους όπως είναι η Avenue Montaigne, προσφέρεται για βόλτα και shopping αξιώσεων, συγκεντρώνοντας την αφρόκρεμα της γαλλικής μόδας. Εδώ ήρθε το 1946 και ο Κριστιάν Ντιόρ, υποστηριζόμενος από τον επιχειρηματία και μεγαλοεκτροφέα αλόγων κούρσας Marcel Boussac, για να ανοίξει τον οίκο του, με τρία ατελιέ και πάνω από 80 άτομα προσωπικό. Ο Ντιόρ έφυγε από τη ζωή αρκετά νωρίς, το 1957, σε ηλικία μόλις 52 ετών, όμως το όνομα, η επιχείρηση και η αισθητική κληρονομιά που άφησε στη γαλλική υψηλή ραπτική παραμένουν ζωντανά μέχρι σήμερα. Η ανακαινισμένη έδρα-πολυχώρος του οίκου επί της λεωφόρου Montaigne, εκτός από την μπουτίκ, περιλαμβάνει μουσείο, κήπο, εστιατόριο και πατισερί, όλα εναρμονισμένα με τη φιλοσοφία λιτής πολυτέλειας που χαρακτήριζαν τον Ντιόρ.   

Maison Dior, 30 Av. Montaigne, 75008.
Galerie Dior, 11 Rue François Ier, 75008.

9. Καμπαρέ για όλους

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-10
Χρυσή λεπτομέρεια χορεύτριας από την πρόσοψη του καμπαρέ Folies Bergère. (Φωτογραφία: Andy Haslam/The New York Times)

Πνιγμένο στις θεατρικές και μουσικές σκηνές, το 9ο είναι ένα διαμέρισμα που ανήκει στους καλλιτέχνες, στους διασκεδαστές και στο πολύχρωμο κοινό τους. Ένα από τα πιο γνωστά καμπαρέ του Παρισιού βρίσκεται εδώ, το Folies Bergère, με τη χαρακτηριστική art deco πρόσοψη σε τόνους λευκού και χρυσού, το οποίο μετράει αμέτρητες νύχτες οργιαστικής διασκέδασης από το 1869 που άνοιξε σαν Folies Trévise. Σήμερα, το Folies Bergère, με το ένα μάτι στραμμένο στο βαρύ παρελθόν και με το άλλο στο ανάλαφρο παρόν, παρουσιάζει συναυλίες, βραδιές κωμωδίας, ιρλανδέζικου χορού ή μαγείας, ντραγκ σόου και ερωτικό τσίρκο, σε ένα πλουραλιστικό πρόγραμμα που τους χωράει όλους.  

32 Rue Richer, 75009. 

10. Το τρένο θα σφυρίξει

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-11
Aπό τις αποβάθρες του Gare du Nord αναχωρούν, μεταξύ άλλων, τα τρένα που συνδέουν το Παρίσι με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. (Φωτογραφία: Moiz K. Malik/unsplash)

To 10ο, γνωστό και ως Μικρή Τουρκία, λόγω της μεγάλης τουρκικής κοινότητας της περιοχής, είναι ένα διαμέρισμα όπου, κατά κάποιον τρόπο, το επικό Παρίσι των μνημείων και των υπέρλαμπρων παλατιών ησυχάζει, για να δώσει τη θέση του σε ένα Παρίσι πιο προσγειωμένο. Από το 10ο περνάει το κανάλι Saint-Martin, που συνδέει το Canal de l’Ourcq με τον Σηκουάνα, ενώ εδώ βρίσκεται και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά meeting points των ταξιδιωτών: ο σιδηροδρομικός σταθμός Gare du Nord, o πλέον πολυσύχναστος της Ευρώπης, που εξυπηρετεί δρομολόγια εντός και εκτός Γαλλίας. Όλοι οι δρόμοι προς Λυών, Στρασβούργο, Λιλ, αλλά και Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Λονδίνο –με το Eurostar, μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας της Μάγχης– ξεκινούν κάτω από το πελώριο στέγαστρο του Gare du Nord.     

18 Rue de Dunkerque, 75010.

11. Πλατεία-σύμβολο

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-12
Η μνημειακή Στήλη του Ιουλίου στην πλατεία της Βαστίλης. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Πυκνοκατοικημένο, γήινο, γεμάτο μπαρ και φαγάδικα που αγαπούν την ξένη –λιβανέζικη, λατινοαμερικανική, αιθιοπική– κουζίνα, το 11ο μοιράζεται με το 4ο και το 12ο ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Παρισιού: την πλατεία της Βαστίλης, όπου βρισκόταν η περίφημη φυλακή στην οποία κρατήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι (για τους βιβλιόφιλους, ένας από αυτούς ήταν και ο συμπαθής γιατρός Μανέτ από την Ιστορία δύο πόλεων του Ντίκενς). Η πολιορκία της Βαστίλης, η εκτέλεση του κυβερνήτη της και εν τέλει η καταστροφή της το 1789-90 αποτελούν γεγονότα άρρηκτα συνδεδεμένα με τη Γαλλική Επανάσταση. Σήμερα θα δείτε από κοντά ένα –ήσυχο πια– σημείο του Παρισιού, θα περπατήσετε στο νέο, πεζοδρομημένο κομμάτι της πλατείας και θα επισκεφθείτε το εσωτερικό της μνημειακής Στήλης του Ιουλίου (Colonne de Juillet).

12. Δάσος μέσα στην πόλη

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-13
Πανοραμική άποψη της λίμνης Daumesnil στο δάσος του Βενσέν. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Είναι το μεγαλύτερο διαμέρισμα του Παρισιού και συνδέει το κέντρο με την περιφέρεια. Εδώ βρίσκεται το τεράστιο δάσος του Βενσέν, ο μεγαλύτερος χώρος πρασίνου της πόλης (9.950 στρεμμάτων), που ξεπερνά σε έκταση ακόμη και το δάσος της Βουλώνης. Προσεγμένο και δημοφιλές, το δάσος του Βενσέν ενδείκνυται για μια εξόρμηση σε ένα παρθένο, μη τουριστικό Παρίσι. Έχει λίμνες με νησάκια, ρυάκια, μονοπάτια και λογιών λογιών μνημεία ή τοπόσημα, όπως τον Οβελίσκο του Λουδοβίκου XV, τον Ναό της Αγάπης, τη μεγάλη παγόδα και τα ιαπωνικά αγάλματα, που συνυπάρχουν –ομολογουμένως λίγο παράταιρα– μέσα στη βλάστηση.

13. Γεύσεις  Άπω Ανατολής

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-14
To 13o αγαπάει την ασιατική κουζίνα, τις κορεατικές, βιετναμέζικες, ταϊλανδέζικες και καμποτζιανές γεύσεις. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Το 13o φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ασιατική κοινότητα του Παρισιού στο λεγόμενο Quartier Asiatique. Κάντε μια βόλτα στις Avenue de Choisy, Avenue d’Ivry, στο Boulevard Masséna αλλά και στα στενά πέριξ αυτών και θα ανακαλύψετε έναν θαυμαστό κόσμο που κρύβει ένα διαφορετικό Παρίσι, ζεστό και φασαριόζικο, με απέραντη αγάπη για το φαγητό. Στο Quartier Asiatique θα βρείτε πολλά κινεζικά, βιετναμέζικα, ταϊλανδέζικα, αλλά και κορεατικά, λαοτιανά και καμποτζιανά εστιατόρια, δίπλα σε σαντουιτσάδικα και παντοπωλεία, για να γευτείτε την κουζίνα της Άπω Ανατολής – νουντλς, ζεστούς ζωμούς, σπρινγκ ρολς, δροσερά πιάτα με λάιμ και κόλιανδρο.   

14. Διαδρομές στις στοές

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-15
Είκοσι μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης βρίσκονται οι επισκέψιμες παρισινές κατακόμβες. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Το 14ο είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα διαμερίσματα που βρίσκονται στην εξωτερική σπείρα του σαλίγκαρου, μακριά από το κέντρο. Εδώ βρίσκεται τμήμα της γνωστής συνοικίας Montparnasse (η ονομασία προέρχεται από τον δικό μας Παρνασσό), όπως και οι κατακόμβες του Παρισιού, οι οποίες δημιουργήθηκαν τον 18ο αιώνα στις στοές αρχαίων λατομείων, όταν για λόγους δημόσιας υγείας εκκενώθηκαν κάποια παρισινά νεκροταφεία. Τα λείψανα περίπου έξι εκατομμυρίων ανθρώπων μεταφέρθηκαν εδώ, οι σκελετοί και τα κρανία των οποίων είναι ορατά μέχρι σήμερα. Τα παράνομα πάρτι που πραγματοποιούνταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια στις κατακόμβες –λέγεται ότι– έχουν σταματήσει, υπάρχει όμως πάντα η νόμιμη οδός για μια επίσκεψη, καθημερινά πλην Δευτέρας. 

1 Av. du Colonel Henri Rol-Tanguy, 75014. 

15. Η πόλη από ψηλά

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-16
Ο ουρανοξύστης Tour Montparnasse είναι ο ψηλότερος του Παρισιού. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Κι αν η ιδιαιτερότητα του 14ου βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της γης, στην περίπτωση του 15ου είναι αρκετά πιο πάνω, στον ουρανοξύστη Tour Montparnasse, ο οποίος χτίστηκε τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν το ψηλότερο κτίριο της Γαλλίας. Σήμερα βρίσκεται στην τρίτη θέση, παραμένει όμως ο ψηλότερος πύργος του Παρισιού. Μπείτε στο ασανσέρ και μέσα σε 38 δευτερόλεπτα θα έχετε φτάσει στον 56ο όροφο, στα 200 μ., για να πάρετε μια πρώτη γεύση από το πώς δείχνει το Παρίσι από ψηλά. Συνεχίστε λίγο ακόμα έως το κατάστρωμα, στα 210 μ., για το απόλυτο πανόραμα με θέα 360 μοιρών. Από εδώ, ο Πύργος του Άιφελ, η Αψίδα του Θριάμβου, η Όπερα, τα πάρκα, οι πλατείες και τα μπουλβάρ του Παρισιού μοιάζουν ανθρώπινα και προσιτά.  

33 Av. du Maine, 75015. 

16. Το λίκνο της σύγχρονης τέχνης

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-17
Το FLV (Fondation Louis Vuitton) στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό γυάλινο κτίριο του αρχιτέκτονα Frank Gehry. (Φωτογραφία: Iwan Baan)

To διασημότερο απ’ όλα τα διαμερίσματα του Παρισιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ευμάρεια. Θεωρείται μεγάλο προνόμιο να μένει κανείς στο 16ο, κι αυτό οι Παριζιάνοι το ξέρουν καλά. Εδώ βρίσκεται το δάσος της Βουλώνης, το στάδιο Roland Garros, η πλατεία Τροκαντερό αλλά και το Ίδρυμα Louis Vuitton, από τα τελευταία πετράδια του στέμματος που συντηρούν τον μύθο του Παρισιού. Το FLV (Fondation Louis Vuitton), όπως είναι γνωστό, στεγάζεται σε ένα διάφανο κτίριο από γυαλί ακανόνιστου σχήματος, μια εντυπωσιακή κατασκευή σαν πεσμένα φτερά πουλιού, που φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Frank Gehry. Διαθέτει μια μεγάλη συλλογή μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης (από τα ψηλόλιγνα γλυπτά του Τζιακομέτι και τα πορτρέτα του Γουόρχολ μέχρι τα γυμνά του Alex Katz και τα γλυπτά με βούλες της Yayoi Kusama), ενώ αυτή την περίοδο (έως 2/4) παρουσιάζει μια ρετροσπεκτίβα για τον Aμερικανό ζωγράφο Mark Rothko. Παράλληλα, διοργανώνει συναυλίες και πολλές δραστηριότητες για παιδιά. 

8 Av. du Mahatma Gandhi, 75116.

17. Απροσδόκητες συναντήσεις

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-18
Στο νεκροταφείο Batignolles βρίσκεται ο τάφος του εμπνευστή του Σουρεαλιστικού Μανιφέ- στου, Αντρέ Μπρετόν. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Το 17ο είναι ένα διαμέρισμα μεγάλο σε μέγεθος και ακριβό, όμως όχι ιδιαίτερα τουριστικό, με τα πάρκα, τα μαγαζιά, τις γειτονιές και τις αγορές του (όπως η όμορφη αγορά Poncelet) να απευθύνονται πρωτίστως στους κατοίκους. Εδώ βρίσκεται και το νεκροταφείο Batignolles, που μπορεί να μην έχει την αίγλη του Père Lachaise με τους τάφους-προσκύνημα του Προυστ, της Πιάφ και του Μόρισον, περιλαμβάνει όμως τον τάφο ενός μεγάλου Γάλλου, χωρίς τον οποίο ο τρόπος που σκεφτόμαστε σήμερα θα ήταν διαφορετικός. Λάτρης της ελευθερίας, της γλώσσας και μιας πραγματικότητας που υπόκειται περισσότερο σε υποκειμενικούς και λιγότερο σε αντικειμενικούς κανόνες, ο συντάκτης του Σουρεαλιστικού Μανιφέστου, Αντρέ Μπρετόν, τάφηκε εδώ το 1966. Θα δείτε το όνομά του γραμμένο με χρυσά, αν και διακριτικά, γράμματα πάνω από αυτό της τελευταίας γυναίκας του, Ελίζας, που έφυγε από τη ζωή το 2000.    

8 Rue Saint-Just, 75017.

18. Η διαχρονική γοητεία της Μονμάρτης

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-19
Η Μονμάρτη έχει ταυτιστεί με το μποέμ Παρίσι των ποιητών, των ζωγράφων, της ελευθερίας και του έρωτα. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Το 18ο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και αν δεν έχετε ήδη πάει, προγραμματίστε να το κάνετε. Λίγοι είναι οι επισκέπτες του Παρισιού που αρνούνται να υποκύψουν στη γοητεία της Μονμάρτ(ρ)ης, μιας συνοικίας όπου η ανέμελη και αλήτικη ζωή ταυτίστηκε σχεδόν απόλυτα με την τέχνη. Περάστε από τα αξιοθέατα της περιοχής, όπως είναι η βασιλική Sacré-Cœur, διασχίστε τις μικρές πλακόστρωτες πλατείες με τα καφέ και τους πλανόδιους μουσικούς και κατευθυνθείτε μέχρι τη μικρή Rue Ravignan, όπου βρίσκεται το λεγόμενο Bateau-Lavoir. Πρόκειται για το κτίριο όπου έμειναν κάποτε ο Πάμπλο Πικάσο, o Αμεντέο Μοντιλιάνι, o Μαξ Ζακόμπ, όπως και δεκάδες ακόμα καλλιτέχνες και συγγραφείς. Τι κι αν μια πυρκαγιά έκαψε το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου, πριν από μισό αιώνα, κι αυτό που αντικρίζουμε σήμερα είναι νεόκτιστο; Η πόλη έχει μνήμη και δεν ξεχνάει ότι εδώ ζούσαν κάποτε τα πιο άτακτα παιδιά της, που της επέστρεψαν υπερπολλαπλάσια, μέσα από την καριέρα και τη φήμη τους, όσα τους πρόσφερε στα άσημα νιάτα τους. 

19. Επιστήμη για όλη την οικογένεια

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-20
To υποβρύχιο «Argonaute», σήμα κατα- τεθέν του Κέντρου Επιστη- μών και Βιομηχανίας. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Στο 19ο θα έρθετε κυρίως για να δείτε το Κέντρο Επιστημών και Βιομηχανίας, γνωστό και ως CSI (Cité des Sciences et de l’Industrie). Το μεγαλύτερο μουσείο επιστημών της Ευρώπης, με πλανητάριο, ενυδρείο και γεωδαιτικό θόλο, καταπιάνεται με τις επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα, την κλιματική κρίση, τη ρομποτική, τη γενετική, τα μαθηματικά, τα ταξίδια του ήχου και άλλες συναρπαστικές θεματικές σε μια μόνιμη έκθεση που καταργεί τους φραγμούς ανάμεσα στην επιστήμη και στο μη εξειδικευμένο κοινό. Φιλοξενεί αρκετές περιοδικές εκθέσεις (όπως είναι το Waste Age, για τα δύο δισ. τόνους απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο από τον πληθυσμό της Γης) και ενδείκνυται για οικογένειες. 

30 Av. Corentin Cariou, 75019.

20. Με τη σπίθα της Μπελβίλ 

Παρίσι: 20 διαμερίσματα, 20 ξεχωριστά αξιοθέατα-21
Το πάρκο της Μπελβίλ, γεμάτο κόσμο. Στο βάθος διακρίνεται ο πύργος του Άιφελ. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Κλείστε το οδοιπορικό σας στο τελευταίο, 20ό διαμέρισμα του Παρισιού, το οποίο μοιράζεται, μαζί με το 19ο, το 10ο και το 11ο, τη γειτονιά της Μπελβίλ. Συνοικία της εργατικής τάξης, πόλος έλξης διαφορετικών εθνοτήτων και φυλών, η Μπελβίλ έδωσε χώρο σε κοινότητες Αρμενίων, Ελλήνων, Αφρικανών, Ασκενάζι Εβραίων και Κινέζων να ανθίσουν. Εδώ συσπειρώθηκαν οι μουσικοί και οι μουσικόφιλοι που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στα υψηλά ενοίκια άλλων συνοικιών της πόλης, εδώ ήρθαν και οι graffiti artists, που στους τοίχους της Μπελβίλ βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν για να εκφράσουν ένα Παρίσι απροσποίητο, φλογερό, πολυτασικό και σύγχρονο, που επιτρέπει στον εαυτό του να ξεχάσει το λαμπερό, βαρύ χθες και να ασχοληθεί με το σήμερα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT