7 ξεχωριστά μουσεία που αγαπάμε στην Κέρκυρα

7 ξεχωριστά μουσεία που αγαπάμε στην Κέρκυρα

Ευρωπαϊκά αριστουργήματα, σινοϊαπωνική τέχνη, τοπική αρχιτεκτονική, μουσικά όργανα… Ένα μεγάλο εύρος εκθεμάτων καθιστούν τα μουσεία της Κέρκυρας προορισμούς εξαιρετικού ενδιαφέροντος

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης -η οποία περιλαμβάνεται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2007-, ο καταπράσινος, εύφορος βορράς και ο νότος με τις αμμουδερές παραλίες είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η Κέρκυρα δέχεται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Το νησί διαθέτει όμως και πλούσια ιστορία, η οποία ξεδιπλώνεται γλαφυρά στα μουσεία του, που προσφέρουν συναρπαστικές ματιές σε όλα εκείνα που διαμόρφωσαν το παρελθόν και το παρόν αυτού του τόπου.

Το Αχίλλειον, λίγο έξω από το χωριό Γαστούρι, δέκα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης, είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Κέρκυρας. Σε σχέδια Ιταλών αρχιτεκτόνων, ολοκληρώθηκε το 1890 για λογαριασμό της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας -γνωστής ως Σίσσυ-, η οποία και το ονόμασε Αχίλλειον λόγω της λατρείας της για τον ήρωα του Τρωικού Πολέμου. Το κόσμησε με έργα τέχνης και αγάλματα, πολλά από τα οποία θα θαυμάσετε στους κήπους του, μεταξύ των οποίων και το γνωστότερο όλων, «Ο Αχιλλεύς Θνήσκων», γλυπτό του Γερμανού Ερνστ Χέρτερ που παρουσιάζει τον Αχιλλέα προσπαθώντας να βγάλει το ακόντιο από τη φτέρνα του. Προς το παρόν, λόγω έργων συντήρησης είναι προσβάσιμοι μόνο οι κήποι και οι εξωτερικοί χώροι.

Γαστούρι, τηλ. 26610 56210, είσοδος 5 ευρώ, εισιτήρια και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα achillion-corfu.gr

7 ξεχωριστά μουσεία που αγαπάμε στην Κέρκυρα-1
Έργο ζωγραφισμένο σε βεντάλια που απεικονίζει ηθοποιούς Kabuki. Xρώμα σε χαρτί, καλλιτέχνης: Tōshūsai Sharaku (1794-1795).

Αν απορείτε για ποιον λόγο υπάρχει Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα, η απάντηση είναι ότι οφείλεται στον Έλληνα διπλωμάτη Γρηγόριο Μάνο, ο οποίος υπηρέτησε πολλά χρόνια ως Ακόλουθος σε πόλεις της Βόρειας Ευρώπης, όπου και ανέπτυξε το πάθος της συλλογής έργων σινοϊαπωνικής τέχνης, την οποία και αποφάσισε να δωρίσει στο ελληνικό κράτος όταν επέστρεψε στην πατρίδα. Έθεσε όμως την προϋπόθεση να ιδρυθεί Μουσείο που θα τη φιλοξενούσε και μάλιστα να στεγαστεί σε ανάκτορο. Εφόσον αυτό δεν βρέθηκε στην Αθήνα, προτάθηκε η Κέρκυρα και το ανάκτορο των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου. Το Μουσείο ιδρύθηκε λοιπόν το 1928, ενώ αργότερα προστέθηκαν και πολλές ακόμα ιδιωτικές δωρεές, με πιο σημαντική αυτήν του επίσης διπλωμάτη Νικολάου Χατζηβασιλείου, με έργα από την Ινδία, την Καμπότζη, το Θιβέτ και το Νεπάλ. Σήμερα διαθέτει περίπου 15.000 αντικείμενα ασιατικής τέχνης, από κινέζικες πορσελάνες και θρησκευτικά ειδώλια μέχρι κιλίμια και πίνακες ζωγραφικής.

Ανάκτορο Αρχ. Μιχαήλ & Αγ. Γεωργίου (Παλαιά Ανάκτορα), τηλ. 26610 30443, είσοδος 6 ευρώ

7 ξεχωριστά μουσεία που αγαπάμε στην Κέρκυρα-2
Το Μουσείο Καποδίστρια, στεγάζεται στην εξοχική οικία των Καποδίστρια στην “Κουκουρίτσα”. (Φωτογραφία: Λάμπρος Παπανικολάτος)

Στην κορυφή ενός λόφου, 8 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης, στεγάζεται το Μουσείο Καποδίστρια. Η τοποθεσία δεν είναι τυχαία, καθώς εκεί βρίσκεται το κτήμα «Κουκουρίτσα», ιδιοκτησίας της οικογένειας, στο οποίο έζησε για ένα διάστημα και ο ίδιος Ιωάννης Καποδίστριας. Σήμερα είναι κηρυγμένο Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κερκυραϊκής αρχοντικής εξοχικής αγροικίας. Η μόνιμη έκθεσή του παρουσιάζει χρονολογικά τη ζωή και το έργο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, ενώ δίνει πληροφορίες και για την εξέλιξη της Κέρκυρας. Πολύ ωραίο είναι και το καφέ του.

Ευρωπούλοι, τηλ. 26610 32440, είσοδος 5 ευρώ

Στην καρδιά της Παλιάς Πόλης στεγάζεται το Casa Parlante, που τιμά με συναρπαστικό τρόπο την ιστορία του νησιού, καθώς μέσα από την αναπαράσταση ενός αυθεντικού κερκυραϊκού αρχοντικού, ζωντανεύει η καθημερινή ζωή μιας οικογένειας ευγενών του 19ου αιώνα. Ήχοι, μυρωδιές, κέρινα ομοιώματα και κινούμενες φιγούρες χρησιμοποιούνται για να μπει ο επισκέπτης στην ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής.

Νικηφόρου Θεοτόκη 16, τηλ. 26610 49190, είσοδος 10 ευρώ

Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το Μουσείο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, της «Παλαιάς» όπως την αποκαλούν οι Κερκυραίοι. Στους χώρους του εξιστορείται η πλούσια ιστορία της Φιλαρμονικής, που ξεκινά το 1840, με πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή τον συνθέτη του Εθνικού Ύμνου, Νικόλαο Μάντζαρο. Έγγραφα, μουσικά όργανα, πίνακες και προτομές διηγούνται την ιστορία του πρότυπου μουσικοεκπαιδευτικού οργανισμού.

Νικηφόρου Θεοτόκη 10, τηλ. 26610 39289, είσοδος δωρεάν

7 ξεχωριστά μουσεία που αγαπάμε στην Κέρκυρα-3

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας φιλοξενεί περίπου 1.600 εκθέματα από όλο το νησί και από διάφορες χρονολογικές περιόδους, ενώ το Μουσείο Παλαιόπολης – Mon Repos στεγάζεται σε μια έπαυλη που χτίστηκε από τον Ύπατο Αρμοστή των Ιονίων Νήσων το 1831. Αξίζει να περπατήσετε και στα μονοπάτια του πάρκου γύρω από το μουσείο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας, Αρμένη Βράιλα 1, τηλ. 26610 30680, είσοδος 6 ευρώ

Μουσείο Παλαιόπολης – Mon Repos, Κτήμα Μον Ρεπό, τηλ. 26610 41369, είσοδος 4 ευρώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT