Οδηγός διακοπών για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Οδηγός διακοπών για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν ταξιδεύετε για πρώτη φορά σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λήμνο, Ικαρία, Φούρνους, Οινούσσες, Ψαρά και Άγιο Ευστράτιο

6' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λέσβος

Επισκεφτείτε το Κάστρο της Μυτιλήνης, από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου. Βρίσκεται στο βόρειο μέρος της πόλης, ανάμεσα σε ένα πευκοδάσος και τη θάλασσα, και χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Στο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade (τηλ. 22510-23372) θα βρείτε το σύνολο του εκδοτικού έργου του Λέσβιου τεχνοκριτικού και συλλέκτη. Ανάμεσα στα εκθέματα, ξεχωρίζουν τα αντίτυπα των «Μεγάλων Βιβλίων» και τα τεύχη του περιοδικού Verve με πρωτότυπα έργα των Πικάσο, Σαγκάλ, Ματίς μεταξύ άλλων.

Εξερευνήστε τα τέσσερα υπαίθρια πάρκα του απολιθωμένου δάσους και μάθετε για την ιστορία του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι (τηλ. 22530-54434). Μάλιστα, η ξενάγηση στο θαλάσσιο πάρκο της Νησιώπης γίνεται με σκάφος που έχει γυάλινο πυθμένα.

Φαλαρίδες, αβοκέτες, μαυροπελαργοί, θαλασσοκόρακες και λευκοτσικνιάδες βρίσκουν καταφύγιο στον υδροβιότοπο του κόλπου Καλλονής, ο οποίος συνολικά φιλοξενεί πάνω από 130 είδη. Ανεβείτε σε ένα από τα ειδικά παρατηρητήρια ορνιθοπανίδας για να τα θαυμάσετε.

Δοκιμάστε την περίφημη σαρδέλα Καλλονής. Τον Αύγουστο είναι παχιά και διαθέτει μια ιδιαίτερη, γλυκιά γεύση, που οφείλεται στο πλαγκτόν των ζεστών νερών του ομώνυμου κόλπου, στα δυτικά του νησιού.

Στο Πλωμάρι θα μάθετε τα μυστικά του ούζου. Την ιστορία του εθνικού μας ποτού αφηγούνται τα μουσεία των ποτοποιίων Βαρβαγιάννη (τηλ. 22520-32741) και Ισίδωρου Αρβανίτη (τηλ. 22520-31450), που λειτουργούν στα ομώνυμα αποστακτήρια.

Κάντε μια απογευματινή βόλτα στον Μόλυβο, τον παραδοσιακό οικισμό με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα ανηφορικά λιθόστρωτα καλντερίμια και το εντυπωσιακό Κάστρο (Φρούριο) που οικοδόμησαν οι Γατελούζοι ηγεμόνες της Λέσβου τον 14ο αιώνα. 

Χίος

Περιπλανηθείτε στα 24 Μαστιχοχώρια του νότου, μάθετε για την παραγωγή της μαστίχας, δοκιμάστε τα προϊόντα της και θαυμάστε τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική. Ξεχωρίζουν τα Μεστά, ένα από τα ελάχιστα χωριά που διατήρησαν την αρχική τους μορφή μετά τον ισχυρό σεισμό του 1881.

Με έκταση 180.000 τ.μ., το Κάστρο της Χίου, στο βόρειο κομμάτι του λιμανιού, αριθμεί περίπου 600 κατοίκους. Περπατήστε στον διατηρητέο αρχαιολογικό και ιστορικό χώρο, του οποίου η κατοίκηση μαρτυρείται από τους ελληνιστικούς χρόνους.

Οδηγός διακοπών για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου-1
Η βόλτα στα Μεστά της Χίου ισοδυναμεί με ταξίδι στον χρόνο. (Φωτογραφία: Νίκος Μπούτσικος/Nidibou Photography) 

Σε μια πευκόφυτη χαράδρα του Προβάτειου Όρους βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Νέας Μονής Χίου, που ιδρύθηκε το 1042 και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Επισκεφτείτε το για να δείτε από κοντά τα διάσημα ψηφιδωτά του 11ου αιώνα, των οποίων μεγάλη επιφάνεια καλύπτεται από χρυσό.

Βουτήξτε στην παραλία Μαύρα Βόλια, στη νότια μεριά του νησιού, και ξαπλώστε πάνω στα μικρά βότσαλα με το βαθύ μαύρο χρώμα που καλύπτουν την ακτή απ’ άκρη σ’ άκρη. Αυτό το σπάνιο τοπίο σεληνιακής ομορφιάς διαμορφώθηκε από την έκρηξη του ανενεργού σήμερα ηφαιστείου Ψάρωνας.

Στον Κάμπο της Χίου, τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά συνυπάρχουν με τα περιβόλια εσπεριδοειδών, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο σύνολο. Απολαύστε τις ευωδιές, παρατηρήστε τις ζωγραφισμένες πόρτες των αρχοντικών και ξαποστάστε έξω από τους ναούς. Κοντά τους αναπτύσσονταν παλιότερα μικρές εμπορικές δραστηριότητες και υπηρεσίες, όπως αντρικό κούρεμα και ξύρισμα.

Σάμος

Ο ναός της Ήρας (τηλ. 22730-62813) στο Ηραίον, στις όχθες του ποταμού Ίμβρασσου, είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Από τα σημαντικότερα ιερά του αρχαίου κόσμου,  άρχισε να χτίζεται το 540 π.Χ. επί Πολυκράτη. Σήμερα διασώζεται μόνο μία κολόνα, η οποία όμως δείχνει το μέγεθος του ναού, που είχε ύψος 21,5 μ.

Επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Πυθαγορείου (τηλ. 22730-62811) με ευρήματα του χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. και εντοπίζονται στον λόφο του Κάστρου. Το Πυθαγόρειο, η αρχαία Σάμος δηλαδή, ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις στην αρχαιότητα λόγω της μεγάλης ναυτικής της δύναμης και των εμπορικών σχέσεων με τη Μικρά Ασία και τις μεσογειακές χώρες.

Διασχίστε το Ευπαλίνειο Όρυγμα (τηλ. 22730-62813) του 6ου αιώνα π.Χ., συνολικού μήκους 1,03 χλμ. Κατασκευάστηκε από τον Μεγαρίτη μηχανικό Ευπαλίνο με σκοπό την ύδρευση της αρχαίας πόλης της Σάμου από τη μεγάλη πηγή των Αγιάδων. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα στην ιστορία της μηχανικής και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Δροσιστείτε στους καταρράκτες στην περιοχή Ποτάμι, κοντά στο Καρλόβασι. Βρίσκονται κρυμμένοι μέσα σε ένα φαράγγι με θεόρατα πλατάνια και φτέρες. Πηγαίνοντας προς τους καταρράκτες, θα περάσετε και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης, τον παλαιότερο χριστιανικό ναό του νησιού (11ος αιώνας).

Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000, οι παραλίες Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι φιλοξενούν τη μεσογειακή φώκια. Πήραν το όνομά τους από την τουρκική λέξη «seytan» (διάβολος) και αποτελούν σημεία άγριας ομορφιάς. Από τη μία τα ψηλά βράχια και τα σμαραγδένια νερά στον Μικροδιάβολο, από την άλλη το εντυπωσιακό φαράγγι του Κακοπέρατου.

Μαγευτείτε από τη μεθυστική γεύση του Μοσχάτου Σάμου (ΠΟΠ Σάμος) και γνωρίστε την οινική ζώνη που απλώνεται σε πεζούλες, κυρίως γύρω από τον Καρβούνη, το κεντρικό βουνό του νησιού. Το γλυκό σαμιώτικο κρασί είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους επιδόρπιους οίνους παγκοσμίως.

Λήμνος

Περπατήστε στις Παχιές Αμμουδιές, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τις Αμμοθίνες. Ένα απρόσμενο τοπίο με μεγάλους αμμόλοφους που θυμίζει Σαχάρα απλώνεται στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού, το οποίο αγκαλιάζεται από πλούσια βλάστηση.

Οδηγός διακοπών για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου-2
Παχιές Αμμουδιές ονομάζουν οι Λημνιοί τις εντυπωσιακές Αμμοθίνες. (Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος)

Δίπλα στο χωριό Προπούλι, στη βόρεια πλευρά της Λήμνου, βρίσκεται ένα ακόμα απόκοσμο τοπίο, το Γεωλογικό Πάρκο Φαρακλό. Χρυσοκίτρινοι βραχώδεις σχηματισμοί, ή αλλιώς στην τοπική διάλεκτο «φραγκοκέφαλα», απλώνονται δίπλα στη θάλασσα, σχηματίζοντας ένα εντυπωσιακό γεωλογικό μνημείο.

Ακόμα κι αν δεν κάνετε windsurf, αξίζει να επισκεφτείτε την παραλία Κέρος, όπου μαζεύονται σέρφερ από όλο τον κόσμο. Στις εξειδικευμένες σχολές μπορείτε να κάνετε τα πρώτα σας μαθήματα, ειδάλλως να απολαύσετε τη ρηχή θάλασσα με την ψιλή άμμο.

Ικαρία

Διαπιστώστε με τα μάτια σας γιατί οι Ικαριώτες έχουν παραλία που την ονομάζουν Σεϋχέλλες. Γαλάζια νερά με σμαραγδί αποχρώσεις, λευκό ψιλό βότσαλο και γρανιτένιοι βράχοι συνθέτουν το σκηνικό σε μία από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας.

Σταματήστε τον χρόνο στον Χριστό Ραχών, το ορεινό χωριό της βόρειας Ικαρίας, κρυμμένο από την πυκνή βλάστηση. Εδώ, τα μαγαζιά ανοίγουν κυρίως αργά το απόγευμα, αφού όλη την ημέρα επικρατεί ραθυμία και δεν κυκλοφορεί κανείς στα σοκάκια.

Οδηγός διακοπών για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου-3
Το φαράγγι του Χάλαρη, στην Ικαρία, καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο του Νας. (Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος)

Διασχίστε το φαράγγι του Χάλαρη, του μεγαλύτερου ποταμού της Ικαρίας, ο οποίος καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο του Νας. Κατά την πεζοπορία στο σηματοδοτημένο μονοπάτι Νας-Ράχες θα δείτε τον καταρράκτη Ράτσο, ένα πέτρινο γεφύρι και ίσως κάποια ενδημικά είδη, όπως βίδρες και κάβουρες του γλυκού νερού.

Φούρνοι

Κολυμπήστε στην παραλία Πετροκοπιό, στη δυτική πλευρά του νησιού, δίπλα από το αρχαίο λατομείο, στο οποίο γινόταν εξόρυξη λευκού ή γκριζόλευκου μαρμάρου από την αρχαϊκή μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή. Ο τόπος μοσχοβολάει θυμάρι, ρίγανη και φασκόμηλο.

Αποδράστε στη Θύμαινα, το μικροσκοπικό νησί δυτικά των Φούρνων. Πάρτε το τοπικό δρομολόγιο με το καραβάκι, κάντε μπάνιο στην Κεραμιδού και στο Βλυχάδι, και απολαύστε φρέσκο ψάρι στις ελάχιστες ταβέρνες.

Οινούσσες

Γνωρίστε τη λαμπρή ναυτική παράδοση του νησιού στο Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών (τηλ. 22710-55182), η συλλογή του οποίου περιλαμβάνει μοντέλα πλοίων των ναπολεόντειων χρόνων, φτιαγμένα από Γάλλους αιχμαλώτους, όπλα ταξιδιωτών και μάχης του 18ου-19ου αιώνα και πίνακες ζωγραφικής του Αριστείδη Γλύκα.

Ψαρά

Απολαύστε τη θέα από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε το 1793 απέναντι από τον λόφο της Μαύρης Ράχης. Περιπλανηθείτε στον μοναδικό οικισμό του νησιού, κάντε βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια και νιώστε την αίγλη του παρελθόντος, παρατηρώντας τα λιγοστά αρχοντικά των παλιών καπεταναίων.

Άγιος Ευστράτιος

Κάντε τον περίπλου του νησιού με σκάφος για να ανακαλύψετε τις θαλασσοσπηλιές, οι οποίες φιλοξενούν τη μεσογειακή φώκια, εξερευνήστε τον βυθό γύρω από τις βραχονησίδες (Δώδεκα Απόστολοι, Δασκαλιό) και κολυμπήστε στα καταγάλανα νερά στην παραλία της Τρυπητής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT