Υπάρχουν ορισμένα μέρη στην Ελλάδα που σε κάνουν να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε έναν επίγειο παράδεισο. Η παραλία Βουτούμι στους Αντίπαξους είναι σίγουρα ένα από αυτά. Δεν είναι όμως και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο αξίζει να περάσετε μερικές ημέρες στα «διαμάντια» των Επτανήσων που λέγονται Παξοί. Απάνεμα κολπάκια με τιρκουάζ κρυστάλλινα νερά, γραφικοί οικισμοί μέσα στα πεύκα και τις βενετσιάνικες ελιές, σπηλιές και απόκρημνες ακτές που κόβουν την ανάσα, έχουν χαρίσει στους Παξούς πιστούς φίλους που δύσκολα αποχωρίζονται τη γαλήνη τους. Αν αγαπάτε το πράσινο, τις βουτιές, τα ρινοδέλφινα και την αρχιτεκτονική των Επτανήσων, είτε διαθέτετε σκάφος είτε όχι, φέτος έχετε τρεις ακόμα λόγους να ταξιδέψετε στον τόπο που στέγασε τον έρωτα του Ποσειδώνα με τη θεά της θάλασσας Αμφιτρίτη.
1. Για jet jetting στα locations όπου γυρίστηκε το Maestro
Τον τελευταίο χρόνο, τα ειδυλλιακά τοπία που ανέδειξε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με τη σειρά Maestro (ή Maestro in Blu για το αγγλόφωνο κοινό), έβαλαν τους Παξούς στα ραντάρ και των διεθνών set-jetters που ταξιδεύουν στις τοποθεσίες των αγαπημένων τους τηλεοπτικών και κινηματογραφικών στιγμών. Αν ανήκετε στους φίλους της σειράς, το Maestro μπορεί να γίνει η ιδανική αφορμή για να ανακαλύψετε τα μέρη όπου γυρίστηκε η δημοφιλής σειρά.
Στον Γάιο, θα θυμηθείτε το λιμάνι όπου φτάνει ο Ορέστης, ο δασκάλος μουσικής που ταξιδεύει στους Παξούς την περίοδο της πανδημίας για να στήσει ένα φεστιβάλ. Θα αναγνωρίσετε την πέτρινη προβλήτα στην άκρη του λιμανιού απ’ όπου τραγουδάει η Χάρις Αλεξίου την «Προσευχή» της, με συνοδεία ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου, περιτριγυρισμένη από το κοινό που παρακολουθεί τη συναυλία μέσα από βάρκες. Θα συναντήσετε επίσης την πλατεία, το Δημαρχείο, το Μουσείο, το παλιό σπίτι με τα πράσινα παραθυρόφυλλα, το μπαρ όπου συχνάζει η νεαρή Κλέλια. Θα εξερευνήσετε το Μοναστήρι της Παναγίας των Βελλιανιτών στο ομώνυμο νησάκι αριστερά της εισόδου στο λιμάνι του Γαΐου και τη νησίδα του Αγίου Νικολάου όπου διαδραματίζονται ορισμένες σκηνές όπως αυτή της δολοφονίας του Χαράλαμπου.
Πιο βόρεια, περίπου 7 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Γαΐου, θα συναντήσετε τη γραφική Λάκκα, το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι του νησιού όπου και θα εντοπίσετε το πορτοκαλί κτίριο του παλιού σχολείου που φιλοξενεί τα μαθήματα μουσικής του Ορέστη και ένα μέρος του φεστιβάλ. Στα δυτικά του νησιού, περιτριγυρισμένη από θεαματικά λευκά βράχια, θα βρείτε την παραλία του Ερημίτη, όπου γυρίστηκε μια από τις πιο σημαντικές ερωτικές σκηνές μεταξύ του Ορέστη και της Κλέλιας. Είναι μια από τις λίγες παραλίες στη δυτική ακτή των Παξών, με λευκά βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά από όπου μπορείτε να δείτε ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα του νησιού.
2. Για βουτιά στην 5η καλύτερη παραλία του κόσμου
Αρκεί να έχετε βουτήξει έστω και μια φορά στα καταγάλανα νερά αυτής της εξωτικής αμμουδιάς των Αντίπαξων για να καταλάβετε γιατί το Βουτούμι ανήκει πλέον στη λίστα με τις 50 καλύτερες παραλίες στον κόσμο. Χιλιάδες επαγγελματίες του τουρισμού ανέδειξαν τη μικρή παραμυθένια ακτή του Ιονίου στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης The World’s 50 Best Beaches της εταιρείας Banana Boat, διαδίδοντας τις χάρες της στους ταξιδιώτες όλου του πλανήτη. Αν δεν έχετε δώσει στον εαυτό σας την ευκαιρία να νιώσετε τη γαλήνη αυτής της εντυπωσιακής —τόσο από ψηλά όσο και από μέσα— παραλίας του μικροσκοπικού νησιού με τους μόλις 20 κατοίκους, φροντίστε να το κάνετε όσο αυτή διατηρεί αναλλοίωτη τη φυσική ομορφιά της.
Ευτυχώς το νησιωτικό σύμπλεγμα Παξών-Αντίπαξων παραμένει προσβάσιμο μόνο μέσω θάλασσας (το πλησιέστερο αεροδρόμιο βρίσκεται στην Κέρκυρα) και έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000, γεγονός που το έχει βοηθήσει να αποφύγουν τον υπερτουρισμό που βιώνουν άλλες περιοχές της χώρας. Στο Βουτούμι μπορείτε να φτάσετε είτε με ιδιωτικό σκάφος, είτε με καραβάκι από τον Γάιο, το λιμάνι των Παξών, και λίγα λεπτά περπάτημα μέχρι την παραλία. Η καλύτερη ώρα είναι φυσικά νωρίς το πρωί, προτού γεμίσει με σκάφη ο ορίζοντας, και η καλύτερη εποχή είναι Μάιο με Ιούνιο ή Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.
Εκτός από το Βουτούμι στους Αντίπαξους, μπορείτε να εξερευνήσετε επίσης τις παραλίες Βρίκα, Μεσαβρίκα και Ροδοβάνι. Στους Παξούς, οι επιλογές είναι φυσικά περισσότερες. Εκτός από την αμμουδιά στο Μογγονήσι, οι περισσότερες παραλίες έχουν άσπρα βότσαλα και είναι κρυμμένες πίσω από καταπράσινους λόφους. Στις πιο εντυπωσιακές συγκαταλέγονται το Χαράμι, ο Κήπος, το Κηπιάδι, ο Ορκός και ο Ερημίτης, μια από τις νεότερες παραλίες στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε από κατολίσθηση το 2008. Με σκάφος μπορείτε να φτάσετε και μέχρι τις Γαλάζιες Σπηλιές, το Σπήλαιο της Υπαπαντής και την καμάρα του Τρυπητού.
3. Για τις εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ Παξών
Από το κοσμοπολίτικο νησί του Ιονίου δεν λείπουν οι καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που συγκεντρώνουν επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο. Φέτος, το Φεστιβάλ Παξών, που διανύει το 38ο έτος του, γίνεται αφορμή για απρόσμενες μουσικές συναντήσεις: η μεσαιωνική μουσική συνδιαλέγεται με τη σύγχρονη, η άρπα συναντά το ρεμπέτικο τραγούδι, το μπαντονεόν συνομιλεί με την κλασική κιθάρα και τα έργα συνθετών και συνθετριών από διάφορες εποχές και περιοχές του κόσμου ντύνουν μουσικά τις βραδιές στο νησί από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο.
Παράλληλα, το Φεστιβάλ, που αποτελεί πλέον θεσμό για την πολιτιστική ζωή των Παξών, φιλοξενεί επίσης εκθέσεις εικαστικών, ομιλίες, μέχρι και πεζοπορίες σε αρχαία μονοπάτια. Με αφορμή την 150η επέτειο από την πρώτη έκθεση ιμπρεσιονιστικής τέχνης στο Παρίσι το 1874, διοργανώνονται διαλέξεις για την έναρξη του Ιμπρεσιονισμού από τον ιστορικό τέχνης Χριστόφορο Μπόικο στην αυλή του πρώην Δημοτικού Σχολείου Λογγού. Επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παξών διοργανώνεται ομαδική έκθεση ζωγραφικής με έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων με τίτλο «Τετράποδα» σε επιμέλεια Ελβίρας Μεταλληνού. Τέλος, οι επισκέπτες των Παξών που αγαπούν το hiking θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μέσα από οργανωμένους περιπάτους σε ξεχασμένα μονοπάτια που διασχίζουν το νησάκι του Αγίου Νικολάου και το Ενετικό Φρούριο, επισκέπτονται τις Αρχαίες Ελιές, τις Λαξευτές Στέρνες γύρω από τον Γάιο, και εξερευνούν την Υπαπαντή και την Καμάρα.
Για περισσότερες πληροφορίες, paxosfestival.com.