Καλοκαίρι στην Αλβανική Ριβιέρα

Τα αλβανικά παράλια προσελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες, που απολαμβάνουν τη γεμάτη εναλλαγές ακτογραμμή της γειτονικής χώρας, τα ιστορικά αξιοθέατα και τις διαρκώς αυξανόμενες τουριστικές υποδομές

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια, οι αλβανικές ακτές εμφανίζονται όλο και περισσότερο σε ταξιδιωτικούς οδηγούς αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα των ταξιδευτών. Η γειτονική χώρα επιχείρησε ένα rebranding του ταξιδιωτικού της προϊόντος, που περιλάμβανε καταχωρήσεις και αφιερώματα σε διεθνή μέσα αλλά και κατεδαφίσεις κτιρίων μπροστά σε παραλίες, ώστε αυτές να αναδειχθούν. Το αποτέλεσμα ήταν να πολλαπλασιαστούν οι πτήσεις από ευρωπαϊκές χώρες προς την Αλβανία. Πολλοί μάλιστα συνδυάζουν την περιήγηση στις αλβανικές ακτές με επίσκεψη την Κέρκυρα και τη δυτική Ελλάδα. Οι υποδομές φιλοξενίας έχουν αναβαθμιστεί, με πεντάστερα resorts να λειτουργούν πλέον κοντά στα παράλια, ενώ τα αξιοθέατα της ενδοχώρας αναδεικνύονται συστηματικά. 

Καλοκαίρι στην Αλβανική Ριβιέρα-1
Tο Εθνικό Αρχαιολογικό Πάρκο Βουθρωτού, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι Άγιοι Σαράντα και το Εξαμίλι ακριβώς απέναντι από τη βόρεια Κέρκυρα, η Χειμάρρα και το κοντινό χωριό Δρυμάδες είναι τα βασικά σημεία που συγκεντρώνουν τους επισκέπτες του καλοκαιριού στη νότια πλευρά της χώρας. Στο Εξαμίλι (Ksamil) θα ευχαριστηθείτε τις πολλές παραλίες και τα γαλαζοπράσινα νερά που μοιάζουν πολύ με αυτά της γειτονικής Κέρκυρας.

Οι περισσότερες παραλίες είναι οργανωμένες, έχουν λευκή ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά. Στον κόλπο του Εξαμιλίου υπάρχουν και τρία νησάκια στα οποία μπορείτε να πάτε με σκάφος (ή ακόμα και με ποδήλατο θαλάσσης στο πιο κοντινό). Σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από το Εξαμίλι βρίσκεται το Εθνικό Αρχαιολογικό Πάρκο Βουθρωτού (Butrint National Archaeological Park), μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εδώ βρισκόταν η ομώνυμη αρχαία ελληνική πόλη, η οποία κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και αργότερα τους Ενετούς. Ανάμεσα στα μνημεία που σώζονται είναι το αρχαίο ελληνικό θέατρο, τα ρωμαϊκά λουτρά και το ιερό του Ασκληπιού. 

Καλοκαίρι στην Αλβανική Ριβιέρα-2
Η παραλία Krorëza

Πιο βόρεια, οι Άγιοι Σαράντα θεωρούνται η πρωτεύουσα της νότιας Αλβανικής Ριβιέρας. Η πόλη των 40.000 κατοίκων προσφέρει αρκετές επιλογές σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται ωραίες παραλίες όπως η Pasqyrave και πιο βόρεια οι Krorëza και Lukova. Σε απόσταση 17 χιλιομέτρων νότια της Χειμάρρας, το χωριό Μπορς διαθέτει μια εντυπωσιακή παραλία που απλώνεται σε μήκος περίπου 5 χιλιομέτρων. Μεγάλη (3 χλμ.) είναι και η παραλία του οικισμού Δρυμάδες (Dhërmi), 19 χιλιόμετρα μετά τη Χειμάρρα.

Καλοκαίρι στην Αλβανική Ριβιέρα-3
Το Εθνικό Πάρκο Llogara 

Ανεβαίνοντας βόρεια, αξίζει να απομακρυνθείτε λίγο από την ακτογραμμή, για να επισκεφθείτε το Εθνικό Πάρκο Llogara. Μπορεί αρχικά το τοπίο να σας φανεί ξηρό και άγονο, αλλά όσο οδηγείτε θα μπείτε πιο βαθιά στα πυκνά δάση, ακόμα και σε αλπικά λιβάδια, αφού η ψηλότερη κορυφή των Κεραυνίων Ορέων φτάνει τα 2.045 μέτρα. Στον Αυλώνα (στα αλβανικά Vlorë‎‎), το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αλβανίας μετά το Δυρράχιο, εξερευνήστε τα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης, όπου θα βρείτε πολλά καφέ και εστιατόρια. Το σημείο Kuzum Baba φημίζεται για τη θέα που απολαμβάνει μέχρι τη θάλασσα. Πολλούς επισκέπτες συγκεντρώνει και το τζαμί Muradie, χτισμένο τον 16ο αιώνα. Ο Αυλώνας απέχει από τα ελληνικά σύνορα μόλις 153 χλμ. και φτάνοντας ως εδώ θα έχετε πάρει μια πολύ καλή γεύση της περίφημης Αλβανικής Ριβιέρας, τουλάχιστον στο νότιο κομμάτι της. 

ΔΙΑΜΟΝΗ

Σε όλη την Αλβανική Ριβιέρα υπάρχουν εκατοντάδες επιλογές για διαμονή, είτε κοντά στη θάλασσα είτε στην ενδοχώρα. Οι τιμές είναι αρκετά προσιτές, αλλά φυσικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι πιο τσιμπημένες από ό,τι τους υπόλοιπους μήνες. Ενδεικτικά, το Hotel Olive (Εξαμίλι, olivehotel.al) βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα αλλά και στο αρχαιολογικό πάρκο Βουθρωτού. Στους Αγίους Σαράντα ξεχωρίζει το Yacht Premium Hotel (yachtpremiumhotel.com) μπροστά στο λιμάνι και το Hotel Oasis (hoteloasis.al). Στην περιοχή της Χειμάρρας το Artis Blue Relax (artisbluerelax.al) διαθέτει μοντέρνα και κομψά δωμάτια δίπλα στη θάλασσα, ενώ στον Αυλώνα το Mazarine Hotel (mazarinehotel.com) προσφέρει δωμάτια με θέα θάλασσα και κέντρο spa. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT