3 φαράγγια της Πελοποννήσου που πρέπει να περπατήσετε
3-φαράγγια-της-πελοποννήσου-που-πρέπει-563104213

3 φαράγγια της Πελοποννήσου που πρέπει να περπατήσετε

Αχαΐα, Αρκαδία και Μεσσηνία προσφέρουν συναρπαστικές πεζοπορίες μέσα στην άγρια φύση των φαραγγιών τους. Ανακαλύψτε τα!

Όλγα Χαραμή
Ακούστε το άρθρο

Ρίντομο: Πέρασμα στην άγνωστη Μεσσηνία

Από τη μία ο επιβλητικός Ταΰγετος, από την άλλη οι υπέροχες παραλίες της Μεσσηνιακής Μάνης. Περπατάς ανάμεσα στα ψηλά τοιχώματα του Ριντόμου, ενός άγνωστου αλλά ιδιαίτερα γοητευτικού φαραγγιού, νιώθοντας τον ορεινό όγκο από πάνω σου και την αύρα του Μεσσηνιακού Κόλπου την ίδια στιγμή. Το φαράγγι ξεκινά από τη Νεραϊδοβούνα του Ταυγέτου, σε υψόμετρο 2.000 μ. και καταλήγει στη Σάντοβα, έπειτα από περίπου 23 χλμ. – θεωρείται μάλιστα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Η διάσχισή του βέβαια απαιτεί πάρα πολλές ώρες, γι’ αυτό και η πιο δημοφιλής διαδρομή είναι μία υπέροχη 4ωρη πεζοπορία στο ωραιότερο σημείο του, η οποία ξεκινά από τον Προφήτη Ηλία, στο χωριό Βόρειο, και γίνεται πάνω στις κροκάλες της κοίτης του. Σημειώστε πως το Ρίντομο ενδείκνυται για πορεία ανάντι (ανάβαση), είναι πιο ασφαλές σε αυτό το τερέν. 

Αλλόκοτοι γεωλογικοί σχηματισμοί, σπήλαια και επιβλητικά βράχια, τρεχούμενα νερά, που δημιουργούν υδάτινες κουρτίνες και μικρούς καταρράκτες, συμπληρώνουν την εμπειρία. Σε αρκετά σημεία, η πορεία περνά σε παλιά καλντερίμια και συναντά πέτρινα γεφύρια, αφού το Ρίντομο υπήρξε στο παρελθόν βασική οδός επικοινωνίας τόσο των ορεινών χωριών με τα παράλια όσο και της Μεσσηνίας με τη Λακωνία. Μάλιστα, αναφέρεται και από τον Παυσανία ως Χοίρειος Νάπη, λόγω των αγριογούρουνων που συνάντησε εκεί. Το πιο ιδιαίτερο θέαμα είναι το Πηγαδιώτικο γεφύρι, αφού αποτελεί σπάνια περίπτωση διπλού γεφυριού: δύο πέτρινα τόξα τοποθετημένα το ένα πάνω από το άλλο. Βρίσκεται μάλιστα στο πιο στενό, άρα και πιο εντυπωσιακό σημείο του φαραγγιού. 

Εκεί είναι και η ενδεδειγμένη έξοδος από αυτό, ακριβώς μετά και δεξιά από το βράχινο στέγαστρο που έχει δημιουργηθεί από τα βράχια. Οδηγεί σε χωματόδρομο όπου καλό είναι να σας περιμένει αυτοκίνητο, εναλλακτικά επιστρέφετε στο Βόρειο με τα πόδια. Αν παρόλα αυτά επιθυμείτε να κατεβείτε το φαράγγι από το Πηγαδιώτικο γεφύρι έως τη θάλασσα, υπολογίστε περίπου 8 ώρες. 

*Για συνοδεία απευθυνθείτε στην εταιρεία 2407 Outdoor experience (τηλ. 27210-73752, 2407m.com)

Λούσιος: Το ιερό φαράγγι της Αρκαδίας

3 φαράγγια της Πελοποννήσου που πρέπει να περπατήσετε-1
Το φαράγγι του Λουσίου έχει μήκος 15 χλμ. και εξυπηρετεί περισσότερο να το διασχίσετε ξεκινώντας από το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα ή από τη Νέα Μονή Φιλοσόφου. (Φωτογραφία: Νίκος Μπούτσικος / Nidibou Photography)

Γνωστό σε όλους για τα μοναστήρια του ή και το ράφτινγκ, το φαράγγι του Λούσιου στην ορεινή Αρκαδία αποτελεί συνάμα έναν υπέροχο πεζοπορικό προορισμό. Καταρχάς είναι το πρώτο τμήμα του μονοπατιού Mainalon trail, της μεγάλης πιστοποιημένης διαδρομής 75 χλμ. που καταλήγει στα Λαγκάδια και γίνεται σε πέντε μέρες. Και αυτόνομα όμως αυτή η εύκολη πεζοπορική διαδρομή, που ενώνει τη Δημητσάνα με τη Στεμνίτσα και την Αρχαία Γόρτυνα, είναι από τις ομορφότερες της Ελλάδας. Σαν ποταμός ο Λούσιος πηγάζει από την Αγία Παρασκευή (Καλονέρι) και από τη Θεισόα. Αφού διανύσει περίπου 25 χλμ., ενώνεται με τον Αλφειό έξω από την Καρύταινα.

3 φαράγγια της Πελοποννήσου που πρέπει να περπατήσετε-2
Η διαδρομή ράφτινγκ ξεκινά από τον Λούσιο και έπειτα συναντά τα νερά του Αλφειού, είναι δε από τις πιο ενδιαφέρουσες της Ελλάδας. (Φωτογραφία: Νίκος Μπούτσικος / Nidibou Photography)

Το φαράγγι έχει μήκος 15 χλμ. και εξυπηρετεί περισσότερο να το διασχίσετε ξεκινώντας από το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα ή από τη Νέα Μονή Φιλοσόφου. Κατηφορικά αρχικά θα συναντήσετε την ιστορική Παλαιά Μονή Φιλοσόφου και κατόπιν, ανηφορίζοντας στα ανατολικά τοιχώματα, τη Μονή Προδρόμου. Από εκεί μπορείτε να βγείτε από το φαράγγι προς τη Στεμνίτσα ωστόσο αξίζει να συνεχίσετε έως την αρχαία Γόρτυνα (συνολικά: 4-5 ώρες), έναν άγνωστο αλλά όμορφο αρχαιολογικό χώρο όπου λειτουργούσε Ασκληπιείο, πλάι στον οποίο είναι και το πέτρινο γεφύρι του Πολυγένη. Μάλιστα εδώ σχηματίζεται πλαζ όπου μπορείτε να ρίξετε μια απολαυστική βουτιά στα παγωμένα νερά. 

*Φροντίστε για την επιστροφή σας στο σημείο εκκίνησης – υπάρχουν αρκετά ταξί. Αν θέλετε συνοδεία θα βρείτε αρκετές εταιρείες υπαίθριων δραστηριοτήτων αλλά και μεμονωμένους συνοδούς βουνού. 

Βουραϊκός: Παρέα με τον οδοντωτό στην Αχαΐα

Δεν είναι μύθος: το φαράγγι του Βουραϊκού προσφέρει μία από τις ωραιότερες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κάποιος στην ελληνική φύση κι αυτό γιατί εκτός από το συγκλονιστικό τοπίο συνδυάζει την εμπειρία του οδοντωτού σιδηρόδρομου, ο οποίος συνδέει τα Καλάβρυτα με το Διακοπτό, και τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για την επιστροφή του στο σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας.

3 φαράγγια της Πελοποννήσου που πρέπει να περπατήσετε-3
Το φαράγγι του Βουραϊκού προσφέρει μία από τις ωραιότερες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κάποιος στην ελληνική φύση. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Ο Βουραϊκός ποταμός πηγάζει ανάμεσα στα βουνά Ερύμανθος και Χελμός, ενώ το φαράγγι που σχηματίζει βρίσκεται ανάμεσα στον Χελμό και το Παναχαϊκό όρος και έχει μήκος 15 χλμ. Περπατώντας κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, στο σηματοδοτημένο μονοπάτι που αποτελεί μέρος του Ευρωπαικού μονοπατιού Ε4, θα δείτε τις σήραγγες και τις γέφυρες του σπουδαίου αυτού τεχνικού έργου που κατασκευάστηκε το 1896. Καταρράκτες και τρεχούμενα νερά, σπήλαια, εντυπωσιακές ορθοπλαγιές και πλούσια βλάστηση συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό, το οποίο αποτελεί μέρος του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού της UNESCO.

Ο πιο εύκολος τρόπος να το διασχίσετε είναι από τα ψηλά προς τα χαμηλά (οι περισσότεροι ξεκινούν από τη Ζαχλωρού), ώστε να επωφεληθείτε της κατηφορικής πορείας. Ανάλογα με τις στάσεις, υπολογίστε περίπου 6 ώρες. 

*Κλείστε ηλεκτρονικά τα εισιτήριά σας για τον οδοντωτό, καθώς εξαντλούνται νωρίς. Αν χρειάζεστε συνοδεία στην πεζοπορία απευθυνθείτε στην Trekking Hellas Αχαΐας, τηλ. 6942-010853

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT