36 ώρες στο Πόρτο: Πού να πάτε, τι να δείτε

36 ώρες στο Πόρτο: Πού να πάτε, τι να δείτε

Θυμίζει καρτ ποστάλ, είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έχει έντονη νυχτερινή ζωή, αξιόλογη κουζίνα και ιδιαίτερο οινικό ενδιαφέρον, αφού εδώ παράγεται το πασίγνωστο ομώνυμο κρασί

9' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας μετά την πρωτεύουσα Λισαβόνα, το Πόρτο έχει διπλασιάσει την τελευταία δεκαετία τον αριθμό των επισκεπτών που δέχεται. Φαίνεται ότι όλος ο κόσμος έχει ερωτευτεί την πόλη-Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με τις παλιές εκκλησίες, τους ιστορικούς δρόμους, αλλά και την πλούσια σε θαλασσινά κουζίνα. Η ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε Ντίσνεϊλαντ κατά μήκος της όχθης του ποταμού Douro και έξω από το νεογοτθικό βιβλιοπωλείο Livraria Lello είναι κάποια από τα προφανή σημάδια της αλλαγής που συντελέστηκε στην πατρίδα του ομώνυμου κρασιού, όπου τα τελευταία χρόνια εγκαινιάστηκαν ή ανακαινίστηκαν μουσεία, δημιουργήθηκαν κέντρα τέχνης, αγορές, γαστρονομικά hub και ξενοδοχεία, ενώ ιδρύθηκε και το World of Wine, ένα σύμπλεγμα χώρων πολιτισμού, εστίασης και ψυχαγωγίας.

Παρασκευή

5 μ.μ. Βόλτα στο πάρκο

36 ώρες στο Πόρτο: Πού να πάτε, τι να δείτε-1
Το Jardins do Palácio de Cristal.

Αγαπημένη δραστηριότητα των επισκεπτών του Πόρτο είναι να ατενίζουν τις γέφυρες και τα διερχόμενα πλοία στον ποταμό Douro. Για επίσης υπέροχη θέα μακριά από την κοσμοπλημμύρα του ποταμού, κατευθυνθείτε στο Jardins do Palácio de Cristal, ένα περιποιημένο πάρκο του 19ου αι. με βουκολική ατμόσφαιρα, που αποτελεί επιλογή των ντόπιων. Διαθέτει σκιερές γωνιές, λίμνες, σιντριβάνια και παρτέρια με λουλούδια, καθώς και την Galeria Municipal do Porto όπου φιλοξενούνται περιοδικές εικαστικές εκθέσεις με δωρεάν είσοδο. Καθώς περπατάτε, αφουγκραστείτε το κάλεσμα των παγωνιών και των υπόλοιπων «ενοίκων» του πάρκου.

8 μ.μ. Δείπνο πολλών αστέρων

36 ώρες στο Πόρτο: Πού να πάτε, τι να δείτε-2
Cozinha das Flores

Μετά από δεκαετίες παραμονής στο εξωτερικό μαγειρεύοντας πλάι σε θρύλους της διεθνούς γαστρονομίας όπως ο Wolfgang Puck και ο Ferran Adrià, και στήνοντας κουζίνες λονδρέζικων εστιατορίων –Viajante και Chiltern Firehouse-, ο σεφ Nuno Mendes επέστρεψε στην πατρίδα του για να επιβλέψει την ακριβοθώρητη νεο-πορτογαλική κουζίνα του Cozinha das Flores, κοντά στην πεζοδρομημένη Rua das Flores. Απολαύστε νόστιμα σνακ όπως τα τραγανά προζυμένια κράκερ με οστρακοειδή, εκλεπτυσμένο comfort food σαν το καλαμάρι από τις Αζόρες με ρεβίθια και η σούπα μπακαλιάρου, καθώς και ασυνήθιστα επιδόρπια – παγωτό από κρόκο αυγού πάνω σε ζαχαρωμένο τηγανητό κρόκο, πασπαλισμένο με κομματάκια ζαμπόν. Αξιοθέατο αποτελούν τα αφηρημένα σχέδια και ο ψηφιδωτός τοίχος του εστιατορίου, στη δημιουργία των οποίων συμμετείχε ο βραβευμένος με Pritzker Πορτογάλος αρχιτέκτονας Álvaro Siza Vieira (το δείπνο για δύο κοστίζει περίπου 120 ευρώ, χωρίς τα ποτά).

10:30 μ.μ. Χαλαρό κοκτέιλ

36 ώρες στο Πόρτο: Πού να πάτε, τι να δείτε-3
Fiasco

Αν θέλετε να αποφύγετε τις πολυσύχναστες συνοικίες με τη διαπεραστική μουσική, όπως το Clérigos, κατευθυνθείτε προς το Bomfim, μια μποέμικη γειτονιά με γκαλερί και indie μπουτίκ. Εκεί, το Fiasco με τους κόκκινους πάγκους και τους πορφυρούς τοίχους δεν είναι απλά το πιο φιλόδοξο νέο κοκτέιλ μπαρ του Πόρτο, αλλά και μια «Μέκκα» για τους συλλέκτες βινυλίου, με αμέτρητους ροκ, ραπ, indie, electro και world-beat δίσκους προς πώληση. Δοκιμάστε το κοκτέιλ Lusco Fusco Groove με μπράντι Ysabel Regina, Campari, κρασί και καφέ (9 ευρώ). Λίγο παρακάτω βρίσκεται το Terraplana Café που θυμίζει παλιό αστικό σαλόνι, με μεταλλική οροφή και δάπεδο-σκακιέρα, όπου σερβίρονται πρωτότυπα κοκτέιλ. Ο κήπος του στο πίσω μέρος είναι ιδανικός για ένα Tropicalia με κρασί πόρτο και αφρώδες ροζέ, σιρόπι γκουάβα-ιβίσκου και αλάτι (11 ευρώ).

Σάββατο

10 π.μ. Πρωινό με τέχνη

36 ώρες στο Πόρτο: Πού να πάτε, τι να δείτε-4
Ο Álvaro Siza στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Serralves.

Ο 90χρονος πια αρχιτέκτονας Álvaro Siza -του οποίου τη δουλειά θαυμάσατε ήδη στο Cozinha das Flores- παραμένει ενεργός, και φέτος το παγκοσμίου φήμης μουσείο σύγχρονης τέχνης Serralves, το οποίο σχεδίασε ο ίδιος στη δεκαετία του ‘90, πρόσθεσε μια νέα πτέρυγα με την υπογραφή του. Η εντυπωσιακή αίθουσα Álvaro Siza Wing στους τόνους του λευκού φιλοξενεί δείγματα της δουλειάς του, καθώς και έργα από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου, όπως οι παραμυθένιοι πίνακες της Paula Rego, οι αφηρημένες λιθογραφίες του Gerhard Richter, η εγκατάσταση του Ταϊλανδού Korakrit Arunanondchai και το «στοιχειωμένο πιάνο-χωρίς-πιανίστα» του Γάλλου καλλιτέχνη Philippe Parreno (είσοδος 24 ευρώ).

1 μ.μ. Εξερευνήστε την αγορά

36 ώρες στο Πόρτο: Πού να πάτε, τι να δείτε-5
Στην αγορά Mercado do Bolhão, στο κέντρο του Πόρτο, θα βρείτε πορτογαλικά τυριά.

Ο Joaquim Lucas με το περιποιημένο μούσι και τα γυαλιά οράσεως θυμίζει καθηγητή πανεπιστημίου καθώς κόβει προσεκτικά το πορτογαλέζικο ζαμπόν presunto (65 ευρώ το κιλό) στην Charcutaria Princesa, ένα από τα δεκάδες μαγαζιά της σκεπαστής αγοράς του 19ου αιώνα Mercado do Bolhão, στο κέντρο του Πόρτο. Εδώ υπάρχουν λογιών λογιών καταστήματα τροφίμων, με ειδικούς στα τυριά, τα μπαχαρικά, τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρασί… Στο Casa das Ostras μπορείτε να απολαύσετε surf-and-turf -πιάτο με θαλασσινά και κρέας-, αχινούς (5 ευρώ ο ένας) και στρείδια από την περιοχή Algarve (7 ευρώ τα τρία), ενώ στο κρεοπωλείο Talho do Toninho ετοιμάζουν υπέροχα τοστ με ταρτάρ από μοσχάρι ή ελάφι (1,50 ευρώ). Για επιδόρπιο περάστε από την Doçaria Portuguesa όπου σερβίρουν το εθνικό γλυκό της Πορτογαλίας pastel de nata, μια τάρτα αυγών με κρέμα (2 ευρώ). Αν προτιμάτε να απολαύσετε το φαγητό σας καθιστοί, υπάρχουν πολλά εστιατόρια στο επάνω επίπεδο, ενώ σε κοντινή απόσταση με τα πόδια βρίσκεται ένας νέος γαστρονομικός πολυχώρος που άνοιξε τον Μάιο.

3 μ.μ. Ιστορικός περίπατος

Η βόλτα στη Rua Santa Catarina, μια εμπορική λεωφόρο χωρίς αυτοκίνητα, προσφέρει την ευκαιρία για μια δωρεάν αρχιτεκτονική «ξενάγηση». Ξεκινήστε από την Capela das Almas, μια εκκλησία του 18ου αιώνα καλυμμένη εξωτερικά με κυανόλευκα πλακάκια azulejos τα οποία προστέθηκαν το 1929, και στο εσωτερικό παραστάσεις αγίων και αγγέλων. Λίγο πιο πέρα θα θαυμάσετε την art nouveau πρόσοψη του οπωροπαντοπωλείου A Pérola do Bolhão με τα εκλεκτά είδη, που χρονολογείται στο 1917, όπως και το μεγαλειώδες belle epoque εσωτερικό του Café Majestic, που άνοιξε το 1921. Τέλος, κάντε μια στάση στην Igreja de Santo Ildefonso, την εντυπωσιακή εκκλησία του 18ου αιώνα, και στο Batalha Centro de Cinema, έναν art deco κινηματογράφο της δεκαετίας του 1940 που ανακαινίστηκε και άνοιξε ξανά το 2022 με ενημερωμένη λίστα ταινιών, βιβλιοθήκη, βιβλιοπωλείο και μπαρ.

5 μ.μ. Ψώνια με πορτογαλέζικη υπογραφή

36 ώρες στο Πόρτο: Πού να πάτε, τι να δείτε-6
Το κατάστημα Coração Alecrim.

Αν δεν έχετε προνοήσει για μια προσεγμένη εμφάνιση το βράδυ του Σαββάτου, περάστε από το διώροφο εμπορικό κέντρο Labels of Tomorrow, λίγα τετράγωνα βόρεια της Livraria Lello, στη γειτονιά Cedofeita. Εδώ φιλοξενούνται πολλά διεθνή και τοπικά brands, όπως το Sanjo με τα αντρικά ναυτικά τζάκετ (149,90 ευρώ) ή το Mustique με τα γυναικεία πουκάμισα τύπου μπόουλινγκ της δεκαετίας του 1950 (130 ευρώ). Αφού ολοκληρώσετε τις αγορές σας, κατευθυνθείτε στο καφέ-εστιατόριο στην ταράτσα ή στο μπαρ της πίσω αυλής για να δροσιστείτε με ένα αναψυκτικό. Αν, πάλι, προτιμάτε τα vintage κομμάτια, στο κοντινό κατάστημα Coração Alecrim θα βρείτε γούνινα παλτά (70 ευρώ), αραχνοΰφαντα φορέματα (40 ευρώ), σακάκια, πουκάμισα και γενικώς ρούχα με ρετρό πινελιές. Στο πίσω μέρος του, δε, σας περιμένει μια έκπληξη: το ιαπωνικό χορτοφαγικό καφέ Musubu Porto.

7:30 μ.μ. Γευστικές «γέφυρες»

Ανακαλύψτε το Apego, ένα μικρό εστιατόριο με σπιτική ατμόσφαιρα σε έναν ήσυχο δρόμο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Trinidade. Μουσικές του κόσμου αντηχούν στους ψηλούς πέτρινους τοίχους του καθώς η Γαλλοπορτογαλέζα σεφ Aurora Goy επανεφευρίσκει την ντόπια κουζίνα μέσα από πιάτα όπως η αλμυρή tarte Tatin με αυγά και μανιτάρια αντί για μήλα, το τραγανό κέικ πατάτας ή το σκουμπρί με σάλτσα λευκού κρασιού. Στα επιδόρπια συγκαταλέγεται ένα υπέροχο μπισκότο σαμπλέ με αχλάδι και σαμπαγιόν (το δείπνο τριών πιάτων για δύο, χωρίς κρασί, κοστίζει περίπου 90 ευρώ).

10 μ.μ. Ωδή στο κρασί

36 ώρες στο Πόρτο: Πού να πάτε, τι να δείτε-7
Το Genuíno

Η γειτονιά με τις γκαλερί γύρω από τη Rua Miguel Bombarda μεταμορφώνεται όταν πέσει η νύχτα σε προορισμό για οινόφιλους. Στεγασμένο σε ένα κομψά ανακαινισμένο εκκλησάκι του 19ου αιώνα, το Capela Incomum σερβίρει μεταξύ άλλων το Lapa dos Gaivões, ένα blend από την περιοχή Alentejo (4,50 ευρώ το ποτήρι). Απολαύστε το στην ατμοσφαιρική σάλα ή στη δενδροφυτεμένη αυλή. Ένα τετράγωνο πιο πέρα βρίσκεται το Genuíno, πολυσύχναστο βραζιλιάνικο εστιατόριο-μπαρ με ντισκομπάλα, παλιομοδίτικα πόστερ, καρέκλες και τραπέζια, πάνω στα οποία σερβίρoνται φυσικά κρασιά, τα περισσότερα από μικρούς ντόπιους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένου ενός ξηρού παλαιωμένου πορτοκαλί οίνου από το Folias de Baco (5,50 ευρώ το ποτήρι).

Κυριακή

10 π.μ. Χρυσή εμπειρία

36 ώρες στο Πόρτο: Πού να πάτε, τι να δείτε-8
Η εκκλησία Igreja de São Francisco.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι σε κάθε γωνιά της πόλης ξεπροβάλλουν παλιές εκκλησίες. Μην αμελήσετε να επισκεφτείτε την Igreja de São Francisco και θα ανταμειφθείτε με… χρυσό. Κυριολεκτικά, αφού το πέτρινο εσωτερικό του εμπλουτίστηκε γύρω στο 1700 με talha dourada, δηλαδή περίτεχνα σκαλισμένο και επιχρυσωμένο ξύλο. Το οπτικό εφέ είναι εκθαμβωτικό, με απαστράπτοντα λουλούδια, οικόσημα και χερουβείμ. Στην κρύπτη του, ένα διαφανές πάνελ αποκαλύπτει μια «θάλασσα» από λευκά οστά κάτω από το δάπεδο (είσοδος 10 ευρώ).

12 π.μ. Ιστορίες για οινόφιλους

36 ώρες στο Πόρτο: Πού να πάτε, τι να δείτε-9
Η θέα πάνω από τα Μουσεία, στο σύμπλεγμα World of Wine.

Γνωρίζατε ότι είναι ενδεχόμενο η παραγωγή του πρώτου κρασιού στον κόσμο να έγινε στο κινέζικο χωριό Jiahu αρκετές χιλιετίες προ Χριστού; Ότι το Μοσχάτο Αλεξανδρείας ήταν το αγαπημένο κρασί της Κλεοπάτρας; Ότι η υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής γιορτάστηκε με κρασί από τη Μαδέρα; Αυτά και άλλα πολλά θα μάθετε στο μουσείο Bridge Collection (είσοδος 25 ευρώ), το οποίο διαθέτει μια εκπληκτική σειρά εκθεμάτων σχετικών με την ιστορία του κρασιού και βρίσκεται στο σύμπλεγμα World of Wine. Το WOW άνοιξε το 2020 και κάτω από την ομπρέλα του λειτουργούν επίσης μουσεία αφιερωμένα στη σοκολάτα, στο ροζέ κρασί και στον φελλό, καθώς και σχολή κρασιού, εστιατόρια, μπαρ και μπουτίκ. Περάστε από το Root & Vine για κλασικό brunch -αυγά σε ψωμί του τοστ, μπέιγκελ με σολομό, βάφλες- και ρίξτε μια τελευταία ματιά στην εκπληκτική θέα του Πόρτο.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ

Στο Cozinha das Flores, αριστοκρατικό νέο-πορτογαλικό εστιατόριο με επικεφαλής έναν από τους πιο αναγνωρισμένους σεφ της χώρας και διακοσμημένο από τον βραβευμένο με Pritzker αρχιτέκτονα Álvaro Siza Vieira.

Στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Serralves, του ομώνυμου Ιδρύματος, που απέκτησε μια νέα πτέρυγα με την υπογραφή του Álvaro Siza.

Στο Mercado do Bolhão, αγορά τροφίμων του 19ου αιώνα που άνοιξε ξανά προ διετίας μετά από ολική ανακαίνιση.

Στο World of Wine, με θεματικά γαστρονομικά μουσεία, σχολή κρασιού, εστιατόρια και μπαρ.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ

Στο ιαπωνικό χορτοφαγικό καφέ Musubu Porto, στο πίσω μέρος της vintage μπουτίκ Coração Alecrim.

Στο Apego, που συνδυάζει την πορτογαλική κουζίνα με τεχνικές από τη Γαλλία.

Στο Fiasco, με τα δημιουργικά κοκτέιλ και τη μεγάλη γκάμα δίσκων βινυλίου προς πώληση.

Στο Terraplana Café με την όμορφη αυλή, όπου μπορείτε να απολαύσετε χειροποίητες μπίρες και signature κοκτέιλ.

Στο Capela Incomum, ένα wine bar σε ένα παρεκκλήσι του 19ου αιώνα.

Στο Genuíno, μπαρ γεμάτο ζωή που σερβίρει φυσικά κρασιά από αμπελώνες της περιοχής.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Στο ξενοδοχείο The Rebello, το οποίο στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο πέτρινο κτίριο του 19ου αι. και άνοιξε πέρυσι στη Vila Nova de Gaia. Με εκπληκτική θέα στην πόλη, διαθέτει 103 δωμάτια-διαμερίσματα, roof bar, πισίνα, spa, εστιατόριο και καφέ (τα δωμάτια ξεκινούν το καλοκαίρι από περίπου 450 ευρώ).

Στον ξενώνα Babel με τα έξι μίνιμαλ λευκά δωμάτια, ιδανικό για όσους θέλουν να μείνουν στο κέντρο της πόλης. Το εστιατόριο του κάτω ορόφου σερβίρει πιάτα φτιαγμένα από τοπικές πρώτες ύλες, διανθισμένα με γεύσεις από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή (τα δωμάτια ξεκινούν το καλοκαίρι από περίπου 138 ευρώ).

Στο Outsite Porto-Mouco, ένα χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης, ένα μοντερνιστικό λευκό κτίριο με 12 διαμερίσματα, coworking space, βιβλιοθήκη και πισίνα (οι τιμές ξεκινούν το καλοκαίρι από περίπου 123 ευρώ).

Για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις στις κεντρικές συνοικίες κατευθυνθείτε στη Ribeira με τα ιστορικά κτίρια, κοντά στη γραφική όχθη του ποταμού, ή στο Clérigos με τα εστιατόρια και την έντονη νυχτερινή ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT