Κυκλάδες στο ποτήρι: 7 επισκέψιμα οινοποιεία του Αιγαίου

Κυκλάδες στο ποτήρι: 7 επισκέψιμα οινοποιεία του Αιγαίου

Ιδιαίτερα κρασιά που έχουν κατακτήσει όλον τον κόσμο, μοναδικές τοποθεσίες πάνω από τη θάλασσα και επίμονοι οινοποιοί που καλλιεργούν στην άνυδρη κυκλαδίτικη γη

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οινοποιείο Μάναλη, Σίκινος 

Ο μικρός αμπελώνας είναι σκαρφαλωμένος στα 400 μέτρα υψόμετρο πάνω από την θάλασσα και είναι καλλιεργημένος σε αναβαθμίδες. Το νησί είχε πλούσια οινική ιστορία και αυτή ακριβώς αναβιώνει εδώ και 16 χρόνια ο Γιώργος Μάναλης, καλλιεργώντας άνυδρες κυκλαδίτικες ποικιλίες με βιολογικές μεθόδους. Λευκό, ερυθρό, ροζέ και λιαστό είναι οι τέσσερις ετικέτες που εμφιαλώνονται και στην επίσκεψή σας θα έχετε την ευκαιρία να τις δοκιμάσετε όλες. Μετά την ξενάγηση, μπορείτε να καθίσετε για φαγητό στο εστιατόριο Στροφυλιά που λειτουργεί εντός του οινοποιείου με υπέροχη θέα στο Αιγαίο.

2 χλμ από τη Χώρα, Σίκινος, τηλ. 6932-272854, ανοιχτά μετά τις 18:00.

Οινοποιείο Μωραΐτη, Πάρος

Κυκλάδες στο ποτήρι: 7 επισκέψιμα οινοποιεία του Αιγαίου-1

Κοντά στη Νάουσα της Πάρου, το οινοποιείο έχει ιστορία που ξεκινά το 1910 και σήμερα λειτουργεί από την 4η γενιά της οικογένειας Μωραΐτη. Στο αναπαλαιωμένο πετρόκτιστο οινοποιείο θα βρείτε και μια μικρή συλλογή από παλιά μηχανήματα οινοποίησης και φωτογραφίες που διηγούνται την πολύχρονη ιστορία του. Η επίσκεψη περιλαμβάνει βόλτα στους αμπελώνες, στο κελάρι και φυσικά γευστική δοκιμή.

Νάουσα, Πάρος, τηλ. 22840-51350, Δευτέρα-Σάββατο 11:00-20:00, καλό είναι να έχετε κάνει κράτηση.

Οινοποιείο Χρυσολωρά, Σέριφος

Κυκλάδες στο ποτήρι: 7 επισκέψιμα οινοποιεία του Αιγαίου-2
(Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος)

Στην άγρια σεριφιώτικη γη, ο Χρήστος Χρυσολωράς καλλιεργεί βιολογικά τα αμπέλια του στη βόρεια πλευρά του νησιού. Οι καλλιέργειες είναι ξηρικές και σε αναβαθμίδες, τα σταφύλια παράγονται με τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις. Άλλωστε σε αυτά τα επικλινή εδάφη δεν θα μπορούσαν να μπουν μηχανήματα και όλες οι εργασίες γίνονται με τα χέρια. Καλλιεργούνται κυρίως κυκλαδίτικες ποικιλίες, ανάμεσά τους και η ντόπια Σεριφιώτικο. Το οινοποιείο εμφιαλώνει την ντόπια ποικιλία μετά από 18 μέρες στον ήλιο και το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί γεμάτο γεύση, ιδανικό για να συνοδεύσει επιδόρπια. Η ντόπια ποικιλία γίνεται και orange κρασί, ενώ στις άλλες ετικέτες βρίσκουμε ροζέ και λευκά blends. Στην επίσκεψή σας θα περιηγηθείτε στους χώρους οινοποίησης και θα δοκιμάσετε τις ετικέτες του οινοποιείου.

Προφήτης Ηλίας, Σέριφος, τηλ. 6979-239597, καθημερινά 18:00 – 21:30, συνιστάται η τηλεφωνική κράτηση

T-Oinos, Τήνος

Κυκλάδες στο ποτήρι: 7 επισκέψιμα οινοποιεία του Αιγαίου-3
(Φωτογραφία: Έβελιν Φώσκολου)

Σε δύο βασικές ποικιλίες των Κυκλάδων, που ενδείκνυνται για το ξερό τοπίο και το γεμάτο αέρηδες μικροκλίμα του νησιού, στηρίζονται τα κρασιά του οινοποιείου. Το Ασύρτικο που είναι ανθεκτικό στην ξηρασία χάρη στις βαθιές ρίζες του και το Μαυροτράγανο που δίνει βελούδινα κόκκινα κρασιά, μαλακής υφής. Δοκιμάστε τα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο οινοποιείο που βρίσκεται κοντά στο χωριό Φαλατάδος.

Άγιος Δημήτριος, Φαλατάδος, Τήνος, τηλ. 22830-41120, καθημερινά 08:00-20:00, κατόπιν ραντεβού.

Χατζάκης Syros Winery, Σύρος

Κυκλάδες στο ποτήρι: 7 επισκέψιμα οινοποιεία του Αιγαίου-4
(Φωτογραφία: Αλέξανδρος Πετράκης)

Στην Απάνω Μεριά, στη βόρεια πλευρά της Σύρου, ο οινολόγος Νίκος Χατζάκης αποφάσισε το 2011 να πιάσει το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει οι παλιότεροι. Η περιοχή έχει μακρόχρονη παράδοση στην οινοποίηση, καθώς εδώ φύτευαν τα αμπέλια τους σε πεζούλες οι Συριανοί για να φτιάξουν τα σπιτικά κρασιά τους. Το οινοποιείο παράγει ένα εξαιρετικό Ασύρτικο που το ονομάζει «Σαν τα μάραθα», όνομα εμπνευσμένο από τις αυτοφυείς μαραθιές που ξεφυτρώνουν παντού στο νησί. 

Άη Μιχάλης, Σύρος, τηλ. 6946-302920, επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης.

Κτήμα Σιγάλα, Σαντορίνη

Κυκλάδες στο ποτήρι: 7 επισκέψιμα οινοποιεία του Αιγαίου-5

Πολυβραβευμένες είναι οι ετικέτες του κτήματος Σιγάλα, στο οποίο από το 1991 εμφιαλώνουν κρασιά Σαντορίνης. Φυσικά ως ποικιλία πρωταγωνιστεί το Ασύρτικο, αλλά καλλιεργούν και Μαυροτράγανο, Αηδάνι, Αθήρι και Μανδηλαριά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μπορείτε να συνδυάσετε τη γευσιγνωσία κρασιού με φαγητό από τη σεφ του οινοποιείου. 

Μπαξές, Οία, Σαντορίνη, τηλ. 22860-71644, καθημερινά 11:00-21:00, απαραίτητη η κράτηση.

Οινοποιείο Χατζηδάκη, Σαντορίνη

Κυκλάδες στο ποτήρι: 7 επισκέψιμα οινοποιεία του Αιγαίου-6

Όλα ξεκίνησαν το 1997 όταν ο αείμνηστος Χαρίδημος Χατζηδάκης και η Κωνσταντίνα Χρυσού αποφάσισαν να αναβιώσουν ένα παλιό οικογενειακό αμπελώνα στο χωριό Πύργος Καλλίστης, ο οποίος δεν είχε καλλιεργηθεί από το 1956.  Ήταν ο πρώτος αμπελώνας στη Σαντορίνη που καλλιεργήθηκε βιολογικά και τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν όλα τα αμπέλια του οινοποιείου. Στις ετικέτες του οινοποιείου κυριαρχεί το Ασύρτικο και ξεχωρίζει το «Νυχτέρι» , 100% Ασύρτικο. Η ξενάγηση ξεκινά από τον υπόσκαφο χώρο όπου γίνεται η οινοποίηση και συνεχίζεται στη σπηλιά παλαίωσης των κρασιών σε βαρέλια.

Πύργος Καλλίστης, Σαντορίνη, τηλ. 6981-107180, Τρίτη-Σάββατο 10:00-16:00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT