Ταξιδεύοντας με καύσωνα: Συμβουλές και προφυλάξεις

Ταξιδεύοντας με καύσωνα: Συμβουλές και προφυλάξεις

Με το φετινό καλοκαίρι να είναι ήδη «καυτό» σε πολλές περιοχές του κόσμου, πριν ξεκινήσει κανείς τις διακοπές του καλό είναι να έχει προετοιμαστεί σωστά

ταξιδεύοντας-με-καύσωνα-συμβουλές-κα-563119390

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν εκατομμύρια ταξιδιώτες και να προκαλέσουν οικονομικό σοκ σε μερικούς από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόνο τον φετινό Ιούνιο καταγράφηκαν θάνατοι τουριστών στην Ελλάδα και στη Σαουδική Αραβία, λόγω των πολύ υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Όμως, ακόμα και όσοι έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους σε πιο δροσερά μέρη ίσως αντιμετωπίσουν ανάλογες καταστάσεις, λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα του κλίματος. Ακολουθούν κάποιες απλές συμβουλές για το πώς να τις διαχειριστείτε.


Ενημερωθείτε για τις συνθήκες που επικρατούν από τις αρμόδιες αρχές κάθε χώρας

Πριν ξεκινήσετε, ρίξτε μια ματιά στους επίσημους ιστότοπους της χώρας που πρόκειται να επισκεφτείτε, ώστε να γνωρίζετε αν προβλέπεται κύμα καύσωνα, προκειμένου να έχετε τον απαραίτητο χρόνο να διαμορφώσετε ανάλογα το πρόγραμμά σας. Σε συνθήκες ακραίων θερμοκρασιών πολλές κυβερνήσεις προειδοποιούν τους πολίτες τους να μην κυκλοφορούν κατά τις ώρες αιχμής, ενώ φροντίζουν και για την ύπαρξη κλιματιζόμενων χώρων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, το Εθνικό Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφοριών Υγείας για τον Καύσωνα διαθέτει σάιτ με πληροφορίες και εργαλεία, ώστε να προληφθούν ασθένειες και θάνατοι λόγω της υπερβολικής ζέστης. Τα τουριστικά αξιοθέατα επίσης διαθέτουν σάιτ ή λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα από τα οποία το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για τυχόν κλείσιμό τους τις θερμές ώρες, ως μέτρο προστασίας των επισκεπτών τους, ενώ πόλεις όπως το Λος Άντζελες, το Μαϊάμι, η Μελβούρνη και η Αθήνα, που αντιμετωπίζουν συχνά καύσωνα, έχουν υπηρεσίες για τη διαχείριση τέτοιου είδους κρίσεων.



Μην κυκλοφορείτε όταν ο ήλιος μεσουρανεί

Είναι κοινός τόπος, όμως αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η παρατεταμένη παραμονή σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες που ο ήλιος καίει εγκυμονεί κινδύνους. Ακόμη κι αν η θερμοκρασία δεν είναι πολύ υψηλή, η υπερβολική ξηρότητα ή η υγρασία μπορούν να μας κάνουν να αισθανθούμε την ατμόσφαιρα πιο θερμή απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό τον λόγο οι ταξιδιωτικοί πράκτορες προγραμματίζουν τις επισκέψεις στα αξιοθέατα τις πρωινές και απογευματινές ώρες που έχει περισσότερη δροσιά, κάνοντας προκράτηση εισιτηρίων ώστε να μειώσουν τον χρόνο αναμονής. «Διοργανώνουμε περιηγήσεις και δραστηριότητες τις πρωινές ώρες, ακολουθεί γεύμα και κατόπιν, έως το σούρουπο, επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο για να καθίσουμε στην πισίνα ή πηγαίνουμε στην παραλία», αναφέρει ο Gary Portuesi, εκ των συνεταίρων του ταξιδιωτικού γραφείου Authentic Explorations με έδρα τη Νέα Υόρκη, που ειδικεύεται σε ταξίδια στην Ευρώπη.

Η πεζοπορία κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν συνιστάται επίσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Βρετανού δημοσιογράφου και παρουσιαστή δρ. Michael Mosley, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 5 Ιουνίου στη Σύμη, καθώς βγήκε για πεζοπορία με θερμοκρασία πάνω από 40C, ενώ πέντε ακόμα τουρίστες πέθαναν τον ίδιο μήνα στην Ελλάδα λόγω των υψηλότατων θερμοκρασιών. «Η συμβουλή που δίνω πάντα είναι να κάνετε πεζοπορία με πιστοποιημένο τοπικό οδηγό και σε καμία περίπτωση μόνοι», λέει η Franziska Basso, ταξιδιωτική σύμβουλος του DreamsTeam Exclusive Travel, με έδρα το Μιλάνο. «Περπατήστε πολύ νωρίς το πρωί και μην παρεκκλίνετε ποτέ από τα χαραγμένα μονοπάτια», τονίζει.


Σε ορισμένες πόλεις της Ευρώπης, όπως το Παρίσι και το Λονδίνο, ο κλιματισμός δεν είναι δεδομένος παντού, γι’ αυτό πριν κάνετε κράτηση σε ξενοδοχείο, εστιατόριο ή μεταφορικό μέσο, ​​βεβαιωθείτε ότι θα σας παρέχει τη δροσιά που έχετε ανάγκη μια καυτή μέρα. Η επίσκεψη σε μουσεία ή άλλα αξιοθέατα είναι μια καλή επιλογή για τις ζεστές ώρες, πλην όμως να περιμένετε ότι δεν θα είστε μόνοι, αλλά ανάμεσα σε πλήθος κόσμου.

Ενυδάτωση και σιέστα 

Η αφυδάτωση και η θερμοπληξία είναι από τις πιο κοινές αιτίες νοσηλείας κατά τη διάρκεια καύσωνα και μπορούν να προληφθούν με τη σωστή ενυδάτωση και τον περιορισμό του αλκοόλ. Να καταναλώνετε στη διάρκεια των γευμάτων σας φρούτα και λαχανικά, ενώ στους εξωτερικούς χώρους να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό, μια ομπρέλα για προφύλαξη από τον ήλιο και έναν φορητό ανεμιστήρα που θα σας κρατήσει δροσερούς. Αν το πρόγραμμά σας είναι γεμάτο δραστηριότητες, να έχετε κατά νου ότι η ζέστη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αντοχής σας, γι’ αυτό επωφεληθείτε από το τελετουργικό της σιέστας που σπάει τη μέρα στα δύο, παίρνοντας έναν σύντομο υπνάκο που θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε δυνάμεις. «Προτείνω στους πελάτες μου να επωφεληθούν από τη μεσημεριανή ανάπαυλα», σημειώνει η Sarah Johnson, ιδιοκτήτρια της εταιρείας πολυτελών ταξιδιών Paper Ink & Passports Travel, με έδρα την Πενσυλβάνια. «Υπάρχει λόγος που η σιέστα είναι θεσμός σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Το να περπατάς μέσα στο μεσημέρι και να στέκεσαι όρθιος σε ουρές μπορεί να σε βλάψει πραγματικά».


Τα σωστά ρούχα και αξεσουάρ

Όταν κάνει πολλή ζέστη καλό είναι να φοράτε ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα που αντανακλούν το φως του ήλιου, να έχετε μαζί σας καπέλο και να χρησιμοποιείτε αντηλιακό για την προστασία της επιδερμίδας σας από τις βλαβερές ακτίνες UV. Να είστε επίσης προετοιμασμένοι για ξαφνικές μπόρες, φαινόμενο συχνό σε συνθήκες καύσωνα. «Η καλύτερη συμβουλή προς τους ταξιδιώτες είναι να είναι προετοιμασμένοι για ακραίες συνθήκες, επειδή ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα αντιμετωπίσει στον προορισμό τους», αναφέρει η Laurel Brunvoll, ιδιοκτήτρια του ταξιδιωτικού γραφείου Unforgettable Trips, με έδρα το Μέριλαντ. 

Κάνετε ευέλικτες κρατήσεις


Ακόμα κι αν έχετε λάβει όλες τις παραπάνω προφυλάξεις, ένα ταξίδι σε συνθήκες καύσωνα μπορεί να καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία, γι’ αυτό καλό είναι να έχετε προνοήσει κάνοντας ευέλικτες κρατήσεις και ταξιδιωτική ασφάλιση που θα σας επιτρέψουν να το ακυρώσετε αν χρειαστεί. Η Sensible Weather με έδρα το Λος Άντζελες, μια startup εταιρεία που παρέχει εγγυήσεις αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες στη διάρκεια διακοπών και υπαίθριων δραστηριοτήτων, πρόσθεσε πρόσφατα στις καλύψεις της την κατηγορία «προστασία από την υψηλή θερμοκρασία». Όσοι κάνουν κράτηση μέσω των συνεργατών της στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν αποζημίωση για κάθε ημέρα που το θερμόμετρο ξεπερνά το καθορισμένο όριο – συνήθως από 320 έως 370 C. «Οι πελάτες μας ταξιδεύουν κανονικά στους προορισμούς της επιλογής τους, αν όμως η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί είναι πολύ υψηλή, έχουν την επιλογή να καθίσουν σε κλιματιζόμενους χώρους κι εμείς θα τους αποζημιώσουμε», αναφέρει ο ιδρυτής της εταιρείας Nick Cavanaugh, ο οποίος είχε αυτή την ιδέα πέρυσι, κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα στην Ισπανία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT