3 χωριά για δροσερές αποδράσεις στην Ούμπρια 
3-χωριά-για-δροσερές-αποδράσεις-στην-ού-563128552

3 χωριά για δροσερές αποδράσεις στην Ούμπρια 

Το Γκούμπιο, το Σπολέτο και το Ορβιέτο γίνονται η ιδανική αφορμή για να εξερευνήσετε τη slow κουλτούρα, τους πολιτιστικούς θησαυρούς και τη μυστικιστική φύση της κεντρικής Ιταλίας

Φωτογραφίες: Shutterstock
Ακούστε το άρθρο

Δροσιά, ηρεμία, εξαιρετικό φαγητό και πολλά διαφορετικά φεστιβάλ. Γη της πνευματικότητας του Αγίου Φραγκίσκου, της γαστρονομικής απλότητας αλλά και της αρχιτεκτονικής υπερβολής των γοτθικών της μνημείων, η Ούμπρια προσφέρεται για μια αυθεντική ξενάγηση στα οφέλη της slow κουλτούρας, τις ευεργετικές συναντήσεις με την τέχνη και τις αναζωογονητικές δραστηριότητες στη φύση. Από τη γαλήνη της λίμνης Trasimeno μέχρι τις Cascate delle Marmore, τους μεγαλύτερους καταρράκτες στην Ιταλία, κι από το αχανές οροπέδιο του Castelluccio στο Εθνικό Πάρκο Monti Sibilini μέχρι τα διάσπαρτα μεσαιωνικά χωριά σκαρφαλωμένα σε κάθε της λόφο, η μυστικιστική καρδιά της Ιταλίας είναι ιδανική για ένα χαλαρωτικό ταξίδι φυσιολατρικού, γαστρονομικού ή πολιτιστικού τουρισμού. 

Οι Ούμπροι δεν αγαπούν τις αλλαγές, ξέρουν να εκτιμούν τα δώρα του χρόνου και λατρεύουν την καλοζωία. Κι αυτός είναι μάλλον ο λόγος που ο χρόνος κυλά αργά και η ιστορία γίνεται αισθητή σχεδόν σε κάθε γωνιά της μοναδικής ιταλικής περιφέρειας που δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Με εξαίρεση ίσως τη βιομηχανική ζώνη κοντά στην πόλη της Τέρνι, ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα της περιοχής, στην Ούμπρια βλέπεις παντού λόφους, βουνά και πανέμορφα, σχεδόν ανέγγιχτα, χωριά -πόλεις για τα ελληνικά δεδομένα-, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει μεταξύ Μεσαίωνα και Αναγέννησης. 

Γκούμπιο

3 χωριά για δροσερές αποδράσεις στην Ούμπρια -1
Το Gubbio προσφέρεται για ήρεμες διακοπές και γαστρονομικές εξερευνήσεις, με σημείο αναφοράς την ονομαστή λευκή τρούφα της περιοχής. 

Περπατώντας στα δρομάκια του Gubbio, ενός από τα πιο καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά χωριά της Ιταλίας, μεταφέρεσαι αυτόματα σε μια άλλη εποχή. Λες και δεν έχει περάσει καιρός από τότε που ο Άγιος Φραγκίσκος βρήκε άσυλο στους πρόποδες του όρους Ingino και αποφάσισε να αλλάξει ριζικά τη ζωή του. Μέσα στα τείχη αυτής της μικρής πόλης με το χαρακτηριστικό γκρίζο χρώμα, θα βρεθείτε σε ένα λαβύρινθο από λιθόστρωτα και πέτρινα σκαλιά που οδηγούν σε καθεδρικούς ναούς και ιστορικά κτίρια όπως το Palazzo dei Consoli, που τώρα φιλοξενεί την Πινακοθήκη και το Μουσείο του Gubbio. Αν καταφέρετε να φτάσετε στην πλατεία Bargello, λένε ότι αρκούν τρεις γύροι γύρω από το ομώνυμο συντριβάνι, γνωστό και ως «συντριβάνι των τρελών», για να αποκτήσει κανείς λίγη από την τρέλα των κατοίκων. 

Το Gubbio είναι γνωστό για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του, που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες ως το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο δέντρο στον κόσμο. Εκτός από τα Χριστούγεννα, η πόλη γεμίζει επίσης κάθε 15η Μαΐου για την Corsa dei Ceri, έναν εντυπωσιακό αγώνα δρόμου προς τιμήν του προστάτη της Sant’ Ubaldo. Όλο τον υπόλοιπο χρόνο, προσφέρεται για ήρεμες διακοπές και γαστρονομικές εξερευνήσεις στη βορειοανατολική Ούμπρια με σημείο αναφοράς την ονομαστή λευκή τρούφα της περιοχής. Αξίζει να επισκεφτείτε και το Ρωμαϊκό θέατρο, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα στην Ιταλία, που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για παραστάσεις και συναυλίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Και μην παραλείψετε να ανεβείτε με το τελεφερίκ μέχρι τη Βασιλική του Sant’ Ubaldo, που βρίσκεται στην κορυφή του Monte Ingino, για να θαυμάσετε τη θέα της πόλης από ψηλά. 

Σπολέτο

3 χωριά για δροσερές αποδράσεις στην Ούμπρια -2
H πλατεία του καθεδρικού ναού στο Σπολέτο.

Μπαρόκ, ρομανική και αναγεννησιακή τέχνη συναντιούνται στις πλαγιές του Monteluco, στη νοτιοανατολική Ούμπρια, σε ένα πολύ όμορφο τοπίο μέσα σε ελαιώνες και αμπελώνες. Αγαπημένη πόλη του Γκαίτε και του Χέρμαν Έσσε, καθώς και σύγχρονων καλλιτεχνών από το 1958, όταν ξεκίνησε να φιλοξενεί το Φεστιβάλ των Δύο Κόσμων (Festival dei Due Mondi), το Spoleto ζει μια διπλή ζωή. Κάθε άνοιξη και μέχρι τον Ιούλιο που ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ που προωθεί τον διάλογο μεταξύ ευρωπαϊκών και αμερικανικών πολιτισμών, η πόλη ζει σε έντονους, κοσμοπολίτικους ρυθμούς. Τον υπόλοιπο χρόνο, σε αυτό το ιταλικό «χωριό» των περίπου 38.000 κατοίκων, βασιλεύει μια γαλήνη που σου επιτρέπει να γευτείς τις χάρες του. Από ένα πιάτο χειροποίητα stringozzi με σάλτσα μαύρης τρούφας και ένα ποτήρι κόκκινο Sagrantino de Montefalco με θέα στη Γέφυρα των Πύργων (Ponte delle Torri), μέχρι ένα κοντσέρτο κλασικής μουσικής στην πλατεία του καθεδρικού ναού (Piazza del Duomo) του 12ου αιώνα με τις τοιχογραφίες του Filippo Lippi. Ή μια βόλτα γύρω από το μεγαλοπρεπές οχυρό Rocca Albornoziana που δεσπόζει πάνω από την πόλη, όπως κάνουν και οι ντόπιοι.

Στο Spoleto θα περιπλανηθείτε από την πλατεία της Αγοράς (Piazza del Mercato) με το χαρακτηριστικό αναγεννησιακό της συντριβάνι μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας (Piazza della Libertà), απ’ όπου μπορείτε να δείτε το Ρωμαϊκό Θέατρο του 1ου αιώνα π.Χ. που βρίσκεται δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η πόλη μπορεί να γίνει επίσης η ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τη Valnerina, την πεδιάδα του ποταμού Nera, μια περιοχή γεμάτη φυσική ομορφιά και παραδόσεις αιώνων.

Ορβιέτ

3 χωριά για δροσερές αποδράσεις στην Ούμπρια -3
Tο Orvieto διαθέτει μια πολιτιστική κληρονομιά που θα τη ζήλευαν πολλές πόλεις στον κόσμο.

Χτισμένο σε έναν ηφαιστειογενή λόφο στη δυτική πλευρά της Ούμπρια, το Orvieto διαθέτει μια πολιτιστική κληρονομιά που θα τη ζήλευαν πολλές πόλεις στον κόσμο. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης μεταξύ Ρώμης και Φλωρεντίας, Ετρούσκοι, Ρωμαίοι, Γότθοι, Βυζαντινοί και Λογγοβάρδοι έχουν αφήσει τα σημάδια τους τόσο σε αυτό το υπέργειο χωριό που σήμερα μετρά περίπου 20.000 κατοίκους, όσο και στην υπόγεια αρχαία πόλη που βρίσκεται κάτω από αυτό. Δεν υπάρχει κτίριο στο Orvieto που να μην έχει τη δική του κρυφή υπόγεια σπηλιά. Κάτω από την ζωντανή πόλη βρίσκεται μια άλλη, μυστηριώδης, πόλη με περίπου 1.200 σήραγγες και στοές, οι περισσότερες από τις οποίες είναι επισκέψιμες. 

3 χωριά για δροσερές αποδράσεις στην Ούμπρια -4
Το Orvieto φημίζεται για το λευκό κρασί του.

Πάνω από τις σπηλιές θα θαυμάσετε ένα από τα γοτθικά αριστουργήματα της κεντρικής Ιταλίας, τον πραγματικά εντυπωσιακό καθεδρικό ναό του 1290 (Duomo di Orvieto) διακοσμημένο με σημαντικά ψηφιδωτά και αγάλματα όπως η μαρμάρινη Pietà του 16ου αιώνα, έργο του Ippolito Scalza. Θα περπατήσετε επίσης το Corso Cavour, διασχίζοντας το ιστορικό κέντρο της πόλης από την πλατεία Cahen μέχρι την Πλατεία της Δημοκρατίας (Piazza della Repubblica), για να δείτε τα μεσαιωνικά κτίρια αλλά και τα καταστήματα και τα ιστορικά της εργαστήρια. Το Orvieto φημίζεται για τα κοσμήματα, τα λινά υφαντά του, διακοσμημένα με αρχαία μπλε και κόκκινα ή χρυσά γεωμετρικά μοτίβα, το λευκό κρασί του και το χωνευτικό Orvietan, που μπορείτε να δοκιμάσετε στο εργαστήριο όπου παράγεται, δύο βήματα από την Piazza Duomo

Στην Ούμπρια μπορείτε να φτάσετε είτε με τρένο (γραμμές Ρώμη-Φλωρεντία, Ανκόνα-Τέρνι και Ανκόνα-Περούτζια), είτε με αυτοκίνητο (Αυτοκινητόδρομος Α1 Ρώμη – Φλωρεντία και Αυτοκινητόδρομος A14 Μπάρι – Μπολόνια). Τα κοντινότερα διεθνή αεροδρόμια είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ούμπρια S.Egidio στην Περούτζια και το Διεθνές Αεροδρόμιο Leonardo da Vinci στο Fiumicino της Ρώμης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT