Το Μαυροβούνιο που αξίζει να ανακαλύψετε

Το Μαυροβούνιο που αξίζει να ανακαλύψετε

Σε μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, το Μαυροβούνιο  είναι ιδανικός προορισμός για ένα τριήμερο γεμάτο πλούσιες εμπειρίες

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φτάνοντας στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα, με πληθυσμό 400.000 κατοίκων, θα αισθανθείτε ότι η πόλη είναι σχεδόν άδεια. Στο αστικό τοπίο κυριαρχεί ο ποταμός Μοράτσα, καθώς και το πράσινο από τα πολλά πάρκα. Η βλάστηση είναι άγρια και αισθάνεσαι ότι δεν βρίσκεσαι σε πόλη αλλά σε παρθένο δάσος. Μικρά μπαράκια αποκαλύπτονται ξαφνικά μέσα στα πάρκα και ενώνουν τους χαλαρούς κατοίκους σε ωραίες παρέες.

Λίμνη Σκόδρα

Το Μαυροβούνιο που αξίζει να ανακαλύψετε-1
Η λίμνη Σκόδρα είναι ένας φυσικός παράδεισος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. (Φωτογραφία: Σολ Σαλτιέλ)

Μόλις 40 λεπτά από την πρωτεύουσα, η λίμνη Σκόδρα είναι ένας φυσικός παράδεισος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η Falcon Boat and Kayaks (boatfalcon.com) διοργανώνει απίθανες εξορμήσεις περιπέτειας με τα σκάφη της. Επιλέξτε το ιδιωτικό ταχύπλοο ή αν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, νοικιάστε καγιάκ. Η λίμνη είναι από τις ωραιότερες εμπειρίες που έχω ζήσει —παρθένα, εξωτική, απέραντη και γεμάτη νουφάρια ανθισμένα. Θα διασχίσετε περάσματα που θυμίζουν ζούγκλα και θα καταλήξετε να κολυμπήσετε στα σχετικά ζεστά νερά της. Εδώ συναντήσαμε και τον Νίκολα Γιοβάνοβιτς, μέλος της ομάδας της Falcon Boat and Kayaks. Γεννημένος στο γραφικό χωριό Βιρπαζάρ, ονειρευόταν από μικρή ηλικία να γίνει ναυτικός. Η αποφασιστικότητά του τον οδήγησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αναζήτησε ποιοτική εκπαίδευση και μια καλύτερη ζωη.

Αγκαλιάζοντας με το βλέμμα τα παρθένα τοπία του Μαυροβουνίου, αισθάνεται πως δεν υπάρχει ωραιότερο μέρος στον κόσμο. Ενθαρρύνει τους ανθρώωπους να ανακαλύψουν την κρυμμένη ομορφιά του Μαυροβουνίου, ιδιαίτερα τη λίμνη Σκόδρα. «Υπάρχει μια μοναδική γοητεία εδώ», λέει. «Είμαι περήφανος να αποκαλώ αυτό το μέρος σπίτι μου». 

Από το Κότορ στο Περάστ

Το Μαυροβούνιο που αξίζει να ανακαλύψετε-2

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η μεσαιωνική πόλη του Κότορ με το κάστρο, τα στενά δρομάκια, τα παραδοσιακά σπίτια και τα πανέμορφα καταστήματα απέχει από την Ποντγκόριτσα 2 ώρες οδικώς. Περιηγηθείτε στα μικρά μαγαζάκια και ιδιαίτερα στις αντικερί —εγώ βρήκα θησαυρους. Προτείνω να πάτε πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ για να αποφύγετε τον κόσμο και να μην ταλαιπωρηθείτε να βρείτε θέση στάθμευσης για το αυτοκίνητο. Πιείτε ένα ποτό στο Nitrox (thenitroxpub.com), η μαργαρίτα του είναι καταπληκτική. Το πρωί παίζει κάντρι μουσικές και το βράδυ ροκ. 

Το Μαυροβούνιο που αξίζει να ανακαλύψετε-3
Φωτογραφία: Σολ Σαλτιέλ

Στο δρόμο για το ψαροχώρι Περάστ, κάντε μια στάση στη φάρμα στρειδιών του Lukas (Mussel And Oyster Farm, τηλ. +382 69 523 557). Ο 9χρονος γιος του τον βοηθάει στις καλλιεργητικές εργασίες των οστρακοειδών αλλά και στο σερβίρισμα στα τρία παραθαλάσσια τραπέζια, όπου προσφέρεται μια μοναδική farm to table γαστρονομική εμπειρία. «Έχω υιοθετήσει και έναν ακόμα γιο, τώρα είναι μηνών», μας λέει. Μιλάει με ενθουσιασμο για τη δουλειά του. Μας δείχνει τα στρείδια όταν σχεδόν δεν τα ξεχωρίζεις με γυμνό μάτι και μας εξηγεί πώς μεγαλώνουν στα σκοινιά και μετά σε κώνους. «Ζω μια απλή αλλά ωραία ζωή», μας λέει.

Η βόλτα στο Περάστ, αυτό το μικρό χωριό με τα πετρόχτιστα σπίτια, θα σας μαγέψει. Με ένα σκάφος κάναμε βόλτα εντός του κόλπου, είδαμε τα δυο νησάκια και απολαύσαμε το μπάνιο μας. Για φαγητό, το Conte Hotel & Restaurant διαθέτει την καλύτερη ψαροταβέρνα πάνω στη θαλασσα. 

Οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά

Το Μαυροβούνιο που αξίζει να ανακαλύψετε-4
Η ζωγράφος Hajdana Kostić.

Η καταπληκτική ζωγράφος Hajdana Kostić ήταν ο λόγος που κάναμε αυτό το ταξίδι. Ο άντρας μου αγάπησε τη δουλειά της και πήγαμε στο Μαυροβούνιο, για να αγοράσουμε δύο πίνακές της. Γνωρίσαμε μια όμορφη και δυναμική νέα γυναίκα. «Είμαι παθιασμένη. Ξυπνάω κάθε μέρα και έχω ένα καινούργιο όνειρο. Βαριέμαι να επαναλαμβάνομαι», μας είπε. Έργα της βρίσκονται στην ιδιωτική συλλογή του Τζον Μάλκοβιτς, των Morcheeba, των Guano Apes, του Francesco Tristano και του Hugo Kant, μεταξύ άλλων. Θέλει να εκθέσει στην Ελλάδα. «Ό,τι κάνω το κάνω με πάθος. Μιλάω με πάθος, τρώω, ζωγραφίζω, γελάω. Μην νομίζεις ότι είμαι τυπική Μαυροβούνια. Εδώ οι άνθρωποι παίρνουν τη ζωή πιο χαλαρά και ήρεμα. Θέλουν τα απλά. Εγώ τα θέλω όλα και χθες». 

Mικρά και χρήσιμα

Στην Ποντγκόριτσα, αξιόλογη επιλογή διαμονής είναι το Hotel Hemera (hotelhemera.com). Στο Κότορ, δείτε το Huma Kotor Bay Hotel & Villas (humahotel.me) και το Hotel Hippocampus (hotelhippocampus.me). Στο Περάστ, τo Conte Hotel & Restaurant (hotelconte.me) και το Hotel Admiral (hoteladmiralperast.com). Στην Ποντγκόριτσα, αναζητήστε οπωσδήποτε το εστιατόριο Roštiljijada (Goričani bb, Podgorica 81000). Το φαγητό του ήταν το καλύτερο και το πιο παραδοσιακό που δοκιμάσαμε στο ταξίδι μας. Εξαιρετικά τα σουτζουκάκια, το αρνί στον ξυλόφουρνο και το «χτυπημένο» τυρί του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT