Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας
παρίσι-503-νόστιμες-διευθύνσεις-για-τ-563139412

Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας

Είτε βρεθείτε είτε όχι στο Παρίσι των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτές είναι οι πιο χρήσιμες διευθύνσεις για τις γαστρονομικές περιπλανήσεις σας στην Πόλη του Φωτός

Ακούστε το άρθρο

Bistrot des Tournelles 

Το γουστόζικο αυτό μικρό μαγαζί στο κέντρο του Παρισιού, δίπλα στην Place des Vosges, λειτουργεί μόλις δύο χρόνια και έχει ήδη πάρει τον χώρο του στον τοπικό Τύπο και όχι μόνο – το λατρεύουν οι οδηγοί της πόλης. Ντόπιοι τρώνε εδώ ελαφρύ σολομό gravlax, μιλφέιγ μελιτζάνας αλλά και πολύ ωραία γλυκά. Αξίζει να το επισκεφθείτε, αν βρεθείτε κοντά στη Βαστίλη

6 Rue des Tournelles, τηλ. +33 01 57409996

Μπιστρό

Au Bistrot d’à Côté

Εδώ πρέπει να έρθετε πεινασμένοι: Στα ορεκτικά δεν γίνεται να περάσει δίπλα σας η terrine de campagne και να μην τη δοκιμάσετε, ενώ η entrecôte έρχεται με μια μυστική σος που ο ιδιοκτήτης έχει υποσχεθεί ότι δεν θα αποκαλύψει ποτέ. Τους τοίχους κοσμούν γαλλικά ρητά γύρω από το κρασί και την καλή παρέα, ενώ ο κατάλογος, αυτού ειδικά, είναι εξαιρετικά πλούσιος. Μπορεί το προσωπικό να μη μιλάει απταίστως αγγλικά, αλλά, αν αφού δοκιμάσετε το baba au rhum δεν αναστενάξετε, τότε κάτι μέσα σας δεν είναι στη σωστή θέση. 

18 Rue Lalande, τηλ. +33 1 43200028

Bistrot des victoires

Σε κεντρικό σημείο, το οποίο είναι τρομερά ζωντανό κατά τη διάρκεια της μέρας, αλλά αρκετά ήσυχο τις βραδινές ώρες, αυτό το παραδοσιακό μπιστρό, που συγκεντρώνει τόσο ντόπιους όσο και τουρίστες, προσφέρει τον καλύτερο συνδυασμό ποιότητας και τιμής. Η entrecôte του είναι ακριβώς όπως πρέπει ψημένη, η κρεμμυδόσουπα ζεσταίνει την ψυχή και η κρεμ μπριλέ είναι τουλάχιστον θρυλική. Κι όλα αυτά σε μια φασαριόζικη ατμόσφαιρα με κλασική, μπιστρό διακόσμηση. 

6 Rue de la Vrillière τηλ. +33 1 42614378

Chez Georges 

Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας-1
Chez Georges (Φωτογραφία: The social food studio @THESOCIALFOOD)

Περιβάλλον που θυμίζει δεκαετία του 1950 και σέρβις παλαιού τύπου. Αν αναζητάτε ένα νοσταλγικό παριζιάνικο γεύμα σε μια σάλα άλλης εποχής, ελάτε σε αυτό εδώ το μπιστρό. Ο χώρος επιδέχεται σημαντικών βελτιώσεων, όλα τα άλλα όμως είναι ακριβώς όπως πρέπει για την αναβίωση ενός παλιακού δείπνου. Παραδοσιακή αστική κουζίνα με φουά γκρα, μανιτάρια, σαλιγκάρια με βούτυρο και μπόλικο σκόρδο.

1 Rue du Mail τηλ. +33 1 42600711, @chezgeorgesruedumail

Le Verre Volé

Αυτό το τυπικό παριζιάνικο μπιστρό έχει αποκτήσει πιστό κοινό, που επιστρέφει φανατικά γιατί μπορεί να βρει μια πλούσια συλλογή κρασιών σε πολύ οικονομικές τιμές. Η σπεσιαλιτέ εδώ είναι το Boudin Noir (λουκάνικο από αίμα γουρουνιού – είναι πολύ νοστιμότερο απ’ ό,τι ακούγεται, τολμήστε το), ενώ η τοποθεσία δεν ξεπερνιέται: Πριν ή μετά το γεύμα θα σεργιανίσετε κατά μήκος του Canal Saint -Μartin, το οποίο τους ανοιξιάτικους μήνες είναι κάτι σαν προμήνυμα των beaux jours, που θα έλεγαν οι ντόπιοι. 

67 Rue de Lancry, τηλ. +33 1 48031734, leverrevole.fr

Chez Paul

Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας-2
Chez Paul (Φωτογραφία: Rsebastopolis)

Σε αυτό το ιστορικό μπιστρό, που βρίσκεται μια ανάσα από τη Βαστίλη, η ατμόσφαιρα φέρνει στον νου άλλη εποχή. Περιτριγυρισμένοι από παραλληλόγραμμους, επιβλητικούς καθρέφτες, που δίνουν την αίσθηση σάλας, και από πίνακες του περασμένου αιώνα, οι λάτρεις της παράδοσης θα παραγγείλουν στέικ ταρτάρ του σεφ και αυτοί που έχουν φαντασία ένα μπούτι κουνελιού γεμιστό με κατσικίσιο τυρί, φρέσκο δυόσμο και κοκκινιστό αντίδι. 

3 Rue de Charonne, τηλ. +33 1 47003457, chezpaul.com

Bouche

Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας-3
Bouche

Ένα από τα πολύ καλά εστιατόρια-wine bars του ανατολικού Παρισιού, κοντά στην Μπελβίλ, με μικρά πιατάκια και απλό φαγητό από εποχικά υλικά που δεν υπόκεινται σε μεγάλη επεξεργασία. Ψητό σέλινο, τηγανητές αγκινάρες, αρκετά εξαιρετικά αλλαντικά, αλλά και τερίνα πάπιας θα συνοδεύσουν το κρασί σας. Σερβίρουν διαφορετικό μενού τα μεσημέρια της Κυριακής. 

85 Rue Jean-Pierre Timbaud, τηλ. +33 1 43576049, boucheparis.com

Bambino

Ένα από τα δημοφιλέστερα εστιατόρια της πόλης, με μοναδική ατμόσφαιρα που παραπέμπει στα jazu kissa (τα τζαζ καφέ του Τόκιο) και με πολλά βινύλια για μουσική υπόκρουση – κυρίως hip hop, soul, funk και jazz. Μύδια, μανιτάρια, χτένια και άλλες ολόφρεσκες και εποχικές πρώτες ύλες περνούν από ανοιχτή φωτιά. Σύγχρονη κουζίνα, κυρίως φυσικά κρασιά και πολύ καλά κοκτέιλ. Απαιτείται έγκαιρη κράτηση. 

25 Rue Saint-Sébastien, τηλ. +33 1 43556820, bambinoparis.com 

Clamato 

Χτένια, στρείδια, ζυμαρικά με θαλασσινά, υπέροχα πιάτα με υλικά από τον βυθό και συμπυκνωμένη νοστιμιά, σε ένα χαλαρό, ρουστίκ και πολύ κουλ περιβάλλον. Αξίζει να ζητήσετε μια θέση στο μπαρ, κοντά στο παράθυρο. Επιλεγμένα κρασιά σε καλή τιμολόγηση. 

80 Rue de Charonne, τηλ. +33 1 43727453, clamato-charonne.fr 

Freddy’s

Παρότι θα μπορούσε κάλλιστα να φιγουράρει και στην κατηγορία bars à vin, πέρα από το καλό κρασί του, φημίζεται για τα νοστιμότατα μικρά πιάτα του. Είτε στην μπάρα είτε σε κάποιο από τα ψηλά σκαμπό, διαλέγετε μπουκιές κολοκυθιού, κεμπάπ από αρνί ή σεβίτσε από μπακαλιάρο, ρίχνοντας μια πονηρή ματιά στην πολυσύχναστη Rue de Seine, σε μια γειτονιά της Δυτικής Όχθης που δεν ησυχάζει ποτέ. Αποφύγετε να πάτε με μεγάλη παρέα, γιατί ο χώρος είναι μικρός. 

54 Rue de Seine, instagram.com/freddys.paris

Jais

Για μια εκλεπτυσμένη γευστική εμπειρία κατευθυνθείτε προς το Jais. Εδώ θα απολαύσετε καρπάτσιο από χτένι Νορμανδίας, ταρτάρ από καβούρι συνοδευόμενο από στρατσιατέλα Απουλίας και κονφί από λεμόνι ή κότα αλανιάρα με μανιτάρια girolles, σε έναν χώρο με λιτή διακόσμηση. Η ιδιαιτερότητά του είναι η απευθείας σχέση που έχουν αναπτύξει οι ιδιοκτήτες με τους παραγωγούς, από τους οποίους διαλέγουν τις καλύτερες πρώτες ύλες, που μεταποιούνται με τον πλέον αυθεντικό τρόπο στις γευστικές τους δημιουργίες. 

3 Rue Surcouf, +33 1 45519816, le-jais.fr 

Jones 

Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας-4
Jones 

Δημιουργική κουζίνα σε ένα χαλαρό περιβάλλον, πάντα γεμάτο κόσμο. Ελάτε για ένα δείπνο για δύο, αν σας αρέσουν η βαβούρα και οι έντονες νέες γεύσεις. Ωραία κοκτέιλ και κρασιά ήπιας οινοποίησης θα συνοδεύσουν το φαγητό σας – το μενού αλλάζει συχνά και μπορεί να περιλαμβάνει από ιταλικό arancini (κροκέτα ρυζιού) μέχρι ζυμαρικά με σπανάκι αλλά και πιάτα με ζουμερό αρνί και σάλτσα. 

43 Rue Godefroy Cavaignac, +33 9 80753208, jonescaferestaurant.com 

Taverna 

Ένας Γάλλος με εμπειρία στα χρηματοοικονομικά αποφάσισε να τα παρατήσει και να γίνει εστιάτορας – αφού εκπαιδεύτηκε σε μία από τις καλύτερες σχολές της Γαλλίας. Με έμπνευση από την Κύπρο (λόγω καταγωγής της συζύγου του) αλλά και με αγάπη για την ελληνική κουζίνα, άνοιξε πριν από λίγο καιρό αυτό το φροντισμένο εστιατόριο που σερβίρει ελληνικό-κυπριακό φαγητό. Μη σκεφτείτε μουσακά και γεμιστά. Αν όσο είστε στο Παρίσι σάς λείψει η γεύση της ταραμοσαλάτας, της χωριάτικης, αλλά και τα κεφτεδάκια, το τηγανητό καλαμάρι ή το σαγανάκι γαρίδας, κλείστε τραπέζι. Πολλά ωραία ελληνικά κρασιά σερβίρονται σε δελεαστικές τιμές. 

56 Rue Amelot, τηλ. +33 6 34400958, instagram.com/taverna.paris 

Trois fois plus de piment

Σε αυτό το λιτό κινεζικό εστιατόριο, ο ουρανίσκος σας θα αποφασίσει πόσο καυτερό θα είναι το φαγητό σας. Όταν ο σερβιτόρος πάρει παραγγελία, θα σας προειδοποιήσει: από το 0 (καθόλου καυτερό) μέχρι και το 2 (πολύ καυτερό) όλα καλά. Από το 3 έως το 5, όμως, το ρίσκο είναι δικό σας. Όποιο παραδοσιακό πιάτο της Σιτσουάν κι αν επιλέξετε (τη σούπα από κινεζικά νουντλς με τρυφερό μοσχάρι, λάχανο και σκόρδο ή το τηγανητό κοτόπουλο), θα σερβιριστεί γρήγορα, ώστε να προλάβετε να ρίξετε μια ματιά στο Μουσείο Pompidou που βρίσκεται λίγο παραπέρα. 

184 Rue Saint-Martin, τηλ. +33 6 52667531, troisfoisplusdepiment.fr

Urfa Dürüm

Οι ντόπιοι το λένε «κουρδικό σάντουιτς». Η πραγματική του ονομασία είναι durum και αποτελείται από μια λεπτή πίτα, σουβλάκι κοτόπουλο ή μοσχαρίσιο κιμά, που το αγκαλιάζει μια σος από ντομάτα και μαϊντανό. Μπορεί η περιγραφή να μοιάζει απλή, αλλά ο συνδυασμός των υλικών είναι όλο νοστιμιά. Επιπλέον, βρίσκεται σε έναν από τους πιο χοτ δρόμους του Παρισιού, όπου το παλιό και το νέο αλληλοκαλύπτονται σε ένα συναρπαστικό αλισβερίσι. 

58 Rue du Faubourg Saint-Denis, τηλ. +33 1 48241284

Faubourg Daimant

Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας-5
Faubourg Daimant (Φωτογραφία: Leo Kharfan)

«Οι σάλτσες είναι συναίσθημα», συνηθίζουν να λένε οι ιδιοκτήτες αυτού του plant-based εστιατορίου που υμνεί τη λεπτεπίλεπτη, υψηλή γαλλική κουζίνα, επιχειρώντας να μην επιβαρύνει τον πλανήτη μέσα από τις πρακτικές του. Οι σεφ θα παραδώσουν πρωτότυπες δημιουργίες με κλασικά υλικά, που θα κλείνουν το μάτι στους χορτοφάγους πελάτες τους: μια νοστιμότατη μπουγιαμπέσα, ένα γεμιστό λάχανο ή ένα διαφορετικό γουακαμόλε από μπρόκολο

20 Rue du Faubourg Poissonnière, τηλ. +33 7 88097348, daimant.co/faubourg-daimant

Delicatessen

Adar 

Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας-6
Adar (Φωτογραφία: Virginie Garnier)

Μεζέδες, σαλάτες, αρτοποιήματα, κάποια νόστιμα σάντουιτς και πολλά κοντιμέντα για να φτιάξετε τα δικά σας. Σε αυτό το μοντέρνο ντελικατέσεν παρασκευάζουν και πουλάνε προϊόντα που έχουν μεσογειακό χαρακτήρα, καταβολές από τη Μέση Ανατολή, μπόλικα μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς. Δοκιμάστε μουχαμάρα, μπαβέτ, γαλλικό μπριάμ, κεφτεδάκια και πολλών λογιών πιτάκια – ό,τι ξεχωρίσετε από τις βιτρίνες, οι οποίες εντυπωσιάζουν με τη χρωματική πανδαισία τους. 

11 Rue Faidherbe, τηλ. +33 07 65883095, instagram.com/adar_paris

Chez Aline

Η επιλογή σάντουιτς εδώ είναι μονόδρομος. Σας διαβεβαιώνουμε ότι, αν δοκιμάσετε το ζαμπόν-βούτυρο, όπως το λένε συνθηματικά οι Γάλλοι, δεν θα μπορέσετε να ξαναδείτε το συγκεκριμένο αλλαντικό με τον ίδιο τρόπο. Το μυστικό αυτού του συναρπαστικά απλού κολατσιού, ή casse-croûte για τους ντόπιους, έγκειται αφενός στο ψωμί, που ψήνεται λίγα λεπτά παραπάνω από ό,τι συνήθως για μια κρούστα λίγο πιο τραγανή, και αφετέρου στο ίδιο το ζαμπόν, που παράγεται στο Παρίσι χωρίς νιτρικά και συντηρητικά και είναι τόσο λεπτό που λιώνει στο στόμα.

85 Rue de la Roquette, τηλ. +33 1 43719075

Florence Kahn

Το εμβληματικό εβραϊκό delicatessen της Πολωνολιθουανής Florence Kahn είναι απαραίτητος σταθμός στη βόλτα που κάθε επισκέπτης οφείλει στον εαυτό του και στο Παρίσι. Εδώ χτυπά η εβραϊκή καρδιά της πόλης, στην πεζοδρομημένη Rue de Rosiers. Είτε δοκιμάσετε το θρυλικό σάντουιτς με παστράμι και κρεμμύδι, μελιτζανοσαλάτα, πιπεριά και πίκλες είτε κάνετε μια πιο τολμηρή επιλογή διαλέγοντας το σάντουιτς με κομμένο συκώτι, θα ευχαριστηθείτε μια πλούσια γευστική εμπειρία.

24 Rue des Ecouffes, τηλ. +33 1 48879285

L’épicerie d’en face

Οι τρεις ιδιοκτήτες της κάβας Sophie Germain διέσχισαν τον δρόμο και βάλθηκαν να γεμίσουν το τραπέζι σας με λαχταριστές λιχουδιές: jambon de Paris, terrine de campagne από τη Γαλλία, μπρεζάολα και χοιρινό ρολό με φιστίκι από την Ιταλία. Τα τυριά, πάλι, είναι γαργαλιστικά: πλούσιο παλαιωμένο comté ή mont d’or από τις Άλπεις και πεκορίνο ή παρμεζάνα. Αν κάποιος επιθυμεί να κολατσίσει όπως οι ντόπιοι, το μεσημέρι μπορεί να δοκιμάσει μπαγκέτα με ζαμπόν, βούτυρο και πίκλες και δεν θα μείνει ανικανοποίητος: ο συνδυασμός είναι θρυλικός και η απόλαυση σίγουρη. 

14 Rue Sophie-Germain, τηλ. +33 1 40478660

Maison Verot 

Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας-7
Maison Verot (Φωτογραφία: Géraldine Martens)

Αν θέλετε να βουτήξετε σε ένα μάθημα γαλλικής γαστρονομίας, οφείλετε να περάσετε μερικές ώρες σε αυτό το παντοπωλείο. Πατέ κρουτ, τερίνες, λευκό ζαμπόν με διακρίσεις και ένας ανυπολόγιστης αξίας θησαυρός γαλλικών τυριών γεμίζουν τα ράφια και τα ψυγεία τους. Πολλά παραπάνω από ένα delicatessen, αποτελεί σημείο αναφοράς στην πόλη για σχεδόν έναν αιώνα. Δοκιμάστε τις μοναδικές τερίνες τους επιτόπου και ζητήστε τους να σας συσκευάσουν αεροστεγώς ό,τι μπορείτε να προμηθευτείτε ως σουβενίρ – σκληρά τυριά, πατέ και άλλα. 

3 Rue Notre Dame des Champs, τηλ. +33 1 45488332
38 Rue de Bretagne, τηλ. +33 1 42722743
35 Bd Haussmann, τηλ. +33 1 40235267
maisonverot.fr

Olga 

Σκορδάτο τυρί από το Jura, εποχικό, φρέσκο vacherin με μπαχαρικά από το Entremont και άλλα πολλά συνθέτουν το τυροκομικό «μέτωπο» του delicatessen Olga. Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εδώ. Δώστε μια ευκαιρία στα μικρά δοχεία με τις λιχουδιές, όπως πίκλες από ρομανέσκο και μαρμελάδα φρέσκων κρεμμυδιών με φλούδα πορτοκαλιού. Θα τα αγοράσετε για το σπίτι ή θα τα γευτείτε σε ένα φρεσκοφτιαγμένο σάντουιτς.

3 Rue Michel Chasles, τηλ. +33 9 81685094, instagram.com/olga_vins_et_fromages

Φούρνοι

BO&MIE 

Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας-8
BO&MIE 

Το success story του Βο&Mie είναι αδιαμφισβήτητο: Η Magali Szekula εργαζόταν ως δικαστικός και ο Jean-François Bandet είχε ιδρύσει μια εταιρεία εξοπλισμού για πυγμαχία, μέχρι που αποφάσισαν να τα παρατήσουν όλα και να στραφούν στη ζαχαροπλαστική. Από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει κατάστημα σε τέσσερις τοποθεσίες στο Παρίσι, ενώ πρόσφατα η χάρη τους έφτασε και στη Βαρκελώνη. Το τιγρέ κρουασάν με πραλίνα, το φλαν βανίλιας και το New York roll θα σας κερδίσουν με την πρώτη μπουκιά, ενώ και ο χώρος, που θυμίζει βερολινέζικο λοφτ, με τους γυμνούς τοίχους και τις κρεμαστές λάμπες, δεν ξεχνιέται εύκολα.

18 Rue de Turbigo, τηλ. +33 9 80537953, boetmie.com

Poilâne

Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας-9
Poilâne (Φωτογραφία: Julie Limont)

Η Apollonia Poilâne είναι εγγονή ενός από τους γνωστότερους αρτοποιούς του Παρισιού. Κληρονομιά της, ένα «βαρύ» όνομα αλλά και ένα ανθεκτικό αρωματικό προζύμι, από το οποίο παράγονται εδώ και δεκαετίες τα χωριάτικα καρβέλια. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως πρωτοστάτησε στο παγκόσμιο κίνημα για τους φούρνους τρίτου κύματος. Στα πέντε καταστήματά της θα βρείτε πεντανόστιμα ψωμιά κάθε λογής, γλυκά και, βέβαια, απίθανα κρουασάν και pains au chocolat. Αξίζει να προμηθευτείτε από εδώ και τα βιβλία της – το Ceci n’est pas un livre pour faire du pain, που συνυπογράφει με τη Nathaly Nicolas-Ianniello, περιλαμβάνει αλμυρές και γλυκές  συνταγές με βάση το ψωμί.

8 Rue du Cherche-Midi, τηλ. +33 1 45484259
38 Rue Debelleyme , τηλ. +33 1 44618339
49 Boulevard de Grenelle, τηλ. +33 1 45791149 
39 Rue de Lévis, τηλ. +33 1 81807580
83 Rue de Crimée, τηλ. +33 1 40360428 
poilane.com

Du pain et des idées

Η ουρά που σχηματίζεται καθημερινά στο Du pain et des idées, στο 10ο διαμέρισμα, μαρτυρά τη δημοφιλία του αλλά και δικαιολογεί την απόφαση των ιδιοκτητών να παραμένει κλειστό τα Σαββατοκύριακα, οπότε και καταναλώνονται κατά κόρον τα περισσότερα κρουασάν στα γαλλικά σπίτια. Δοκιμάστε το προζυμένιο pain des amis με τη λαχταριστή κόρα και την κάπως καπνιστή γεύση, τα γλυκά σε σχήμα σαλιγκαριού, αρωματισμένα από φρέσκα φρούτα εποχής, και τα ευφάνταστα γεμιστά ψωμάκια με ελιά ή γραβιέρα. 

34 Rue Yves Toudic, τηλ. +33 1 42404452, dupainetdesidees.com

Le Bricheton 

Αφού μαθήτευσε στη διάσημη σχολή Ferrandi, αφοσιώθηκε στο να ανακαλύψει τις καλύτερες πρώτες ύλες, αγνές και μη επεξεργασμένες στο μέτρο του δυνατού. Έτσι κατέληξε να φτιάχνει ψωμί με εξαιρετικής ποιότητας σιτάρι από παλιές, αρχαίες ποικιλίες. Όλα γίνονται στο χέρι, έχουν κόπο και παίρνουν τον χρόνο τους, γι’ αυτό η παραγωγή είναι περιορισμένη. Λειτουργεί μόνο τρεις ώρες κάθε μέρα, από τις 5 έως τις 8 το απόγευμα. Τα ψωμιά εξαντλούνται αμέσως, οπότε καλύτερα να είστε εκεί την ώρα που ανοίγει. 

50 Rue de la Réunion, τηλ. +33 6 12577580

Sain Boulangerie

Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας-10
Sain Boulangerie

Τίποτα δεν είναι κρυφό σε αυτόν τον φούρνο, του οποίου ο πάγκος παρασκευής βρίσκεται δίπλα στην πόρτα και οι αρτοποιοί, όσο διπλώνουν τη ζύμη για τα βαριά καρβέλια, αποκαλύπτουν περισσότερες πληροφορίες για τις συνταγές τους. Τα αλεύρια προέρχονται από μικρούς παραγωγούς, ενώ για τις ζύμες αργής ωρίμανσης χρησιμοποιείται προζύμι από μήλο. Εδώ τα προϊόντα δεν αντιμετωπίζονται ως κοσμήματα στην προθήκη – αντίθετα, ό,τι βγαίνει από τις λαμαρίνες έχει μια οικεία, ας πούμε σπιτική αίσθηση, περισσότερο από κάθε άλλο φούρνο του Παρισιού. Σάντουιτς, γλυκά ψωμιά και πίτες στην ημερήσια διάταξη. 

13 Rue Alibert και 23 Rue des Gravilliers, sain-boulangerie.com

Mamiche

Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας-11
Mamiche

Eίτε είναι το choux γεμιστό με κρέμα, είτε η αφράτη και γλυκιά babka, είτε ακόμη η δικής τους έμπνευσης μπαγκέτα με σοκολάτα, πιο πικρή και μεστή, κανένας ουρανίσκος δεν θα απογοητευτεί. Η Mamiche, που βρίσκε- ται πλέον σε δύο διευθύνσεις στο Παρίσι, με ευφάνταστες συνταγές και κλασικές γεύσεις, είναι ο ιδανικός συνδυασμός πρωτοτυπίας και παράδοσης.

45 Rue Condorcet τηλ. +33 1 53210368 // 32 rue du Château d’Eau τηλ. +33 1 42084202, mamiche.fr

Ζαχαροπλαστεία

Bontemps Paris 

Θα βρεθείτε σε ένα βίντατζ σαλόνι τσαγιού, με κρεμαστά φωτάκια, βελούδινα πουφ και ρετρό πολυθρόνες ή, αν έχει καλό καιρό, θα πιάσετε ένα τραπεζάκι στην κρυφή αυλή. Εδώ η ζύμη σαμπλέ είναι η βάση για ό,τι παραγγείλετε – ακόμη και τα σκέτα κουλουράκια είναι μάλλον από τα πιο νόστιμα που θα έχετε γευτεί. Μπισκότα-σάντουιτς σε διάφορα σχήματα και χρώματα με εποχικές γεμίσεις –όπως τα σισιλιάνικα λεμόνια–, τάρτες και ταρτάκια, αλλά και πολλές προτάσεις για αλμυρά πιάτα υπάρχουν στο μενού. Ένα απόλυτα παριζιάνικο σκηνικό, σαν να βγήκε από βιβλίο. 

57 Rue de Bretagne, τηλ. +33 1 42741068, bontemps.paris

Le Comptoir Ritz 

Ο François Perret είναι το πρόσωπο που έχει εμπιστευτεί το θρυλικό ξενοδοχείο Ritz Paris για τη δημιουργία μιας σειράς γλυκών απαράμιλλης νοστιμιάς και αισθητικής. Τα γλυκά του έχουν γενναιοδωρία σε ό,τι έχει να κάνει με τη γεύση και φινέτσα σε ό,τι αφορά την εμφάνιση. Εδώ θα βρείτε απίθανες μαντλέν-κομψοτεχνήματα. 

38 Rue Cambon, τηλ. +33 1 43163026, ritzparislecomptoir.com

Stohrer

Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας-12
Stohrer (Φωτογραφία: Alexandre Guirkinge)

Ο γεννηθείς το 1709 Νicolas Stohrer ήταν ο προσωπικός ζαχαροπλάστης του Λουδοβίκου ΙΕ΄. Όταν αποφάσισε να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο, άνοιξε τον χώρο του στο ίδιο σημείο όπου δεσπόζει μέχρι σήμερα: στον ζωντανό πεζόδρομο της Rue Montorgeuil βρίσκεται το παλαιότερο εν λειτουργία ζαχαροπλαστείο της πόλης. Μη σας κάνει εντύπωση αν όλοι όσοι περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους, θαυμάζοντας την μπλε βιτρίνα με την αρ νουβό ταμπέλα που χαρακτηρίστηκε Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δείχνουν με το δάχτυλο ενθουσιασμένοι το baba au rhum: δεν υπάρχει αντίστοιχο σε όλο το Παρίσι. 

51 Rue de Montorgueil, τηλ. +33 1 42333820, stohrer.fr

Café Maxime Frédéric at Louis Vuitton

Αν σας ενδιαφέρει η μόδα, τότε αυτό το καφέ-ζαχαροπλαστείο είναι ο προορισμός σας. Απέναντι από τον Σηκουάνα, σε ένα πολυτελές περιβάλλον που θυμίζει τροπικό σαλόνι, με διεθνείς και καλοντυμένους επισκέπτες, θα δοκιμάσετε τις δημιουργίες του βραβευμένου Maxime Frédéric. Το μονόγραμμα του οίκου Louis Vuitton αλλά και το σχέδιο damier εμφανίζεται σε σοκολάτες, τάρτες, μέχρι και σε ραβιόλι ή και κριτσίνια. Οι συνδυασμοί, αν και κλασικοί, είναι εντυπωσιακοί, όπως συμβαίνει και στα ντεφιλέ του οίκου. Ο Frédéric επιμελείται το μενού και στο πολυτελές Cheval Blanc Paris, το πρώτο ξενοδοχείο της LVMH στη γαλλική πρωτεύουσα. 

26 Quai de la Mégisserie, eu.louisvuitton.com

Cédric Grolet 

Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας-13
Cédric Grolet (Φωτογραφία: Calvin Courjon)

Αν πρέπει να δώσουμε τον τίτλο του σταρ ζαχαροπλάστη μόνο σε έναν Γάλλο, τότε αυτός είναι ο Grolet. Το αγόρι που μεγάλωσε μέσα στο εστιατόριο του παππού και της γιαγιάς του στην κοιλάδα του Λίγηρα, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ταλαντούχους σεφ της εποχής μας, με φανατικό κοινό που τρελαίνεται για όσα ο ίδιος προβάλλει μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Εννέα εκατομμύρια άνθρωποι τον παρακολουθούν ψηφιακά, ενώ χιλιάδες είναι οι επισκέπτες στα ζαχαροπλαστεία του εντός και εκτός Γαλλίας. Αξίζει να περιμένετε στην ουρά για μια φρουτένια δημιουργία του – είναι γνωστός για τις πιο αληθοφανείς απεικονίσεις φρούτων και λαχανικών, χρησιμοποιώντας κρέμες, παντεσπάνι και ζουμερά γλάσα. Πρόσφατα άνοιξε ένα καφέ στο Παρίσι, όπου σερβίρει ένα τεράστιο μπισκότο σε μέγεθος πίτσας. 

35 Avenue de l’Opéra, cedric-grolet.com

Yann Couvreur

Αρχιτεκτονική με ζάχαρη! Ο Yann Couvreur φροντίζει για αλλεπάλληλες στρώσεις παρασκευών στα γλυκά του. Κρέμα, κρεμέ, παντεσπάνι ή μπισκότο, ζελέ, φρούτα και πολλά άλλα δίνουν τρισδιάστατη απόλαυση. Αν είστε φαν του κέικ λεμονιού, εδώ προσφέρεται σε μια πεντανόστιμη εκδοχή, και μάλιστα σε συσκευασία ταξιδίου – τα λεγόμενα gâteaux des voyages. Επιτόπου δοκιμάστε μία από τις καλύτερες flan pâtissier, με μεθυστικό άρωμα. 

137 Αvenue Parmentier
35 Βoulevard Haussmann (Galeries Lafayette Gourmet)
23 Βis Rue des Rosier
yanncouvreur.com 

Μπαρ και bars à vin

Augustin Marchand’ Vins 

Περισσότερες από 850 ετικέτες σε ένα μπαρ που αγαπά τα ήπιας οινοποίησης κρασιά από τους αμπελώνες της Ευρώπης. Ο χώρος είναι νουάρ και κινηματογραφικός, ενώ ο αλέγρος Γάλλος ιδιοκτήτης του είναι πρόθυμος να σας βοηθήσει να βρείτε την ετικέτα που ταιριάζει καλύτερα στα θέλω σας. Τυριά, αλλαντικά και ένα-δυο μαγειρεμένα πιάτα είναι διαθέσιμα καθημερινά. Απαιτείται έγκαιρη κράτηση, για να βρείτε μια θέση σε αυτό το γουστόζικο, ρομαντικό μέρος. 

26 Rue des Grands Augustins, τηλ. +33 9 81217621, augustinmarchand.com 

Aux deux amis 

Πολυσύχναστο και παλιακό μπαρ με μοναδική ατμόσφαιρα, εντελώς απροσποίητη. Εδώ θα μοιραστείτε κρασί και σνακ με τη φυλή των Παριζιάνων που ασπάζονται τα φυσικά κρασιά. Ανεξαρτήτως του αν είστε φαν ή όχι, το μέρος είναι ένα ολοζώντανο μπαρ για κρασί με επιλεγμένη μουσική δυνατής έντασης. Προμηθεύονται κάποιες λιγότερο καθιερωμένες ετικέτες απευθείας από παραγωγούς, για τις οποίες θα πληροφορηθείτε από σημειώσεις με μαρκαδόρο πάνω στους καθρέφτες που πλαισιώνουν το μπαρ. 

45 Rue Oberkampf, τηλ. +33 1 58303813

Candelaria 

Θα μπείτε σε μια φασαριόζικη τακερία, όπου φτιάχνονται πολύ γευστικά, σούπερ παραδοσιακά μεξικάνικα tacos. Αν ήρθατε για κοκτέιλ, δεν έχετε κάνει λάθος. Το συγκεκριμένο μπαρ είναι ένα γνωστό πλέον speakeasy και βρίσκεται πίσω από την κλειστή πόρτα στο βάθος του στριτφουντάδικου. Οι πιστοί των αποσταγμάτων της αγαύης (τεκίλα ή μεζκάλ) εισέρχονται χρησιμοποιώντας το συνθηματικό και ύστερα κάνουν εδώ το τάμα τους με απίθανα ποτά και κοκτέιλ – πικάντικο, αλμυρό και δροσερό φτιάχνουν την τέλεια γευστική ισορροπία. 

52 Rue de Saintonge, τηλ. +33 1 42744128, candelaria-paris.com

Bar Hemingway 

Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας-14
Bar Hemingway (Φωτογραφία: Jerome Galland)

«Ένα μπαρ για άνεση και περισυλλογή». Έτσι περιγράφουν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου Ritz της Place Vendôme το παλιό, αγαπημένο μπαρ του Έρνεστ Χεμινγουέι. Η πολυτέλεια βρίσκεται παντού τριγύρω: από τις δερμάτινες αναπαυτικές πολυθρόνες και τα κρυστάλλινα λεπτά ποτήρια μέχρι τους καλοντυμένους Παριζιάνους που συχνάζουν εδώ και μοιάζουν σαν να βγήκαν από editorial μόδας. Αν δεν ταυτίζεστε με τίποτε από τα παραπάνω, τότε θα σας δώσουμε τον βασικότερο λόγο για να βάλετε αυτό το μπαρ στη λίστα με τα «οπωσδήποτε» του ταξιδιού σας: σερβίρουν τα ωραιότερα κλασικά κοκτέιλ, όπως είναι το Blazer, το Martinez αλλά και το Dry Martini, το οποίο γαρνίρουν με φρέσκα μεγάλα άνθη. Τα συνοδευτικά του ποτού έρχονται εξίσου περιποιημένα σε old school ορντεβιέρα – πεντανόστιμα τραγανά πατατάκια και ποικιλία από ελιές. Ο κατάλογος του μπαρ πωλείται – είναι τέλειο σουβενίρ για φίλους που αγαπούν τα κοκτέιλ. 

15 Pl. Vendôme, Ritz Paris, τηλ. +33 1 43163374, ritzparis.com

Fulgurances 

Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας-15
Fulgurances (Φωτογραφία: Victoire Terrade)

Το bar à vin Fulgurances κερδίζει τους θαυμαστές του όχι μόνο για την εξαιρετικά πλούσια λίστα κρασιών του, αλλά και για τα μικρά πιάτα, προσεκτικά επιλεγμένα από τη σεφ Aminata Fadika. Δοκιμάσαμε τα ραβιόλι στρατσιατέλα και το ταρτάρ βοδινού με άλειμμα από αντζούγια και σκόρδο, ωστόσο το μενού αλλάζει καθημερινά. Μετά το απεριτίβο, ένα δείπνο στο αδελφό εστιατόριο L’Adresse θα ολοκληρώσει την εμπειρία σας. 

5 Rue Alexandre Dumas, τηλ. +33 1 45689252, fulgurances.com

Le Baron Rouge 

Πριν μπει σε οδηγούς για ψαγμένους ταξιδιώτες, ήταν ένα μπαρ-στέκι για ντόπιους. Ξεκίνησε χωρίς καμία προοπτική να σερβίρει τουρίστες, γι’ αυτό και όσοι καταλήγουν εδώ ανακουφίζονται με την αυθεντική γαλλική του ταυτότητα. Στους μικρούς επιτοίχιους μαυροπίνακες θα βρείτε έναν τεράστιο κατάλογο από ετικέτες. Σερβίρουν και χύμα κρασί από βαρέλι, μια οικονομική αλλά αξιόλογη επιλογή. Τυράκια και αλλαντικά στοιβαγμένα μαζί με φέτες από τραγανή μπαγκέτα αλλά και στρείδια αποτελούν το βασικό μενού. Γνωστοί δημοσιογράφοι φαγητού συχνάζουν εδώ, ιδιαίτερα αυτοί που εκτιμούν το κλασικό και δεν κυνηγούν κανένα απολύτως γαστρονομικό τρεντ. 

1 Rue Théophile-Roussel, τηλ. +33 1 43431432, lebaronrouge.net

Montezuma Café

Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας-16
Montezuma Café

Μετά τη βόλτα σας στο Palais Royal, θα έρθετε σε αυτό εδώ το μοντέρνο εστιατόριο για κρασί και ένα φροντισμένο πιάτο φαγητό. Ο χώρος είναι μικρός, η απόλαυση που θα πάρετε όμως από τις γεύσεις και την εξυπηρέτηση μεγάλη. Στη λίστα τους θα βρείτε τόσο mainstream όσο και πιο ψαγμένες ετικέτες, τις οποίες οι υπεύθυνοι θα σας βοηθήσουν να ταιριάξετε ιδανικά με την κουζίνα τους: από asian style noodles και γιαπωνέζικα σάντουιτς μέχρι μεσογειακά πιάτα. 

15 Rue Notre Dame des Victoires, τηλ. +33 1 75573916, montezumacafe.com 

Little Red Door 

Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας-17
Little Red Door 

Aπό το 2012 που το Little Red Door άνοιξε τις πόρτες του, έχει φιλοξενηθεί στις λίστες με τα καλύτερα μπαρ του κόσμου εννέα φορές. Το 2020, δε, αποφάσισε να ακολουθήσει μια λογική farm-to-glass, χρησιμοποιώντας μικρούς παραγωγούς για τις δημιουργίες του και προσφέροντας κοκτέιλ με μίνιμαλ ονόματα, όπως «κίτρο», «καρότο», «χαμομήλι». Η μικρή κόκκινη πόρτα δεν ανοίγει, είναι μονάχα διακοσμητική: όταν βρείτε τη σωστή είσοδο, προετοιμαστείτε να βυθιστείτε σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα με χαμηλό φωτισμό, που θυμίζει το σαλόνι κάποιου σοφιστικέ μπουρζουά Παριζιάνου. 

60 Rue Charlot, τηλ. +33 1 42711932, lrdparis.com

Mary Celeste

Το οyster bar Mary Celeste παίρνει το όνομά του από ένα πλοίο του 19ου αιώνα που σάλπαρε κάποτε από τη Νέα Υόρκη και χάθηκαν τα ίχνη του. Όταν το εντόπισαν, το μόνο που ανακάλυψαν στο εσωτερικό του ήταν άφθονο αλκοόλ. Η περατζάδα που δημιουργούν τα τραπεζάκια έξω στρώνει το έδαφος για κουβεντούλα με θέμα την εμφάνιση των τρέντι θαμώνων από το Marais, καθώς θα δοκιμάζετε είτε ένα Rain Dog (μπέρμπον, λεμόνι, δυόσμο) είτε ένα πλούσιο κόκκινο κρασί από την –κυρίως γαλλική– κάβα του. 

1 Rue Commines, τηλ. +33 9 80729883, lemaryceleste.com

Septime La Cave 

Το δίδυμο πίσω από το διακεκριμένο εστιατόριο Septime, Bertrand Grébaut και Théo Pourriat, στέγασε μερικά βήματα πιο μακριά ένα ζωηρό, ατμοσφαιρικό wine bar, στον χώρο όπου βρισκόταν ένα τσαγκαράδικο. Εδώ, όσο η νύχτα βαθαίνει, οι παρέες ενώνονται και τραγουδούν. Πολλές σαμπάνιες, επιλεγμένες χρονιές από σημαντικές Βουργουνδίες και άλλες περίφημες γαλλικές οινοπαραγωγικές ζώνες, καθώς επίσης ετικέτες ήπιας παρέμβασης σερβίρονται μαζί με νόστιμα μικρά πιάτα με εκλεκτά προϊόντα. 

3 Rue Basfroi, τηλ. +33 1 43671487, septime-lacave.fr

Στάση για καφέ

Τέσσερα χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε πρόσφατα το μικρό καφέ Kott (19 Rue Ternaux), που συνεργάζεται με εξαιρετικής ποιότητας roasteries. Μικρός χώρος με φιλική διάθεση, ειδικά αν υπακούσετε στους κανόνες και δεν έρθετε με υπολογιστή. Δεν ενθαρρύνουν τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων εντός – τουλάχιστον αυτό ίσχυε μέχρι την τελευταία φορά που το επισκεφθήκαμε. 

Ζεστασιά και λαχταριστές γεύσεις προσφέρει η καφετέρια του Shakespeare&Co (35 Rue de la Bûcherie), που στεγάζεται δίπλα στην πιο φωτογραφημένη βιτρίνα του ομώνυμου βιβλιοπωλείου στον κόσμο. Ενώ θα γυρνάτε νωχελικά τις σελίδες ενός σπάνιου βιβλίου ή του τελευταίου μπεστ σέλερ, μπορείτε να ρουφήξετε ένα μυρωδάτο golden λάτε ή να απολαύσετε ένα χορτοφαγικό breakfast bun, πριν ροβολήσετε για το περίφημο Quartier Latin. 

Σπιτική γκρανόλα, λαχταριστά scones και french press: Κανείς δεν θα μείνει απογοητευμένος στο Ten Belles (10 Rue de la Grange aux Belles) του 10ου διαμερίσματος. Καβουρδίζει δικό του καφέ και διαθέτει μια εντυπωσιακή ποικιλία από αφράτα σάντουιτς, προζυμένιο ψωμί και αληθινό λάτε. Στη δεκαετία που έχει μεσολαβήσει από τα εγκαίνιά του, έχει εξαπλωθεί και σε άλλες τοποθεσίες, εσείς όμως προτιμήστε τη συγκεκριμένη, που θα σας επιτρέψει να σεργιανίσετε στο Canal Saint-Martin. Το προσωπικό είναι εξαιρετικά φιλικό και δίγλωσσο. 

To Kawa (96 Rue des Archives) ανήκει στους πιο γνωστούς ψήστες καφέ στην Ευρώπη – κόκκους τους βρίσκουμε σε διάφορες πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας. Εδώ, κοντά στην υπέροχη vintage αγορά γύρω από τη Rue de Bretagne, σας περιμένει μία κούπα καφέ εκλεκτής προέλευσης. Αξίζει να προμηθευτείτε και για το σπίτι. 

Μεταξύ της Παναγίας των Παρισίων και του Λούβρου βρίσκεται τo Motors (7 Rue des Halles), ένα μαγαζί με προχωρημένο στιλ –λαμαρίνες δίπλα σε τούβλινους τοίχους και μαύρα παράθυρα– που σερβίρει καφέ από διάφορα roasteries του κόσμου, π.χ. Coffee Collective, Sey, Manhattan. Κάποια από αυτά τα σακουλάκια διαθέτουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, είναι καφέδες για διαγωνισμούς. Αξίζει να έρθετε μέχρι εδώ για ένα τέτοιο ιδιαίτερο ρόφημα. 

Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας-18
Motors

Το Télescope (5 Rue Villédo) είναι ένα μικρό συνοικιακό καφέ στην ιαπωνική γειτονιά του Παρισιού. Ο φιλικός ιδιοκτήτης θα σας φτιάξει τον καλύτερο καπουτσίνο της ημέρας, σε μια υπέροχη μηχανή που χειρίζεται με δεξιοτεχνία. Οι κόκκοι προέρχονται από διάφορα micro-roasteries εντός και εκτός Γαλλίας. 

Παρίσι: 50+3 «νόστιμες» διευθύνσεις για την ατζέντα σας-19
Télescope

Το Dreamin Man (140 Rue Amelot και 12 Rue Perrée) είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ανεξάρτητα καφέ των τελευταίων ετών, με δύο υποκαταστήματα. Γουστόζικα, απλά, με πολύ νόστιμα γλυκάκια και αρτοσκευάσματα για πρωινό. Ωραία διάθεση και απροσποίητη, εγκάρδια εξυπηρέτηση. 

Η επιτυχημένη αλυσίδα Noir (noircoffeeshop.com) δίνει έμφαση τόσο στην εκλεκτή προέλευση των κόκκων, όσο και στο interior design των καταστημάτων της. Με περισσότερα από δέκα σημεία στο Παρίσι –από το Île Saint-Louis μέχρι το Saint-Germain και το Marais– σίγουρα θα συναντήσετε ένα στον δρόμο σας. Η πρώτη ύλη τους είναι προϊόν δίκαιου εμπορίου και η εταιρεία έχει ολοκληρωμένη διαχείριση – προμηθεύονται, καβουρδίζουν, διανέμουν, παρασκευάζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT