3 μοναδικά στον κόσμο αιγαιοπελαγίτικα χωριά που αξίζει να επισκεφτείτε

3 μοναδικά στον κόσμο αιγαιοπελαγίτικα χωριά που αξίζει να επισκεφτείτε

Τεράστιοι μονόλιθοι που μοιάζουν με γλυπτά, σπίτια διακοσμημένα με ξυστά γεωμετρικά σχήματα και υπόσκαφα διώροφα σπίτια πάνω στο κύμα με χώρο αποθήκευσης για τις βάρκες. Τρία χωριά του Αιγαίου με ιδιαίτερη ταυτότητα

3-μοναδικά-στον-κόσμο-αιγαιοπελαγίτικ-563141269

Κλήμα, Μήλος: Το χωριό με τα πολύχρωμα «σύρματα»

Στις αρχές του 19ου αιώνα στο Κλήμα της Μήλου, ένας αγρότης σκάβοντας στο χωράφι του βρήκε ένα γυναικείο άγαλμα που έμελε να μείνει στην ιστορία ως η περίφημη Αφροδίτη της Μήλου. Αυτός όμως δεν είναι ο λόγος που οι εικόνες από αυτό το ψαροχώρι κάνουν σήμερα το γύρω του κόσμου μέσω instagram. Το Κλήμα, ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός με κατοίκους που  μετριούνται στα δάχτυλα των δυο χεριών, ξεχωρίζει για τα πολύ όμορφα υπόσκαφα «σύρματα» που τον αποτελούν. Αυτά τα αξιοπερίεργα κυκλαδίτικα κτίσματα που συναντώνται και σε άλλα μέρη του νησιού, είναι οι χώροι όπου οι ψαράδες έσερναν τις βάρκες τους τον χειμώνα με σύρματα και τις αποθήκευαν για να τις προφυλάξουν από την κακοκαιρία. Εξ ου και το όνομά τους. Ωστόσο τα σύρματα στο Κλήμα είναι δίπατα. Το ισόγειο λειτουργεί ως χώρος φύλαξης για τις βάρκες και ο πρώτος όροφος ως κατοικία για τις οικογένειες των ψαράδων. Τουλάχιστον αυτό συνέβαινε παραδοσιακά. 

3 μοναδικά στον κόσμο αιγαιοπελαγίτικα χωριά που αξίζει να επισκεφτείτε-1
Φωτογραφία: Shutterstock

Σήμερα, πολλά αυτά τα άσπρα σπιτάκια, χτισμένα κυριολεκτικά πάνω στο κύμα και μέσα στα ηφαιστειογενή βράχια λειτουργούν ως καταλύματα. Το γραφικό Κλήμα, που απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από τον Αδάμαντα και 3 από την Πλάκα, ξεχωρίζει και για το υπέροχο ηλιοβασίλεμα του και προσελκύει πλέον το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Πολλοί από αυτούς δεν έρχονται μόνο για να βολτάρουν και να φωτογραφηθούν στην περατζάδα μπροστά από τα σύρματα με τις μεγάλες ξύλινες πόρτες και τα ξύλινα μπαλκονάκια βαμμένα σε έντονα χρώματα, αλλά επιλέγουν το Κλήμα και για τη διαμονή τους. 

Αν επισκεφτείτε φέτος τη Μήλο, αναζητήστε τους τελευταίους ψαράδες σε αυτό το χωριό καρτ-ποστάλ και αναζητήστε και τον σπηλαιώδη ναό της Αγίας Παρασκευής στην άκρη του οικισμού. Ανάμεσα στο Κλήμα και την Τρυπητή, θα συναντήσετε και το Αρχαίο Θέατρο της Μήλου και τις διάσημες Κατακόμβες, ένα αρχαίο υπόγειο ομαδικό νεκροταφείο  που θεωρείται από τα πιο σημαντικά πρωτοχριστιανικά μνημεία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.  

Βωλάξ, Τήνος: Από άλλον πλανήτη

Τα τελευταία χρόνια το χωριό Βωλάξ έχει συνδέσει το όνομά του με την ποίηση καθώς καλωσορίζει τους επισκέπτες του με στιχάκια Ελλήνων ποιητών που κοσμούν τις πόρτες, τα παράθυρα και τους τοίχους του. Φέτος θα είναι ένα από τα χωριά της Τήνου που θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις του 10ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ του νησιού που διοργανώνεται όπως κάθε καλοκαίρι από τις 24 έως τις 27 Ιουλίου. Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο αυτό το κυκλαδίτικο χωριό είναι μοναδικό στον κόσμο είναι άλλος. 

3 μοναδικά στον κόσμο αιγαιοπελαγίτικα χωριά που αξίζει να επισκεφτείτε-2
Φωτογραφία: Μαρίκα Τσουδερού

Είτε πρόκειται για τα απομεινάρια της μάχης των Τιτάνων και των Γιγάντων, όπως θέλει ο τοπικός θρύλος, είτε κάποιας πτώσης μετεωρίτη ή έκρηξης ηφαιστείου πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, όπως αναφέρουν ορισμένες θεωρίες, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μεγάλοι γρανιτένιοι ογκόλιθοι που περιβάλλουν το χωριό συνιστούν έναν εντυπωσιακό γεώτοπο που κάνει το τοπίο να μοιάζει εξωγήινο. Αυτοί οι «βολάκοι», που ευθύνονται και για το όνομα του χωριού, έχουν αναγάγει το οροπέδιο γύρω από τη Βωλάξ σε αναρριχητικό πεδίο bouldering διεθνούς ενδιαφέροντος. Λάτρεις της αναρρίχησης χωρίς σχοινιά από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το νησί για να σκαρφαλώσουν στα θεαματικά βράχια που μοιάζουν με τεράστιες σφαίρες ή με ανθρωπόμορφα γλυπτά της φύσης.

3 μοναδικά στον κόσμο αιγαιοπελαγίτικα χωριά που αξίζει να επισκεφτείτε-3
Φωτογραφία: Shutterstock

Πέρα από τους μοναδικούς αυτούς μονόλιθους που έχουν απασχολήσει και συνεχίζουν να απασχολούν τους γεωλόγους, το χωριό των καλαθοπλεκτών στην καρδιά της Τήνου θεωρείται από τα πιο παλιά του νησιού και διαθέτει ένα μικρό αλλά προσεγμένο λαογραφικό μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα από την αγροτική και την εκκλησιαστική ζωή του τόπου τον 19ο αιώνα. Από τη Βωλάξ ξεκινούν και μερικά εντυπωσιακά μονοπάτια για hiking, μεταξύ των οποίων ο Δρόμος του Νερού και του Κάστρου που περνάει από Αγάπη, Περάστρα, Εξωμπούργο και επιστρέφει στη Βωλάξ, και η κυκλική Γεωδιαδρομή που διέρχεται από τον Φαλατάδο και την Μυρσίνη για να επιστρέψει στο χωριό. Αν επισκεφτείτε την Τήνο τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ πιθανό να πετύχετε κάποια εκδήλωση στο υπαίθριο πέτρινο θεατράκι του χωριού κι αν τυχόν βρεθείτε στο νησί στις 9 Σεπτεμβρίου που γιορτάζει η ενορία του τη γέννηση της Θεοτόκου θα δείτε σίγουρα τη Βωλάξ στα καλύτερά της. 

Πυργί, Χίος: Το υπαίθριο μουσείο των «ξυστών»

«Είμαστεν πυργούσοι ξακουστοί στη Χιό
τσε σ’αυτήν ακόμα την Αγγλία
τσ’όσοι λόρδοι πέρασαν απ’ το χωριό 
μας εβγάλαν τσε φωτογραφία»

3 μοναδικά στον κόσμο αιγαιοπελαγίτικα χωριά που αξίζει να επισκεφτείτε-4
Φωτογραφία: Νίκος Μπούτσικος/Nidibou Photography

Παρότι δεν φαίνεται να αγαπούν αυτό το μάλλον σκωπτικό τραγουδάκι οι κάτοικοι του Πυργίου, η ύπαρξή του μαρτυρά την περηφάνια τους για το πολύ ιδιαίτερο χωριό τους, που μέχρι και σήμερα αποτελεί αντικείμενο μελέτης. Πριν από μερικές δεκαετίες οι Πυργούσοι ξεχώριζαν ανάμεσα σε όλους τους κατοίκους της Χίου για την παραδοσιακή φορεσιά και τη διάλεκτό τους. Σήμερα δεν φορούν πια λευκά ρούχα και σαρίκια, αλλά η έντονη ντοπιολαλιά τους, που θυμίζει κυπριακά, τους προδίδει ακόμα. Ωστόσο, αν υπάρχει κάτι που κάνει μοναδικό στον κόσμο το Πυργί της Χίου είναι η τεχνική διακόσμησης της πρόσοψης των σπιτιών μέσα στα μεσαιωνικά τείχη του χωριού. Ο συνδυασμός κύκλων, ρόμβων, τριγωνικών σχημάτων αλλά και αστεριών και άλλων σχεδίων δημιουργεί πρωτότυπα ασπρόμαυρα γεωμετρικά μοτίβα που κάνουν το όμορφο αυτό μαστιχοχώρι να μοιάζει με υπαίθριο μουσείο. 

3 μοναδικά στον κόσμο αιγαιοπελαγίτικα χωριά που αξίζει να επισκεφτείτε-5
Φωτογραφία: Νίκος Μπούτσικος/Nidibou Photography

Τα «ξυστά», αυτά σχέδια που δημιουργούνται χάρη στα διαφορετικά επιστρώματα λευκού και γκρι χρώματος, θυμίζουν τα sgrafitti της αναγεννησιακής Ιταλίας και αποτελούν μια μοναδική τεχνοτροπία που εντυπωσιάζει τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Η ζωντάνια του χωριού κορυφώνεται τον Δεκαπενταύγουστο, όταν οι απανταχού Πυργούσοι μαζεύονται στην πλατεία για το πανηγύρι της Παναγιάς. Τα πυργούσικα πανηγύρια συγκεντρώνουν και πολλούς ξένους επισκέπτες που περνούν για να δουν τους ντόπιους να χορεύουν τον πυργούσικο, έναν γρήγορο χορό που χορεύεται από τρεις χορευτές, παραδοσιακά δυο άντρες και μια γυναίκα στη μέση.  

Αν βρεθείτε στη Χίο φέτος το καλοκαίρι, κάντε μια βόλτα στα νοτιοδυτικά για να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση αυτών των ιδιόμορφων σπιτιών. Στο Πυργί θα συναντήσετε επίσης μερικές ιστορικές εκκλησίες όπως αυτή των Αγίων Αποστόλων, που αποτελεί βυζαντινό μνημείο του 13ου αιώνα. Περίπου 2,5 χιλιόμετρα μακριά, θα βρείτε και το Μουσείο Μαστίχας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και σε πολύ κοντινή απόσταση από το μουσείο δύο από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες του νησιού: τα Μαύρα Βόλια με τα μαύρα ηφαιστειακά βότσαλα και τα πανέμορφα Βρουλίδια, μια μικρή αμμουδιά δίπλα σε εντυπωσιακά λευκά βράχια με τιρκουάζ νερά και θέα τη βραχονησίδα του Βενέτικου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT