Σαββατοκύριακο στην Υδρα: Πού να πάτε, τι να κάνετε

Σαββατοκύριακο στην Υδρα: Πού να πάτε, τι να κάνετε

Η Ύδρα τα έχει όλα: ατμόσφαιρα και πλούσια ιστορία, ωραία νερά για βουτιές, μονοπάτια, καλό φαγητό και ενδιαφέρουσες επιλογές για βραδινή διασκέδαση

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις μία ώρα και ένα τέταρτο θα χρειαστείτε από το λιμάνι του Πειραιά με το «δελφίνι» για να φτάσετε στην Ύδρα και τα δρομολόγια είναι αρκετά συχνά, περίπου 8-10 αναχωρήσεις την ημέρα. Ιδανικό για ένα διήμερο απόδρασης, το νησί του Αργοσαρωνικού είναι προσβάσιμο και από τις νότιες ακτές της Πελοποννήσου —από Μετόχι και Ερμιόνη, από όπου θα χρειαστείτε 15 και 30 λεπτά αντίστοιχα με το σκάφος για να περάσετε απέναντι. 

Σαββατοκύριακο στην Υδρα: Πού να πάτε, τι να κάνετε-1

Από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα στα οποία απαγορεύονται αυτοκίνητα και μηχανάκια, ενθουσιάζει τους φίλους της πεζοπορίας, καθώς για να προσεγγίσει κανείς τα σημεία ενδιαφέροντος ή τις παραλίες εκτός Χώρας, θα πρέπει να περπατήσει. Η Ύδρα διαθέτει εξάλλου εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών, με συνολικό μήκος άνω των 80 χιλιομέτρων. Επιλέξτε να περπατήσετε μέχρι το φάρο της Ζούρβας στην ανατολική πλευρά, σε ένα τοπίο όπου η πέτρα κυριαρχεί, ή δυτικά προς το Μπίστι μέσω πευκόφυτης διαδρομής. 

Σαββατοκύριακο στην Υδρα: Πού να πάτε, τι να κάνετε-2

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας στη Χώρα (Λιμάνι Ύδρας, τηλ. 22980-52355, είσοδος 5 ευρώ), το οποίο μέσα από πίνακες, παλιές εκδόσεις, όπλα και κειμήλια θα σας ταξιδέψει στην πλούσια ιστορία του νησιού. 

Για μπάνιο

Κοντά στη Χώρα και στο λιμάνι θα βρείτε μικρές και οργανωμένες παραλίες που έχουν και τον περισσότερο κόσμο. Στην άκρη του κόλπου του λιμανιού βρίσκεται η Σπηλιά, που δεν είναι ακριβώς παραλία, αλλά βράχια από τα οποία με σκαλάκια μπορείτε να κατεβείτε στη θάλασσα. Στην κορυφή των σκαλιών, λειτουργεί καφέ. 

Κάπως έτσι λειτουργεί και η διπλανή Υδρονέτα, με μαγαζιά και σκαλιά ανάμεσα στα βράχια που οδηγούν στο νερό.

Σαββατοκύριακο στην Υδρα: Πού να πάτε, τι να κάνετε-3

Πιο δυτικά, αλλά ακόμα εύκολα προσβάσιμο από τη Χώρα με τα πόδια, είναι το Αυλάκι, μικρή παραλία με βότσαλο. Συνεχίζοντας με τα πόδια δυτικά, στο μονοπάτι που ενώνει τους οικισμούς και τις παραλίες με τη Χώρα, θα βρείτε το Μικρό Καμίνι. Από εκεί και πέρα οι χρόνοι πεζοπορίας για την πρόσβαση στις παραλίες αυξάνονται, και αν θέλετε να τις επισκεφθείτε μπορείτε να επιβιβαστείτε σε τουριστικό σκάφος ή θαλάσσιο ταξί στη Χώρα. 

Η οργανωμένη παραλία στον Βλυχό έχει πεντακάθαρα νερά, αρκετά ρηχά ώστε να είναι κατάλληλη και για παιδιά, το ίδιο και πιο κάτω οι Πλάκες Βλυχού.

Η μικρή παραλία του Αγίου Κυπριανού με το ομώνυμο εκκλησάκι είναι από τις λίγες μη οργανωμένες της Ύδρας, όπως και η παραλία Καουμίθι με χοντρή άμμο και βοτσαλάκι. Η παραλία Μπίστι στο δυτικό άκρο του νησιού είναι από τις πιο δημοφιλείς, είναι οργανωμένη και τα πεύκα φτάνουν μέχρι την ακτή. Αν θέλετε άμμο, θα πάτε στο Μανδράκι, ανατολικά της Χώρας, οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Για φαγητό

Σαββατοκύριακο στην Υδρα: Πού να πάτε, τι να κάνετε-4

Η Μαρίνα (Βλυχός, τηλ. 22980-52496) είναι αγαπημένο στέκι των ντόπιων τόσο για τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά όσο και για το ζυμωτό ψωμί και τα εξαίσια μαγειρευτά. Στο Caprice (Χώρα, τηλ. 22980-52454) θα πάτε για πίτσα με τραγανή, λεπτή ζύμη και φρέσκα ζυμαρικά, ενώ αν έχετε όρεξη για πιο ψαγμένη, γκουρμέ κουζίνα, αναζητήστε το Téchnē (Χώρα, τηλ. 22980-52500) και τη Μικρά Αγγλία (Χώρα, τηλ. 22980-53007). Για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά φημίζεται η Ψαροπούλα (Χώρα, τηλ. 22980-52573).

Για καφέ και ποτό

Στον Ίσαλο (Λιμάνι Ύδρας, τηλ. 22980-29661) φτιάχνουν περιποιημένο καφέ και νόστιμα πρωινά, τo Amalour (Χώρα, τηλ. 6977-461357) αποτελεί εγγύηση για καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, ενώ σταθερό σημείο συνάντησης το βράδυ είναι ο Πειρατής (Χώρα, τηλ. 22980-52711). Για παγωτό κατευθυνθείτε στο Cool Mule (Λιμάνι, τηλ. 22980-52100) και για γλυκά στο Καραμέλα (Χώρα, τηλ. 22980-52200).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT