Μαδέρα: Ο πιο κοντινός τροπικός παράδεισος 

Μαδέρα: Ο πιο κοντινός τροπικός παράδεισος 

Με υπέροχα φυσικά τοπία, φιλόξενους κατοίκους και καλό φαγητό, το σύμπλεγμα νησιών Μαδέρα είναι ο επόμενος hot προορισμός

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανήκει στην Πορτογαλία, αλλά βρίσκεται δυτικά του Μαρόκου. Το νησιωτικό σύμπλεγμα Μαδέρα αποτελείται από το ομώνυμο νησί και μερικά ακόμα, μικρότερα και όχι τόσο πολυσύχναστα. Ήταν από τις πρώτες ανακαλύψεις των Πορτογάλων εξερευνητών, που κατέφυγαν εδώ κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας το 1418. Τα επόμενα χρόνια θα έφταναν και οι πρώτοι Πορτογάλοι άποικοι, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Μέχρι το 1976 η Μαδέρα ανήκε στην Πορτογαλία, η οποία τότε παραχώρησε στο αρχιπέλαγος αυτονομία, αλλά όχι ανεξαρτησία. H «Χαβάη της Ευρώπης», όπως αποκαλείται, έχει κάτι για τον καθένα: απότομα βράχια και εντυπωσιακές παραλίες, πλούσια δάση και ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα, γραφικές πόλεις και ενδιαφέρουσα εξοχή. Η πρωτεύουσα Φουνσάλ στο νησάκι Μαδέρα συγκεντρώνει όλη την εμπορική και τουριστική κίνηση, αλλά αξίζει να ανακαλύψετε και τα υπόλοιπα νησιά. Λόγω της γεωγραφικής θέσης τους, έχουν υποτροπικό κλίμα με ήπιες θερμοκρασίες όλον τον χρόνο, περίπου από 13 έως 30 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που τα καθιστά ιδανικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου.

Πεζοπορία στις levadas

Μαδέρα: Ο πιο κοντινός τροπικός παράδεισος -1
Μία από τις πιο δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές είναι η «Levada das 25 Fontes» με μήκος 4,3 χλμ.

Levadas ονομάζονται τα μικρά κανάλια νερού που έφτιαξαν οι πρώτοι άποικοι ώστε να διανείμουν νερό σε όλο το νησί, ακόμα και στον άγονο νότο, και να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη γη. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 2.170 χλμ καναλιών, που μεταφέρουν νερό αλλά προσφέρουν και την ευκαιρία για πεζοπορικές διαδρομές δίπλα στο νερό. Μία από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές είναι η «Levada das 25 Fontes» με μήκος 4,3 χλμ., που περνάει από λιμνούλες και καταρράκτες. Μέρος της διαδρομής βρίσκεται μέσα στο δάσος Laurissilva, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως «ένα εξαιρετικό κατάλοιπο ενός προηγουμένως ευρέως διαδεδομένου τύπου δαφνοδάσους, το οποίο κάλυπτε μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης πριν από 15-40 εκατομμύρια χρόνια». 

Βουτιές σε φυσικές θαλάσσιες πισίνες

Μαδέρα: Ο πιο κοντινός τροπικός παράδεισος -2
Η φυσική θαλάσσια πισίνα στο Doca do Cavacas

Στα νησιά Μαδέρα θα συναντήσετε άλλη μία πρωτοτυπία: τις φυσικές θαλάσσιες πισίνες. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα και η ιδιαίτερη γεωλογία είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στις ακτές φυσικές πισίνες που περικλείονται από βράχια και τα νερά των οποίων ανανεώνονται με τα κύματα και την παλίρροια. Στο Porto Moniz, στη βορειοδυτική άκρη του νησιού Μαδέρα βρίσκονται οι πιο δημοφιλείς, αλλά θα βρείτε διάσπαρτες και σε άλλα μέρη, όπως στο Doca do Cavacas, κοντά στην πρωτεύουσα Φουνσάλ. 

Αμπέλια με ονομασία προέλευσης

Μαδέρα: Ο πιο κοντινός τροπικός παράδεισος -3

Φυσικά το γνωστό κρασί με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης Μαδέρα παράγεται αποκλειστικά εδώ στο αρχιπέλαγος και το ηφαιστειακό έδαφος, το κλίμα, η καλλιέργεια σε πλαγιές με πεζούλες και ο τρόπος οινοποίησης δίνουν μοναδική γεύση στην κάθε ετικέτα. Υπάρχουν πολλές οργανωμένες εκδρομές στους δρόμους του κρασιού που περιλαμβάνουν και επίσκεψη σε ιστορικά οικογενειακά οινοποιεία που μετρούν πολλές γενιές πίσω. Ένα τέτοιο είναι το οινοποιείο «Barbeito» (Estrada da Ribeira Garcia, Câmara de Lobos, vinhosbarbeito.com), όπου θα ξεναγηθείτε στους χώρους οινοποίησης, θα μάθετε για την ιστορία των κρασιών Μαδέρα και φυσικά θα τα δοκιμάσετε.  

Θαλασσινές νοστιμιές και όχι μόνο

Μαδέρα: Ο πιο κοντινός τροπικός παράδεισος -4
Το bolo de caco είναι ένα στρογγυλό ψωμάκι που ψήνεται πάνω σε πέτρα και χρησιμεύει ως βάση για σάντουιτς.

Ψαρικά και θαλασσινά κυριαρχούν στην τοπική παραδοσιακή κουζίνα, αλλά δεν λείπουν και άλλες ντελικατέτσιες, όπως το espetada (μοσχάρι με αλάτι, πιπέρι και φύλλα δάφνης που μπαίνει σε μικρή σούβλα και ψήνεται στα κάρβουνα). Το bolo de caco είναι ένα στρογγυλό ψωμάκι, σαν πίτα, που παραδοσιακά ψήνεται πάνω σε πέτρα και χρησιμεύει ως βάση για σάντουιτς. Σπεσιαλιτέ είναι επίσης ένα είδος ψαριού, το μαύρο σπαθόψαρο που το μαγειρεύουν όπως τον τηγανητό μπακαλιάρο. Πολλά από τα παραπάνω μπορείτε να τα δοκιμάσετε στο «Já Fui Jaquet» (Rua de Santa Maria 5, Φουνσάλ), στο «Pátio das Babosas» (Largo das Babosas 16, Φουνσάλ) και στο «Santo António» (Estr. João Gonçalves Zarco n 656, Estreito de Câmara de Lobos).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT