5 λόγοι για να ταξιδέψουμε στα Ψαρά αυτό το καλοκαίρι 

5 λόγοι για να ταξιδέψουμε στα Ψαρά αυτό το καλοκαίρι 

Λίγα ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Χίου, τα ήσυχα Ψαρά θα σας κερδίσουν με την απλότητα και την αυθεντικότητά τους

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άσπρα σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια, πεζούλες, ανεμόμυλοι και ελάχιστα δέντρα στα γυμνά βουνά που καταλήγουν σε εντυπωσιακές παραλίες. Ένα τοπίο του βορείου Αιγαίου που θυμίζει τις παλιές καλές Κυκλάδες προτού πέσουν θύματα του υπερτουρισμού. Ένα νησί με φιλόξενους κατοίκους που χαίρονται να δέχονται επισκέψεις. Ένα σκηνικό που έχει κάτι από τις ανέμελες διακοπές των παιδικών μας χρόνων. Αυτά είναι τα Ψαρά κι αυτοί είναι πέντε λόγοι για να τα επισκεφτούμε φέτος το καλοκαίρι.

1. Για βουτιές σε ελεύθερες παραλίες

Ένα από τα λίγα ελληνικά νησιά χωρίς beach bars, στα Ψαρά ευχαριστιόμαστε τη θάλασσα σε ελεύθερες και ήσυχες παραλίες, ακόμα και τον Αύγουστο. Με εξαίρεση ίσως την παραλία Λαζαρέτα όπου ενδέχεται να λειτουργήσει φέτος το μοναδικό beach bar του νησιού, υπάρχουν άπειρα μικρά κολπάκια είτε με άμμο είτε με βότσαλο για να κάνουμε τις βουτιές μας. Όσοι αναζητάτε λίγη άνεση, στις πιο κοντινές και πιο κοσμικές παραλίες Κατσούνης, Αγία Κυριακή και Κάτω Γιαλός θα βρείτε τις ομπρέλες, τις ξαπλώστρες και τις ντουζιέρες που παρέχονται δωρεάν από τον Δήμο. Αν ταξιδεύετε με τον δικό σας εξοπλισμό, μπορείτε να εξερευνήσετε τη Λάκκα, τη μεγαλύτερη παραλία των Ψαρών, το Αρχοντίκι και το Φτελιό στα δυτικά, τη Λήμνο, τα Λιμνωνάρια και το Φανάρι κοντά στον φάρο Κοκκινόπουλο στα νότια. 

5 λόγοι για να ταξιδέψουμε στα Ψαρά αυτό το καλοκαίρι -1
Η παραλία Φανάρι

2. Για βόλτες με ποδήλατο στον γραφικό οικισμό

Μια βόλτα στα σοκάκια των Ψαρών μάς φέρνει στο νου το λευκό και λιτό σκηνικό των Κυκλάδων χωρίς όμως πολλούς τουρίστες. Θα δείτε ψαράδες να ξεμπλέκουν τα δίχτυα τους, νοικοκυρές να καθαρίζουν χόρτα, παιδιά να παίζουν στις γειτονιές. Θα κάνετε μια υποχρεωτική στάση στον μοναδικό φούρνο του χωριού, θα θαυμάσετε τα καπετανόσπιτα και τα ιστορικά μνημεία. Εδώ και λίγες μέρες, υπάρχει πλέον κι ένας σταθμός ηλεκτρικών ποδηλάτων για να τριγυρίσετε στον οικισμό εύκολα και χωρίς να επιβαρύνετε το περιβάλλον. Θα βρείτε τα ποδήλατα στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο και θα τα νοικιάσετε με μόλις 0,25 ευρώ για κάθε δεκάλεπτο χρήσης. Για περισσότερες πληροφορίες psara.cyclopolis.gr.

5 λόγοι για να ταξιδέψουμε στα Ψαρά αυτό το καλοκαίρι -2
Το λιμάνι των Ψαρών

3. Για γερές δόσεις εθνικής υπερηφάνειας 

Σύμβολο αντίστασης και αυταπάρνησης, ακριβώς 200 χρόνια μετά την καταστροφή του από τους Οθωμανούς, το νησί που ενέπνευσε ποιητές και ζωγράφους όπως ο Διονύσιος Σολωμός και ο Νικόλαος Γύζης, προσφέρει απλόχερα μαθήματα Ιστορίας. Από το άγαλμα της Δόξας των Ψαρών που καλωσορίζει τους επισκέπτες στους πρόποδες της Μαύρης Ράχης, μέχρι το το σπίτι του Κωνσταντίνου Κανάρη και το σπαθί του Δημήτρη Παπανικολή που βρίσκεται μαζί με άλλα λαογραφικά εκθέματα στον Ξενώνα του Δήμου δίπλα στο Λιμεναρχείο, στα Ψαρά μοιραζόμαστε εύκολα την υπερηφάνεια του τόπου για τον αγώνα ανεξαρτησίας που έδωσε ένα μικρός Δαβίδ ενάντια στον τεράστιο κατακτητή Γολιάθ. Όσοι ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τα ιστορικά κτίρια του νησιού, μπορείτε να κλείσετε μια ξενάγηση με την Νταϊάνα Κατακουζηνού στο [email protected] και στο τηλ. 22740-61351.

5 λόγοι για να ταξιδέψουμε στα Ψαρά αυτό το καλοκαίρι -3
Ανεμόμυλος στη Μαύρη Ράχη

4. Για νόστιμες αστακομακαρονάδες

Λένε ότι οι αστακοί αγαπούν το βυθό των Ψαρών. Αν αγαπάτε κι εσείς τον κόκκινο βασιλιά τον οστρακοειδών, το νησί παρά τις επιπτώσεις της υπεραλίευσης στις ελληνικές θάλασσες, παραμένει ένας από τους καλύτερους αστακότοπους στην Ελλάδα. Ψητό στα κάρβουνα, τηγανητό με σκορδαλιά ή σε μακαρονάδα, δεν μπορείτε να φύγετε από τα Ψαρά χωρίς να δοκιμάστε τη σπεσιαλιτέ τους. Θα την αναζητήσετε στα τρία εστιατόρια του νησιού, το Ρεσάλτο (τηλ. 22740-61161), το Aldebaran (τηλ. 22740-61200) και τα Σπιτάλια (τηλ. 22740-61130). Αυτό το τελευταίο στεγάζεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια των Ψαρών, στην παραλία του Κατσούνη. Το παλιό λοιμοκαθαρτήριο του 18ου αιώνα, που φιλοξενούσε τους ναυτικούς που έμπαιναν σε καραντίνα όταν επέστρεφαν από τα ταξίδια τους, μετατράπηκε σε εστιατόριο τη δεκαετία του 1970 με την αρχιτεκτονική υπογραφή του Άρη Κωνσταντινίδη και αξίζει ούτως ή άλλως μια επίσκεψη. 

5 λόγοι για να ταξιδέψουμε στα Ψαρά αυτό το καλοκαίρι -4

5. Για μια εκδρομή στα Αντίψαρα

Αυτή η μικροσκοπική κουκίδα του Βορείου Αιγαίου που είναι δέκα φορές μικρότερη από τα Ψαρά, έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Νatura 2000 και είναι ιδανική περιοχή για παρατήρηση σπάνιων πουλιών. Σε αυτό το άγριας ομορφιάς τοπίο συναντάμε και την Ψιλή Άμμο, μια ονειρική παραλία που έχει θεωρηθεί από τις καλύτερες της Μεσογείου. Για να φτάσετε στα Αντίψαρα θα χρειαστεί να νοικιάσετε σκάφος από τα Ψαρά που θα σας δώσει την ευκαιρία να κάνετε τον γύρω των μικρών νησιών Δασκαλειό, Κάτω Νησί, Μεσιακό, Νησιοπούλα, κ.ά., που βρίσκονται γύρω και μεταξύ Αντίψαρων και Ψαρών.   

5 λόγοι για να ταξιδέψουμε στα Ψαρά αυτό το καλοκαίρι -5

Στα Ψαρά μπορείτε να ταξιδέψετε με συμβατικό πλοίο από τον Πειραιά κάθε Τετάρτη και Παρασκευή κι από τα Λημνιά της Βολισσού στη Βόρεια Χίο κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT