Διακοπές στην Αθήνα: 5 διαφορετικές ξεναγήσεις, για να δούμε την πόλη αλλιώς

Διακοπές στην Αθήνα: 5 διαφορετικές ξεναγήσεις, για να δούμε την πόλη αλλιώς

Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδαμε την Αθήνα με τα μάτια ενός επισκέπτη; Κλείνουμε θέση σε πέντε πρωτότυπα τουρ και «αλλάζουμε» αέρα στην ίδια μας την πόλη

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αthens Type: Εξερευνώντας το τυπογραφικό τοπίο της πόλης

Έχετε συνειδητοποιήσει ότι η ελληνική πρωτεύουσα είναι μια πόλη με πλούσια τυπογραφική κληρονομιά; Στην Αθήνα των χιλιάδων, αν όχι των εκατομμυρίων επιγραφών, έχουν ξεμείνει ορισμένες από τον 19ο αιώνα με πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες να διηγηθούν. Η γραφίστρια Νατάσσα Παππά του Desired Landscapes διοργανώνει τη θεματική περιήγηση Athens Type, που προσφέρει μια διαφορετική ματιά στην πόλη μέσα από την οπτική κουλτούρα, την τυπογραφία, την πολεοδομία και την προφορική ιστορία της.

Το Desired Landscapes είναι ένας μικρός εκδοτικός οίκος με προτάσεις για διάβασμα, αλλά και για περπάτημα. Στο ομώνυμο περιοδικό τσέπης, που μετρά ήδη 7 τεύχη, θα βρείτε μια συλλογή από συνεντεύξεις, δοκίμια, ποιήματα, χάρτες και οδηγούς για να δείτε τις πόλεις με τα μάτια των ανθρώπων που τις απαρτίζουν. Αν όμως ενδιαφέρεστε να βιώσετε την αίσθηση του τόπου «από το Άλφα ως το Ωμέγα», μη μείνετε μόνο στο διάβασμα. Η ιδρύτρια και επιμελήτρια αυτού του ξεχωριστού περιοδικού ξεναγεί το κοινό στον κόσμο της ελληνικής τυπογραφίας, με στάσεις σε υβριδικές τυπογραφικές μορφές, γοητευτικές ξεθωριασμένες επιγραφές και οικογενειακά τυπογραφεία που έχουν επιβιώσει από το πέρασμα του χρόνου στο κέντρο της Αθήνας.  

Διάρκεια περιήγησης: 2 ώρες, κόστος ανά άτομο: 55 ευρώ, desired-landscapes.com 

Πτήση με ελικόπτερο: Η Αθήνα από ψηλά

Αρχαία Αγορά, Ακρόπολη, Καλλιμάρμαρο. Η καθημερινότητα στην πρωτεύουσα μας κάνει να προσπερνούμε συχνά πολλά τοπόσημά της. Αν όμως τα βλέπαμε από… ψηλά, μπορεί να ανακαλύπταμε ξανά τους λόγους που αυτή συνεχίζει να γοητεύει εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ιστορικά μνημεία που έχουν διαμορφώσει την ταυτότητα της για αιώνες αλλά και πολύβουες γειτονιές που σφύζουν από ζωή κάνουν την Αθήνα ένα πολύ ενδιαφέρον μωσαϊκό με διαφορετικές ψηφίδες από το παρελθόν και το παρόν.

Η Athens Heli Tours διοργανώνει εναέριες περιηγήσεις με ελικόπτερο και μας επανασυστήνει την Αθήνα από άλλη οπτική γωνία. Αν δεν σας φοβίζει το ύψος, μπορείτε να πετάξετε πάνω από την Ακρόπολη και να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική τελειότητα του Παρθενώνα που εδώ και 2.500 χρόνια παραμένει το κέντρο της πρωτεύουσας. Τα tours ξεκινούν από το Αεροδρόμιο, περνούν πάνω από το Ολυμπιακό Στάδιο, τον Λυκαβηττό, το ιστορικό κέντρο, το Καλλιμάρμαρο και επιστρέφουν, πετώντας πάνω από το Λιμάνι του Πειραιά και την Αθηναϊκή Ριβιέρα. 

Διάρκεια περιήγησης: 35 λεπτά, κόστος ανά άτομο: 155 ευρώ, athenshelitours.com

Street art, η Αθήνα μέσα από την τέχνη του δρόμου

Διακοπές στην Αθήνα: 5 διαφορετικές ξεναγήσεις, για να δούμε την πόλη αλλιώς-1
(Φωτογραφία: AP Photo/Yorgos Karahalis)

Η Αθήνα έχει να επιδείξει μια πιο ζωντανές και δυναμικές σκηνές street art στην Ευρώπη. Από την εποχή της οικονομικής κρίσης που η τέχνη του δρόμου βρήκε για τα καλά τη θέση της στην πόλη, αντανακλώντας την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας, συναντάμε όλο και πιο συχνά δημιουργικές, συχνά προκλητικές, εικόνες. Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Ino και o Sonke, αλλά και ξένοι, όπως ο WD από το Μπαλί της Ινδονησίας, αφήνουν το στίγμα τους σε γειτονιές όπως το Μεταξουργείο, το Γκάζι, το Μοναστηράκι και το Θησείο, αλλάζοντας το πρόσωπο της Αθήνας και προσφέροντας τροφή για σκέψη. 

Το Alternative Athens ξεκίνησε το 2013 να προσφέρει εναλλακτικές ξεναγήσεις, συστήνοντας στους επισκέπτες την αυθεντική πλευρά της πρωτεύουσας, μακριά από τα τουριστικά στερεότυπα. Από τότε διοργανώνει περιηγήσεις με τα πόδια στο κέντρο της πόλης μέσα από τη ματιά των ίδιων των καλλιτεχνών του δρόμου. Tags, stencils, αφίσες, μεγάλες τοιχογραφίες και μικρά αυτοκόλλητα γίνονται ο οδηγός για να ανακαλύψουμε ξανά τις γειτονιές μιας μητρόπολης που αλλάζει, στέλνοντας άλλοτε ηχηρά κι άλλοτε ψιθυριστά μηνύματα που αξίζει να διαβαστούν. 

Διάρκεια περιήγησης: 3 ώρες, κόστος ανά άτομο: 49 ευρώ, alternativeathens.com

Απολαμβάνοντας τον Σαρωνικό με θαλάσσιο καγιάκ

Όσοι ζούμε στην Αθήνα, έχουμε την τύχη να χαιρόμαστε μια από τις πιο όμορφες ακτογραμμές της χώρας, από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, και πολλές μέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο για να δροσιζόμαστε στις παραλίες της. Στο νοτιότερο άκρο της Αττικής βρίσκεται και ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία στην Ελλάδα, ο ναός του Ποσειδώνα. Πρόκειται για ένα από τα πιο instagram frendly σημεία της Αττικής, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος. 

Αν δε θέλετε να μοιραστείτε το κάδρο σας με τους εκατοντάδες ταξιδιώτες που επισκέπτονται τον ναό καθημερινά, μπορείτε να φωτογραφήσετε το Σούνιο από μια οπτική γωνία που μόνο λίγοι μπορούν να απολαύσουν. Η Trekking Hellas διοργανώνει περιηγήσεις με θαλάσσιο καγιάκ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα από τον Απρίλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Κωπηλατώντας μπορείτε να φτάσετε στην βραχονησίδα Αρχή, όπου θα κάνετε μπάνιο σε μια από τις κρυφές παραλίες του Σουνίου και θα δείτε το σημείο όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο βασιλιάς Αιγέας έπεσε στη θάλασσα, χαρίζοντας το όνομά του στο πέλαγος. 

Διάρκεια περιήγησης: 3 ώρες, κόστος ανά άτομο: 75 ευρώ, trekking.gr

Αόρατες διαδρομές: Στους δρόμους του κέντρου με οδηγούς τους αστέγους

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιηγήσεις στο κέντρο της Αθήνας είναι αυτές με οδηγούς τους ανθρώπους που το γνωρίζουν όσο κανείς άλλος. Η Σχεδία, το ελληνικό περιοδικό δρόμου που διακινείται μόνο μέσω πωλητών από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες, διοργανώνει περιηγήσεις στις κοινωνικές δομές της Αθήνας στην πλατεία Βάθης και στις οδούς Δεληγιώργη, Σοφοκλέους, Πειραιώς και Αγίων Αναργύρων. Συνάνθρωποί μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, συνήθως με εμπειρία αστεγίας, μας ξεναγούν στα κέντρα απεξάρτησης, τα κέντρα ημέρας, τα υπνωτήρια και τα συσσίτια του κέντρου, διηγώντας μας ιστορίες από τη ζωή τους στο δρόμο. 

Η μοναδικότητα των «Αόρατων διαδρομών» της Σχεδίας συνίσταται ακριβώς σε αυτή τη διπλή ευκαιρία: οι συμμετέχοντες να ακούσουν τις βιωματικές εμπειρίες των οδηγών τους και οι οδηγοί να κινητοποιηθούν και να κάνουν ένα βήμα προς την κοινωνική τους επανένταξη. Τα τουρ της Σχεδίας ξεκινούν από τον σταθμό μετρό Μεταξουργείο και καταλήγουν στην έδρα της οργάνωσης, στη γωνία της οδού Κολοκοτρώνη με την οδό Νικίου.

Διάρκεια περιήγησης: 2 ώρες, κόστος ανά άτομο: 10 ευρώ (7 ευρώ για μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχους), shedia.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT