Πώς να γνωρίσουμε τον κόσμο με ελάχιστα χρήματα

Πώς να γνωρίσουμε τον κόσμο με ελάχιστα χρήματα

Ανταλλαγή σπιτιών, pet sitting και εθελοντισμός. Εξερευνήστε εναλλακτικές ευκαιρίες για διαμονή και, πού ξέρετε, μπορεί η επόμενη περιπέτεια να είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζετε

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είτε ταξιδεύουμε για να ξεφύγουμε από το άγχος και τη ρουτίνα της καθημερινότητας είτε για να διευρύνουμε την κατανόησή μας για τον κόσμο ή να εμπνευστούμε και να αναζωογονηθούμε, όσοι αγαπάμε τα ταξίδια δεν βλέπουμε την ώρα να σχεδιάσουμε την επόμενη απόδρασή μας. Κι ενώ το κόστος των ταξιδιών έχει φτάσει στα ύψη, πάντα υπάρχουν τρόποι να εξοικονομήσουμε χρήματα από τη διαμονή μας, χωρίς να στερηθούμε τις εμπειρίες που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη. Αποφεύγοντας να γίνουμε βάρος σε συγγενικά και φιλικά μας πρόσωπα, με λίγη τόλμη για περιπέτεια και διάθεση για προσφορά μπορούμε να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες φιλοξενίας ακόμα και στην άλλη άκρη του πλανήτη. Αρκεί να επιλέξουμε τον προορισμό και την χρονική περίοδο που μας ενδιαφέρει, για να κάνουμε μοναδικά ταξίδια και να αποκομίσουμε χιλιάδες εμπειρίες.

Αν έχετε δικό σας σπίτι

Θα θυμάστε τις διακοπές της Κάμερον Ντίαζ και της Κέιτ Γουίνσλετ στην ταινία The Holiday που βλέπουμε και ξαναβλέπουμε κάθε Χριστούγεννα. Οι δύο πρωταγωνίστριες ταξιδεύουν χάρη σε μια πλατφόρμα ανταλλαγής σπιτιών, ενώ το Χόλιγουντ τους επιφυλάσσει στον προορισμό τους και από έναν νέο σύντροφο στην κάθε μία! Με το τελευταίο να μην περιλαμβάνεται στην πραγματική ζωή, οι αντίστοιχες επιλογές είναι αμέτρητες.

Στην ιστοσελίδα HomeExchange.com, μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες ανταλλαγής σπιτιών με εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο υπάρχουν διαθέσιμες περισσότερες από 270.000 κατοικίες και διαμερίσματα σε 145 χώρες. Η πλατφόρμα, που από το 1992 προωθεί ένα μοντέλο υπεύθυνων ταξιδιών βασισμένο στη σύνδεση των ταξιδιωτών, προσφέρει διάφορους τύπους ανταλλαγής, ταυτόχρονης και μη, με εγγυήσεις για κάθε σπίτι που συμμετέχει. Η ετήσια συνδρομή μέλους είναι 220 δολάρια.

Υπάρχουν ωστόσο και πλατφόρμες οι οποίες λειτουργούν εντελώς δωρεάν, όπως η Swaphouse.io. Για να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό εκεί, αρκεί να καταχωρίστε το σπίτι σας, περιγράφοντας τις ανέσεις που διαθέτει, την ταχύτητα WiFi και μερικές φωτογραφίες. Στη συνέχεια μπορείτε να εξερευνήσετε τα διαθέσιμα σπίτια σε όλο τον κόσμο, αφήνοντας από μια καρδούλα σε όσα ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας. Αν αρέσει και το δικό σας σπίτι στους ιδιοκτήτες αυτών στα οποία κάνατε like, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε τη συζήτηση περί ανταλλαγής, μέχρι να νιώσετε ασφάλεια και να προγραμματίσετε το ταξίδι σας.

Το θετικό με τους Έλληνες είναι ότι η χώρα μας θεωρείται τοπ προορισμός για διακοπές, γεγονός που σημαίνει ότι αν έχετε δικό σας σπίτι, όσο μικρό ή απομακρυσμένο κι αν είναι, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να το ανταλλάξετε με κάποιο άλλο στον προορισμό που σας ενδιαφέρει. Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για να επιλέξετε αυτό τον τρόπο διακοπών είναι να νιώθετε έτοιμοι να μοιραστείτε την κατοικία σας και να εμπιστευτείτε τους ανθρώπους οι οποίοι ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο.

Αν αγαπάτε τα ζώα

Από το Παρίσι μέχρι το Ρίο Ντε Τζανέιρο και από το Πουκέτ μέχρι τη Μονεμβασία, τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο χιλιάδες φιλόζωοι προσφέρουν το σπίτι τους με αντάλλαγμα τη φροντίδα των κατοικιδίων τους όσο εκείνοι λείπουν. Αντίστοιχα με τις πλατφόρμες ανταλλαγής σπιτιών, οι σχετικές ιστοσελίδες λειτουργούν ως κοινότητες ανθρώπων που αγαπούν τα ζώα και τους εξασφαλίζουν συντροφιά όσο οι ιδιοκτήτες τους απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Είναι μια έξυπνη ιδέα που βασίζεται στη win win σχέση των συμμετεχόντων και δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σίγουροι οι μεν για τη φροντίδα των ζώων τους και οι φιλόζωοι να απολαμβάνουν δωρεάν διαμονή με τετράποδη παρέα.

Εγγραφείτε σε μια από τις πλατφόρμες pet sitting όπως η trustedhousesitters.com, η nomador.com ή η housecarers.com επιλέξτε ένα από τα διαθέσιμα πακέτα συνδρομών -ή κάποιο εντελώς δωρεάν-, και αρχίστε να εξερευνάτε τις ευκαιρίες διαμονής σε όλο τον κόσμο με αντάλλαγμα την αγάπη και τη φροντίδα σας σε ένα ή περισσότερα ζωάκια.

Αν έχετε ελεύθερο χρόνο

Σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για την αειφόρο καλλιέργεια; Έχετε εμπειρία στο βάψιμο τοίχων; Θέλετε να ταξιδέψετε στη Δανία αλλά δεν έχετε τα χρήματα να πληρώσετε ξενοδοχείο; Μια σοφίτα στην περιοχή Aakirkeby του νησιού Bornholm είναι διαθέσιμη να σας φιλοξενήσει αν μπορείτε να διαθέσετε 4-5 ώρες τη μέρα για να βοηθάτε την ιδιοκτήτρια να βάψει το σπίτι της και να συντηρήσει τον κήπο.

Αν προτιμάτε αναδάσωση στην Πορτογαλία, διδασκαλία αγγλικών στο Περού, κηπουρική στην Αυστραλία ή σχεδιασμό ιστοσελίδας στο Wadi Rum της Ιορδανίας, στη σελίδα Workaway.info θα βρείτε περισσότερες από 50.000 ευκαιρίες για εθελοντικές εμπειρίες σε όλο τον κόσμο. Οικογένειες, φάρμες, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και εθελοντικές ομάδες προσφέρουν δωρεάν διαμονή -συνήθως και διατροφή-, σε ξενώνες ή οικογένειες σε εκείνους που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν γνώσεις, ενέργεια και λίγο από τον χρόνο τους για να βοηθήσουν σε ένα από τα project τους. Αν θέλετε να εξερευνήσετε τον κόσμο φροντίζοντάς τον, ίσως είναι καλή ιδέα να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Workaway με 49 ευρώ τον χρόνο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT